Якщо пробіг дуже малий, наприклад 1ткм на рік? Чи це лохотрон від маркетологів? По пробігу 5-7-10-15 тис.км все зрозуміло і кожен вирішує для себе сам, а ось на чому грунтується рекомендації виробників авто і олив міняти її щорічно? При умови що пробіг +/- пара тис.км? Невже олива в двигуні, який майже не працює, старіє і губить свої властивості за рік? При тому що строк придатності оливи в каністрі +/- 5 років? Це банальне бажання побільше продати оливи і ТО, чи є якісь більш вагомі причини для щорічної заміни оливи??
Якшо то дві поїздки по 500 км - то я б не міняв. Якщо 200 по 5 км - ситуація трохи інша. Нагріви-охолодження-конденсати. В каністрі олива не гріється до 100+ градусів.
Ні. Це зумовлено не старінням масла, а періодом заїзду на огляд машини. 12 років міняю раз в 10000 в машині дружини, виходить 16-18місяців
Якшо то дві поїздки по 500 км - то я б не міняв. Якщо 200 по 5 км - ситуація трохи інша. Нагріви-охолодження-конденсати. В каністрі олива не гріється до 100+ градусів.
Це все звичайно так, але це все вже враховано для пробігу, я так вважаю. Якщо за рік авто виїхало 10 раз по 100 км то олива за характеристиками така ж як у авто яке кожен день проїжджає по 30 км протягом року(за логікою рекомедацій виробників)? Дуже сомніваюся ,до того ж чому термін життя в двигуні рік, а не 2? чи півроку?
Ні. Це зумовлено не старінням масла, а періодом заїзду на огляд машини. 12 років міняю раз в 10000 в машині дружини, виходить 16-18місяців
Я думаю що так робить подавляюча більшість автовласників, інші не міняють зовсім Цікаво чи є хтось тут, хто міняє оливу раз на рік при мінімальному пробігу, якщо авто не на гарантії?
Якщо за рік авто виїхало 10 раз по 100 км то олива за характеристиками така ж як у авто яке кожен день проїжджає по 30 км протягом року(за логікою рекомедацій виробників)? Дуже сомніваюся ,до того ж чому термін життя в двигуні рік, а не 2? чи півроку?
чомусь же часті короткі пробіги прирівняні мануалом до тяжких умов експлуатації - їзда в горах, з причепом і т.д. і вимагають скороченого інтервалу заміни по пробігу, навіть без прив'язки до часу.
Є правило - або пробіг або напрацювання мотогодин. Кожен сам вирішує.
Нічого з оливою не станеться за 2-3 роки. В інтернеті/ютубі є купа аналізів 2-3 річних при малих пробігах - олива гуд!
Я на 3й рік дивився оливу в авто яке їздить 1,5 тис/рік - олива була ледь потемніла.
Але... мотору від цього не легше. На таких пробігах, майже кожен старт двигуна виконується за умов сухих деталей тертя, бо олива вже вся стекла в картер. Завжди коли мотор заводиться та секунду-дві цокотить все в ньому.
Є правило - або пробіг або напрацювання мотогодин. Кожен сам вирішує.
Мотогодини та пробіг - то само собою, виникло питання саме про заміну через рік.
Нічого з оливою не станеться за 2-3 роки. В інтернеті/ютубі є купа аналізів 2-3 річних при малих пробігах - олива гуд!
Так і думав
Закордоном регламент заміни оливи в деяких країнах може сягати 2-3 років. Знайомі брали тут зі салону річні, 1.5 річні Форд Кугу і Сеат Леон, по суті дилер ані безкоштовно, ані за гроші не захотів міняти оливу, сказали що все буде гаразд.
Я думаю що так робить подавляюча більшість автовласників, інші не міняють зовсім Цікаво чи є хтось тут, хто міняє оливу раз на рік при мінімальному пробігу, якщо авто не на гарантії?
Да, есть Через год (и такое было, ну может год + месяц-полтора) или 300 моточасов (не более 7,5 тысяч)
Теж мучає це питання, за останній рік авто замінив велосипедом, наїздив аж 250км за 10місяців... Олива Хадо,на вигляд-прозора, а авто (фабія) вже давно пищить,щоб замінив... От і вагаюся) а за строками давно пора... з січня 2022...
Теж мучає це питання, за останній рік авто замінив велосипедом, наїздив аж 250км за 10місяців... Олива Хадо,на вигляд-прозора, а авто (фабія) вже давно пищить,щоб замінив... От і вагаюся) а за строками давно пора... з січня 2022...
Я майже одразу замінив(авто - біциклетою) то останній раз(в тому році) після декількох простою набодяжив залишки з попередніх ТО, та пляшку свіжого долив(тієї ж марки). Може й поспішив, можна було ще зачекати.
Невже олива в двигуні, який майже не працює, старіє і губить свої властивості за рік? При тому що строк придатності оливи в каністрі +/- 5 років?
В принципі, в двигуні велика площа контакту оливи з повітрям. Може щось окисляється та набирається волога. Тому з каністрою я б не порівнював
а где там большая площадь? в этом случае конденсата набирало бы будь здоров. и было бы не масло, а смесь с водой
а где там большая площадь? в этом случае конденсата набирало бы будь здоров. и было бы не масло, а смесь с водой
поддон. Про воду все вірно. Характерно для двигунів з пробігом та малимі денними пробігами. Так звавна "піна на щупі". Для двигуна без руху проблема конденсата може і є, але, імхо, набагато менша. Хоча добові циклювання температури може і дают щось негативне. + Волога погода
Нічого з оливою не станеться за 2-3 роки
тут ще є той нюанс, що з пробігом 1 ткм/рік, навіть якщо олива деградує і окислиться - це навряд завдасть якоїсь шкоди двигуну за той мізерний пробіг.
Тому, якщо це не якесь рідкісне колекційне авто чи авто для треку (яке працює на максимумі той мізерний пробіг) - думаю заміна раз на 3-4 роки буде цілком адекватною та раціональною.
в двигуні велика площа контакту оливи з повітрям.
золотые слова. Для масла одна из проблем кроме вышесказанного - окисление воздухом. Поэтому не рекомендуют долго хранить початое масло в канистрах. Можно включить в параметры для замены кроме километража, наработки часов еще и время нахождения масла в моторе.
я меняю через год регулярно посмотрел статистику своего пробега по годам - сильно меньше стало в свете событий сейчас выходит 6-7 тыс км всего а ранее было, что 10 набегало ранее года, так менял по пробегу... машина ведь своя, купленная за свои..... эдак можно развивать тему, что зубы чистить раз в месяц...