А хто коли чистить дерева? Завжди до цього питання повертаюся після нового року, власне ближче до весни, а тут поки на карантині, задумався - погода сприяє, є і сніг і мороз, дерева вже "сплять", але чи не зарано проводити обрізку? Сад великий, майже щороку десь шось лишається поза увагою.
Ну і аналогічне питання по кущах смородини та агрусу.
обрізка проводиться до -10 морозу. Якщо холдніше, гілки будуть крихкими.
Я все ж весну вважаю кращим часом для цієї справи. Десь початок березня.
Самой щадящей считается обрезка ДО начала сокодвижения. Конец зимы, ранняя весна. Ранней весной тяжело угадать, потому что может быть очень мокро в саду. Если нет снега, то под деревом газон стоптать можно, пока обрежешь. Лучше в морозец работать.
У меня от осенней обрезки какие-то негативные впечатления. Или я что-то не так делаю. Потому что потом весной в некоторых местах этой зимней обрезки трескается кора и как-то видно что что-то пошло не так. Хотя и замазывал. Сейчас резать по-моему не стоит. А весной даже если на 8 марта обрезал, то все нормально получается.
У меня от осенней обрезки какие-то негативные впечатления. Или я что-то не так делаю. Потому что потом весной в некоторых местах этой зимней обрезки трескается кора и как-то видно что что-то пошло не так. Хотя и замазывал. Сейчас резать по-моему не стоит. А весной даже если на 8 марта обрезал, то все нормально получается.
Люба обрізка - це травма. І на цю травму - великі морози шкодять. Тому обрізаю тоді, коли вони вже скінчились. На власну думку, безумовно.
щодо великих морозів - то поки на вулиці -20, тощо дійсно різати ну нафіг - бо сам скоріше обмерзнеш як те дерево. Щодо весни - тут теж часто все в погоду впирається, може валити мокрий сніг/дощ, під ногами грязь, і навіть хоч нема газону, та рухатися садом, а потім лазити на дерево чи драбину - ще те задоволення
Я все ж весну вважаю кращим часом для цієї справи. Десь початок березня.
Пізньою осінню, як останні листя впадуть
і ранньою весною (кінецю лютого-початок березня), до того, як бруньки з'являться
А чимось треба обробляти місця зрізу?
Я консультувався у декількох обрізувачів сказали якщо зараз то не треба. Якщо пізніше коли вже почався сокорух то фарбою або варом.
раптом хто стикався. сьогодні покропив садок "брунькою" - зараз фактично у всіх магазинах її рекомендуються як оптимально збалансований засіб. Кілька дерев при цьому ще не встиг обрізати. Хтось може в курсі, через скільки часу можна після обробки пиляти гілки? планував на суботу, у вихідний, але не певен чи варто після обробки