В ответ на: Чи можна параллельно під'єднати електрокотел на 9 Квт?
можна і не важко. Тільки зазвичай під'єднують послідовно щоб не бавитися з різними кранами які треба відкривати / закривати. А так працює або один котел або інший або обидва разом. Думаю електро є зміст врізати після твердопаливного, відповідно коли твердопаливний гріє - електро навіть якщо увімкнений бачить достатню температуру теплоносія і не гріє. А коли закладка дров твердопаливного закінчилася і темп. теплоносія опускається - електрокотел автоматом підхоплює естафету і догріває.
160 м норм, не очень много, 3й этаж можно перекрыть щитом из пенопласта в проходе и прикрутить батареи на 3/4, дрова не годятся 1,7-2,0 тгрн/куб это заоблачно
В ответ на: Чи можна параллельно під'єднати електрокотел на 9 Квт?
можна і не важко. Тільки зазвичай під'єднують послідовно щоб не бавитися з різними кранами які треба відкривати / закривати. А так працює або один котел або інший або обидва разом. Думаю електро є зміст врізати після твердопаливного, відповідно коли твердопаливний гріє - електро навіть якщо увімкнений бачить достатню температуру теплоносія і не гріє. А коли закладка дров твердопаливного закінчилася і темп. теплоносія опускається - електрокотел автоматом підхоплює естафету і догріває.
vitaxa2006 13.09.2023 12:58 пишет: Хтось робив таке чи може знає: є твердопаливний котел с циркуляційним насосом та накопичувачем на 700 літрів.
Консультировал заказчика, у которого руки мастеровые и для экономии делал почти всё сам, по подобной системе отопления а так жэ по погодозависимой автоматике и СЭС на случай пропадания электроснабжения, которая изначально проэктировалась только для двух насосов и погодозависимой автоматики отопления но потом использовалась и для других электроприборов про что писал в теме Доп акум для ДБЖ.
vitaxa2006 13.09.2023 12:58 пишет: Чи можна параллельно під'єднати електрокотел на 9 Квт?
Лучшэ смотреть по месту, возможно один из двух других вариантов будет лучше.
Во всех вариантах можно сделать так чтоб работало с приоритетом ТТ котла а кода ТТ котел не работает БЕЗ переключений чего либо.
vitaxa2006 13.09.2023 12:58 пишет: Потрібно купувати електрокотел з вбудованим циркуляційним насосом чи можна без?
Лучшэ смотреть по месту и предложить разные варианты.
Возможно понравится спроектированный мной в системе отопления по которой консультировал вариант установки электрокотла который ни где не встречал, который ещё и БЕЗ насоса что повышает надёжность системы отопления.
vitaxa2006 13.09.2023 12:58 пишет: Сильно важко буде його підключити?
Зависит как сделана система отопления и какой вариант будет делаться.
vitaxa2006 13.09.2023 12:58 пишет: Завести газ у будинок з вулиці нарахували 125 тис. грн.
За половину этих денег можно найти СЭС которой, помимо резервного электроснабжения для ТТ котла и при сопутствующих обстоятельствах и холодильника, хватит в межсезонье ещё подтапливать и весь не отопительный сезон ещё греть и ГВС.
То есть как минимум часть потраченных денег, а при сопутствующих обстоятельствах и все, ОКУПЯТСЯ.
За немного большэ денег насчитанных газовщиками, 150 000 гривен, можно найти СЭС 3500 Ватт, что соответствует мощности обычной бытовой розетке которой часто хватает для всего дома с топливным котлом, особенно не зависимым от электрики, и газовой плитой.
vitaxa2006 13.09.2023 12:58 пишет: У будинку 15 кВт заведено, 3 фази, 2-зонний тариф.
Можно сделать автоматику с алгоритмом не только ночного тарифа.
vitaxa2006 13.09.2023 12:58 пишет: Може хтось теж має одночасно 2 котли.
Это не редкость но почти во всех случаях сделано в противоречие гидравлике, теплотехнике, электрике из-за хозяева в "лучшэм" случае ПОСТОЯННО переплачивают некоторое количество десятков процентов за покупные энергоносители.
Есть шанс сделать групповую линию электрокотла БЕЗ противоречия электрике.
vitaxa2006 14.09.2023 14:49 пишет: це гарна ідея. Мабуть, так і зроблю.
Плохая идея размещения электрокотла, допустима в крайнем случае.
Если открытая система отопления то с вероятностью 99,999...% расшырительный бак подключён НЕправильно. В закрытых системах отопления часто встречается НЕправильное подключение расшырительного бака.
На фотографии термометр когда с имитацией ПОЛОМКИ насоса посредством выключения его из розетки испытывалась работоспособность разработанной мной НАДЁЖНОЙ, НЕТ подвижных частей и энерго НЕзависма, системы утилизацыи части избыточного тепла при АВАРИЙНОМ КИПЕНИИ котла в системе отопления по которой консультировал.
Так, дивлюся не все так просто. Можливо, на цей сезон куплю у кожну кімнату керамічний обігрівач, вони мало споживають е/е. Прорахував, сумарно вони будуть споживати менше, ніж електрокотел на 9 Квт. А влітку вже серйозно займусь питанням аналогу ТТ котлу. Ще таке питання: хто скаже, якщо взимку потрібно буде залишити будинок на тиждень-два, при якій мінімальній температурі на вулиці, будинок може стояти взагалі без опалення? Я, так розумію, основна проблема, це замерзання води у батареях та трубах? Тобто, при + температурі на вулиці, можна залишити будинок без опалення? Бо на протязі тижня-двох, банально нікому буде туди їздити і кожні 12 годин підкидати дрова у ТТ котел.
Купи фрітерм в епіцентрі залий в опалення і забудь про воду в трубах. Це якщо система замкнена, звичайно . Керамічними обігрівачами мої родичі обігрівають дачу, хоч кажуть батареї в розетку ефективніші. Можна кераміку через терморегулятор вмикнути на 5 градусів тоді вода не замерзне.
nickka 02.10.2023 15:34 пишет: Купи фрітерм в епіцентрі залий в опалення і забудь про воду в трубах. Це якщо система замкнена, звичайно . Керамічними обігрівачами мої родичі обігрівають дачу, хоч кажуть батареї в розетку ефективніші. Можна кераміку через терморегулятор вмикнути на 5 градусів тоді вода не замерзне.
Ось я і думаю теж кераміку купити, є досвід використання у квартирі, дуже економно, як по мені...
nickka 02.10.2023 15:34 пишет: Купи фрітерм в епіцентрі залий в опалення і забудь про воду в трубах. Це якщо система замкнена, звичайно . Керамічними обігрівачами мої родичі обігрівають дачу, хоч кажуть батареї в розетку ефективніші. Можна кераміку через терморегулятор вмикнути на 5 градусів тоді вода не замерзне.
Ось я і думаю теж кераміку купити, є досвід використання у квартирі, дуже економно, як по мені...
за рахунок чого? проти інших видів спалювання електроенергії. (Зважаючи на закон збереження енергії....)
В ответ на: Купи фрітерм в епіцентрі залий в опалення і забудь про воду в трубах
і отримай протікання системи в кількох / багатьох місцях, яка на воді була цілком герметичною. А ще ймовірність того, що з цього антифризу за 3-5 років випаде осад який заб'є систему опалення. Ну і загалом виробники котлів (зокрема газових) чомусь дуже не рекомендують антифризи в системі опалення.
vitaxa2006 02.10.2023 14:10 пишет: Ще таке питання: хто скаже, якщо взимку потрібно буде залишити будинок на тиждень-два, при якій мінімальній температурі на вулиці, будинок може стояти взагалі без опалення?
При 0°C, при сопутствующих обстоятельствах и меньшэ.
vitaxa2006 02.10.2023 14:10 пишет: Я, так розумію, основна проблема, це замерзання води у батареях та трубах? Тобто, при + температурі на вулиці, можна залишити будинок без опалення?
Да, но возникает вероятность грибка, плесени.
vitaxa2006 02.10.2023 14:10 пишет: Бо на протязі тижня-двох, банально нікому буде туди їздити і кожні 12 годин підкидати дрова у ТТ котел.
Чтоб хотя бы вода не замёрзла надёжней, чем только с докупленными конвекторами, получится сделать с имеющимся тепло-аккумулятором, докупленным простеньким электрическим котлом, в том числе кустарно сделанным что возможно позволит упростить внедрение в систему отопления, автоматикой и ИБП.
Или сливать везде воду что можэт не получится легко сделать а при запуске будет вероятность столкнуться с поломкой систем связанных с водой.
vitaxa2006 02.10.2023 14:10 пишет: Ще таке питання: хто скаже, якщо взимку потрібно буде залишити будинок на тиждень-два, при якій мінімальній температурі на вулиці, будинок може стояти взагалі без опалення?
vitaxa2006 02.10.2023 14:10 пишет: Я, так розумію, основна проблема, це замерзання води у батареях та трубах? Тобто, при + температурі на вулиці, можна залишити будинок без опалення?
В ответ на: ...
vitaxa2006 02.10.2023 14:10 пишет: Бо на протязі тижня-двох, банально нікому буде туди їздити і кожні 12 годин підкидати дрова у ТТ котел.
Чтоб хотя бы вода не замёрзла надёжней, чем только с докупленными конвекторами, получится сделать с имеющимся тепло-аккумулятором, докупленным простеньким электрическим котлом, в том числе кустарно сделанным что возможно позволит упростить внедрение в систему отопления, автоматикой и ИБП.
Или сливать везде воду что можэт не получится легко сделать а при запуске будет вероятность столкнуться с поломкой систем связанных с водой.
Стикнувся із таким. Особливо було весело коли це виявилось зимою. Злив, промив, залив воду.
і не забуваємо, що якщо вода в системі опалення або водопостачання під тиском, то температура замерзання вже буде нижче нуля. При 3 атм в системі це буде десь -4 градуси.
Ну ось є перші дані по температурі у моєму будинку на 190 м2. При включених керамічних обігрівачах в кожній кімнаті (крім 3 поверху) та у котельній (котел з баком-накопичувачем на 700 л та 2 бойлера 200 і 80 л в окремій кімнаті) через розетки-таймери з 23-00 до 7-00 кожного дня (щоб по нічному тарифу платити за ЕЕ), температура у будинку наступна: підвал +14 (там немає опалення) 1 поверх +12...+13 2 поверх +11...+12 3 поверх +10 Це за останні 2 тижні спостереження. Сумарна потужність всіх 7 керамічних обігрівачів у будинку - 4 Квт. Тобто кожна нічь опалення мені виходить у 4Квт*8годин*1,55(нічний тариф ЕЕ у моєму садовому кооперативі, день там коштую 3,10 грн/Квт)=50 грн/день. За місяць має вийти десь 1500-1600 грн. Паралельно включений постійно циркуляційний насос, який гоняє воду по ситемі опалення (батареї стоять всюди: підвал, 1 поверх, 2 поверх, 3 поверх). Ще насос десь 0,15 Квт/год споживає, за добу 8*0,15*1,55+16*0,15*3,10=10 грн/день приблизно, за місяць 300 грн приблизно. Тобто, загалом у місяць такого "опалення", щоб не замерзла вода у системі коштує мені біля 2000 грн/місяць. Ось думаю, може навесні злити всю воду з системи опалення та забити на водяне опалення? Хоча чув, що за рік з пустою системою там почнуться коорозійні процеси, які будуть ввже невідворотні... А може, взагалі демонтувати всю цю систему водяного опалення? Повід'єднуввати всі радіатори, злити воду з 700-літрового накопичувача та відключити твердопаливний котел? Хто, що порадить? Можливо, з власного досвіду...
По моему личному многолетнему опыту - если зимой на даче не живешь,то проще слить систему и не иметь геморой с отоплением (в том числе и финансовый).У меня процедура слить занимает пару часов - запустить часа 3-4.Но у меня и площадь поменьше
crazypet 27.11.2023 18:56 пишет: По моему личному многолетнему опыту - если зимой на даче не живешь,то проще слить систему и не иметь геморой с отоплением (в том числе и финансовый).У меня процедура слить занимает пару часов - запустить часа 3-4.Но у меня и площадь поменьше
А если система будет пустая стоять несколько лет, там никаких проблем потом не возникнет с запуском? Трубы у меня все ПВХ, радиаторы плоские, и бак-накопитель на 700 литров.