маю питання, на мою думку воно в юридичній площині тому не знаю точно куди звернутись - знайомих юристів, щоб були в автомобільній темі, на жаль не маю
сабж: маю автомобіль, який майже не використовується і більше стоїть аніж їздить нещодавно я отримав пропозицію здати в оренду цю машину оскільки людина, що запропонувала це, мені близько не знайома, я би хотів цю процедуру оформити у повній відповідності до вимог чинного законодавства Чи міг би хтось з тутешніх, хто займається подібним "бізнесом", презентувати зразок договору на оренду? чи потрібно цей договір реєструвати нотаріально чи ще якось? як платити податки з прибутку, і чи можна обійтись без реєстрації ФОП?
Якщо "у повній відповідності до вимог чинного законодавства", то тільки у нотаріуса. Треба розуміти, що чинне законодавство "захищає" не тільки майно, сдане в аренду, але й країну, яка повинна отримати дохід у вигляді податку на прибуток від оренди.
податки - то само собою, звісно, що їх треба буде сплатити але чи достатньо буде один раз на рік заповнити декларацію, чи є якісь ускладнення? і договір про оренду.. хотілося би перш за все хоч оком в нього глянути, в типовий зразок я там прописано відповідальність сторін та інше
lambert 24.05.2019 21:41 пишет: продавати не хочу ну і GPS-маячок нічого не заважає повісити, про всяк випадок хоча його мабуть неважко буде знайти і виколупати
Ну маячок і повідомить - я у Горлівці на вул. Рудакова. Що далі?
Здать машину в аренду. То ей будет торба. Как правило никто за ней смотреть не будет и быстренько убьют Ее. Как выше сказали лучше продать. А то может быть как в пословице. Ні торби ні груш
маю питання, на мою думку воно в юридичній площині тому не знаю точно куди звернутись - знайомих юристів, щоб були в автомобільній темі, на жаль не маю
сабж: маю автомобіль, який майже не використовується і більше стоїть аніж їздить нещодавно я отримав пропозицію здати в оренду цю машину оскільки людина, що запропонувала це, мені близько не знайома, я би хотів цю процедуру оформити у повній відповідності до вимог чинного законодавства Чи міг би хтось з тутешніх, хто займається подібним "бізнесом", презентувати зразок договору на оренду? чи потрібно цей договір реєструвати нотаріально чи ще якось? як платити податки з прибутку, і чи можна обійтись без реєстрації ФОП?
дякую заздалегідь
Моя фирма арендует несколько машин у частных лиц, они же на них работают, договора делаются для списания топлива и законности перевозки груза. Договора составлены моими юристами, заверены нотариально. Налог (подоходный) платит фирма, люди официально получают арендную плату на зп карту.
Реальный договор:
ДОГОВІР НАЙМУ (ОРЕНДИ) ТРАНСПОРТНОГО ЗАСОБУ
Місто Київ,Україна, двадцять третього грудня дві тисячі чотирнадцятого року
Ми, що нижче підписались: народження, паспорт — з однієї сторони, іменована далі як "НАЙМОДАВЕЦЬ", та Приватне підприємство Статуту, разом іменовані як "Сторони", обізнані із загальними вимогами, додержання яких є необхідним для чинності правочину, володіючи повним обсягом цивільної дієздатності (юридична особа — також цивільної правоздатності), повністю усвідомлюючи значення відповідних дій та згідно з вільним волевиявленням, яке відповідає внутрішній волі учасників цього правочину, маючи на меті реальне настання правових наслідків, розуміючи природу цього правочину, а також свої права та обов'язки за договором, уклали цей договір про таке: 1. ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ 1.1. НАЙМОДАВЕЦЬ передає, а НАЙМАЧ приймає в тимчасове платне користування (в найм/оренду) автомобіль (далі — Автомобіль) марки , модель , ВАНТАЖНИЙ ФУРГОН-В, 2007 року випуску, який має реєстраційний номер , номер шасі (кузов, рама) № , білого кольору, зареєстрований за НАЙМОДАВЦЕМ в Києво-Святошинському РЕВ ДАІ ГУМВС України в Київській області в м. Києві 01.08.2010 року. Автомобіль, що передається в найм (оренду), належить НАЙМОДАВЦЕВІ на підставі Свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу виданого Києво-Святошинським РЕВ ДАІ ГУМВС України в Київській області в м . 1.2. Автомобіль, що орендується, буде використовуватися Орендарем для власних потреб, а саме, вантажного перевезення продукції, під час здійснення господарської діяльності. Автомобіль може використовуватися НАЙМАЧЕМ для здійснення господарської діяльності з метою отримання прибутку. Орендар має право використовувати автомобіль і для перевезення вантажів на підставі укладених з третіми особами договорів перевезення, без додаткового узгодження з Орендодавцем, з дотриманням цільового призначення транспортного засобу. У цих межах відповідно до вимог ст. 800 Цивільного кодексу України використання транспортного засобу здійснюється НАЙМАЧЕМ у його діяльності самостійно. Використання Автомобіля за адміністративними межами України не допускається. 1.3. Сторони оцінюють вартість Автомобіля, який передається за цим правочином, у суму 50 000 (п’ятдесят тисяч) гривень 00 копійок. 2. СТРОК ДОГОВОРУ 2.1. Цей договір найму (оренди) укладається Сторонами строком на два роки. Строк дії Договору двадцять третього грудня дві тисячі чотирнадцятого року по двадцять третє грудня дві тисячі шістнадцятого року. 2.2. У разі відчуження НАЙМОДАВЦЕМ переданого в найм (оренду) за цим договором Автомобіля договір зберігає свою чинність, а до нового власника переходять як права, так і обов'язки НАЙМОДАВЦЯ.
3. ПЛАТА ЗА ДОГОВОРОМ 3.1. Плата за користування НАЙМАЧЕМ об'єктом найму (Автомобілем) встановлена Сторонами у розмірі ________ () гривень 00 копійок на місяць, які НАЙМАЧ зобов'язується виплачувати щомісяця не пізніше останнього числа місяця, наступного за тим, за який здійснюється оплата. 3.2. Усі витрати, пов’язані з використанням транспортного засобу в тому числі, пов’язані з його ремонтом та проходженням техогляду, несе НАЙМАЧ. 3.3. Витрати на пальне несе НАЙМАЧ. 4. ПЕРЕДАННЯ МАЙНА НАЙМАЧЕВІ. ПОВЕРНЕННЯ МАЙНА НАЙМОДАВЦЕВІ 4.1. Підписання цього договору розцінюється Сторонами як передача Автомобіля. 4.2. Повернення Автомобіля після закінчення строку дії договору найму (оренди) НАЙМАЧЕМ здійснюється на першу вимогу НАЙМОДАВЦЯ (з урахуванням вимог п. 2.1 цього договору), заявлену у письмовій формі. Повернення Автомобіля оформлюється Актом, скріпленим підписами учасників правочину. Якщо НАЙМАЧ затримав повернення Автомобіля після заявленої йому вимоги, він несе ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження майна. 4.3. Повернення Автомобіля може бути здійснено до закінчення строку дії договору, якщо Сторони взаємно домовляться про це. 5. ГАРАНТІЇ ТА ВЗАЄМНІ СТВЕРДЖЕННЯ СТОРІН 5.1. НАЙМОДАВЕЦЬ за цим договором: 5.1.1. Стверджує, що: — Автомобіль, який є предметом договору, на момент його укладення нікому іншому в найм (оренду), в позичку тощо не передано, власник речі на день укладення цього правочину не змінений ніяким із передбачених чинним законодавством спосо¬бів, як внесок до статутного фонду (капіталу) не передано, не заставлено, під податковою заставою, у спорі і під арештом не перебуває, будь-яких інших обтяжень не має; — Даний Договір вчиняється за письмовою заявою про згоду дружини Наймодавця – Карпенко Наталією Василівною, підпис на якій засвідчено Косенко О.О., приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу квітня року за реєстром № , що призначена для зберігання у справах нотаріуса. 5.1.2. Гарантує, що: — здійснить передачу зазначеного Автомобіля у технічно справному стані; — передасть всю необхідну для повноцінної експлуатації Автомобіля технічну документацію та обладнання до нього од¬разу після підписання договору, але не пізніше наступного після цього дня; — не чинитиме перешкод щодо користування Автомобілем; — негайно повідомить НАЙМАЧА про права третіх осіб, якщо такі виникнуть протягом дії договору найму (оренди). 5.1.3. Заявляє, що: — прихованих недоліків, які відомі НАЙМОДАВЦЕВІ та про які свідомо не був попереджений НАЙМАЧ, Автомобіль не має; — обставини, які б перешкоджали вчиненню правочину та які б умовчувалися НАЙМОДАВЦЕМ, не існують. 5.2. НАЙМАЧ за цим договором в особі свого представника: 5.2.1. Стверджує, що: — Автомобіль, який передаватиметься за цим договором, оглянуто до підписання договору. Недоліків чи дефектів, які б перешкоджали його використанню за призначенням та про які б НАЙМАЧ хотів зазначити у договорі, на момент огляду виявлено не було; - в разі необхідності за власні кошти буде проводити поточний ремонт Автомобіля. 5.2.2. Гарантує, що: — не чинитиме перешкод щодо можливості огляду НАЙМОДАВЦЕМ переданого в найм (оренду) Автомобіля; — здійснюватиме оплату за договором у передбачені у п. 3.1 договору строки; — використовуватиме переданий йому Автомобіль виключно за призначенням згідно із цим договором; — не допускатиме погіршання технічного стану Автомобіля; — власним коштом здійснюватиме заправляння Автомобіля паливно-мастильними матеріалами; — відшкодує збитки, завдані у зв'язку із втратою або пошкодженням транспортного засобу, якщо це сталося з його вини; — відшкодує шкоду, завдану іншій особі у зв'язку з використанням транспортного засобу, відповідно до глави 82 Цивільного кодексу України; — власним коштом проведе (здійснить) оцінку балансової вартості Автомобіля; — за свій рахунок проводитиме поточний ремонт Автомобіля, якщо виникатиме така потреба, та здійснюватиме його про¬філактичне обслуговування та технічний огляд; — своїми коштами та за свій рахунок усуне погіршання стану Автомобіля, що зменшує його вартість, несправності та поломки, якщо вони мали місце в період дії договору та сталися не з його вини; — здійснюватиме за свій рахунок заміну зношених чи таких, що вийшли з ладу, запчастин (деталей) Автомобіля; придбаватиме за свої кошти такі запчастини та деталі; — здійснить страхування Автомобіля на строк дії цього договору. 5.3. НАЙМОДАВЕЦЬ та представник НАЙМАЧА взаємно стверджують один одному та повідомляють усіх зацікавлених у тому осіб, що: — у момент укладення цього договору вони усвідомлювати (і усвідомлюють) значення своїх дій і могли (можуть) керувати ними; — дії представника НАЙМАЧА здійснюються у межах його повноважень; — вони розуміють природу цього правочину, свої права та обов'язки за цим договором; — при узгодженні умов договору та укладенні договору відсутній будь-який обман чи інше приховування фактів, які б мали істотне значення та були свідомо приховані ними як учас¬никами правочину; — договір укладається ними згідно зі справжньою їхньою волею, без будь-якого застосування фізичного чи психічного тиску; — договір укладається на вигідних для учасників правочину умовах і не є результатом впливу тяжких обставин; — правочин вчиняється з наміром створення відповідних правових наслідків (не є фіктивним); — цей правочин не приховує інший правочин (не є удава¬ним); — вони володіють українською мовою, що дало їм можливість правильно зрозуміти суть договору та правові наслідки. 6. ІНШІ УМОВИ 6.1. НАЙМОДАВЕЦЬ та представник НАЙМАЧА взаємно підтверджують один одному, що невиконання взятих за договором зобов'язань тягне за собою правові наслідки, передбачені чинним законодавством. 6.2. Питання, не урегульовані у цьому договорі (в тому числі межі відповідальності при невиконанні чи неналежному виконанні умов договору, розірвання договору тощо), вирішуються відповідно до чинного цивільного законодавства. 6.3. Витрати, пов'язані з нотаріальним оформленням цього договору, Сторони несуть відповідно до попередніх домовленостей. 6.4. Учасники правочину домовилися, що вживуть усіх заходів до розв'язання спорів і урегулювання розбіжностей, які можуть виникнути із договору чи у зв'язку з ним (у тому числі ті, що можуть стосуватися тлумачення договору), шляхом переговорів і, при необхідності, — з укладенням договору про це, який буде посвідчений нотаріально. Обов'язковому нотаріальному посвідченню підлягають також договори про внесення будь-яких інших змін чи доповнень до цього договору найму (оренди).
Якщо Сторони не зможуть досягти домовленості, спори і розбіжності підлягають розв'язанню (урегулюванню) відповідно до вимог законодавства України. 6.5. Про зміст прав та обов'язків за цим договором, про правові наслідки укладеного нами правочину (в тому числі, але не обмежуючись статтями 215-236, 319, 759—786, 798-805 Цивільного кодексу України), Сторонам у правочині нотаріусом роз'яснено. 6.6. Договір складений у трьох примірниках, по одному – для Сторін, один – залишається у справах нотаріуса. РЕКВІЗИТИ СТОРІН Наймодавець: __________________________________ Наймач:
Місто Київ, Україна, четвертого червня дві тисячі чотирнадцятого року. Цей договір посвідчено мною, Косенко О.О., приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу. Договір підписано сторонами у моїй присутності. Особи громадян, які підписали договір, встановлено, їх дієздатність, а також правоздатність та дієздатність Товариства з обмеженою відповідальністю «» та повноваження представника перевірено.
Зареєстровано в реєстрі за № Стягнуто плати: згідно ст. 31 ЗУ “Про нотаріат”
Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ________________________ Косенко О.О.
lambert 25.05.2019 12:13 пишет: вах нарешті щось по суті а то я вже лягати спати від страху боявся
Bes, дякую!
Но я бы не отдал чужому человеку машину в аренду, назад получишь рухлядь. Еще хорошо, что если около дома. Могут сказать, едь забирай около допустим Херсона/Харькова в поле. Все бумажные договора в нашей стране до жопы. И суды тоже.
А як же тоді працюють всіляки фірми по оренді авто? вони в погоні за баблом геть нічого не бояться? чи до кожної зданої машини приставляють ескорт?
в моєму випадку, мова йже про автомобіль якому 31 рік ринкова вартість його невисока, крім того там є ряд косметичних моментів на які мені пофіг зовсім, а покупці скоріш за все носом крутитимуть тож, щоб його продати більш-менш вигідно - треба впертися і привести до ладу косметику. а мені ніколи цим займатись та і ліниво в цілому але зовсім стояти машині теж не на здоров'я, тому от коли надійшла така пропозиція - я почав над цим розмірковувати
lambert 25.05.2019 13:28 пишет: А як же тоді працюють всіляки фірми по оренді авто? вони в погоні за баблом геть нічого не бояться? чи до кожної зданої машини приставляють ескорт?
в моєму випадку, мова йже про автомобіль якому 31 рік ринкова вартість його невисока, крім того там є ряд косметичних моментів на які мені пофіг зовсім, а покупці скоріш за все носом крутитимуть тож, щоб його продати більш-менш вигідно - треба впертися і привести до ладу косметику. а мені ніколи цим займатись та і ліниво в цілому але зовсім стояти машині теж не на здоров'я, тому от коли надійшла така пропозиція - я почав над цим розмірковувати
В прокатных фирмах авто обычно застраховано вдоль и поперек, плюс залог, а ты конечно должен решать сам.
андрей киев 25.05.2019 18:12 пишет: И что, есть желающие взять в аренду авто которому 31 год и еще визуально выглядед как рухлядь???
відразу видно - експерт пише мабуть не те що на очі бачив, а просто поряд стояв усі ті роки
андрей киев 25.05.2019 18:12 пишет: За грн 50 наверное будете сдавать в сутки?
п'ять тисяч гривень на місяць для вас це мабуть дорого, але це дешевше ніж орендувати ланос, я вже наводив довідки а машина, попри вік, має постійний повний привід, турбодвигун, повний електропакет, люк, і розганяється до першої сотні менше ніж за 7 секунд тому, гадаю, ціна більш-менш адекватна
але якщо все ж по суті.. ви теж можете зразок договору показати, чи так, поговорити прийшли?
андрей киев 25.05.2019 18:12 пишет: И что, есть желающие взять в аренду авто которому 31 год и еще визуально выглядед как рухлядь???
відразу видно - експерт пише мабуть не те що на очі бачив, а просто поряд стояв усі ті роки
андрей киев 25.05.2019 18:12 пишет: За грн 50 наверное будете сдавать в сутки?
п'ять тисяч гривень на місяць для вас це мабуть дорого, але це дешевше ніж орендувати ланос, я вже наводив довідки а машина, попри вік, має постійний повний привід, турбодвигун, повний електропакет, люк, і розганяється до першої сотні менше ніж за 7 секунд тому, гадаю, ціна більш-менш адекватна