autoua
Autoua.netФорумКурилка

В каком вузе готовят лучших программистов? (8/12)

Достоевский ***
29 лет за рулем, Ukraine
С нами с 30.07.2005

Re: В каком вузе готовят лучших программистов? [Re: icecross]
      20 апреля 2017 в 07:54 Гілками

icecross 19.04.2017 20:03 пишет:

Даю книжку K&R "Язык С"

В свое время начинал с The Art of C Programming (Robin Jones, Ian Stewart). Со вставками из Alice in Wonderland. В одном НИИ отхватил ксерокопию перевода. Очень хорошо пошла.

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
читатель
48 лет,
С нами с 21.04.2017

Re: В каком вузе готовят лучших программистов? [Re: Птичник]
      21 апреля 2017 в 11:47 Гілками

Розкажу свою історію. Свого часу мене жбурнуло у інтернет-бізнес, і я не мав ні часу, ні особливого натхнення вивчати веб-програмування належним чином. За пару годин продивився відеокурс по створенню веб-сайту на Вордпресс, і, як і було обіцяно, вже за пару днів мав свій перший сайт. (За певний час я подивився на нього, і він був досить жахливенький але зараз не про це).
В процессі мені довелося освоювати CSS, HTML, трохи PHP, SEO і багато чого ще. Так не пройшовши і не прослухавши толком ні одного курсу по веб-дизайну, програмуванню і т.д. на данний момент я займаюся інтернет-маркетингом (строренням сайтів, просуванням, розвитком і всяким таким - ось мій moderated . Але я і не про це.
Хтось десь придумав таку картинку, що программіст сидить у шезлонгу з ноутбуком десь на Балі. Програмує собі, над ним колихаються пальми, а грошики капають на МастерКард. І життя в нього суцільна казка. І багато хто марить цією казкою.
Але ось мій родич, який володіє усім пакетом CSS, HTML, PHP, JS і працює на буржуїв на Балі якось не виривається. І як не позвоню до нього, то однією рукою він тримає малу, іншою мишку, і ще якось намагається говорити. А недавно спілкувався я на вакансію в одній канторі джуніор-девелопером. Пропонували 10 тис., але це потолок, і це якщо буде план (всі ми знаємо що таке план), і це 8 годин у офісі, і це на туалет і перекури час регламнтований, і програма рахує хвилини простою, і якщо перебрав час, то штрафує і т.д.
Ті самі 10000, мінімально маючи справу з кодом (зовсім не обійдешся), я маю за 2 години роботи у день. На Балі за ті гроші не поїдеш, але десь біля Бердянська на Азовському морі можна в шезлонгу і посидіти.
Так синйор-девелопер у тій самій канторі має 50Т. Але якраз зараз я потрохи вихожу на західний ринок, і перспектива мати ті самі 50Т за ті самі 2 години роботи є.
Все це я кажу для того щоб похвались і "сдєлать" програмістів - це шанована і важка професія. А щоб наголосити, що казка про програміста на Балі, що нічого не робить - то трохи казка. Пахати треба кругом. Але не обовязково вчитись на програміста, щоб хоч трохи по людськи заробляти. Якщо тяги до кодів немає, але здібності спілкування, чи аналізу, є багато інших шляхів.
Вибачайте за злочинно великий обєм і натхнення всім і всього найкращого.

Змінено Рубан (12:53 21/04/2017)

2017-04-21 Предупреждение №0 (1 круг). Устное предупреждение. Рубан.

С нами с 03.09.2001

Re: В каком вузе готовят лучших программистов? [Re: GoodSanta]
      21 апреля 2017 в 17:03 Гілками

GoodSanta 17.04.2017 23:37 пишет:

2. То что сейчас в Украине называют IT (с подачи аутсорсинговых компаний) на самом деле достаточно узкое направление

С чего вдруг? Аутсорсинг, по сути, есть продажа рабочих часов, как правило - во вполне приличные зарубежные конторы вполне широких направлений. Попросту организационная форма работы на буржуинов. Влияет на месторасположение рабочего стола, путь зарплаты от работодателя до карточки работника и соцзащищенность. На суть и содержание работы не влияет вообще никак.

с зачастую примитивной рутинной работой.

Я тебе сейчас небольшой секрет открою, совершенно в любой сфере человеческой деятельности, подавляющее большинство работы - примитивная рутинная.

Средний возраст сотрудников около 27 лет, после 30 лет часто появляется потребность в радикальной смене активности, как у спортсменов. Для меня до сих пор загадка куда деваются все эти люди...;

Я тебе подскажу куда деваются. Пять лет назад средний возраст был 25 лет.

3. Программист в том виде как я описал выше - вымирающий вид. Лет через 5 они будут вытеснены Искусственным Интеллектом, да и вся индустрия существенно поменяется. Вывод: сейчас нет смысла учиться программированию как таковому;

Это мне каждый второй рассказывал в далеком 1990-м году еще.

На вашем месте я бы развивал ребенка в том направлении которое ему действительно нравится, сделал упор на языки (обязательно хороший английский, желательно еще один),

Любой иностранны язык есть лишь вторичный инструмент, он полезен лишь при наличии в голове того, о чем можно на нем говорить. Язык как самоцель годится только для профессиональных переводчиков, да и тем всегда необходимо понимать в том, о чем они переводят.

лично мои симпатии исторически ближе к КПИ и Могилянке.

Астанавитесь. Могилянка - кристально чисто гуманитарный вуз.

С нами с 03.09.2001

Re: В каком вузе готовят лучших программистов? [Re: Tibor]
      21 апреля 2017 в 17:06 Гілками

Tibor 18.04.2017 14:41 пишет:

Через 6 лет, когда ребенок закончит вуз, айтишная область будет заполнена настолько, что джуны из стран 3го мира будут просто лишними.

О, а это я регулярно слышу с 2000-го года примерно.

В реальности, спрос на ИТ-разработки растет на порядок быстрее, чем количество джун-программистов.

С нами с 03.09.2001

Re: В каком вузе готовят лучших программистов? [Re: kirsh]
      21 апреля 2017 в 17:07 Гілками

kirsh 18.04.2017 19:39 пишет:

Птичник 18.04.2017 18:13 пишет:

sigma, ну есть и те, кто не плохо знает и гуманитарные науки и не гуманитарные. Мир он не черно белый на самом деле. Поэтому надо определяться, а потом готовиться.

программист - состояние души
в смысле это не только определенные математические знания, как база
это определенный характер, наклонности, способ мышления

Я б еще сказал, что программист - это интроверт. Не достаточное условие, но обязательное. Требуется чтобы с железом общаться нравилось больше чем с людьми.

С нами с 03.09.2001

Re: В каком вузе готовят лучших программистов? [Re: Vovius]
      21 апреля 2017 в 17:10 Гілками

Vovius 19.04.2017 00:59 пишет:

на жаль, згоден, освіта в Україні мрак, особливо технічна. Готовим спецом стати після неї шансів рівно нуль

Готовым спецом - не стать после какого бы то ни было образования.

V.I.P *
Vancouver, BC, Canada
С нами с 08.09.2006

Re: В каком вузе готовят лучших программистов? [Re: Drunkard]
      21 апреля 2017 в 17:27 Гілками

В ответ на:

Аутсорсинг, по сути, есть продажа рабочих часов, как правило - во вполне приличные зарубежные конторы вполне широких направлений.

ага, контори то "широкі", тільки як раз на тих кого продали зачасту спихують самий шлак, прикладів тому маса в кожній галері. Що в принципі логічно, для того і купляють

V.I.P *
Vancouver, BC, Canada
С нами с 08.09.2006

21 апреля 2017 в 17:29 Гілками

Drunkard 21.04.2017 17:10 пишет:

на жаль, згоден, освіта в Україні мрак, особливо технічна. Готовим спецом стати після неї шансів рівно нуль

мається на увазі закінчити вуз і піти з цими знаннями працювати, після КПІ це в принципі неможливо. Навпаки, після зарубіжних вузів успішно ідуть

С нами с 03.09.2001

21 апреля 2017 в 17:34 Гілками

Vovius 21.04.2017 17:27 пишет:

В ответ на:

Аутсорсинг, по сути, есть продажа рабочих часов, как правило - во вполне приличные зарубежные конторы вполне широких направлений.

ага, контори то "широкі", тільки як раз на тих кого продали зачасту спихують самий шлак, прикладів тому маса в кожній галері. Що в принципі логічно, для того і купляють

Это не имеет никакой "галерной" специфики, ибо в любой работе в любой сфере деятельности в любой стране мира подавляющее большинство работы - суть рутина, примитив, и разгребание самого шлака.
А от спихивания шлака - помогает рост квалификации и бизнес-андерстендинга. Ни один вменяемый буржуин не станет спихивать тупое формошлепство с обезъяними написаниями сеттеров-геттеров на кадра, способного набросать на коленке гугль за полдня, и пофих с галеры этот кадр ему саутсорсен, или у него в кармане диплом MIT с отличием.
Невменяемых буржуинов таки да тоже есть, но нафига на них вообще работать?

С нами с 03.09.2001

21 апреля 2017 в 17:36 Гілками

Vovius 21.04.2017 17:29 пишет:

мається на увазі закінчити вуз і піти з цими знаннями працювати, після КПІ це в принципі неможливо. Навпаки, після зарубіжних вузів успішно ідуть

В обоих случаях целиком успешно идут на интернов, в обоих случаях надо уметь учиться самостоятельно на лету. Всей принципиальной разницы - в КПИ учат технологиям устаревшим 20 лет назад, а у буржуинов - всего-то 10 лет назад.

Sunnyvale, CA
С нами с 27.07.2004

21 апреля 2017 в 19:12 Гілками

В ответ на:

Навпаки, після зарубіжних вузів успішно ідуть

Тут може бути інший фактор. Наприклад, студенти Стенфорда, які поступають на Computer Science - як правило, вже вміють програмувати. Інтернатура на 1-2 курсі - це норма.

Якщо такий поступить до КПІ - то я буду дуже здивований, якщо він не піде працювати одразу після отримання диплома. Я, наприклад, пішов (закінчивши ДонДУ).

Sunnyvale, CA
С нами с 27.07.2004

21 апреля 2017 в 19:15 Гілками

В ответ на:

Я б еще сказал, что программист - это интроверт. Не достаточное условие, но обязательное. Требуется чтобы с железом общаться нравилось больше чем с людьми.

Ну, не обов'язково класичний інтроверт. Як написати якісний API, якщо не спілкуватися з тими, хто їм буде користуватися? На будь-якій конфі дофіга виступає докладачів - явно не інтровертів.

Але щоб з железом спілкуватися було цікаво - це так, це обов'язкова вимога.

Sunnyvale, CA
С нами с 27.07.2004

21 апреля 2017 в 19:16 Гілками

В ответ на:

Астанавитесь. Могилянка - кристально чисто гуманитарный вуз.

Ну, якщо на фінанси йти... Я бачив в Долині аудиторів та фінансистів, які закінчили Могілянку.

V.I.P *
Vancouver, BC, Canada
С нами с 08.09.2006

21 апреля 2017 в 20:00 Гілками

Саме так, як тільки кваліфікація дозволяє валити з галери - треба валити, якщо хочеться справді цікавих продуктових проектів значно довчившись після втрачених 5.5 років в КПІ...

V.I.P *
Vancouver, BC, Canada
С нами с 08.09.2006

Re: В каком вузе готовят лучших программистов? [Re: Никитка]
      21 апреля 2017 в 20:04 Гілками

Никитка 21.04.2017 19:12 пишет:

В ответ на:

Навпаки, після зарубіжних вузів успішно ідуть

Тут може бути інший фактор. Наприклад, студенти Стенфорда, які поступають на Computer Science - як правило, вже вміють програмувати. Інтернатура на 1-2 курсі - це норма.

Якщо такий поступить до КПІ - то я буду дуже здивований, якщо він не піде працювати одразу після отримання диплома. Я, наприклад, пішов (закінчивши ДонДУ).

ну, моя особиста статистика по цьому на жаль свідчить про це більше як виключення, ніж як правило у випадку закінчення зарубіжного вузу. Звичайно, все завжди залежить від тебе, але таке відстале навчання в КПІ це фактор відомий, реально саме цінне що воно дає - це диплом, який визнається за кордоном, в прикладному плані цінність цього навчання мінус півтора

Sunnyvale, CA
С нами с 27.07.2004

21 апреля 2017 в 20:29 Гілками

В ответ на:

а у буржуинов - всего-то 10 лет назад

Ем, в Стенфорді, наприклад, викладає Ендрю Нг.

V.I.P *
Vancouver, BC, Canada
С нами с 08.09.2006

21 апреля 2017 в 20:49 Гілками

Drunkard 21.04.2017 17:36 пишет:

Vovius 21.04.2017 17:29 пишет:

В ответ на:

...

В обоих случаях целиком успешно идут на интернов, в обоих случаях надо уметь учиться самостоятельно на лету. Всей принципиальной разницы - в КПИ учат технологиям устаревшим 20 лет назад, а у буржуинов - всего-то 10 лет назад.

у буржуінів викладають практикуючі успішні викладачі, зачасту науковці із роботами по цілком актуальних речах. В КПІ компетентність професорів в сучасних технологіях закінчилась справді в кращому випадку років 20 тому, а про практикування і мови не йде, який там...

старожил **
С нами с 13.08.2016

21 апреля 2017 в 20:51 Гілками

Drunkard 21.04.2017 17:03 пишет:

С чего вдруг? ...

Нет смысла спорить, т.к.:
1. Мой месседж был не для тебя;
2. Ты явно плаваешь во всех вопросах, которые пытаешься комментировать.

Достоевский **
43 года, Hamburg, DE
С нами с 24.06.2008

21 апреля 2017 в 21:41 Гілками

Drunkard 21.04.2017 17:03 пишет:

В ответ на:

3. Программист в том виде как я описал выше - вымирающий вид. Лет через 5 они будут вытеснены Искусственным Интеллектом, да и вся индустрия существенно поменяется.

Это мне каждый второй рассказывал в далеком 1990-м году еще.

сейчас siri и google assistant это то, что более менее похоже на массовый искусственный интеллект
чтобы иметь их в том виде, как сейчас, понадобилось более 10 лет разработки
чтобы научить их программировать на высокоуровневых ЯП понадобится еще минимум лет 20

Достоевский **
43 года, Hamburg, DE
С нами с 24.06.2008

21 апреля 2017 в 21:49 Гілками

Drunkard 21.04.2017 17:06 пишет:

Tibor 18.04.2017 14:41 пишет:

Через 6 лет, когда ребенок закончит вуз, айтишная область будет заполнена настолько, что джуны из стран 3го мира будут просто лишними.

О, а это я регулярно слышу с 2000-го года примерно.

В реальности, спрос на ИТ-разработки растет на порядок быстрее, чем количество джун-программистов.

я бы добавил, что и требования к программистам ростут вместе с их потребностью
лет десять назад зная html и голый js можно было идти на нормального веб девелопера
сегодня на аналогичную должность с тебя потребуют знание jQuery, angular2, reactJS плюс базовые знания одного из высокоуровневых языков типа perl, pyton или java

Autoua.netФорумКурилка
Додаткова інформація
0 користувачів і 28 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  Рубан, moderator, Bivaliy, Sergu44o, BorisB 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 11232

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія