Якщо пробіг дуже малий, наприклад 1ткм на рік? Чи це лохотрон від маркетологів? По пробігу 5-7-10-15 тис.км все зрозуміло і кожен вирішує для себе сам, а ось на чому грунтується рекомендації виробників авто і олив міняти її щорічно? При умови що пробіг +/- пара тис.км? Невже олива в двигуні, який майже не працює, старіє і губить свої властивості за рік? При тому що строк придатності оливи в каністрі +/- 5 років? Це банальне бажання побільше продати оливи і ТО, чи є якісь більш вагомі причини для щорічної заміни оливи??
Якшо то дві поїздки по 500 км - то я б не міняв. Якщо 200 по 5 км - ситуація трохи інша. Нагріви-охолодження-конденсати. В каністрі олива не гріється до 100+ градусів.
Khimik 13.03.2024 14:50 пишет: Якшо то дві поїздки по 500 км - то я б не міняв. Якщо 200 по 5 км - ситуація трохи інша. Нагріви-охолодження-конденсати. В каністрі олива не гріється до 100+ градусів.
Це все звичайно так, але це все вже враховано для пробігу, я так вважаю. Якщо за рік авто виїхало 10 раз по 100 км то олива за характеристиками така ж як у авто яке кожен день проїжджає по 30 км протягом року(за логікою рекомедацій виробників)? Дуже сомніваюся ,до того ж чому термін життя в двигуні рік, а не 2? чи півроку?
jia 13.03.2024 15:36 пишет: Ні. Це зумовлено не старінням масла, а періодом заїзду на огляд машини. 12 років міняю раз в 10000 в машині дружини, виходить 16-18місяців
Я думаю що так робить подавляюча більшість автовласників, інші не міняють зовсім Цікаво чи є хтось тут, хто міняє оливу раз на рік при мінімальному пробігу, якщо авто не на гарантії?
Romik2108 13.03.2024 17:12 пишет: Якщо за рік авто виїхало 10 раз по 100 км то олива за характеристиками така ж як у авто яке кожен день проїжджає по 30 км протягом року(за логікою рекомедацій виробників)? Дуже сомніваюся ,до того ж чому термін життя в двигуні рік, а не 2? чи півроку?
чомусь же часті короткі пробіги прирівняні мануалом до тяжких умов експлуатації - їзда в горах, з причепом і т.д. і вимагають скороченого інтервалу заміни по пробігу, навіть без прив'язки до часу.
Нічого з оливою не станеться за 2-3 роки. В інтернеті/ютубі є купа аналізів 2-3 річних при малих пробігах - олива гуд!
Я на 3й рік дивився оливу в авто яке їздить 1,5 тис/рік - олива була ледь потемніла.
Але... мотору від цього не легше. На таких пробігах, майже кожен старт двигуна виконується за умов сухих деталей тертя, бо олива вже вся стекла в картер. Завжди коли мотор заводиться та секунду-дві цокотить все в ньому.
hollywood 13.03.2024 18:02 пишет: Нічого з оливою не станеться за 2-3 роки. В інтернеті/ютубі є купа аналізів 2-3 річних при малих пробігах - олива гуд!
Закордоном регламент заміни оливи в деяких країнах може сягати 2-3 років. Знайомі брали тут зі салону річні, 1.5 річні Форд Кугу і Сеат Леон, по суті дилер ані безкоштовно, ані за гроші не захотів міняти оливу, сказали що все буде гаразд.
jia 13.03.2024 15:36 пишет: Ні. Це зумовлено не старінням масла, а періодом заїзду на огляд машини. 12 років міняю раз в 10000 в машині дружини, виходить 16-18місяців
Я думаю що так робить подавляюча більшість автовласників, інші не міняють зовсім Цікаво чи є хтось тут, хто міняє оливу раз на рік при мінімальному пробігу, якщо авто не на гарантії?
Да, есть Через год (и такое было, ну может год + месяц-полтора) или 300 моточасов (не более 7,5 тысяч)
Теж мучає це питання, за останній рік авто замінив велосипедом, наїздив аж 250км за 10місяців... Олива Хадо,на вигляд-прозора, а авто (фабія) вже давно пищить,щоб замінив... От і вагаюся) а за строками давно пора... з січня 2022...
MAX1980 14.03.2024 09:05 пишет: Теж мучає це питання, за останній рік авто замінив велосипедом, наїздив аж 250км за 10місяців... Олива Хадо,на вигляд-прозора, а авто (фабія) вже давно пищить,щоб замінив... От і вагаюся) а за строками давно пора... з січня 2022...
Я майже одразу замінив(авто - біциклетою) то останній раз(в тому році) після декількох простою набодяжив залишки з попередніх ТО, та пляшку свіжого долив(тієї ж марки). Може й поспішив, можна було ще зачекати.
Alex2064 14.03.2024 11:48 пишет: а где там большая площадь? в этом случае конденсата набирало бы будь здоров. и было бы не масло, а смесь с водой
поддон. Про воду все вірно. Характерно для двигунів з пробігом та малимі денними пробігами. Так звавна "піна на щупі". Для двигуна без руху проблема конденсата може і є, але, імхо, набагато менша. Хоча добові циклювання температури може і дают щось негативне. + Волога погода
В ответ на: Нічого з оливою не станеться за 2-3 роки
тут ще є той нюанс, що з пробігом 1 ткм/рік, навіть якщо олива деградує і окислиться - це навряд завдасть якоїсь шкоди двигуну за той мізерний пробіг.
Тому, якщо це не якесь рідкісне колекційне авто чи авто для треку (яке працює на максимумі той мізерний пробіг) - думаю заміна раз на 3-4 роки буде цілком адекватною та раціональною.
maksym 14.03.2024 10:55 пишет: в двигуні велика площа контакту оливи з повітрям.
золотые слова. Для масла одна из проблем кроме вышесказанного - окисление воздухом. Поэтому не рекомендуют долго хранить початое масло в канистрах. Можно включить в параметры для замены кроме километража, наработки часов еще и время нахождения масла в моторе.
я меняю через год регулярно посмотрел статистику своего пробега по годам - сильно меньше стало в свете событий сейчас выходит 6-7 тыс км всего а ранее было, что 10 набегало ранее года, так менял по пробегу... машина ведь своя, купленная за свои..... эдак можно развивать тему, что зубы чистить раз в месяц...