ale_xey 28.09.2023 07:58 пишет: На подарунок одному меломану хочу купити вініловий диск? Бажано сучасний. Тільки от не знаю де вони продаються. Підкажіть, будь ласка.
Від себе додам: якщо меломану більше 20 років, то він знає що як раз сучасні вінілові диски не мають особливого сенсу. Фанати меломани цінують вініл саме той, де в усьому ланцюжку від студії звукозапису до акустичної системи кінцевого слухача не було задіяно жодного цифрового пристрою - тобто чистий аналог. Бо якщо у студії записали на цифровий пристрій, потім матрицю для диску зробили шляхом цифро-аналогового перетворення і випустили отакий "аналоговой" вініл, який ще й слухають на підсилювачі D класу, то від звичайного якісного неперетиснутого цифрового носія він буде відрізнятися лише гіршою якістю звуку. А повний аналоговий вініл робили десь року до 1980-1983. Потім вже почалися окремі цифрові елементи на шляху від виконавця до слухача.
harald67 28.09.2023 09:49 пишет: від звичайного якісного неперетиснутого цифрового носія він буде відрізнятися лише гіршою якістю звуку
Можна подумати, що якщо ото все було зроблено лише на аналогових пристроях, то воно буде краще ніж цифрове.. Фанати вінілу пруться від "пісочку", а не від якості звука.
Rucha 28.09.2023 10:10 пишет: воно буде краще ніж цифрове.
воно було інше, істотно інше. сьогодні мабудь це і шукають.
Будь яка "іншість" має свою характеристику. В порівнянні з цифровими носіями вініл відрізняється: 1. Захмарно поганим розділенням стерео-каналів. Задля компенсації цього недоліку раніше часто розкидували інструменти так аби вони звучали лише з одного каналу. 2. Вже згаданий "пісок". Кожне прослуховування додає "піску". 3. Звужений динамічний діапазон. Треба тонкомпенсувати. 4. Гул двигуна програвача.
harald67 28.09.2023 09:49 пишет: від звичайного якісного неперетиснутого цифрового носія він буде відрізнятися лише гіршою якістю звуку
Можна подумати, що якщо ото все було зроблено лише на аналогових пристроях, то воно буде краще ніж цифрове.. Фанати вінілу пруться від "пісочку", а не від якості звука.
Це вже з категорії про колір фломастерів. Але таке захоплення має місце. Відмінність у звуці аналогового і цифрового запису, особливо якщо запис і джерело якісне, а підсилювач+акустика коштують разом понад 5-7 тис. доларів таки можна почути. От буде воно краще чи гірше - питання. Я от одному меломану початківцю нещодавно радив - замість купівлі програвача вінілу, підсилювача з фонокоректором та платівок краще купи за ці ж гроші високого рівні окремий ЦАП та підсилювач подорожче і викачуй з торентів у лослесс формати потрібні тобі записи - він мене не послухав.
Rucha 28.09.2023 10:10 пишет: воно буде краще ніж цифрове.
воно було інше, істотно інше. сьогодні мабудь це і шукають.
Будь яка "іншість" має свою характеристику. В порівнянні з цифровими носіями вініл відрізняється: 1. Захмарно поганим розділенням стерео-каналів. Задля компенсації цього недоліку раніше часто розкидували інструменти так аби вони звучали лише з одного каналу. 2. Вже згаданий "пісок". Кожне прослуховування додає "піску". 3. Звужений динамічний діапазон. Треба тонкомпенсувати. 4. Гул двигуна програвача.
Ну ти це все взяв з характеристик платівок, записів і апаратури з 1960-х років. На початку 1980-х усіх цих недоліків, якщо ще й платівка не запиляна, вже не було. А щодо динамічного діапазону то навіть навпаки. На платівці було чесних мінус 60-65 дб, а на сд - рівень шуму то мінус 100, а от справжній динамічний діапазон десь мінсу 30-35. Це робили навмисно для маскування шумів квантування та легкості трансляції в FM діапазоні. Але знов таки - вініл це релігія.
harald67 28.09.2023 10:58 пишет: На початку 1980-х усіх цих недоліків, якщо ще й платівка не запиляна, вже не було.
Цікаво, як можна цього позбутися, бо все це - конструктивні недоліки (про динамічний діапазон - можливо і позбулися, але все інше..)?
Як позбулися вад звуку - хз. Я просто у ті роки був активним відвідувачем київської "балки" (тіньового ринку грамплатівок) то чув істотну відмінність у звуку описаного тобою "псевдостерео" (коли одні інструменти записувалися і звучали з одного каналу, а вокал з іншого) - так були записані платівки Бітлз, раннього Ролінг стоунз і т.п. тих років і справжнього стерео кінця 1970-х, початку 1980-х. Там навіть були такі ефекти коли звук одного з інструментів плавно перетікав з одного каналу до іншого і навпаки. Відомий диск Pink Floyd "The dark side of the Moon" в якому звукорежисером був Алан Парсонс взагалі був записаний і виданий на грамплатівці в форматі "квадро". Але квадропрогравачів вінілу у нас не було в принципі і тому насправді цю версію я зміг прослухати лише скачавши з інету оцифровану версію в форматі DVD-audio. Щодо звуку двигуна програвача вінілу - навіть у совкових програвачах вищого класу його вже не було чути. А наприклад у моєї Електроніки УП 017 взагалі була якась схема типу сучасних пральних машин LG, де двигун складався з окремих рознесених елементів і був прямий привод, електронне регулювання швидкості і не було пасику.
harald67 28.09.2023 10:58 пишет: На початку 1980-х усіх цих недоліків, якщо ще й платівка не запиляна, вже не було.
Цікаво, як можна цього позбутися, бо все це - конструктивні недоліки (про динамічний діапазон - можливо і позбулися, але все інше..)?
Як позбулися вад звуку - хз. Я просто у ті роки був активним відвідувачем київської "балки" (тіньового ринку грамплатівок) то чув істотну відмінність у звуку описаного тобою "псевдостерео" (коли одні інструменти записувалися і звучали з одного каналу, а вокал з іншого) - так були записані платівки Бітлз, раннього Ролінг стоунз і т.п. тих років і справжнього стерео кінця 1970-х, початку 1980-х. Там навіть були такі ефекти коли звук одного з інструментів плавно перетікав з одного каналу до іншого і навпаки. Відомий диск Pink Floyd "The dark side of the Moon" в якому звукорежисером був Алан Парсонс взагалі був записаний і виданий на грамплатівці в форматі "квадро". Але квадропрогравачів вінілу у нас не було в принципі і тому насправді цю версію я зміг прослухати лише скачавши з інету оцифровану версію в форматі DVD-audio. Щодо звуку двигуна програвача вінілу - навіть у совкових програвачах вищого класу його вже не було чути. А наприклад у моєї Електроніки УП 017 взагалі була якась схема типу сучасних пральних машин LG, де двигун складався з окремих рознесених елементів і був прямий привод, електронне регулювання швидкості і не було пасику.
То пишуть хто не в курсі Зараз підіймаю з небуття свою АРИЯ-102. Мотор багатокатушечний, плата керування на частоній схемі. Але щось не їде. Купив на запчастини задешево ще одну, привід в ідеалі, інше розбито. Перекинув в свій корпус - перестало працювати. Курю схему тепер.
То пишуть хто не в курсі Зараз підіймаю з небуття свою АРИЯ-102. Мотор багатокатушечний, плата керування на частоній схемі. Але щось не їде. Купив на запчастини задешево ще одну, привід в ідеалі, інше розбито. Перекинув в свій корпус - перестало працювати. Курю схему тепер.
Такий собі програвач та Арія. Якщо заморочуватися то я б шукав або Електроніку 017, Або Корвет 038. Ще й нову головку б придбав, але ж іі ще треба буде відюстувати. Колись у мене навіть була спеціальна платівка для цього, але давно викинув.
harald67 30.09.2023 15:56 пишет: Ще й нову головку б придбав, але ж іі ще треба буде відюстувати. Колись у мене навіть була спеціальна платівка для цього, але давно викинув.
В мене досі є, але юстувати вже нема чого. Вєгу-109 викинув так само
В ответ на: Такий собі програвач та Арія. Якщо заморочуватися то я б шукав або Електроніку 017, Або Корвет 038
Барахло та арія , в мене теж така колись була . Для них ще потрібен унч з фонокоректором
На тлі досить помітного зростання обсягів продажів вінілових дисків у світі значно побільшала і пропозиція унч з фонокорректорами від провідних брендів.