Я в походным условиях использовал простой метод: брал волос (женщинам легче), делал узелок, надевал под лапки клеща, затягивал, и, покручивая, выдергивал целеньким. Надо ориентироваться на карту распространения энцефалита и лайма. Когда-то санэпид вели статистику и наносили на карты плюс обработка лесов, наверное поэтому в Польше с этим легче.
Roksimama 04.10.2023 14:48 пишет: Купили спеціальний пінцет від (для?) кліщів за 1€. Живемо майже в лісі, то ж малі часто приносять на собі.
цікаво як він виглядае той пінцет
З мого досвіду, от такий найкращий. Теж собаки з лісу додому часто приносять, тож навиймався тих кліщів і з людей, і з собак дуже багато
Вибираєш потрібного калібру під конкретного кліща, підчіплюєш і крутиш, поки не відпаде. Це найпростіший у користуванні інструмент і ним практично нереально розірвати кліща і частину залишити в шкірі. Звичайним пінцетом чи ниткою можна розплющити чи розірвати через один необережний рух
Roksimama 04.10.2023 14:48 пишет: Купили спеціальний пінцет від (для?) кліщів за 1€. Живемо майже в лісі, то ж малі часто приносять на собі.
цікаво як він виглядае той пінцет
Та будь-який з загнутими загостреними лапками, щоб можна було вхопити кліща не за тіло, а за голову. Я в дівчат зазвичай позичаю, вони такими наче брови вищипують.