Дружина останні кілька років не працює, варіантів відновити трудову діяльність найближчим часом не багато. Щоб набрати до 60 років 35-років страхового стажу, підбиваю її зареєструвати ФОП, сплачувати мінімальний податок та подавати порожні звіти.
Можливо в процесі, вона почне продавати свої в'язання, але це так, більше для душі ніж для грошей.
Схоже, завдяки Дії для цього і ходити нікуди не треба. Наскільки нормальна така схема? Може є щось простіше без реєстрації ФОП-а, типа "сплатити за рік страхового стажу XXXX бабла за рік"?
Daugava 19.12.2023 17:05 пишет: типа "сплатити за рік страхового стажу XXXX бабла за рік"?
таке точно є, але чи воно вигідне? Треба на портал ПФ зайти і почитати або запитати там. Багато хто радить відкладати оті гроші в банк, а не сплачувати ПФ.
Давно ще бачив репортаж по новинах. Коли виповниться 60 років є опція "докупити стаж" - на той момент (років 5 тому) коштувало ~30 тис. рік. Було невигідно, неокупалось. Тоді мінімалка з/п була менше і мінімальна пенсія менше. Ясно що після сплати умовних 30 тис/рік. Тобі зразу призначають пенсію і протягом наступних років ти вже маєш, такий собі кеш бек. Ключове питання який буде трудовий стаж в 60 років. Або вже дочекатись 65 коли пенсія безумовно призначається, але здається мінімальний стаж років 20 має бути.
Всім дякую. Погуглив, порахував, бачу, що сенсу в якихось діях нема. Навіть якщо в найближчі 15-років дружина не працюватиме жодного дня, наявного стажу вистачить, щоб йти на пенсію в 63 роки. Чи буде сенс купувати стаж, при досягнення 60-років, до цього ще дожити треба.
Я недавно ходил с доками, подал на предварительный просчет стажа. По трудовой они засчитали все, по фопу только 1 год из 9. По фопу решаемо, сказали куда съездить и где взять справку. А вот с трудовой возможна засада. Сейчас принято все.Но в момент подачи на пенсию могут придирчиво посмотреть на печати и чернила и попросить справки из архива. Срок 3 месяца. А поди вспомни, где то предприятие было зарегано, и районы уже попеременялись. Т.ч. я бы не расллаблялся)))
По трудовой они засчитали все, по фопу только 1 год из 9.
В мене з 1999 по 2011 роки взагалі не порахували. За трудову прийшлося йти до інституту НАНУ, де працював в 90-ті роки, і приносити довідку, бо в трудовій не всі (чи не там?) стояли печатки... Коротше, гемор був ще той. Що цікаво: не завжди потрапляєш до одного і того інспектора. І кожний знаходить якийсь інші помилки в трудовій, а те що знайшов попередній інспектор, пропускають.... Квест був ще той
по фопу интересно вышло. я не сдавался на персонификацию ни разу. с 2002 по 2009 ничего не засчитали, а 2010 почему-то посчитали. надо брести на Перемоги 92/2 (хз, поменялось ли название) в архив пенсионного и там пытаться взять справку о начислениях.
Для цього там на порталі є функція завантажити скани трудової книжки. Після завантаження за деякий час по стажу на порталі буде ясно чи взяли до уваги, чи є зауваження.
в любом случае, нужно вначале выяснить в ПФ что они засчитают в стаж. Возможны нежданчики. Мама всю жизнь проработала на госслужбе в разных структурах. При выходе на пенсию ПФ тупо отказался засчитать 14 (!) лет из стажа. В результате нескольких лет судебных тяжб - засчитали. Но пришлось приложить немало усилий (сотавление исков и т.п.).
Сам стал интересоваться, а что у меня там.. Зашел на сайт ПФ и новый нежданчик - далеко не все мои работодатели меня официально трудоустраивали, как оказалось... Хотя были и приказы по предприятию, и есть записи в трудовой.
Сейчас я ФОП. Клал я на гнилых работодателей, государство и их ПФ На пенсию не рассчитываю, на нее не прожить.
sly_fox 20.12.2023 12:06 пишет: ... новый нежданчик - далеко не все мои работодатели меня официально трудоустраивали, как оказалось... Хотя были и приказы по предприятию, и есть записи в трудовой.
Ну в цьому плані всьо "чьотко" у дружини 20+ років стажу в одній фірмі + декрет + навчання + робота в державних школах. Щоправда кабінет пенсійного бачить тільки фірму, все інше - до 1998 року.
Зайшов до себе, виявив, що маю "Загальний страховий стаж" без 3-х місяців 35 років. Три місяці - пропущені в 2020-му році, в карантин дозволили ФОП-ам не платити.
В іншому розділі маю страховий стаж тільки з 2004-го року, без тих самих 3-х місяців 20 років. Я так розумію, ось за ці 15 років я маю йти до ПФ та наводити докази, що я саме той верблюд, який до 2004-го платив податки по 40%, а то й 90% шкалі? Інформація про це у них в базі є з 1998 року, але в стаж вони її не тягнуть.
я вище написав, спробуйте спочатку відсканувати трудову і зашпулити її на сайт порталу. Воно нічого не варте, окрім дотриматися їхніх вимог пдф не більше того, не менше того, одним файлом... Може нічого і не доведеться доводити. Якщо не приймуть то ви будете знати де саме стрьом і підете вже підготовленими. Я не знаю як там на лівому березі, але на Антоновича завжди багато народу. І інспектори не те щоб доброзичливі. Одному моєму знайомому подзвонили аби він прийшов за посвідченням, а на місці сказали щоб забирався геть і не заважав працювати. Але потім посвідчення знайшли, проте осад лишився. Хоча, здається, є електронний запис, або на місці дадуть талончик. якщо ви хочете оті роки не просто в стаж, а щоб врахували саме ту зарплату, то тоді треба буде іти на підприємство або до архівів по довідки.
Ну конкретно по мені, трудова відсканована (останні 3 роки я вже не ФОП і поточний роботодавець це зробив за мене). Власне цим пояснюються 35 років стажу, бо звідки б ще пенсійний дізнався про моє навчання в 80-ті. Змагатися за мільйони дев'яностих сенсу думаю нема, бо шалені 100 мільйонів карбованців 1996-го, це всього 1000 гривен зараз (не думаю, щоб їх істотно індексували). З 1998-го вся інфа по моїй з/п або доходам ФОП є в кабінеті і показується як "Враховано для пенсії". Цікаво у випадках, коли я в одному місяці мав дохід одразу з кількох джерел, загальна сума ЕСВ тоді завжди перевищувала максимальний розмір тої, що йде до розрахунку пенсії. Усі ці випадки позначені червоним "трикутником".
sly_fox 20.12.2023 12:06 пишет: ... новый нежданчик - далеко не все мои работодатели меня официально трудоустраивали, как оказалось... Хотя были и приказы по предприятию, и есть записи в трудовой.
а зпшка наликом не намекнула ни на шо случайно?
уважаемый, мой трудовой стаж начался еще в те времена, когда зп была наликом.
Daugava 20.12.2023 17:13 пишет: .. Змагатися за мільйони дев'яностих сенсу думаю нема, бо шалені 100 мільйонів карбованців 1996-го, це всього 1000 гривен зараз (не думаю, щоб їх істотно індексували)...
В мене якраз період 1995-1999 зробив найбільший внесок при нарахунку пенсії. За нюанси не скажу, знаю, що якийсь коефіцієнт саме за ці роки має значення.
nickka 20.12.2023 10:45 пишет: Для цього там на порталі є функція завантажити скани трудової книжки. Після завантаження за деякий час по стажу на порталі буде ясно чи взяли до уваги, чи є зауваження.
я ножками сходил, все отсканили и внесли. и все засчитали но. это предварительно, и мне еще год до 60))) а вот когда приду за деньгами, то все это начнут уже перепроверять внимательно, с лупой в руках. и к этому моменту надо готовиться заранее
Jonny 20.12.2023 20:20 пишет: может стоит сначала прикинуть количество лохов молодёжи, которые эту пенсию потом будут оплачивать .
Я не розцінюю пенсію як те, на що можна нормально жити, хоча особисто у мене вона очікується достатньо великою. Але випадки різні бувають, тому хоч якась копійка у людини має бути гарантованою.