Продолжаю наблюдения, из нового шикарный расход по трассе. На круизе на трассе 5,4-5,7 при 110. Спидометр врет на 1 км\ч судя по GPS. Из минусов, заметил когда нажимаешь в пол, очень сильно разгружается передняя ось и моментально слабый контакт с дорогой передних колес. В целом рулежка вызывает и намекает на очень активную езду, провоцирует. Машина ТОП.
Кілька слів про салон і мультимедію. В даній комплектації це чорно-жовтий Midrand Beige, комбінована шкіра з алькантарою. По якості причепитися абсолютно немає до чого. Жодної панелі з жорсткого пластику немає, дверні карти навіть внизу обшиті шкірою Merino (краще тільки Lavalina в Alpina). Стеля, стійки, сонцезахисні козирки - все в алькантарі. І на вигляд, і на дотик відчувається приємно і дорого.
Щодо кольорової гами я не впевнений. Не дуже сприймаю чорні салони останнім часом, якісь вони занадто темні і навіюють смуток. Тут весь час катаю з відкритою шторкою панорами, щоб хоч трохи більше світла було в салоні. Tacora Red в G20 мені подобається просто на порядок більше. Звісно, він не такий якісний і дешевих елементів в салоні G20 побільше, але прям кардинального розриву в якості не відчувається. Деякі елементи, на диво, навіть якісніші, як-от гальванізовані кнопки керування склопідйомниками, на відміну від пластикових в F96. На мій смак, найкращий вибір для цього авто - Taruma Brown, не такий сумний однотонний (жовта вставка не рятує) і виглядає просто вау.
До збірки салону є певні питання. Можливо через жорстку підвіску, можливо через її якість, але на пробігу в 30к в салоні вже достатньо багато звуків і скрипів, немає відчуття монолітності. G20 на аналогічному пробігу все ще мовчить, навіть натяків немає. Це було неприємним сюрпризом, але, напевно, також плата за прекрасну керованість.
Сидіння явно розраховані на людей "в тілі", навіть на максимальних налаштуваннях бокової підтримки мені трохи не вистачало. Також трохи дивне рішення шкіри під спиною і алькантари по боках. На мій погляд, логічніше було б навпаки, алькантара під спиною і шкіра по боках, так комфортніше і влітку, і взимку. Вентиляція, до речі, на 3 рівні працює достатньо гучно, при цьому ефективність під питанням. Перший час мені навіть здавалося, що з нею щось не так, але в інтернеті відгуки аналогічні, це для неї норма. Зі зручних фіч, які хотів би собі в G20 - спинка, що складається. Абсолютно інший рівень комфорту.
Посадка за кермом також викликає питання. Якщо в G20 я всівся достатньо швидко і дуже зручно, то в F96 так і не вмостився, незважаючи на те, що регулювань значно більше. Я сиджу завжди в максимально низькому положенні, при цьому спинка сидіння достатньо вертикальна і відстань до керма така, щоб обидва зап'ястя могли вільно лежати на кермі. Тут для такої посадки мені не вистачило вильоту керма. Підсовуєшся трохи ближче, щоб лягли зап'ястя, перестають лежати стегна-коліна на сидінні. Ти і так сидиш як на стільчику, що само по собі вже не дуже комфортно, так ще й коліна в повітрі. По трасі я відсовувався трохи подалі, спинку в менш вертикальне положення і, з точки зору комфорту, все ставало ідеально, але активно працювати кермом в такому положенні просто ніяк, будеш тягнутись до нього. На трасі це нормально, але універсального положення на всі випадки життя знайти не вдалось.
До висоти посадки є окрема претензія. Сидіння стоїть не просто високо, там ще й щось типу подіуму від підлоги. Тобто навіть найнижче положення все одно дуже високе. Як результат, ні заходити, ні виходити з авто абсолютно не зручно. Особливо виходити, ти або зістрибуєш з нього, або сповзаєш забруднюючи ноги/штани. Особливо страждають дівчата, вони з нього ледь не випадають. Додатково дратівлива особливість, що сидіння від'їжджає при посадці-висадці, насправді роблячи її ще більш складною. Шукав як відключити, так і не знайшов.
І тут плавно переходимо до мультимедії і ID7. В інтернеті, і на цьому форумі в тому числі, поширена думка, що ID7 була краща за ID8, тому що фізичні кнопки, роздільні екрани тощо. Я також так думав, але трошки реального досвіду експлуатації обох систем і боже, наскільки ж ID8 більш зручна й інтуїтивна. В ID7 є фізичні кнопки керування кліматом, що теоретично повинно було зробити керування зручнішим, але ні. Логіка деяких елементів керування достатньо дивна. Наприклад, за обігрів-вентиляцію сидіння відповідає всього 1 кнопка. Якщо останній режим був "обігрів", то просто натискаючи її по колу вентиляцію не ввімкнути, все що буде змінюватись - інтенсивність обігріву 1-2-3 і знову по колу. Щоб перемкнути на вентиляцію треба зайти в меню і на сенсорі обрати вентиляцію, тоді ця кнопка вже керує інтенсивністю саме вентиляції. Наче і є фізична кнопка, але без сенсора і меню все одно не обійтись. Ще один гарний приклад, режим Sync. Як тільки пасажир покрутив для себе температуру, режим Sync відключається (що очікувано). Що треба щоб його ввімкнути? 4-5 натискань в сенсорі. Окремої кнопки немає. Як варіант можна налаштувати швидкий доступ на одну з 8 кнопок, що я і зробив, але потім постійно забував яка саме за неї відповідає.
Та і в цілому, сама структура меню надзвичайно заплутана, швидкість роботи на фоні ID8 відверто видає вік системи. Варіантів кастомізації також мінімум, наприклад, на центр водійського дисплею не виведеш ні карту, ні хоча б інші віджети. Вони скромно заховані праворуч, а по центру завжди темнота. Відкриваєш авто, чекаєш поки вона вантажиться, в той час як ID8 доступна відразу. Зона карти в Carplay в комбінованому вигляді ледь достатня, щоб щось на ній бачити. В ID8 комбінована по розміру більше ніж повноекранна на ID7. Коротше, якщо у вас є вибір брати pre LCI чи LCI вже на ID8/ID8.5 - навіть не думайте, нова система значно зручніша, логічніша і приємніша в користуванні.
Ще коротко по деяких моментах, які подобаються і ні: - Display Key - іграшка. Не зрозумів навіщо він потрібен. Корисного функціоналу там немає, все це є в телефоні. При цьому він значно більший, важчий, його треба заряджати (чого ти робити не будеш). Тому економимо трохи грошей і беремо звичайний ключ. Нічого не втратимо. - Bowers & Wilkins - нормально, краще за Harman Kardon в G20, але до Bang&Olufsen в Ауді не дотягує. - Справжній селектор коробки, а не пімпка, як в G20, надзвичайно тактильно приємна річ. Є певний кайф в його користуванні. Хоча саме з точки зору ергономіки ось та пімпка зручніша, бо не перешкоджає доступу до бездротової зарядки телефону і підстаканників. Та і паркуватись швидше і зручніше. Але собі все одно обрав би селектор від F96. - В заднє скло не видно взагалі нічого. - Передні склоочисники не дотирають зліва від водія десь 10-15 см. Враховуючи ще й широку стійку, мертва зона в погану погоду стає дуже суттєва.
Дякую за такий детальний огляд. Здивувала зносостійкість матеріалів на пробізі 30К - кермо вже глянцеве, особливо в верхній частині і підклокотний продавлений.
В цьому пості спробую сформулювати особисту суб'єктивну думку про авто, для кого воно, сподобалось чи ні. Це повинен був бути самий перший пост, а вже потім ось та нудотіна про техніку, мультимедію і салон. Але і досі в голові достатньо полярні думки, тому сформувати їх в слова, які мають сенс, ще складніше.
Почну з форми кузова. Я не зовсім розумію суть Х6 при наявності Х5. Х5, на мій погляд, і виглядає краще, і практичніший з точки зору місця в салоні і багажнику. Для кроса це важливо, інакше навіщо тобі потрібна така велика будка? Якщо дизайн передньої частини майже ідентичний, різниця тільки в бамперах, яку помітять виключно задроти фанати BMW), то дизайн задньої частини я не розумію. Її дуже важко сфотографувати так, щоб вона не виглядала роздутою. Розтягнуті тонкі фари позаду також не надто гармонують з важкою і великою Ж. На мій смак, Х5 і красивіший, і гармонійніший.
Розуміння ідентичності авто і з якого боку до нього підійти у мене все ще немає. Як його оцінювати в першу чергу? Як кросовер, бо є Х в імені? Чи як М авто, буква в моделі не дарма ж? Що може змусити купити саме його, а M3/M5/M8? Якщо підходити до нього саме як до практичного кросовера, то вердикт не дуже позитивний. Платиш за авто відчутно більше, як при купівлі, так і в утриманні, комфорту не отримуєш, підвіска жорстка і салон “розмовляє”, практичності як такої немає (знову ж питання Х5 vs Х6). Якщо підходити до нього як до М авто, то перше, про що згадуєш, це компроміс в вигляді розмірів, ваги і їх впливу на загальний експірієнс. Вона не надто швидша за M340i, керується чимось схоже (що вже само по собі великий комплімент), але ж М340 це не М. А проти тієї ж M3 шансів у Х6М ніяких. Але ось є у неї якийсь момент, що чіпляє. Можливо, це ось той M Competition на кришці багажника, маркетологи все ж не дарма свою справу роблять. Можливо, це звук V8 і налаштування коробки. Можливо, загальна увага до авто, з якоїсь причини воно цікаве багатьом оточуючим. Не знаю, що саме і чим, але тачка чіпляє. Вона фанова, вона дарує посмішку і задоволення.
Чи поміняв би я M340i на X6M? Якщо ось так, авто на авто, без жодних умов, то злукавив би, якби сказав ні. Якщо ж з умовою доплати, навіть менше ринкової, то, навпаки, точно не міняв би. Х6М дарує ось ту емоційну складову, якої мені в М340, в порівнянні, трохи не вистачає. Звуку, налаштувань двигуна з коробкою, зачепу. Якщо М340 може бути як супер спокійною, так і різкою та швидкою, а основний фан це повороти і керованість, то в Х6М це звук V8, запас потужності в будь-який момент і загальне нерозуміння, як таке величезне авто може робити те, що воно робить. Але їхати на ній треба швидко завжди, інакше недоліки стають більш помітні. Її кайф саме в ось цій безтолковості, ти не бачиш сенсу в цьому авто, але воно існує і воно класне.
Разом з тим, саме собі і особливо за власні гроші я б його не купував. Бо всі ці емоції від М, але без додаткових компромісів в вигляді комфорту, ваги, посадки, тощо., можна отримати в BMW М3. Або М5/M8, якщо дуже хочеться V8. Попередня M5 Competition виглядає ідеальним авто, якщо хочеться саме цей двигун. Якщо ж повернутись до X6, мені здається X6M60i буде більш збалансованим вибором, якщо хочеться V8, але при цьому комфорту для себе і пасажирів. А ще краще Х5
Vladocaster 12.05.2025 12:08 пишет: Друже, класний огляд, дуже цікаво читати і дуже інформативно.
Дякую, самому цікаво було викласти думки в слова.
Seeker 12.05.2025 14:35 пишет: Дякую за такий детальний огляд. Здивувала зносостійкість матеріалів на пробізі 30К - кермо вже глянцеве, особливо в верхній частині і підклокотний продавлений.
Саме по стану, насправді, питань ніяких немає, просто треба салон дещо доглянути. Власник сказав, що все зробить сам, то я не чіпав. Звичайна очистка і щось для догляду за шкірою зніме питання глянцю на 100%. Просто дуже ніжна шкіра, яка швидко брудниться. В цілому, якість салону, за виключенням глянцевих панелей/кнопок біля селектора коробки, дуже гарна. Все дорого, багато, кругом шкіра і карпет. Якби ще не цвіркуни по салону.
Я спеціально не писав, щоб не парирували "бо ти не їздив на нормальних машихнах", але навіть як теоретик, я запідозрив, що просто X6 3.0/3.0 дизель/бензин - це прекрасні машини, на яких можна би було зупинитись, але X6 в форматі боліда - це трохи Франкенштейн... Porsche Cayenne - можна зрозуміти, бо Porsche сам по собі - це типу спорткар по замовчуванні, а в лінійку додали бобік, щоб не втрачати грошей, бо маси хочуть... А у випадку BMW незрозуміло це все. Маючи весь арсенал класів і підкласів сумніваюсь що саме така модель дає їм якісь фінансові чи іміджеві переваги, ну але то таке...)))
Я не розумію портрет покупця Х6 і особливо Х6М. Тобто, навіть знаючи власника, ми це обговорювали і я все одно не розумію по якій причині крім "а мені подобається" можна його хотіти. В нижніх комплектаціях типу 30i, 40i, в ньому напевно сенсу ще менше, ніж в M. Виглядає простіше, тихіше, пафосу менше. Є той же Х5, який аналогічні потреби задовольнить краще і дешевше.
Paulskit 05.03.2025 12:20 пишет: Ні в тебе, ні у мене немає точних цифр, щоб підкріпити свої тези фактичними даними Я трошки брав участь в розробці embedded рішень, там все значно складніше, ніж у "дешевого телефону", особливо, якщо мова про automotive чи healthcare.
Т.е. производство экрана вместо приборной панели, На много дороже чем физическая панель, с физическими стрелками и т.п., под которую пишется такой же софт?
keen 12.05.2025 15:14 пишет: дякую, цікаво було почитати для загального розвитку, хоч я взагалі не цільова такого типу авто, але найбільш здивувало ось це:
В ответ на: запас потужності в будь-який момент
невже в М340 цього не вистачає? Імхо, куди вже більше
Тут цікаво. М340i налаштована як абсолютно цивільне авто. В дефолтному режимі Comfort вона буде тихою, комфортною, надзвичайно плавною. Посади за кермо людину, яка не розбирається в авто або з малим досвідом їзди, вона не надто здивується. Відмітить, що їде плавно, відчувається, що потужна, але на цьому все. Вона в першу чергу буде їхати в рамках передачі, з самих низів і на моменті. В X6M дефолтний режим Efficient, але від нього там одна назва (хоча витрата для такого двигуна дуже приємна, я здається не написав про це). Відгук на натискання педалі газу це відразу мінус одна-дві передачі вниз. Моментально. Доторкнувся до газу і у тебе мінімум 2 тисячі обертів. Педаль також дуже чутлива, холостого ходу майже немає. Ось це все, і особливо звук від V8, дає враження значно більш потужного авто, ніж є насправді. Я спробував відтворити схожі налаштування на M340i, найближче це двигун в Sport Plus, коробка в Sport, кермо і підвіска в Comfort. Тобто налаштування за замовчуванням в X6M це майже максимум в M340i з точки зору гостроти відгуку. По цифрам і динаміці різниця звісно є, не надто велика, але помітна. По вбудованому G-метру що Ікс, що 340-ва без ланча дають трошки більше 0.8G, все однаково. Але в іксі за рахунок звуку і посадки відчуття наче летиш. Аналогічно і в їзді, ось ця калібровка двигуна-коробки дає враження, що потужності значно більше і швидкість значно вища ніж є насправді.
Paulskit 11.05.2025 23:56 пишет: Жодної панелі з жорсткого пластику немає
Верхня частина стійок, де кріпляться ремені безпеки
В ответ на: Вентиляція, до речі, на 3 рівні працює достатньо гучно, при цьому ефективність під питанням.
Стосовно ефективності, припускаю це тому, що вентиляція всмоктує повітря всередину, а не дме назовні. Воно дійсно ніби (майже) нічого не відчуваєш, але спина не пітніє.
В ответ на: Додатково дратівлива особливість, що сидіння від'їжджає при посадці-висадці, насправді роблячи її ще більш складною. Шукав як відключити, так і не знайшов.
Ви, мабуть, їздите з профілем водія "Гість"? Бо якщо створити окремий профіль та прив'язати до нього ключ, то сидіння залишатимуться в тому положенні, яке ви встановили для себе.
В ответ на: Логіка деяких елементів керування достатньо дивна. Наприклад, за обігрів-вентиляцію сидіння відповідає всього 1 кнопка. Якщо останній режим був "обігрів", то просто натискаючи її по колу вентиляцію не ввімкнути, все що буде змінюватись - інтенсивність обігріву 1-2-3 і знову по колу. Щоб перемкнути на вентиляцію треба зайти в меню і на сенсорі обрати вентиляцію, тоді ця кнопка вже керує інтенсивністю саме вентиляції.
Та яке меню? Ви натискаєте кнопку, на екрані одразу з'являються сенсорні органи керування, де в одне натискання можна за потреби змінити режим (вентиляція та/або обігрів). Все. Тобто, (умовно) двічі на рік вам потрібно це зробити. Решту часу - лише фізичні кнопки. Температура, інтенсивність обдуву, рециркуляція, обігрів заднього скла, обігрів керма та купа інших речей - завжди на кнопках. Чим це гірше за ID8, де все і завжди треба налаштовувати виключно через екран
В ответ на: Що треба щоб його ввімкнути? 4-5 натискань в сенсорі. Окремої кнопки немає. Як варіант можна налаштувати швидкий доступ на одну з 8 кнопок, що я і зробив, але потім постійно забував яка саме за неї відповідає.
Легкий дотик до кнопок швидкого доступу (без натискання) - і на екрані з'являються назви функцій, які до них прив'язані. Та й запам'ятати нескладно, якщо ви власник, що регулярно їздить, а не тимчасовий користувач.
В ответ на: Відкриваєш авто, чекаєш поки вона вантажиться, в той час як ID8 доступна відразу.
У мене нічого чекати не потрібно, все доступно миттєво. Можливо, знов причина в гостьовому профілі.
В ответ на: Коротше, якщо у вас є вибір брати pre LCI чи LCI вже на ID8/ID8.5 - навіть не думайте, нова система значно зручніша, логічніша і приємніша в користуванні.
Я був би обережніший з висновками. Бо ви, мабуть, не їздили на LCI X5/X6, та не бачили вживу, як їх "покращили".
В ответ на: - Передні склоочисники не дотирають зліва від водія десь 10-15 см. Враховуючи ще й широку стійку, мертва зона в погану погоду стає дуже суттєва.
У мене була така проблема, поскаржився на Баварії - виправили. Зараз склоочисники залишають дуже вузьку смужку (на око - менше 5 см).
Я ж написав з самого початку, нижче виключно власні суб'єктивні думки. Якщо мені щось не подобається - пишу не подобається. Якщо подобається - пишу подобається ID7 на фоні ID8 не сподобалась, про що і написав. При можливості вибору, собі я б обрав нову ID8/8.5 не роздумуючи ні секунди. Багато речей вже автоматизовані. Наприклад, мені не треба взагалі натискати кнопку обігріву, система все сама зробить відповідно до температури в салоні і зовні. Якщо ж треба зробити щось глобальне через сенсор, то всі органи керування доступні з одного екрану, а не по підменюшкам, як в ID7. Просто і зручно, вверх-вниз/плюс-мінус і все. Самі органи керування значно більші, відгук екрану набагато краще.
Paulskit 12.05.2025 16:06 пишет: Я ж написав з самого початку, нижче виключно власні суб'єктивні думки.
Я розумію, жодним чином не ставлю під сумнів ваші враження чи думки
В ответ на: ID7 на фоні ID8 не сподобалась, про що і написав. При можливості вибору, собі я б обрав нову ID8/8.5 не роздумуючи ні секунди.
Коли ми розглядаємо мультимедію як таку, у відриві від решти функцій, то дійсно нема про що говорити. Екрани більше, кастомізацій більше, функцій більше, відгуки краще и т.п. Проте якщо згадати, що тепер (майже) все керується через цю мультимедію, то починаються запитання. Я тестував X5 LCI, і запитань по ергономіці - купа. Наприклад, в екран, окрім клімату, запхали також керування світлом, керування адаптивним круїзом. Подібні "дрібниці" можна просто не помітити, немає адаптивного круїзу - немає проблеми Або коли не бачив реалізацію тих самих функцій в дорестайлі. Менше з тим, ну не має водій лізти ні в яке в меню щоб ввімкнути чи вимкнути підігрів керма. Це ж повна дурня!
В ответ на: Багато речей вже автоматизовані. Наприклад, мені не треба взагалі натискати кнопку обігріву, система все сама зробить відповідно до температури в салоні і зовні.
Це все є i в ID7, от тільки все одно доводиться час від часу щось підлаштовувати: рециркуляція повітря, обігрів заднього скла, та ж вентиляція сидінь и т.п. Автоматика не здатна розпізнати всі ситуації.
В ответ на: Якщо ж треба зробити щось глобальне через сенсор, то всі органи керування доступні з одного екрану, а не по підменюшкам, як в ID7
Так в дорестайлі керування кліматом взагалі доступно "тут і зараз", без необхідності лізти в будь яке меню. Ну, гаразд, за виключенням ситуацій, коли треба змінити режим кліматизації сидінь
Paulskit 12.05.2025 15:14 пишет: Я не розумію портрет покупця Х6 і особливо Х6М. [...] В нижніх комплектаціях типу 30i, 40i, в ньому напевно сенсу ще менше, ніж в M. Виглядає простіше, тихіше, пафосу менше. Є той же Х5, який аналогічні потреби задовольнить краще і дешевше.
Потенційний покупець X6 з базовими 3л двигунами - це я Точніше, був я.
Ви колись писали, що X7 створює відчуття автобусу. Так от для мене щось подібне присутнє і в X5. За відсутності потреби у великому об'ємі, X6 був би кращим вибором з усіх боків: трохи затишніше всередині, трохи краще керується, трохи менше шумів, кліренс та повний привід той самий, що й в X5. А комфорт другого ряду та багажник - пофігу. На жаль, дорестайлового X6 з потрібними опціями на складі не знайшлося, а X5 знайшовся.
Paulskit 12.05.2025 15:14 пишет: Я не розумію портрет покупця Х6 і особливо Х6М. [...] В нижніх комплектаціях типу 30i, 40i, в ньому напевно сенсу ще менше, ніж в M. Виглядає простіше, тихіше, пафосу менше. Є той же Х5, який аналогічні потреби задовольнить краще і дешевше.
Потенційний покупець X6 з базовими 3л двигунами - це я Точніше, був я.
Ви колись писали, що X7 створює відчуття автобусу. Так от для мене щось подібне присутнє і в X5. За відсутності потреби у великому об'ємі, X6 був би кращим вибором з усіх боків: трохи затишніше всередині, трохи краще керується, трохи менше шумів, кліренс та повний привід той самий, що й в X5. А комфорт другого ряду та багажник - пофігу. На жаль, дорестайлового X6 з потрібними опціями на складі не знайшлося, а X5 знайшовся.
Чому не седан тоді? Він ще комфортніше і керується краще.