Так з зеленим (під який ставиться мережевий інвертор) оплата (споживач/споживачу) йде ж по різниці віддав/ взяв. Z@B тобі потрібно кожен день 20-30 кВт? Це 100-150 км, або 3-4,5 тис км в місяць. Мені таке не потрібно. В мене десь 60-80 км в день 6 раз в неділю. Зараз це виглядає так: в 16-30+/- поставив, йде генерація, потім підбирає з акб, відключається, знову включається десь о 6 ранку, спочатку акб, потім сонце підключається і так до 8-15.
Сергёга 12.08.2025 17:09 пишет: я от прям зовсім-зовсім не виключаю з шорт-лісту електрички. тим паче розетка то в мене є але це от точно не китай.
Не Китай? А шо тогда? Европейца с китайской батареей, с китайскими комплектующими, собранного в китае? Бо других вариантов у нас для вас уже практически нет.
Stelantis вклався разом з мерсом в американського розробника твердотільних акумуляторів. в 2026 році обіцяють товарні моделі з цими акумуляторами так шо мімо але електричка в мене менш вірогідна за гібрида
В мене було більше очікувань від нового CLA але схоже проривної технології поки що нема: https://www.youtube.com/watch?v=_IHbKBQy6wo Треба на ньому покататися, мені через рік треба пересаджуватися з EQA
Змоделюємо реальну ситуацію - за останні 2-3 роки в скількох готелях/садибах/місцях ночівлі ви були, де не було ну зоовсім можливості зарядити авто?
Саме зараз я дуже мало подорожую. Якщо брати час безпосередньо до великої війни, 100% місць не мали нічого. Тобто взагалі. Розетки відсутні як клас. Швидкі зарядні станції - припускаю, що в радіусі 30-40 км можна щось знайти. Але пиляти кілька сот км щоб одразу після прибуття кружляти навколо в пошуках зарядки та стирчати на ній - таке собі задоволення, дякую.
P.S. Перевірив актуальну інфу по розетках для електрокарів в тих готелях/садибах, де зупинявся раніше. Майже всюди - без змін. Лише один готель у Львові встановив аж 1 (одну) розетку на своєму паркінгу. В неготельних місцях у рідних та друзів змін нуль, все як раніше.
Ну кагбе для мабуть відсотків 95 власників електричок мова йде про домашнє заряджання вночі Чи нє переважна більшість фтоюашиків це таксисти з перепустками, які працюють вночі а вдень заряджаються?
І так.. не теоритизую - а ставлю реально практичне питання - якщо я братиму електричку під умови приватного будинку - скільки мені потребно буде передбачати додаткової потужності та устаткування СЕС, щоб вона вдень мені забезпечувала додаткові (а не за рахунок господарства) 20-30 кВт, які потім вночі віддати на авто... А краще 40-50 кВт..
вартість самого просто фосфатного акума це рік зарядки якогось Ліфа за нічним тарифом …. Смисл ? Принаймі зараз при такому тарифі
lifepo4 на 15квт - 1600дол. прикол в тому що майже півроку більшість енергії з сонячних панелей не утилізуеться. домогосподарство стільки не споживае. і це поле на 5квт. сенс платити навіть нічний тариф? малого того, інші півроку коли сонця мало, можна вночі заряджати авто і батарейку , від котрої живити домогосподарство в день. таким чином на протязі року не платити по денному тарифу.
50Агод коштує 12-13 тис грн ( збирати треба серію з них) 15 кВт на домогосподарство і на зарядку не вистачить з вечора до ранку поки вийде сонце для зарядки авто особливо в холод і спеку все рахується, докуплдяти спеціально акуми для зарядки при поточних цінах не дуже вигідно
як на мене, дещо маніпулятивно. Європейські марки записали в китайські просто по місцю виробництва. В той же час нічого про справжніх китайців - BYD, Zeekr, Xiomi тощо. Короче, ні про що.
В ответ на: Як бачимо, європейські автовиробники з тріском програють боротьбу на електромобільному ринку в Україні. В нас тут повне домінування китайського автопрому, який Україна чомусь підтримує пільгами. Було б зрозуміло, якби Украна, стимулювала ввезення європейських чи американських електричних авто. Це було б зрозуміло і логічно.
Але чому ми надаємо шаленні пільги імпорту китайських авто, під виглядом "боротьбу за екологію" і різноманітні "зелені тренди", - зовсім незрозуміло. Але по факту, у липні українськими пільгами скористалися, щоб продати 95,4% нових електричних авто. вироблених у Китаї.
як на мене, дещо маніпулятивно. Європейські марки записали в китайські просто по місцю виробництва. В той же час нічого про справжніх китайців - BYD, Zeekr, Xiomi тощо. Короче, ні про що.
Я там не знайшов відповідь - то мова про частку проданих, чи частку ввезених? Бо понавезти можуть значно, в очікуванні змін.. Ну й не дивно, що обсяг продажів при цьому очікуванні збільшіться.. Якщо хтось принципово визначився, що електричка йому потрібна буде, то намагатиметься її купити зараз, а не через півроку..
В країні війна, економіка в жопі, дійсно, чому ж це відбувається? Якби ми знали чому, але от якось нічого навіть на думку не спадає. Напевно, від дуже гарного життя.
В країні війна, економіка в жопі, дійсно, чому ж це відбувається? Якби ми знали чому, але от якось нічого навіть на думку не спадає. Напевно, від дуже гарного життя.
я зараз політички на вентилятор накину а хто у нас там з нинішніх зе-владнів хотів досвід китаю переймати, дружити з китаєм? прям так топив за дуржбу жвачку з Китаєм, що здавалось наче цей хтось на ЗП у Сі
Чинний на сьогодні тариф знаходиться під питанням. За прогнозом НБУ тариф на електроенергію зростатимуть з наступного року. Але є значна вірогідність збільшення тарифу для населення раніше – в жовтні – листопаді цього року. Або за навіть часткового призупинення чи обмеження бойових дій. Тиск міжнародних донорів значний, і як я зрозумів, попри високу чутливість цього питання, пропетляти не вийде. Який може бути тариф. З того що я знаю обговорюється діапазон від 6,35 грн до 8,45 грн для першого етапу підняття тарифів. Як є. Але тут трохи ідеальний шторм. - Ціна на компоненти для виробництва сонячних панелей зростає через тарифи Трампа. - Виробництво панелей в КНР скорочується через програму інволюції в економіці Китаю через тиск США та ЕС. - Пільги на панелі й обладнання при розмитненні скоріше за все не продовжать. Тож ще +30% (20% - ПДВ +10% мито). Тож панелі, інвертори та акумулятори скоріше за все подорожчають на 35-45% з початку року чи трохи раніше. Тариф росте, обладнання що може зменшити споживання дорожчає.
На використання електроавто це не вплине. Піднятя тарифу для населенння для власників електроавто , які не мають власної розетки , навіть покращить ситуацію - в теоріїї комерційний тариф піде в низ, бо в нього зараз закладають збитки від тарифу для населення. розумію що це з розділу розових фантазій. А ось на інші витрати сумейного бюджету таки аукнеться. Особливо коли опаленння електро. В мене літом електро авто це максимум 30% спожитих кіловат, зимою 13%.
alexa11 13.08.2025 12:14 пишет: Чинний на сьогодні тариф знаходиться під питанням. За прогнозом НБУ тариф на електроенергію зростатимуть з наступного року. Але є значна вірогідність збільшення тарифу для населення раніше – в жовтні – листопаді цього року. Або за навіть часткового призупинення чи обмеження бойових дій. Тиск міжнародних донорів значний, і як я зрозумів, попри високу чутливість цього питання, пропетляти не вийде. Який може бути тариф. З того що я знаю обговорюється діапазон від 6,35 грн до 8,45 грн для першого етапу підняття тарифів. Як є. Але тут трохи ідеальний шторм. - Ціна на компоненти для виробництва сонячних панелей зростає через тарифи Трампа. - Виробництво панелей в КНР скорочується через програму інволюції в економіці Китаю через тиск США та ЕС. - Пільги на панелі й обладнання при розмитненні скоріше за все не продовжать. Тож ще +30% (20% - ПДВ +10% мито). Тож панелі, інвертори та акумулятори скоріше за все подорожчають на 35-45% з початку року чи трохи раніше. Тариф росте, обладнання що може зменшити споживання дорожчає.
Панелі зимою до сраки, якщо говорити про економію для електроопалення. Все прораховував, зараз це хіба шо бути спокійним за автономію. Окупність під 10 років тільки
мелкий-2 13.08.2025 12:41 пишет: На використання електроавто це не вплине. Піднятя тарифу для населенння для власників електроавто , які не мають власної розетки , навіть покращить ситуацію - в теоріїї комерційний тариф піде в низ, бо в нього зараз закладають збитки від тарифу для населення. розумію що це з розділу розових фантазій. А ось на інші витрати сумейного бюджету таки аукнеться. Особливо коли опаленння електро. В мене літом електро авто це максимум 30% спожитих кіловат, зимою 13%.
Власникам будинків які опалюють хати звичайними електрокотлами уже пора задуматись про щось економічніше, наприклад тепловий насос.
Панелі зимою до сраки, якщо говорити про економію для електроопалення. Все прораховував, зараз це хіба шо бути спокійним за автономію. Окупність під 10 років тільки
Листопад-грудень-січень - так, мабуть до сраки. А от в лютому-березні можуть бути сонячні періоди, довші дні, і можна щось нашкребсти із сонця для опалення електрикою. Я одне поле поставив десь 4 квітня, то з того часу вже газ вимкнув і опалював кондиціонером.