Вимоги. 1. Бажаний OpenSource, теоретично влаштують і платні рішення, але без "доробки напилком". 2. Онлайн редагування офісних документів Word/LibreOffice аля SharePoint, Alfresco з веденням версій та процесом узгодження нових редакцій. 3. Ведення свого глосарія тегів, що можуть бути пов'язані між собою. аля Wiki. 4. Використання цих тегів в шаблонах документів. 5. Можливість перегляду всіх документів, що стосуються певного тегу. 6. Теги мають мати можливість заповнення відмінків та 7. Формування друкованої форми документів з заповненням тегів. 8. Процес узгодження перейменування тегів. 9. Бажаний автоматизований пошук/заміна по всім документам, наприклад "знайти все з переліку тегів, що не вказано як тег, та замінити на тег-відповідник". 10. Бажана наявність електронного підпису, в ідеалі інтеграція з українськими АЦСК.
Нафіга це потрібно? Наприклад, в організації є певний структурний підрозділ, якщо його перейменувати, то треба шукати його по всіх документах, вносити зміни та переузгоджувати на всіх рівнях.
База данных документов с метаданными, поддержкой версионности и процессом согласования – это какой-то огрызок СЭДа получается. Может стоит посмотреть шире и внедрить нормальный документооборот, который сможет в это?
Или альфреску своими силами помучать. Как репозиторий с поддержкой версионности и контекстным поиском она рулит.
Повноцінні СЕД "з коробки" здебільшого орієнтовані на автоматизацію певних процесів, де є шаблон, в якій вставляються метаданні (№ контракту, ПІБ виконавця, данні клієнта, тощо). У мене ситуація зворотня, однотипних документів нема, є купа однотипних тегів і важливий процес їх узгодження. Рік-два тому, передивилися кілька продуктів, що могли влізти в наш бюджет, але для іншої задачі, під ці вимоги вони без істотного допилювання не підійдуть (можливо я помиляюся).
За останній тиждень переглянув OpenSource. Вимога прямого редагування/збереження на портал обрізала все до Alfresco. Може я про когось забув??? Запустив, покрутив, але функціональність їх шаблонів мені не до кінця зрозуміла (останні пару днів їх community site був в процесі міграції і багато статей читав через Кеш Google). Не здивуюся, якщо виявиться, що не все можливо в community версії, У мене ресурсу на допилювання потрібних функцій власноруч, скоріше за все не буде.
UA 18.09.2019 20:16 пишет: создаешь проект документа запускаешь согласование, и на своем уровне каждый кто согласовывает может или вернуть с замечаниями или утвердить так?
Це те, що може будь-який опенсорс з коробки більше чи менш зручно. Навіть багтрекери аля Jira/Redmine. І давно в мене є. Хочеться окремого процесу узгодження тегів, що мають вставлятися в документи. Наприклад, перейменування якогось підрозділу організації, що згадується в 30 документах в такому разі потребуватиме узгодження тільки саме цього перейменування, а не всіх 30 документів. Звичайно під час процесу узгодження той, хто це робить має можливість побачити, які саме документи при цьому чіпляються.
P.S. Мегаполис дивився дуже давно (10+ років тому, минулого року далі презенташки дивитися не став, однозначно овербюджет та і не робить він цього).
1. Бажаний OpenSource, теоретично влаштують і платні рішення, але без "доробки напилком". 2. Онлайн редагування офісних документів Word/LibreOffice аля SharePoint, Alfresco з веденням версій та процесом узгодження нових редакцій. 3. Ведення свого глосарія тегів, що можуть бути пов'язані між собою. аля Wiki. 4. Використання цих тегів в шаблонах документів. 5. Можливість перегляду всіх документів, що стосуються певного тегу. 6. Теги мають мати можливість заповнення відмінків та 7. Формування друкованої форми документів з заповненням тегів. 8. Процес узгодження перейменування тегів. 9. Бажаний автоматизований пошук/заміна по всім документам, наприклад "знайти все з переліку тегів, що не вказано як тег, та замінити на тег-відповідник". 10. Бажана наявність електронного підпису, в ідеалі інтеграція з українськими АЦСК.
Автору вопроса изветно решение, которое близко к критериям. Но некоторая доработка, конечно, неизбежна. 2-й пункт, онлайн редактирование, в реализации Альфреско на практике оказался не очень востребован, хотя звучит, конечно, красиво. Альфреско реализует онлайн редактирование документа с блокированием, об одновременном конкурентном редактировании документа речь не идет. В онлайн office 365, например, реализовано полноценное конкурентное редактирование в веб интерфейсе.
1. Бажаний OpenSource, теоретично влаштують і платні рішення, але без "доробки напилком". 2. Онлайн редагування офісних документів Word/LibreOffice аля SharePoint, Alfresco з веденням версій та процесом узгодження нових редакцій. 3. Ведення свого глосарія тегів, що можуть бути пов'язані між собою. аля Wiki. 4. Використання цих тегів в шаблонах документів. 5. Можливість перегляду всіх документів, що стосуються певного тегу. 6. Теги мають мати можливість заповнення відмінків та 7. Формування друкованої форми документів з заповненням тегів. 8. Процес узгодження перейменування тегів. 9. Бажаний автоматизований пошук/заміна по всім документам, наприклад "знайти все з переліку тегів, що не вказано як тег, та замінити на тег-відповідник". 10. Бажана наявність електронного підпису, в ідеалі інтеграція з українськими АЦСК.
Автору вопроса изветно решение, которое близко к критериям. Но некоторая доработка, конечно, неизбежна. 2-й пункт, онлайн редактирование, в реализации Альфреско на практике оказался не очень востребован, хотя звучит, конечно, красиво. Альфреско реализует онлайн редактирование документа с блокированием, об одновременном конкурентном редактировании документа речь не идет. В онлайн office 365, например, реализовано полноценное конкурентное редактирование в веб интерфейсе.
Посмотрите в сторону Confluence от Atlassian. У них есть полноценная версия для попробовать на 10 пользователей за $10. Вполне себе решение, для "свалки" документов с тегами, нормальным поиском, и историей редактирования страниц.
Рішення є, але я не можу вийти з ним одним, тім більше, що його треба буде доробляти. З урахування кількості підходів до цього рішення, мені просто не хотілося зайвий раз морочити людям голову з урахуванням того, що зараз я отримав чітку настанову в першу чергу розглянути OpenSource.
На всі версії онлайн редагування в Alfresco я вже подивився (і LibreOffice, і WebDav і своїх документів). Окрім того, що воно дійсно неможливо одночасно, воно ще й не дозволяє зробити diff офісних документів, знайшов пару плагінів, але їх якість під питанням (зроблені досить давно і не розвиваються).
Leshik 19.09.2019 11:48 пишет: Посмотрите в сторону Confluence от Atlassian.
Я користуюся Confluence/Jira (щоправда з обмеженими правами) на мій погляд воно не дасть того, що я хочу.
Забув сказати, з усього що розглядали на поточний момент для нашої задачі непогано підходить сервіс аля Wiki. Але мені не попадалися реалізації, які дозволили би в разі заміни тегу автоматично поміняти його в усіх посиланнях на нього.
Daugava 19.09.2019 11:56 пишет: Рішення є, але я не можу вийти з ним одним, тім більше, що його треба буде доробляти. З урахування кількості підходів до цього рішення, мені просто не хотілося зайвий раз морочити людям голову з урахуванням того, що зараз я отримав чітку настанову в першу чергу розглянути OpenSource.
На всі версії онлайн редагування в Alfresco я вже подивився (і LibreOffice, і WebDav і своїх документів). Окрім того, що воно дійсно неможливо одночасно, воно ще й не дозволяє зробити diff офісних документів, знайшов пару плагінів, але їх якість під питанням (зроблені досить давно і не розвиваються).
Плагин можно свой новый написать, если что. Альфреско хороша тем, что к ней есть несколько програмных API, как интерфейсных, там и отдельно к репозиторию, если есть время и желание, на ней самой можно реализовать все требования. Если не стоит задача сделать коробочное решение, и нет высоких требований по дизайну, все упрощается. ЭЦП без программирования никак не удастся прикрутить. Есть какие-то плагины, но они вряд ли подойдут.
Leshik 19.09.2019 11:48 пишет: Посмотрите в сторону Confluence от Atlassian.
Я користуюся Confluence/Jira (щоправда з обмеженими правами) на мій погляд воно не дасть того, що я хочу.
Забув сказати, з усього що розглядали на поточний момент для нашої задачі непогано підходить сервіс аля Wiki. Але мені не попадалися реалізації, які дозволили би в разі заміни тегу автоматично поміняти його в усіх посиланнях на нього.
Мы своих научили: никаких жестких ссылок, все через поиск. Индексирует confluence теги хорошо. + есть всякие плагинчики, которые показывают облако тегов от текущего родителя.
Если не стоит задача сделать коробочное решение, и нет высоких требований по дизайну, все упрощается.
Можна юзерам зробити через WebDAV спільний диск і не хай на ньому живуть як раніше. Alfresco буде автоматично реєструвати зміни та забезпечувати ведення версій. Підпис накладати bat-файлом з менюшки Far Manager. І це вже буде значний прорив .
Спробую зараз зробити пару документів в форматі Wiki, подивлюся, що з цього вийде. Думаю з підписом поки що облізуть.
Daugava 19.09.2019 14:29 пишет: Можна юзерам зробити через WebDAV спільний диск і не хай на ньому живуть як раніше. Alfresco буде автоматично реєструвати зміни та забезпечувати ведення версій. Підпис накладати bat-файлом з менюшки Far Manager. І це вже буде значний прорив .
Спробую зараз зробити пару документів в форматі Wiki, подивлюся, що з цього вийде. Думаю з підписом поки що облізуть.
WebDav на переходный период это хорошо, если юзера его воспримут. Более продвинутых все таки можно запустить в веб интерфейс, во всяком случае поиск будет доступен.
Для юзерів WebDAV абсолютно прозорий, вони про нього можуть і не знати. Авторизація через той самий LDAP, паролі з них ніхто вимагати не буде, можна зробити просто як "Сюрпрайз" вимкнувши файл сервер та перемапувати їм диски під час логіну в LDAP.
Пошук в Alfresco гарна штука, досить швидко працює, не чекав, хоч і читав. Юзерам, що мають створювати інфу, Alfresco сподобалася, Wiki показував їм з Redmine (сам підхід теж влаштував), сподіваюся в Alfresco він не гірший (я так розумію треба ставити окремий Wiki-плагін).
Daugava 19.09.2019 18:39 пишет: Для юзерів WebDAV абсолютно прозорий, вони про нього можуть і не знати. Авторизація через той самий LDAP, паролі з них ніхто вимагати не буде, можна зробити просто як "Сюрпрайз" вимкнувши файл сервер та перемапувати їм диски під час логіну в LDAP.
Пошук в Alfresco гарна штука, досить швидко працює, не чекав, хоч і читав. Юзерам, що мають створювати інфу, Alfresco сподобалася, Wiki показував їм з Redmine (сам підхід теж влаштував), сподіваюся в Alfresco він не гірший (я так розумію треба ставити окремий Wiki-плагін).
Повернуся з відпустки пограюся.
Очень актуальна тема - тоже интересно документооборот на Alfresco реализовать, но вот крайне мало специалистов у нас. Чем закончилась ваша история?
Евочка 08.06.2021 14:48 пишет: документооборот на Alfresco реализовать, но вот крайне мало специалистов у нас. Чем закончилась ваша история?
Далі ігор справа не пішла. Насамперед через те, що змінилися ключові замовники, а я через Covid зайнявся зовсім іншими справами, документообіг зараз не стоїть навіть в переліку моїх задач на світле майбутнє.
Щоб нормально працювати через WebDAV треба брати або LibreOffice або свіжій Microsoft (якого у мене нема) дуже бажано у всіх однакової версії. А якщо є гроші на свіжій Microsoft, то для спільної роботи простіше використовувати можливості 365-го та/або SharePoint. Спроба запхати всіх в Libre виявилася марною, мишки плакали, кололися але продовжували чіплятися за Word 2003/2007 бо спілкування з партнерами Libre-документами виходило ще гірше.