80% поставив в налаштуваннях теж. Нащо більше - хз.
а раптом треба далі кудись поїхать ніж зазвичай? вперше не заряджав машину щодня, сьогодні повернувся з запасом в 49%, приємно і спокійно, накатав теж немало але ж є побочка, стояло авто з 92% не меньше доби, може півтори, перші 8% прокатав відразу. Поставлю 80%, буде вистачать добре, а якщо раптова поїздка, потрібно знову висіти на публічках буде))) якось, ну ні туди, ні сюди....пристосуюся
З бмв ти якийсь спокійніший був) Оцей постійний дискомфорт теж чогось вартий, ні? Постійно моніторити запас ходу, тощо.
ще раз глянув мануал. при зберіганні більше 7 днів рекомендовано тримати заряд 40-60%. перед користуванням зарядити до 100. не знаю, де взяв про 8 годин. заряджати регулярно до 100, або як мінімум раз на тиждень.
Де це такий мануал дурноватий що як мінімум раз в тиждень до 100% заряджати?
byd, батарея лфп чому дурнуватий? ви експерт по батарейкам?
Дурновата рекомендація - це заряджати регулярно і як мінімум раз в тиждень на 100%. Тобто в тебе стоїть десь там налаштування припустимо до 80% заряджати, але раз в тиждень маєш обовязково вмішуватись, збільшувати цей ліміт до 100%, тупо якось воно.
...
Дурновата рекомендація - це заряджати регулярно і як мінімум раз в тиждень на 100%. Тобто в тебе стоїть десь там налаштування припустимо до 80% заряджати, але раз в тиждень маєш обовязково вмішуватись, збільшувати цей ліміт до 100%, тупо якось воно.
в лфп батареях немає ліміту у 80%, бо непотрібно, а рекомендація про 100% раз на тиждень цілком собі притомна, бо дозволяє більш точно батарею калібрувати. На відміну від нмс, у лфп за напругою важко визначити ступінь заряду, бо там фактично тільки 3 точки (0, 50%,100%) де напруга суттєво міняється.
Безвідносно до електричок, це стандартна рекомендація для будь якої системи де є батарея. Треба більше для калібрування BMS. У багатьох системах це також відбувається автоматично, без зайвого втручання юзера.
Як приклад:
If you have Charge Limit set to less than 100 percent, your iPhone will occasionally charge to 100 percent to maintain accurate battery state-of-charge estimates.
...
в лфп батареях немає ліміту у 80%, бо непотрібно, а рекомендація про 100% раз на тиждень цілком собі притомна, бо дозволяє більш точно батарею калібрувати. На відміну від нмс, у лфп за напругою важко визначити ступінь заряду, бо там фактично тільки 3 точки (0, 50%,100%) де напруга суттєво міняється.
Вимога раз в тиждень до 100% заряджати трохи дивує, там же мають бути ідеально підібрані елементи за ємністю, балансування має відбуватись по верху, і за кілька циклів заряду-розряду не повинно набігати настільки суттєвого дизбалансу щоб юзера тикати носом в заряджання до 100% кожного тиждня. Коли ти на домашній зарядці то не проблема залишити на ніч і десь там зарядиться, а коли весь час будеш в розїздах із зарядками тільки на платних станціях, то якось лінь буде чекати поки добє до 100% враховуючи що там чим вищий % заряду тим менша потужність приймається. Можливо ще не вїхав в те що це за електромобілі на Lifepo4, бо мої Болти на іншому, але ж розумію що таке Lifepo4 бо маю під інвертором їх 46 кВт*годин. За кілька циклів не набігає якогось там розбалансу, ну й крім того якщо якийсь і набіжить то виробник автомобіля може ж якось це обробити, наприклад якщо не було довго заряду до 100% то коли нарешті машина буде наближатись до 100% то обмежити струм заряду щоб встигало балансуватись, чи взагалі припинити заряд чуть раніше, але ж вимагати від користувача раз в тиждень до 100% це уже як певне обмеження.
ну це прям не те щоб вимога, а рекомендація. І виконувати її не складно, я завжди до 100% заряджаю, щоб не паритись. Якщо цього не робити, то страшного нічого не буде, то просто не зовсім точно буде ємність та залишок ходу показувати, на що власне можна не сильно звертати увагу.
заряджаю майже завжди до 100 при можливості.
тобто витрата майже 30кВт на сотню? тобто при зарядці на комерції - витрата на рівні 300-го дизельного крузака, який вдвічі важчий, має повний привід і т.д.
А якщо від генератора - то ще дорожче
...
100% тупо. панство, вам нема чим собі мізки парити?
отакой...
У дослідженні акумуляторів електромобілів перевірили 22 700 машин у реальних умовах експлуатації. Експерти дійшли висновку, що сучасні батареї служать набагато довше, ніж прийнято вважати.
Канадська компанія Geotab, що спеціалізується на телематиці та управлінні автопарками, опублікувала несподівані результати, пише New Atlas. Скільки живуть електрокари
Згідно зі звітом 2025 року, середня швидкість деградації акумулятора електромобіля становить лише 2,3% на рік. Це означає, що батарея зможе прослужити понад 13 років, перш ніж її ємність впаде до 75% від початкової (граничне значення, коли акумулятор вважається зношеним).
Для порівняння: середній термін володіння автомобілем у США становить близько 8 років. Таким чином, батарея в більшості випадків переживає сам автомобіль, залишаючись придатною до експлуатації на момент перепродажу або утилізації кузова. До чого призводить швидка зарядка
Дослідження виявило зростання показника деградації порівняно з даними минулих років (раніше він становив 1,8%). Аналітики пов'язують це зі зміною звичок водіїв, які все частіше користуються потужними станціями DC.
Фактори, що прискорюють старіння батареї:
Потужність зарядки: Машини, які регулярно заряджаються струмом потужністю понад 100 кВт, втрачають близько 3,0% ємності на рік. Ті, хто використовує повільну зарядку (AC), деградують удвічі повільніше — на 1,5% на рік. Клімат: Експлуатація в спекотних регіонах прискорює знос приблизно на 0,4% на рік порівняно з помірним кліматом. Рівень заряду: Часті простої із зарядом близьким до 100% або 0% шкодять хімії осередків більше, ніж активна щоденна їзда.
отакой...
У дослідженні акумуляторів електромобілів перевірили 22 700 машин у реальних умовах експлуатації. Експерти дійшли висновку, що сучасні батареї служать набагато довше, ніж прийнято вважати.
Канадська компанія Geotab, що спеціалізується на телематиці та управлінні автопарками, опублікувала несподівані результати, пише New Atlas. Скільки живуть електрокари
Згідно зі звітом 2025 року, середня швидкість деградації акумулятора електромобіля становить лише 2,3% на рік. Це означає, що батарея зможе прослужити понад 13 років, перш ніж її ємність впаде до 75% від початкової (граничне значення, коли акумулятор вважається зношеним).
Для порівняння: середній термін володіння автомобілем у США становить близько 8 років. Таким чином, батарея в більшості випадків переживає сам автомобіль, залишаючись придатною до експлуатації на момент перепродажу або утилізації кузова. До чого призводить швидка зарядка
Дослідження виявило зростання показника деградації порівняно з даними минулих років (раніше він становив 1,8%). Аналітики пов'язують це зі зміною звичок водіїв, які все частіше користуються потужними станціями DC.
Фактори, що прискорюють старіння батареї:
Потужність зарядки: Машини, які регулярно заряджаються струмом потужністю понад 100 кВт, втрачають близько 3,0% ємності на рік. Ті, хто використовує повільну зарядку (AC), деградують удвічі повільніше — на 1,5% на рік. Клімат: Експлуатація в спекотних регіонах прискорює знос приблизно на 0,4% на рік порівняно з помірним кліматом. Рівень заряду: Часті простої із зарядом близьким до 100% або 0% шкодять хімії осередків більше, ніж активна щоденна їзда.
читав це. мабуть з цього дослідження у мене відклалося що довгі простої при 100 не бажані.
отакой...
У дослідженні акумуляторів електромобілів перевірили 22 700 машин у реальних умовах експлуатації.
Я думаю що не все врахували в цих дослідженнях. Мало ще бути якесь порівняння як деградує батарея в залежності від стилю їзди - педалювання, в залежності від того хто на якій швидкості їздить, як часто прискорюється з тапкою в підлогу. Думаю це теж впливає на деградацію батареї. Думаю так тому, що багато електричок мають потужність досить велику при досить низькій ємності батарейки, тобто відношення потужності до ємності батарейки високе, наприклад Model Y має потужність 350 кВт, ємність батарейки 82 кВТ*год, відношення потужності до ємності 4.27, точні цифри потужності не знаю, ще в BMW і3 здається щось схоже, а ще у Іоніка із батарейкою 28 здається щось в цьому районі. У двох останніх хз як з обмеженням швидкості, але Тесла здається 200 км/год, тобто якщо активно прискорюватись і їздити із високими потужностями при макс швидкості, то це теж повинно впливати негативно на ресурс батарейки. Інший варіант - Рено Зое з батарейкою 44 кВт*годин(брутто), там потужність нехай 65 кВт чи скільки, тобто з батарейки максимум може братись із коефіцієнтом 1.5. Ніде про це не зустрічав інформації, але чомусь думаю що проблеми батарейок Тесл із США повязані не тільки з якимось саморозрядом в дорозі, а й з тим що їй могли давати доброго жару на трасах.
але чомусь думаю що проблеми батарейок Тесл із США повязані не тільки з якимось саморозрядом в дорозі, а й з тим що їй могли давати доброго жару на трасах.
не в курсі про проблеми батарейок тесл.
але чомусь думаю що проблеми батарейок Тесл із США повязані не тільки з якимось саморозрядом в дорозі, а й з тим що їй могли давати доброго жару на трасах.
не в курсі про проблеми батарейок тесл.
Ну то й радуйся що не в курсі. Масових проблем нема, але випадків достатньо. В сусіда батарейка в теслі пішла в розбаланс, то він собі іншу взяв а свою пустить на сонячну станцію.
капець як від огляду залежить чи захочеш ти авто (ну чисто теоритично) вчора дивився огляд одного блогера на цей електротайотусубару, де автор просто покатався по "тарованному" бездоріжжю, яке підготували представники бубару...і якось не вразило. А от на наведенному нижче відео інший блогер просто виїхав на розбиту дорогу (що по стану нагадує дорогунапрямок Черкаси-Кременчук по правому берегу, хоча по факту це LA-щина), заїхав в калюжу, ще на дуже слизьку розбиту гірку з глини (18та хвилина)...і, блін, вже хочеться і субару, і електричний. Це секундна "хотілка", вона відразу проходить. Але тим не менш ps навіть автор визнає, що не всім як єдине авто підійде хоча по фатку дуже універсальна...тойота з дисконтом вийшла - кліренс, рівна підлога коли сидіння складаєш, 4,4 до 60 майлів, хороша робота X-mode хоча, як на мене, дизайн кузова трохи специфічний, а приборка взагалі лайно... як для мене "старовіра", який любить механічні стірлочки в комбінації з дисплейчиком посереденці, то абсолютне лайно
Ну то й радуйся що не в курсі. Масових проблем нема, але випадків достатньо. В сусіда батарейка в теслі пішла в розбаланс, то він собі іншу взяв а свою пустить на сонячну станцію.
Є відносно масові проблеми з Model Y 2022 року. По решті - поодинокі випадки, які залежать від того наскільки біток та скільки він розрядженим простояв на площадці та в контейнері.
З бмв ти якийсь спокійніший був) Оцей постійний дискомфорт теж чогось вартий, ні? Постійно моніторити запас ходу, тощо.
неочікувано екстремальна зима видалась, ще й тривалі блекаути, намучився достатньо, не варто воно того і точно не заради економії це все, людей без розеток вдома я не зрозумію ніколи. напевно, якби тесла зламалась в мороз, а я цього постійно чекав, це був би кінець цієї авантюри але ні, їздить. буду вчитись есксплуатувати теслу влітку. цікаво
вразовуючи ціни на заправках можна сказати що електрички це едине рішення на даний час.
неочікувано екстремальна зима видалась, ще й тривалі блекаути, намучився достатньо, не варто воно того і точно не заради економії це все, людей без розеток вдома я не зрозумію ніколи. напевно, якби тесла зламалась в мороз, а я цього постійно чекав, це був би кінець цієї авантюри але ні, їздить. буду вчитись есксплуатувати теслу влітку. цікаво
якщо купив електричку на зиму, і успішно пережив зиму ( не псіханув і не продав) то значить все добре, літо тільки порадує. Із електричкою більш сумний досвід коли взяти влітку, все сподобається, тоді настане зима і велике розчарування...
вразовуючи ціни на заправках можна сказати що електрички це едине рішення на даний час.
Та да... пам'ять вона специфічна штука у певного прошарку суспільства... влітку ж ніколи кацапи енергосистему не трощили так, що блекаути добові були..