Дружина останні кілька років не працює, варіантів відновити трудову діяльність найближчим часом не багато. Щоб набрати до 60 років 35-років страхового стажу, підбиваю її зареєструвати ФОП, сплачувати мінімальний податок та подавати порожні звіти.
Можливо в процесі, вона почне продавати свої в'язання, але це так, більше для душі ніж для грошей.
Схоже, завдяки Дії для цього і ходити нікуди не треба. Наскільки нормальна така схема? Може є щось простіше без реєстрації ФОП-а, типа "сплатити за рік страхового стажу XXXX бабла за рік"?
типа "сплатити за рік страхового стажу XXXX бабла за рік"?
таке точно є, але чи воно вигідне? Треба на портал ПФ зайти і почитати або запитати там. Багато хто радить відкладати оті гроші в банк, а не сплачувати ПФ.
Давно ще бачив репортаж по новинах. Коли виповниться 60 років є опція "докупити стаж" - на той момент (років 5 тому) коштувало ~30 тис. рік. Було невигідно, неокупалось. Тоді мінімалка з/п була менше і мінімальна пенсія менше. Ясно що після сплати умовних 30 тис/рік. Тобі зразу призначають пенсію і протягом наступних років ти вже маєш, такий собі кеш бек. Ключове питання який буде трудовий стаж в 60 років. Або вже дочекатись 65 коли пенсія безумовно призначається, але здається мінімальний стаж років 20 має бути.
пока вроде минимум 15 надо. а докупить не так просто. там есть ограничения по кол-ву лет и по ставке, в каких-то случаях х2.
Всім дякую. Погуглив, порахував, бачу, що сенсу в якихось діях нема. Навіть якщо в найближчі 15-років дружина не працюватиме жодного дня, наявного стажу вистачить, щоб йти на пенсію в 63 роки. Чи буде сенс купувати стаж, при досягнення 60-років, до цього ще дожити треба.
Я недавно ходил с доками, подал на предварительный просчет стажа. По трудовой они засчитали все, по фопу только 1 год из 9. По фопу решаемо, сказали куда съездить и где взять справку. А вот с трудовой возможна засада. Сейчас принято все.Но в момент подачи на пенсию могут придирчиво посмотреть на печати и чернила и попросить справки из архива. Срок 3 месяца. А поди вспомни, где то предприятие было зарегано, и районы уже попеременялись. Т.ч. я бы не расллаблялся)))
По трудовой они засчитали все, по фопу только 1 год из 9.
В мене з 1999 по 2011 роки взагалі не порахували. За трудову прийшлося йти до інституту НАНУ, де працював в 90-ті роки, і приносити довідку, бо в трудовій не всі (чи не там?) стояли печатки... Коротше, гемор був ще той. Що цікаво: не завжди потрапляєш до одного і того інспектора. І кожний знаходить якийсь інші помилки в трудовій, а те що знайшов попередній інспектор, пропускають.... Квест був ще той
по фопу интересно вышло. я не сдавался на персонификацию ни разу. с 2002 по 2009 ничего не засчитали, а 2010 почему-то посчитали. надо брести на Перемоги 92/2 (хз, поменялось ли название) в архив пенсионного и там пытаться взять справку о начислениях.
Для цього там на порталі є функція завантажити скани трудової книжки. Після завантаження за деякий час по стажу на порталі буде ясно чи взяли до уваги, чи є зауваження.
в любом случае, нужно вначале выяснить в ПФ что они засчитают в стаж. Возможны нежданчики. Мама всю жизнь проработала на госслужбе в разных структурах. При выходе на пенсию ПФ тупо отказался засчитать 14 (!) лет из стажа. В результате нескольких лет судебных тяжб - засчитали. Но пришлось приложить немало усилий (сотавление исков и т.п.).
Сам стал интересоваться, а что у меня там.. Зашел на сайт ПФ и новый нежданчик - далеко не все мои работодатели меня официально трудоустраивали, как оказалось... Хотя были и приказы по предприятию, и есть записи в трудовой.
Сейчас я ФОП. Клал я на гнилых работодателей, государство и их ПФ На пенсию не рассчитываю, на нее не прожить.
... новый нежданчик - далеко не все мои работодатели меня официально трудоустраивали, как оказалось... Хотя были и приказы по предприятию, и есть записи в трудовой.
а зпшка наликом не намекнула ни на шо случайно?
Ну в цьому плані всьо "чьотко" у дружини 20+ років стажу в одній фірмі + декрет + навчання + робота в державних школах. Щоправда кабінет пенсійного бачить тільки фірму, все інше - до 1998 року.
Зайшов до себе, виявив, що маю "Загальний страховий стаж" без 3-х місяців 35 років. Три місяці - пропущені в 2020-му році, в карантин дозволили ФОП-ам не платити.
В іншому розділі маю страховий стаж тільки з 2004-го року, без тих самих 3-х місяців 20 років. Я так розумію, ось за ці 15 років я маю йти до ПФ та наводити докази, що я саме той верблюд, який до 2004-го платив податки по 40%, а то й 90% шкалі? Інформація про це у них в базі є з 1998 року, але в стаж вони її не тягнуть.
я вище написав, спробуйте спочатку відсканувати трудову і зашпулити її на сайт порталу. Воно нічого не варте, окрім дотриматися їхніх вимог пдф не більше того, не менше того, одним файлом... Може нічого і не доведеться доводити. Якщо не приймуть то ви будете знати де саме стрьом і підете вже підготовленими. Я не знаю як там на лівому березі, але на Антоновича завжди багато народу. І інспектори не те щоб доброзичливі. Одному моєму знайомому подзвонили аби він прийшов за посвідченням, а на місці сказали щоб забирався геть і не заважав працювати. Але потім посвідчення знайшли, проте осад лишився. Хоча, здається, є електронний запис, або на місці дадуть талончик. якщо ви хочете оті роки не просто в стаж, а щоб врахували саме ту зарплату, то тоді треба буде іти на підприємство або до архівів по довідки.
Ну конкретно по мені, трудова відсканована (останні 3 роки я вже не ФОП і поточний роботодавець це зробив за мене). Власне цим пояснюються 35 років стажу, бо звідки б ще пенсійний дізнався про моє навчання в 80-ті. Змагатися за мільйони дев'яностих сенсу думаю нема, бо шалені 100 мільйонів карбованців 1996-го, це всього 1000 гривен зараз (не думаю, щоб їх істотно індексували). З 1998-го вся інфа по моїй з/п або доходам ФОП є в кабінеті і показується як "Враховано для пенсії". Цікаво у випадках, коли я в одному місяці мав дохід одразу з кількох джерел, загальна сума ЕСВ тоді завжди перевищувала максимальний розмір тої, що йде до розрахунку пенсії. Усі ці випадки позначені червоним "трикутником".
... новый нежданчик - далеко не все мои работодатели меня официально трудоустраивали, как оказалось... Хотя были и приказы по предприятию, и есть записи в трудовой.
а зпшка наликом не намекнула ни на шо случайно?
уважаемый, мой трудовой стаж начался еще в те времена, когда зп была наликом.
.. Змагатися за мільйони дев'яностих сенсу думаю нема, бо шалені 100 мільйонів карбованців 1996-го, це всього 1000 гривен зараз (не думаю, щоб їх істотно індексували)...
В мене якраз період 1995-1999 зробив найбільший внесок при нарахунку пенсії. За нюанси не скажу, знаю, що якийсь коефіцієнт саме за ці роки має значення.
может стоит сначала прикинуть количество лохов молодёжи, которые эту пенсию потом будут оплачивать .
Для цього там на порталі є функція завантажити скани трудової книжки. Після завантаження за деякий час по стажу на порталі буде ясно чи взяли до уваги, чи є зауваження.
я ножками сходил, все отсканили и внесли. и все засчитали но. это предварительно, и мне еще год до 60))) а вот когда приду за деньгами, то все это начнут уже перепроверять внимательно, с лупой в руках. и к этому моменту надо готовиться заранее
может стоит сначала прикинуть количество лохов молодёжи, которые эту пенсию потом будут оплачивать .
Я не розцінюю пенсію як те, на що можна нормально жити, хоча особисто у мене вона очікується достатньо великою. Але випадки різні бувають, тому хоч якась копійка у людини має бути гарантованою.