DimonDSV 04.03.2024 17:50 пишет: я не архітектор, але маю питання: хіба не повинна та будівля завалитися як і метро? чи для нього інші закони фізики?
Я розумію, що валити все на корумповане КМДА та клятих забудовників зараз дуже популярно, але цю будівлю від проблемної ділянки метро відділяє 300-400 метрів (в залежності від того як рахувати), річка Либідь та залізна дорога.
Гадаєш архітектор розуміє що таке напруження. А ще труба, трещини аби написати
Не міг пройти повз, особливо від цього "Аби написати". Навіть я, ФЕТ КПІ, рахував міцність балки, що вже говорити про архітекторів, зараз реєстри відкрити можна подивитися що вивчають у відповідних вузах.
Даю перше-ліпше посилання на те, чим займається архітектор в Україні, який вже вуз закінчив.
В ответ на: Робота архітектора — початковий етап підготовки до зведення будівельного об’єкта. Ці фахівці враховують багато нюансів — розрахунки міцності будівлі, проектну документацію, схеми, матеріали
В ответ на: Архіте́ктор — фахівець, який за допомогою матеріально-технічних ресурсів створює проєкт організації простору. Професія охоплює організацію всіх рівнів просторового середовища: від малих форм до великих територіальних систем.
тобто, як я розумію, він створює дізайн, концепцію. Далі за діло береться проєктант або конструктор, який вже рахує умовну балку чи той же тонель. Щодо тонелю. Він під землею, його не видно і, можливо, архітектор взагалі його не торкається. Все імхо
alexkit 04.03.2024 20:26 пишет: строится новый обводной тоннель, зачем? Наверное старый участок будут дополнительно укреплять
Цікаво, так новий тоннель будують(де саме?) чи старий укріплюють?
На старому тонелі замінять проблемну дільницю (приблизно 20 м) та ззовні додатково укріплять
Так, ця інформація відкрита і відома всім хто цікавиться перебігом подій. Але ж тут з'являються "докази" від "інституту". Все валиться у купу, перемішується - і шо? Тож мені і стало цікаво, як воно то все по версії автора суміщається між собою.
... Далі за діло береться проєктант або конструктор, який вже рахує умовну балку чи той же тонель...
Я довго намагався натягнути сову на глобус, але не вийшло. Навіть ChatGPT якого я старанно пхав до потрібної мені відповіді, відмовився співробітничати .
You Чи можна сказати, що від архітектора ніяк не залежить матеріали та методі обрані для будівництва конкретної ділянки тунелю, особливо якщо він прокладався в важких гідротехнічних умовах ?
ChatGPT Так, можна сказати, що вибір матеріалів і методів будівництва конкретної ділянки тунелю, особливо в важких гідротехнічних умовах, здебільшого є відповідальністю інженерів, а не архітекторів. Інженери-будівельники, інженери-геотехніки та інші фахівці у сфері інженерії займаються вирішенням таких питань, оскільки це вимагає глибоких знань у галузі матеріалознавства, будівельної механіки, гідрогеології та інших спеціалізованих областей. Вони оцінюють умови навколишнього середовища, властивості грунтів, рівні підземних вод та інші критичні фактори, що впливають на вибір конструктивних рішень та технологій будівництва.
Архітектори ж, хоч і можуть брати участь у плануванні загальної концепції проєкту, проєктуванні внутрішніх і зовнішніх просторів станцій метро, підходів до них та інших елементів, що вимагають естетичного та функціонального проєктування, зазвичай не залучаються до вирішення технічних аспектів будівництва тунелів. Винятки можуть бути в ситуаціях, коли архітектурні рішення безпосередньо впливають на функціональність або безпеку конструкцій, наприклад, при проєктуванні евакуаційних виходів або при інтеграції публічних просторів з тунельними комплексами. В таких випадках архітектори працюють у тісній колаборації з інженерами для забезпечення того, щоб їхні проєктні рішення були технічно виконанними та відповідали всім інженерним вимогам.
Там же есть архитекторы, а есть конструкторы как и в жилом строительстве, но есть подрядчики и есть надзор, вот они как раз и отвечают больше всего, но главное не тоннель а нарушение мистобудивних условий и выдача разрешений на застройку
... Далі за діло береться проєктант або конструктор, який вже рахує умовну балку чи той же тонель...
Я довго намагався натягнути сову на глобус, але не вийшло. Навіть ChatGPT якого я старанно пхав до потрібної мені відповіді, відмовився співробітничати .
You Чи можна сказати, що від архітектора ніяк не залежить матеріали та методі обрані для будівництва конкретної ділянки тунелю, особливо якщо він прокладався в важких гідротехнічних умовах ?
ChatGPT Так, можна сказати, що вибір матеріалів і методів будівництва конкретної ділянки тунелю, особливо в важких гідротехнічних умовах, здебільшого є відповідальністю інженерів, а не архітекторів. Інженери-будівельники, інженери-геотехніки та інші фахівці у сфері інженерії займаються вирішенням таких питань, оскільки це вимагає глибоких знань у галузі матеріалознавства, будівельної механіки, гідрогеології та інших спеціалізованих областей. Вони оцінюють умови навколишнього середовища, властивості грунтів, рівні підземних вод та інші критичні фактори, що впливають на вибір конструктивних рішень та технологій будівництва.
Архітектори ж, хоч і можуть брати участь у плануванні загальної концепції проєкту, проєктуванні внутрішніх і зовнішніх просторів станцій метро, підходів до них та інших елементів, що вимагають естетичного та функціонального проєктування, зазвичай не залучаються до вирішення технічних аспектів будівництва тунелів. Винятки можуть бути в ситуаціях, коли архітектурні рішення безпосередньо впливають на функціональність або безпеку конструкцій, наприклад, при проєктуванні евакуаційних виходів або при інтеграції публічних просторів з тунельними комплексами. В таких випадках архітектори працюють у тісній колаборації з інженерами для забезпечення того, щоб їхні проєктні рішення були технічно виконанними та відповідали всім інженерним вимогам.
Не вірте йому, він бреше Для чистоти експерименту можна ще спитати Gemini
Чим більше я спілкуюся з цією заразою, тім більше він мені нагадуєте мене самого: - може придумати якусь хрінь і дуже переконливо довести, що так воно і є; - самовільно перемикається з мови на мову; - робить діаметрально протилежне що його просять.
Але щоб не уходити від теми "Проблеми на дорогах" він все ж таки знайшов архітектора.
тобто, як я розумію, він створює дізайн, концепцію. Далі за діло береться проєктант або конструктор, який вже рахує умовну балку чи той же тонель.
От коли так роблять, то виникають ситуації на кшталт обговорюваної. Якщо є бажання щоб конструкція виконувала свої функції протягом тривалого часу і із повним функціоналом, то головним і першим має бути як раз "проєктант або конструктор", а вже потім отой "дизайнер" навішує свої рюшики. Коли ж робиться навпаки, тобто "дизайнер" створює концепцію, яка часто виявляється нежиттєздатною, то ніякий проєктант/конструктор її вже не врятує.
дизайнери вони не тільки спеціалісти в "рюшечках", як багато у нас думають. це, швидше, конструктор, по нашому. дизайнер володіє однією основною професією (ну саме дизайнер), та купою суміжних, залежно в якій області працює. я за свій вік дізнався як працює велика кількість друкарських станків, іх специфіку та можливості. велику кількість матеріалів для зовнішніх конструкцій. по самоклейці є сертифікат від оракл. освоїв плоттер. про веб ще в універі вивчився. про інше стільки курсів пройшов, що лінь писати. а ви тут розказуєте, що не дієздатне. конструктор таки повинен перевірити на реалістичність, бо може щось таки піти не так (наприклад бюджет).
щось зачепило)) можливо купа профанів, через яких з'являються стереотипи.
DimonDSV 08.03.2024 11:51 пишет: дизайнери вони не тільки спеціалісти в "рюшечках", як багато у нас думають. це, швидше, конструктор, по нашому. дизайнер володіє однією основною професією (ну саме дизайнер), та купою суміжних, залежно в якій області працює. я за свій вік дізнався як працює велика кількість друкарських станків, іх специфіку та можливості. велику кількість матеріалів для зовнішніх конструкцій. по самоклейці є сертифікат від оракл. освоїв плоттер. про веб ще в універі вивчився. про інше стільки курсів пройшов, що лінь писати. а ви тут розказуєте, що не дієздатне. конструктор таки повинен перевірити на реалістичність, бо може щось таки піти не так (наприклад бюджет).
щось зачепило)) можливо купа профанів, через яких з'являються стереотипи.
Значить ти кваліфікований фахівець у своїй справі. Таких мало і з кожним роком усе менше. Найяскривіший приклад недолугого дизайну це каталоги про дизайн квартир і одноповерхових будинків, які широко розповсюджені в інеті та офлайн. Там у понад 90% випадках усі меблі і техніка розміщені вкрай нефункціонально "зате красиииииииво". Чи є багато прикладів автівок із яскравим дизайном, якими вкрай незручно користуватися - наприклад перша Toyota CH-R. Зате красива, кидається у очі, привертає увагу.