Можна викручувати, можна розхитувати, можна залити олією, і потім пінцетом зачепити - він неначе сам вилізе. Але закордоном діти вже декілька разів "ловили" кліщів, і в лікарні у всіх випадках їм прикладали вату, змочену якоюсь рідинию, на пару секунд, і кліщ залишається на тампоні. Що то за рідина? Ніхто не знає?
ale_xey 03.10.2023 12:10 пишет: Можна викручувати, можна розхитувати, можна залити олією, і потім пінцетом зачепити - він неначе сам вилізе. Але закордоном діти вже декілька разів "ловили" кліщів, і в лікарні у всіх випадках їм прикладали вату, змочену якоюсь рідинию, на пару секунд, і кліщ залишається на тампоні. Що то за рідина? Ніхто не знає?
Ловив ще до війни в селі кілька разів. Сам не знімав. Чимчикував до найближчого травмпункту, де лікар чи медсестра самі доставали цього маленького супостата пінцетом та направляли до інфекціоніста. Той давав мені безкоштовно (!) якісь антибиотики (з гумдопомоги)для профілактики хвороби Лайма (борильоза), бо це хренова хвороба... З розмов з ескулапами зрозумів, що особливо небезпечного в тому, що голова цієї тварі може відірватися та залишитися в людині не має, якщо ця істота не має в собі збудників хвороб. Просто вона там "перегниє" і все. Але якщо в тварі були збудники - то погано, тому не треба ризикувати та краще до травмпункту, де їх вміють гарно доставати без розриву на частки... Також чув від них же, що капати олією на них - марна трата часу. Бо ці тварі будуть її просто жерти та не вилізуть, поки не наїдяться
Клаус 03.10.2023 14:12 пишет: Ловив ще до війни в селі кілька разів. Сам не знімав. Чимчикував до найближчого травмпункту, де лікар чи медсестра самі доставали цього маленького супостата пінцетом та направляли до інфекціоніста. Той давав мені безкоштовно (!) якісь антибиотики (з гумдопомоги)для профілактики хвороби Лайма (борильоза), бо це хренова хвороба... З розмов з ескулапами зрозумів, що особливо небезпечного в тому, що голова цієї тварі може відірватися та залишитися в людині не має, якщо ця істота не має в собі збудників хвороб. Просто вона там "перегниє" і все. Але якщо в тварі були збудники - то погано, тому не треба ризикувати та краще до травмпункту, де їх вміють гарно доставати без розриву на частки... Також чув від них же, що капати олією на них - марна трата часу. Бо ці тварі будуть її просто жерти та не вилізуть, поки не наїдяться
Доксициклін - 200 мГ (разова доза, для попередження захворювання хворобою Лайма). Якщо пройшло не більше 12 годин після укусу та кліщ не встиг добре напитися - ймовірність зараження незначна. Можна ще кліща здати на аналіз, мені це коштувало 275 грн. (лабораторія ДІЛА)
Во, нагадав мені назву. Все вірно, саме так пігулочки називаються... В мене знайома теж покормила собою кліща. Але вона махнула рукою на візит до інфекціоніста. Років з 10 вже як працює на аптеку - таки підхопила вже цю хворобу Лайма та трохи загнала своє здоров'я наслідками борильозу...
Клаус 03.10.2023 14:12 пишет: Також чув від них же, що капати олією на них - марна трата часу. Бо ці тварі будуть її просто жерти та не вилізуть, поки не наїдяться
Саме капати олією - марна. Кліщі дихають .. дупкою ) Тому потрібно залити олією так, щоб саме дупка була у олії. Наприклад обручкою обмежити ,залити і тримати. Чула версію, що можно змоченим в воді ватним диском поводити по часовій та він сам відпаде. Але не пробувала.
Клаус 04.10.2023 07:15 пишет: Во, нагадав мені назву. Все вірно, саме так пігулочки називаються... В мене знайома теж покормила собою кліща. Але вона махнула рукою на візит до інфекціоніста. Років з 10 вже як працює на аптеку - таки підхопила вже цю хворобу Лайма та трохи загнала своє здоров'я наслідками борильозу...
Я про такі жахи час від часу читаю на цьому форумі і ще десь в інеті. Але от стикнувся із реальною ситуацією. На початку війни мої виїхали до Польщі. Певний час жили в приватному будинку у польській родині, де було двоє дітей приблизно такого ж віку (10-11 років) і поряд ще стояли будинки кількох родин з подібними дітьми. Діти утворювали таку собі електронну хмару і гасали від будинку до будинку кожного дня у кількості порядку 10. Якось у травні 2022 малий підчепив кліща. Дружина, керуючись усіма тими жахіттями про бореліоз, що були розписані в українських соцмережах давай шукати, як повезти малого до лікаря. Поляки (батьки отих 10 підлітків) кажуть в один голос - ми у таких ситуаціях витягаємо кліща руками чи пінцетом та забиваємо і забуваємо. Кліщів у нас багато, такі історії трапляються регулярно, ніхто ні разу нічим не захворів. Так де ж правда?
Доксициклін - 200 мГ (разова доза, для попередження захворювання хворобою Лайма). Якщо пройшло не більше 12 годин після укусу та кліщ не встиг добре напитися - ймовірність зараження незначна. Можна ще кліща здати на аналіз, мені це коштувало 275 грн. (лабораторія ДІЛА)
так антібіотик за рецептом
за 12 годин треба встигнути попасти до лікаря, щоб отримати рецепт? А якщо вихідні? Або у аптеці кліща показуєшь і тобі дадуть ліки?
так антібіотик за рецептом
за 12 годин треба встигнути попасти до лікаря, щоб отримати рецепт? А якщо вихідні? Або у аптеці кліща показуєшь і тобі дадуть ліки?
Клаус 04.10.2023 07:15 пишет: Во, нагадав мені назву. Все вірно, саме так пігулочки називаються... В мене знайома теж покормила собою кліща. Але вона махнула рукою на візит до інфекціоніста. Років з 10 вже як працює на аптеку - таки підхопила вже цю хворобу Лайма та трохи загнала своє здоров'я наслідками борильозу...
Я про такі жахи час від часу читаю на цьому форумі і ще десь в інеті. Але от стикнувся із реальною ситуацією. На початку війни мої виїхали до Польщі. Певний час жили в приватному будинку у польській родині, де було двоє дітей приблизно такого ж віку (10-11 років) і поряд ще стояли будинки кількох родин з подібними дітьми. Діти утворювали таку собі електронну хмару і гасали від будинку до будинку кожного дня у кількості порядку 10. Якось у травні 2022 малий підчепив кліща. Дружина, керуючись усіма тими жахіттями про бореліоз, що були розписані в українських соцмережах давай шукати, як повезти малого до лікаря. Поляки (батьки отих 10 підлітків) кажуть в один голос - ми у таких ситуаціях витягаємо кліща руками чи пінцетом та забиваємо і забуваємо. Кліщів у нас багато, такі історії трапляються регулярно, ніхто ні разу нічим не захворів. Так де ж правда?
правда в вероятности заболеть. в сибири условно 1000 случаев на 100000 человек. в нашей полосе 1 случай. можно и забить. но от тому единственному, кто подцепил болячку, от этого не легче. как-то так
Це залежіть від місцевості, може там небагато кліщів с бореліозом. Також, чім раніше кліщ видалений, тім ймовірність зараження людини - менша. Наприклад, у мене кліщ не встиг добре напитися, видалив ниткою:
правда в вероятности заболеть. в сибири условно 1000 случаев на 100000 человек. в нашей полосе 1 случай. можно и забить. но от тому единственному, кто подцепил болячку, от этого не легче. как-то так
мене один раз в житті кусав кліщ, і я був той 1 щасливчик
А що воно в довгостроковій перспективі дає? Юо була колись близка знайома, що лайма хворіла, але розповідала про це як про щось неважливе. Я тоді трохи здивувався.
собака на таблетках от клещей и они ее не едят, поэтому работает перевозчиком/переносчиком клещей домой. регулярно приносит и нахожу то на ней, то на кровати, то на себе, детях... просто снимаю и выбрасываю. при чем зимой тоже - не дохнут клещи и не спят даже в мороз.
Roksimama 04.10.2023 14:48 пишет: Купили спеціальний пінцет від (для?) кліщів за 1€. Живемо майже в лісі, то ж малі часто приносять на собі.
цікаво як він виглядае той пінцет
З мого досвіду, от такий найкращий. Теж собаки з лісу додому часто приносять, тож навиймався тих кліщів і з людей, і з собак дуже багато
Вибираєш потрібного калібру під конкретного кліща, підчіплюєш і крутиш, поки не відпаде. Це найпростіший у користуванні інструмент і ним практично нереально розірвати кліща і частину залишити в шкірі. Звичайним пінцетом чи ниткою можна розплющити чи розірвати через один необережний рух
На рахунок хвороби Лайма. В мене колега не помітив кліща, а побачив вже тоді коли кліщ відвалився і навколо місця укусу пішло почервоніння і свербіж, здав аналізи - бореліоз на початковій стадії. Спостерігався в інфекціоніста десь рік чи більше, декілька курсів антибіотиків, аналізи. Вдалося прибити цю болячку. Лайма важливо вчаснр діагностувати, тоді є великі шанси повністб вилікувати.
Я цієї весни теж вхопив кліща (вперше), причевся до ноги в такому місці де груба і тверда шкіра, довго я його тягнув, крутив, в результаті розірвав. Але мені лікар сказав пити антибіотик 5 чи 7 днів. Пив закордонний аналог доксицикліну. В ідеалі звичайно в травмопункт йти.