IT-безопасники ПриватБанк полтора часа молча наблюдали, как хакеры скачивают гигабайты клиентской инфы с приватовских серверов в Россию. Ждали приказ НАЧАЛЬНИКА, который бы рассказал айтишнегам как быть и что делать.
звучить цілком правдоподібно, у випадку великого нетипового шухеру, мілкі сошки вимкнути рубильник могли б і побоятися, це ж треба впевнитись, перевірити, доповісти по службам, зателефонувати шефу, а той на нараді і тд, який рядовий співробітник візьме на себе відповідальність вимкнути таку махіну Але як воно було насправді, хто зна, хто зна
Egor87 05.12.2017 16:58 пишет: звучить цілком правдоподібно, у випадку великого нетипового шухеру, мілкі сошки вимкнути рубильник могли б і побоятися, це ж треба впевнитись, перевірити, доповісти по службам, зателефонувати шефу, а той на нараді і тд, який рядовий співробітник візьме на себе відповідальність вимкнути таку махіну Але як воно було насправді, хто зна, хто зна
Фигня. Тока увидел крамолу - выключай рубильник. Если ошибочно рубанул то не страшно, можно вывесить потом объяву "извиняемся за то, что по техническим причинам..." и далее по тексту. Любое промедление черевато последствиями не только для банка, а и для тех кто не рубанул провода. Думаю у всех там есть детальные инструкции для действий в авральных ситуациях.
Crio 05.12.2017 16:05 пишет: IT-безопасники ПриватБанк полтора часа молча наблюдали, как хакеры скачивают гигабайты клиентской инфы с приватовских серверов в Россию. Ждали приказ НАЧАЛЬНИКА, который бы рассказал айтишнегам как быть и что делать.
Crio 05.12.2017 16:05 пишет: IT-безопасники ПриватБанк полтора часа молча наблюдали, как хакеры скачивают гигабайты клиентской инфы с приватовских серверов в Россию. Ждали приказ НАЧАЛЬНИКА, который бы рассказал айтишнегам как быть и что делать.
В ответ на: Фигня. Тока увидел крамолу - выключай рубильник. Если ошибочно рубанул то не страшно
Якщо помилково рубанув, банк рівня привату на рівному місці втратить мільйони, якщо не десятки мільйонів грн, я більш ніж впевнений що такої таблички "чуть шо, вимикайте рубильник" там не висить у відповідних відділах. Крім того, питання розподілу обов'язків по службах, у кого саме є право вимикати рубильник. В теорії має бути певний протокол, і без участі начальства такі питання якщо і вирішуються, то вийняток, ніяка структура рівня привата не може повісити на будь-якого співробітника такі права, максимум, це спеціально навчена мавпочка яка відповідає саме за це, і яку готують до таких випадків.
В ответ на: Фигня. Тока увидел крамолу - выключай рубильник. Если ошибочно рубанул то не страшно
Якщо помилково рубанув, банк рівня привату на рівному місці втратить мільйони, якщо не десятки мільйонів грн, я більш ніж впевнений що такої таблички "чуть шо, вимикайте рубильник" там не висить у відповідних відділах. Крім того, питання розподілу обов'язків по службах, у кого саме є право вимикати рубильник. В теорії має бути певний протокол, і без участі начальства такі питання якщо і вирішуються, то вийняток, ніяка структура рівня привата не може повісити на будь-якого співробітника такі права, максимум, це спеціально навчена мавпочка яка відповідає саме за це, і яку готують до таких випадків.
В ответ на: та пофіг, шо там і в куда... карти міняти?
інформація суперечлива, одні кажуть був злам, інші кажуть, не був, треті кажуть то самі дані давали, четверті, що то була симуляція зламу, у будь-якому разі, говорилося про витік особистої інформації фізичних клієнтів, про номери карток, паролі і тд нічого не говорилось, якби була небезпека масової втрати контролю над рахунками думаю Приватбанк уже б стукнув у набат і терміново повідомив би клієнтів. Тому думаю на даний момент, якщо і є ризик, то це виключно в межах власне інформації, тобто контактних даних, ПІБ, адреса, телефони, можливо історія транзакцій чи стан рахунку. Не дуже приємно, але і не смертельно. Коли відбувається підтверджений масовий злам, зазвичай компанії реагують швидко і кажуть, що треба робити, якщо мовчать, або зламу не було, або він був, але для клієнтів не є критичним в частині контролю рахунків.
А шо вы хотите от бедных админов. Банк не его, а хозяина - Бени, Изи или государства. У него зп и кредит на стиралку, он винтик. Инициатива наказуема. Вот он и ждет решения начальства, начальство за ответственность принимать решения деньги получает, и в разы больше админа. А админу по барабану.
В ответ на: та пофіг, шо там і в куда... карти міняти?
інформація суперечлива, одні кажуть був злам, інші кажуть, не був, треті кажуть то самі дані давали, четверті, що то була симуляція зламу, у будь-якому разі, говорилося про витік особистої інформації фізичних клієнтів, про номери карток, паролі і тд нічого не говорилось, якби була небезпека масової втрати контролю над рахунками думаю Приватбанк уже б стукнув у набат і терміново повідомив би клієнтів. Тому думаю на даний момент, якщо і є ризик, то це виключно в межах власне інформації, тобто контактних даних, ПІБ, адреса, телефони, можливо історія транзакцій чи стан рахунку. Не дуже приємно, але і не смертельно. Коли відбувається підтверджений масовий злам, зазвичай компанії реагують швидко і кажуть, що треба робити, якщо мовчать, або зламу не було, або він був, але для клієнтів не є критичним в частині контролю рахунків.
имхо скорее не было, читал что эта была операционная процедура про которую админов не предупредили
В ответ на: имхо скорее не было, читал что эта была операционная процедура про которую админов не предупредили
знаю декілька реальних зламів систем, коли вони приховувалися від громадськості і запускали "качку" мовляв "навчання, процедури і тд", для того щоб попередити відтік клієнтів через усвідомлення дирявості захисту сервісу, яким вони користувалися. Але то чисто для статистики, як у цьому випадку, важко сказати, маючи інсайдера, провернути таке з банком простіше простого, але навіть працівники привата можуть не знати що насправді, лише конкретні люди що сидять на конкретному обладнанню за конкретною консолю.