мабуть в логіці ) наскільки я розумію віддається енергія коли і так її вистачає, а витрачається в періоди пікового навантаження, цілком логічно зробити стандартну плату за використання і стандартну плату за віддачу, не хочеш платити - акумулюй (і забруднюй навколишнє середовище ) але не думаю що це правда, або просто не вся і не зовсім так
Сонячна електрика дуже неякісна і потребує маневрування традиційними генераціями. Коли доля сонця перевищує критичний - настає реальний головняк з питанням куди її подіти.
В недосконалості місцевого законодавста і непрозорості тарифної політики енергетичних компаній на 2027р, про це написано в оригіналі статті
Пані рахує 1220 баксів за тонну в середньому. Можна вірити чи інші цифри реальні +/-? Ось, до речі, цей E petrol на який пані посилається. І тут дійсно ціна в районі 4500 злотих за тону. Які тоді до неї питання по ціні?
Ще б з'ясувати яке відношення має ціна в Польщі для польских споживачі до ціни закупки українськими АЗК бензизину для українських споживачів. Питання до пані по ціні в тому, що вона свідомо бреше вводить в оману своїх глядачів. Вона заявляє, що українські компанії купують бензин по 1.2 дол за літр. Легко перевірити чи це правда. Ціна 95 зараз приблизно 1.4 дол/л в ній сидить ПДВ 0.23 і акциз 0.3. Виходить, що з кожного проданого літру бензину АЗК отримує 0.87 і з цих грошей їм треба ще заплатити ЗП, логістику, ремонт і оновлення обладнання і інші витрати, що потягне ще десь на 0.25-0.3 і виходить що на закупку бензину лишається десь 0.6, а це в двічі менше ціни від пані
Ок, можливо ти правий, не знаю ціноутворення нафтопродуктів і митного законодавства по ним. Там преференцій ніяких немає часом? Але суті це впринципі не міняє.
Мені особисто були цікаві статистичні дані і порівняльні цифри впливу на економіку і бюджет двз і електричок безвідносно до особи даної пані.
Проблема в тому, що пані маніпулює так само, як експерт з групи А-95. Desmond132 вже навів приклади.
Ну тоді робимо поправки на маніпуляції там і там. Принаймі паритет тоді в "аналітиках" тут. А далі кожен зможе щось для себе та й почерпнути звідти і звідти і зробити свій власний висновок.
В недосконалості місцевого законодавста і непрозорості тарифної політики енергетичних компаній на 2027р, про це написано в оригіналі статті
Там свіжий переможець виборів прихильник альтернативної електроенергії...
Мені особисто були цікаві статистичні дані і порівняльні цифри впливу на економіку і бюджет двз і електричок безвідносно до особи даної пані.
Проблема в тому, що пані маніпулює так само, як експерт з групи А-95. Desmond132 вже навів приклади.
Ну тоді робимо поправки на маніпуляції там і там. Принаймі паритет тоді в "аналітиках" тут. А далі кожен зможе щось для себе та й почерпнути звідти і звідти і зробити свій власний висновок.
поки в мене один висновок, що є зацікавлені сторони у різному розвитку подій, а який з них краще для загального добробуту, не зовсім зрозуміло Головне щоб не було як завжди, у кого гроші, той і більш правий
Надлишок генерації, від ємні ціни на е/е на ринку в період пікової генерації від сонця, оператор перекладає на виробників збитки так само як і прибуток.
я так розумію, с-кі провались по ціні, тому що реальний залишок ходу 150-200км, слабкий застарілий процесор, гірша ефективність заряду і розряду, в перспективі вартісні ремонти, тобто життєвий цикл 10 років. Очікуємо те саме з іншими моделями. Виходить, не машина, а гаджет, ніхто не хоче вже 11 айфон, всім подавай 15,16 хочаб.
Трішки статистики. З початку року проїхав 25 000 км. З них 3000км поїздки на публічних зарядка 2000 км на публічних зарядках закордоном. Інше вдома від розетки (90% нічний тариф, 10% денний).
Витрати склали 31 848 грн по лічильнику (тобто з урахуванням затрат на зарядку). Ітого по паливу 100км коштували 127,4 грн.
В мене вже теж статистика є. 1,5 тижня як електрифікувався. проїхав 600 км заряджаюсь поки тількь на комерційних зарядках, зарядку в гаражі поки не зробив, то 100 км виходить десь 280-290 грн.
В мене вже теж статистика є. 1,5 тижня як електрифікувався. проїхав 600 км заряджаюсь поки тількь на комерційних зарядках, зарядку в гаражі поки не зробив, то 100 км виходить десь 280-290 грн.
Вартість двз аналогічного класу...
в перерахунку це +- 5л на 100. Вартість ДУУУЖЕ економного ДВЗ і то в певних умовах.
навіть не так, 300 грн - грубо 5 з невеликим літрів, це витрата гібридного повнопривідного РАВ4, який ще й важить більше ніж Зоє, який втрачає в ціні найповільніше на ринку, який має запас ходу у 1000км на баку та заправляється за 5 хвилин.
Якщо ж узяти дійсно однокласника у вигляді Яріс гібрид - то там витрати будуть меньші за Зое.
навіть не так, 300 грн - грубо 5 з невеликим літрів, це витрата гібридного повнопривідного РАВ4, який ще й важить більше ніж Зоє, який втрачає в ціні найповільніше на ринку, який має запас ходу у 1000км на баку та заправляється за 5 хвилин.
Якщо ж узяти дійсно однокласника у вигляді Яріс гібрид - то там витрати будуть меньші за Зое.
а можна мені, як не спеціалісту, вартість того повнопривідного раву? про ТО, ремонти питанти не буду - бо тойода не ламаєтсья ж.
Трішки статистики. З початку року проїхав 25 000 км. З них 3000км поїздки на публічних зарядка 2000 км на публічних зарядках закордоном. Інше вдома від розетки (90% нічний тариф, 10% денний).
Витрати склали 31 848 грн по лічильнику (тобто з урахуванням затрат на зарядку). Ітого по паливу 100км коштували 127,4 грн.
Немало.. тим більш якщо 90% нічний тариф. А яка середня витрата на 100км? Просто я по нічному жодного разу не заряджався, а по звичайному 4,32 кажись і в середньому 15кВт виходить до 70грн/100
ну в мене є дизельний сід і там по грошах на паливо виходить десь 370, то різниця в +/- 100 на сотню. ну і в планах зробити свою зарядку і буду заряджатись десь по 5. то сотня виходитиме в 100 грн а стосовно гібридного рава, то його за 9700 не купиш))
Немало.. тим більш якщо 90% нічний тариф. А яка середня витрата на 100км? Просто я по нічному жодного разу не заряджався, а по звичайному 4,32 кажись і в середньому 15кВт виходить до 70грн/100
20% пробігу - траса з швидкими зарядками. це дуже піднімає ціну кілометра.
Я якось наводив вже тут стату на М3 за 2024рік.
пробіг за рік - 9734 км спожито вдома 2280 kW на 6195 грн спожито на трасі 436 kW на 6574 грн сумарно 12769 грн вартість кілометра 1.31грн в перерахунку на бензин по ціні 50 грн/л - 2,6л/100км
Так, платних станціях таки не дешево. Минулого тиждня їздив на Західну, то хоч і не багато приходилось але помітно що це не домашній тариф коли воно по 15-19 грн ( на швидких постійним струмом). Домашню ціну навіть не рахую, бо пів року воно 0 грн, а інші пів року по домашньому тарифу в більшості ніч, але бачу що якби прийшлось в більшості випадків їздити по трасі і заряджати на платних зарядках то нафіг та електричка здалась, бо: 1) ціна кілометра получиться майже як в ДВЗ, особливо в холодну погоду; 2) Все ж таки щоб машина зарядилась то потрібно почекати трохи на трасі; 3) Іноді ще й порти бувають зайняті, наприклад CCS хоч і найбільш популярний але одночасно найбільш зайнятий.