autoua
Autoua.netФорумВибір автомобіля

чи є сенс пересісти на електричку? (314/378)

Супер писатель! *
Lviv
С нами с 26.09.2007

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: juristkostya]
      17 ноября 2024 в 10:06 Гілками

juristkostya 17.11.2024 08:38 пишет:

juiT 16.11.2024 08:59 пишет:

Така проблема була напевно у всіх виробників.
Тому приказкою, "раніше авто робили інженери, а зараз маркетологи", можна підтерти .

Не у всех. Вы будете смеяться, но у презренных ВАЗ-09, Приор и Москвича-2141 пятые передачи были отлично подобраны именно как "повышающие/экономичные". У Сузуки-Свифт поколения 2000 года была очень длинная 5 передача

Причина проста - всі хто кажуть про «всі 1,6 мали проблемну 5-у передачу і 100 км на 3000 обертів» упускають момент, що мова йде про класичні 16-клапанні мотори з максимальним моментом в районі 4 тис обертів.
Ти зараз говориш про старіші 8-клапанні 1,6. Там максимальний момент був при суттєво нижчих обертах. Тому і 5-а передача довша.
Вже один раз я наводив приклад про 1,6 на сучасній шкоді, де вже немає ніяких 3000 обертів при 100 км/год. навіть при 5-ступінчатій коробці. І не тому, що повернулись до 8-клапанних моторів, а тому що розширили «полицю» моменту фазорегуляторами.
Тому в більшості випадків таки треба прийняти той факт, що середній конструктор на заводі таки трошки краще знає яку коробку до якого мотора треба прикрутити, ніж середній дописувач автофорума.

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
СуперСтар *
Харьков
С нами с 12.01.2004

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: vvvolf]
      17 ноября 2024 в 10:34 Гілками

vvvolf 17.11.2024 10:06 пишет:

Причина проста - всі хто кажуть про «всі 1,6 мали проблемну 5-у передачу і 100 км на 3000 обертів» упускають момент, що мова йде про класичні 16-клапанні мотори з максимальним моментом в районі 4 тис обертів.
Ти зараз говориш про старіші 8-клапанні 1,6. Там максимальний момент був при суттєво нижчих обертах. Тому і 5-а передача довша.

звучит красиво, но не соответствует действительности. Факт в том, что Октавия/Фабия 1,6 на 5-й имеет намного бОльший запас тяги, чем та же "девятка" или Свифт на 5-й. Это прекрасно ощущается на холмистой трассе.

Короче, ВАГ спокойно мог бы комплектовать свой 1,6-атмо 6-ступенчатой МКПП, если бы не соображения цены.

Супер писатель! *
Lviv
С нами с 26.09.2007

17 ноября 2024 в 10:58 Гілками

Точно так само Ваг би міг зробити 5-ту передачу «довшою» взагалі без затрат, але чомусь в Фабії зразка 2009 року не зробив.
А в Скала/Октавія/Камік зразка 2019 року вже зробив.
Як думаєш - чому?
Почитали автоюа?

Змінено vvvolf (10:59 17/11/2024)

СуперСтар *
Харьков
С нами с 12.01.2004

17 ноября 2024 в 11:18 Гілками

vvvolf 17.11.2024 10:58 пишет:

Точно так само Ваг би міг зробити 5-ту передачу «довшою» взагалі без затрат, але чомусь в Фабії зразка 2009 року не зробив.
Як думаєш - чому?

долго думал, вижу такое объяснение: "короткая" МКПП-5 просто мега-удобна в городском цикле. Все 5 передач могут быть использованы. То есть, это не ошибка, это один из возможных вариантов приоритезации.
Фактически, если бы я не имел привычки ездить на машине в отпуска, я бы хвалил такой набор передаточных чисел как идеальный.

vvvolf 17.11.2024 10:58 пишет:

а сколько они едут при 3000 об/мин на 5-й ?

Супер писатель! *
Lviv
С нами с 26.09.2007

17 ноября 2024 в 12:07 Гілками Прикріплені файли (0 завантажити)

juristkostya 17.11.2024 11:18 пишет:

Камік при 2900:

Камік при 2900:

СуперСтар *
Харьков
С нами с 12.01.2004

17 ноября 2024 в 12:15 Гілками

vvvolf 17.11.2024 12:07 пишет:

Камік при 2900:

да, вспоминаю, мы с вами разбирали этот вопрос...

Если правильно помню, выяснилось, что разница скорости там ровно на разницу во внешнем диаметре колёс. То есть, сама КПП осталась без изменений, просто все 5 передач стали "длиннее" на один и тот же коэффициент.

Супер писатель! *
Lviv
С нами с 26.09.2007

17 ноября 2024 в 13:33 Гілками

juristkostya 17.11.2024 12:15 пишет:

Камік при 2900:

Если правильно помню, выяснилось, что разница скорости там ровно на разницу во внешнем диаметре колёс. То есть, сама КПП осталась без изменений, просто все 5 передач стали "длиннее" на один и тот же коэффициент.

На підставі яких даних «вияснилось» неясно. Але я бачу що Камік, «з такою самою коробкою», на значно більших колесах і при значно більшій масі не втратив в динаміці розгону. Фантастика!
На цьому дискусію завершую. Виключно від розуміння тощо навіть близько не дотягую до масштабності мислення опонента.

приверженец
23 года за рулем,
С нами с 02.07.2009

18 ноября 2024 в 14:49 Гілками

долго думал, вижу такое объяснение: "короткая" МКПП-5 просто мега-удобна в городском цикле. Все 5 передач могут быть использованы. То есть, это не ошибка, это один из возможных вариантов приоритезации.
Фактически, если бы я не имел привычки ездить на машине в отпуска, я бы хвалил такой набор передаточных чисел как идеальный.

Думаю так і є. В свій час мав Audi 80 B4. На цю машину на один і той же двигун ставили два різних типа 5 ступінчатих коробок - одна коротка, машина була динамічна в місті, але на трасі мала підвищені оберти. І довга, де все було навпаки.
Тому якщо це невеликий хетчбек, здебільшо міської експлуатації, то є сенс пожертвувати комфортом на трасі заради комфорта в місті.

41 год (23 года за рулем), Украина,транзит
С нами с 02.11.2005

18 ноября 2024 в 21:25 Гілками

juristkostya 17.11.2024 08:38 пишет:

juiT 16.11.2024 08:59 пишет:

Така проблема була напевно у всіх виробників.
Тому приказкою, "раніше авто робили інженери, а зараз маркетологи", можна підтерти .

Не у всех. Вы будете смеяться, но у презренных ВАЗ-09, Приор и Москвича-2141 пятые передачи были отлично подобраны именно как "повышающие/экономичные". У Сузуки-Свифт поколения 2000 года была очень длинная 5 передача

у мене є що сказати за 41й (перша машина і досі в строю ). в мене на "москвічовському" двигуні (були на "шоховскіх").
на 5й він не їде зовсім. економії особливої на швидкостях 110-130 не відчув. а більше на ньому стрьомно (та і не набагато більше поїде ) відмотав на ньому за перший рік автожиття десь 40-45 ткм. і в основному по трасах. І що хочу сказати - "економічною" 5ту називали тільки тому, що крім як скинути оберти вона більше нічого не дозволяє . на 4й дуже гучно і обертів багато, але тапку не так сильно давиш, а на 5й ледь не підлогу продавлюєш. тому на виході майже однакова витрата

С нами с 03.09.2001

19 ноября 2024 в 12:01 Гілками

juristkostya 17.11.2024 08:34 пишет:

Но в обоих случаях это отличие на проценты, поэтому, общее правило "больше ходов поршня - больше расход" никуда не девается.

Обоже, за минулі років приблизно 50 світ вигадав цілу купу найрізноманітніших технологій як раз для зміни саме цього правила. Направлених як на запихування в циліндр керовано більшої кількості суміші для збільшення потужності, так і на запихування в циліндр керовано меньшої кількості тієї суміші - для економії.
І все це давно використовується, на сучасному ринку вже і немає двигунів, в яких не застовосували би обидва варіанти.

СуперСтар *
Харьков
С нами с 12.01.2004

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: Drunkard]
      19 ноября 2024 в 12:33 Гілками

Drunkard 19.11.2024 12:01 пишет:

Но в обоих случаях это отличие на проценты, поэтому, общее правило "больше ходов поршня - больше расход" никуда не девается.

Обоже, за минулі років приблизно 50 світ вигадав цілу купу найрізноманітніших технологій як раз для зміни саме цього правила. Направлених як на запихування в циліндр керовано більшої кількості суміші для збільшення потужності, так і на запихування в циліндр керовано меньшої кількості тієї суміші - для економії.
І все це давно використовується, на сучасному ринку вже і немає двигунів, в яких не застовосували би обидва варіанти.

и тем не менее все современнные автомобили с завода запрограммированы так, чтобы держать минимальные обороты. Именно для этого туда ставят 7-ступенчатый робот или 8-ступенчатыйй гидромех или вариатор, и рабочие обороты в основном не превышают 2 тысяч.
Управление составом смеси - это хорошо, но снижение оборотов всё равно первично.

СуперСтар *
Харьков
С нами с 12.01.2004

19 ноября 2024 в 12:37 Гілками

vvvolf 17.11.2024 13:33 пишет:

Але я бачу що Камік, «з такою самою коробкою», на значно більших колесах і при значно більшій масі не втратив в динаміці розгону.

Ну так он и не должен был потерять в динамике. Вы ж сами пишете, что более современная версия 1,6-атмо имеет максимум момента на более низких оборотах. И конструктора использовали это для "удлиннения" трансмиссии: в экономии выиграли, в динамике не потеряли. Всё логично.

СуперСтар *
Харьков
С нами с 12.01.2004

19 ноября 2024 в 12:40 Гілками

vvvolf 17.11.2024 13:33 пишет:

juristkostya 17.11.2024 12:15 пишет:

В ответ на:

...

Камік при 2900:

На підставі яких даних «вияснилось» неясно.

ну так поднимите ту дискуссию. Мы собрали данные из которых увидели, что при заданных оборотах разница в скорости идеально совпадает с разницей в диаметре колёс.

С нами с 03.09.2001

19 ноября 2024 в 14:16 Гілками

juristkostya 19.11.2024 12:33 пишет:

и тем не менее все современнные автомобили с завода запрограммированы так, чтобы держать минимальные обороты. Именно для этого туда ставят 7-ступенчатый робот или 8-ступенчатыйй гидромех или вариатор, и рабочие обороты в основном не превышают 2 тысяч.
Управление составом смеси - это хорошо, но снижение оборотов всё равно первично.

Там керування сильно не тільки і не стільки составом смєсі, скількі саме її кількістю.
І це радше наслідок, ніж причина. Якраз всі ці технології (і ще купа додаткових заходів) зробили можливим точне керування моментом двигуна, плюс змістили максимум моменту на нижчі оберти.
Це все дозволило економити ту саму горючку, але, раптом, на трансміссії. Елементи трансміссії тепер мають передавать на колеса суворо і точно дозований момент, а не теоретично можливий максімальний. Всі ті крутящієся триби, шарніри і вали можуть буть легшими, а це вельми істотно економить. Кстаті, тут сховалось зло чиптюнінгу.

СуперСтар *
Харьков
С нами с 12.01.2004

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: Drunkard]
      19 ноября 2024 в 14:34 Гілками

Drunkard 19.11.2024 14:16 пишет:

juristkostya 19.11.2024 12:33 пишет:

В ответ на:

...

Там керування сильно не тільки і не стільки составом смєсі, скількі саме її кількістю.
І це радше наслідок, ніж причина. Якраз всі ці технології (і ще купа додаткових заходів) зробили можливим точне керування моментом двигуна, плюс змістили максимум моменту на нижчі оберти.
Це все дозволило економити ту саму горючку, але, раптом, на трансміссії. Елементи трансміссії тепер мають передавать на колеса суворо і точно дозований момент, а не теоретично можливий максімальний. Всі ті крутящієся триби, шарніри і вали можуть буть легшими, а це вельми істотно економить. Кстаті, тут сховалось зло чиптюнінгу.

я не понимаю, с чем вы пытаетесь поспорить. 50 лет назад для экономии топлива стремились держать обороты пониже (за исключение некоторых специфических ситуаций). Сейчас для экономии топлива точно так же стремятся держать обороты пониже (тоже за исключение некоторых специфических ситуаций).

Сейчас это удаётся лучше, поскольку увеличилось количество передач и появлились вариаторы. Но главный принцип "меньше ходов поршня на километр пробега - меньше расход" никуда не делся.

Змінено juristkostya (14:36 19/11/2024)

энтузиаст **
Херсон
С нами с 01.08.2012

19 ноября 2024 в 15:28 Гілками

Так у підсумку ТС пересів на електричку чи ні?

энтузиаст **
41 год, Киев
С нами с 26.11.2012

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: boyko_s]
      19 ноября 2024 в 21:04 Гілками

boyko_s 13.11.2024 18:36 пишет:

У свояка "Джетта" 1.4/8ступка на 160 км/ч ест 10-11 литров. Но она, конечно, немного тяжелее Леона.

звіздьож
Джетта мк7 1.4 айсін - 7л на 150 км/г, А6 с7 1.8 тсі - 8л.
Які 10-11??

энтузиаст **
41 год, Киев
С нами с 26.11.2012

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: nope]
      19 ноября 2024 в 21:21 Гілками

nope 13.11.2024 20:49 пишет:

Мене радує. Якщо є технічна можливість зробити аби воно не смерділо під час руху містом - значить треба робити.

Сьогодні у мене, як у правовірного мікрохвильовочника, був піший день. Влітку він велосипедний, а в оцей сезон піший, бо Грета казала всім треба економити електроенергію
Так от гребу я вузенькою вулицею догори, і тут повз мене проїжджає дизельний вен. Сцууууккккоооо як воно смердить, поки холодне. Впевнений, що каталізатор з нього не вирізали, і це просто природа дизельних двигунів. Треба вєрняк відгороджуватись від того добра.

Я теж не можу зрозуміти форумних електрохейтерів - ну не підходить/подобається тобі їздити на електротязі, не може воно тебе до хорватського острова довезти за 24 години, чи "800 км за день чорногорськими серпантинами" (с) не проїде, ну то сиди тихесенько і радій, шо є лохи, які взяли на себе цей важкий тягар постійних зарядок, обмеженого пробігу і човгання трасою на 70 км/г і страждають, щоби ти і твоя сім"я дихали чистим повітрям в місті.
Ідеш зимою по району біля 6 вечора, коли нарід на своїх непрогрітих корчах починає розповзатись по спальниках і твоя дитина має дихати всім тим гівном. Та нехай би мені хоч 300 раз ті електрички не підходили, але я був би дуже радий, якби хоча б половина міського потоку була zero emission.

XS1
Достоевский **
С нами с 10.10.2010

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: Kaminskyi]
      19 ноября 2024 в 21:27 Гілками

Kaminskyi 19.11.2024 21:21 пишет:

... щоби ти і твоя сім"я дихали чистим повітрям в місті.
Ідеш зимою по району біля 6 вечора, коли нарід на своїх непрогрітих корчах починає розповзатись по спальниках і твоя дитина має дихати всім тим гівном. Та нехай би мені хоч 300 раз ті електрички не підходили, але я був би дуже радий, якби хоча б половина міського потоку була zero emission.

О, щось нагадало мої тексти багаторічної давнини, коли для мене це був головний аргумент, чому захищати ті електрички, які безпосередньо для моїх умов експлуатації не підходили.

49 лет (25 лет за рулем), Киев
С нами с 14.01.2008

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: Kaminskyi]
      19 ноября 2024 в 21:42 Гілками

В ответ на:

Я теж не можу зрозуміти форумних електрохейтерів - ну не підходить....

думаю это ( модное слово "хейт") реакция на то, что электрички навязывают. Льготами, запретами. Вот справедливость и протестует. Почему кибертрак таможится даром, а какой то бензо-корчик за 10 тыс обложат во всю....Отож. А так, если на общих основаниях, то ради бога... Мое ИМХО.

Autoua.netФорумВибір автомобіля
Додаткова інформація
0 користувачів і 73 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  AVB, Yorc, Stor, moderator, BorisB 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 324133

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія