Манита71 18.05.2024 15:28 пишет: Але не впевнений, що...
Можна ще вкластися у автомобільні перевезення в/з Афганістан. Десь рік тому читав, що дуже дохідна історія. Але! Такий бізнес доступний для середніх та великих компаній. Зокрема у страхові ризики закладають, що кожна 12 фура буде втрачена (найчастіше розстріляна з гранатомету). Може й брехня, але її переоповідали один одному власники транспортних компаній (перевізники).
Повертаючись до автора і теми обговорення, на мою думку висновок тут однозначний: мета - вивести кошти з спірної/ризикованої території найближчим часом і людина хоче якнайменше втратити. Ні у які Києви чи Закарпаття вкладатися бажання немає. І правильно робить, бо ми не проживемо 80-100 років та і його син також не встигне. Краще синиця в руці сьогодні, аніж журавель у небі. Згодний стовідсотково з його позицією.
Манита71 18.05.2024 15:28 пишет: Але не впевнений, що...
Можна ще вкластися у автомобільні перевезення в/з Афганістан. Десь рік тому читав, що дуже дохідна історія. Але! Такий бізнес доступний для середніх та великих компаній. Зокрема у страхові ризики закладають, що кожна 12 фура буде втрачена (найчастіше розстріляна з гранатомету). Може й брехня, але її переоповідали один одному власники транспортних компаній (перевізники).
Повертаючись до автора і теми обговорення, на мою думку висновок тут однозначний: мета - вивести кошти з спірної/ризикованої території найближчим часом і людина хоче якнайменше втратити. Ні у які Києви чи Закарпаття вкладатися бажання немає. І правильно робить, бо ми не проживемо 80-100 років та і його син також не встигне. Краще синиця в руці сьогодні, аніж журавель у небі. Згодний стовідсотково з його позицією.
Першочергова мета як на мене зекономити гроші на оренду на час навчання сина. За цей час можна кредит виплатити, або гроші на вітер - оренду. А вже як похідна - інвестиція закордоном. Імхо звичайно. Сама рахую вартість своєї оренди і жаба дусить.
Roksimama 18.05.2024 20:21 пишет: Першочергова мета як на мене зекономити гроші на оренду на час навчання сина.
Таке враження, немов син має потім жити у тому місці де вчиться вічно. А якщо воно йому не треба? Я б своїй доньці точно такої "ведмежої послуги" не запропонував би. Це ж якесь "закріпачування" у підсумку вийде.
Розглядаю історію з орендою як тимчасове явище, як інвестицію (так як і навчання). Дитині допомогти вивчитися, здобути головне - витребувану на ринку праці професію. Маючи це надбання людина у будь-якій сраці місцині світу собі знайде місце під сонцем. Візьме кредит, платитиме потроху і житиме де хоче, з ким хоче, як хоче.
Наша "жаба" платити за оренду - то відлуння нашого совєцького злиденного минулого. Навіть ті, у кого батьки були парторгами чи іншими комуністами на "спєцпайку" все одно увібрали те жебрацьке мислення совків. Я й себе постійно "б'ю по рукам", щоб не купити якусь зайву миску, чашку чи штани (оте совєцьке "купити в запас шоб було" - це як хвороба ).
Roksimama 18.05.2024 20:21 пишет: Першочергова мета як на мене зекономити гроші на оренду на час навчання сина.
Таке враження, немов син має потім жити у тому місці де вчиться вічно. А якщо воно йому не треба? Я б своїй доньці точно такої "ведмежої послуги" не запропонував би. Це ж якесь "закріпачування" у підсумку вийде.
Розглядаю історію з орендою як тимчасове явище, як інвестицію (так як і навчання). Дитині допомогти вивчитися, здобути головне - витребувану на ринку праці професію. Маючи це надбання людина у будь-якій сраці місцині світу собі знайде місце під сонцем. Візьме кредит, платитиме потроху і житиме де хоче, з ким хоче, як хоче.
Наша "жаба" платити за оренду - то відлуння нашого совєцького злиденного минулого. Навіть ті, у кого батьки були парторгами чи іншими комуністами на "спєцпайку" все одно увібрали те жебрацьке мислення совків. Я й себе постійно "б'ю по рукам", щоб не купити якусь зайву миску, чашку чи штани (оте совєцьке "купити в запас шоб було" - це як хвороба ).
Та ой. Прям прив*язує. Захотів - продав, захотів - здав і поїхав куди собі хочеш. 15 років оренди коштує стільки ж, скільки купити власну квартиру. Це ж не радянське минуле, це звичайна математика.
Та ой. Прям прив*язує. Захотів - продав, захотів - здав і поїхав куди собі хочеш. 15 років оренди коштує стільки ж, скільки купити власну квартиру. Це ж не радянське минуле, це звичайна математика.
Ну ти таке смішне пишеш про захотів - продав. Або здав А термін на поговоріть через 3 місяця у агента з нерухомості? Насправді, наприклад у Німеччині зараз по їх міркам нєдєцька криза, у тому числі у сфері нерухомості. Через ковід, війну, енергокризу у єврозоні вже довгий час є збільшена понад нормативи інфляція, що веде за собою збільшені ставки кредитування. Зрештою, через це останнім часом спостерігається цікавий спецефект, широко відомий у нас як "будєт только дорожать". Вартість житла зменшилася порядка на 10% тільки за минулий рік. І тенценція триває. Будівельники припиняють нові проекти, бо все працює на кредитних грошах і зайвих 2% для всіх скажена драма. Є план обовязкової енергетичної санації застарілих будинків, звісно, за кошт власників. І тд і тп. Так шо я б сказав, не варто оце огульно міняти орендний платіж (у якості плати за власну свободу) на 20-тирічне ярмо кредиту
Roksimama 18.05.2024 22:43 пишет: Та ой. Прям прив*язує.
Запросто, син автора не в Україні де можна купити 24 квартири для мами яка любіт скорость. Окрім купити він спочатку ще сплатить купу платежів (зокрема податки, страховки, тощо).
Не знаю повної картини по Польщі, але знаю що продати (і не втратити) це часто більш напряжно, ніж купити.
Roksimama 18.05.2024 22:43 пишет: захотів - здав
Не скрізь і не одразу здасиш. А ще веселіше буде, якщо баба яка протів сусіди, комуна чи що там у них за "сільрада" визначить, що жити ти можеш, а от здавати у рент ні. Що далі? Умови договору треба читати малими буквами, автор про це нічого не казав, він лише висував припущення, розмірковує. Правильно робить, бо вскочити на граблі завжди простіше. А ще є "окупаси" та інші "халявщики". Чого про них ніхто не згадав? То взагалі крутий варіант, коли кредити буде платити той хто брав, а у твоїй хаті житимуть ліві чуваки з якоїсь там Сирії чи В'єтнаму. Морду не підеш, не наб'єш як в Україні.
Roksimama 18.05.2024 22:43 пишет: і поїхав куди собі хочеш.
У випадку оренди так і буде, якщо за місяць чи більше до виїзду попередиш власника нерухомості. А у випадку потенційного продажу - тут "бувають варіанти".
Roksimama 18.05.2024 22:43 пишет: 15 років оренди коштує стільки ж, скільки купити власну квартиру. Це ж не радянське минуле, це звичайна математика.
Та хоч десять років чи тридцять, математика однакова. От тільки випускаєш той момент, що вартість квартири за п'ятнадцять/тридцять років у цьому варіанті будеш "розмазувати" по місяцях рівномірно, тоді так воно і вийде. А якщо ти сьогодні взяв нерухомість в кредит, а за півроку-рік вирішив її позбутися, то можуть вилізти якісь штрафні санкції з боку банківської установи за дострокове розірвання договору (треба читати написане дрібним). Ні, в теорії (і навіть практично) ти "скинеш" нерухомість, хай і в "мінус". А у якості додаткового навантаження отримаєш штрафних скільки то там тисяч чи десятків тисяч. Нормальний такий старт для молодого спеціалісти, перебратися з умовного Вроцлава до Варшави та привезти "мінус двадцять тисяч" боргового навантаження. Але бабло це ще не все, бо "завтра" надумає хлопчина роздивлятися нерухомість у Варшаві шоб купити, але за ним цілком ймовірно у базі інформації тягнутиметься історія проблемності, зниження рейтингу довіри як клієнта. І це найбільші "граблі", бо потім або кредит не схвалить той банк де хотів, або "залуплять" космічні проценти за ризики. І тут й справді "бінго". Зато колись пожив "с дєвачкой у Вроцлаві".
З того що я читав по нерухомості (байдуже де, хоч у Європі, хоч у Азії чи Північній чи Південній Америках) загальня базова середньоарифметична рекомендація така, що варто планувати пожити у цій нерухомості 3-5 років до моменту продажу. Тоді у такої особи не буде проблем з банками, кредитами у майбутньому. Якщо ти не впевнений, що хочеш жити на конкретній локації найближчі роки - не лізти в іпотеку взагалі.
Какая-то дичь написана, намешано все в кучу. Это в Польше так? В Чехии есть кооперативное жилье, а есть личное владение, 2 года срок, после которого при продаже владелец не платит налогов на прибыль, 10 лет безналоговая продажа инвестором жилья. При продаже с целью расширения налогов нет. Новострои не облагаются налогом на приобретение недвиги. Есть внеплановое погашение без штрафов, 25% тела кредита в год. Есть возможность трёхлетней и даже годовой фиксации. Продаётся жилье вместе с арендатором, извещать его даже не надо, новый владелец наследует договор.
Не вижу минусов приобретения своего вообще, если есть такая необходимость и возможность. Но арендовать в Праге дешевле раза в два, чем выплачивать 20тиленюю ипотеку, это жестокий факт. Однушка сейчас около 180к евро.
По воле случая изучаю Мюнхен, тут есть свои нюансы, я бы сказал гораздо сложнее на старте.
Огого, целая сходка жителей ЕСа, ну и 1 перебежавший за океан ( вроде как).
Мне кажется, что б наверняка понять если смысл ТС покупать или нефиг морочиться надо представлять ( ну или пытаться угадать) куда двинутся цены на недвижку. Понятно, что автоуашники хоть и все знают, но думаю не в этом случае.
Вон украинский диспорчанин в Германии утверждает "Вартість житла зменшилася порядка на 10% тільки за минулий рік", принимаю это на веру, ибо он же честный человек.
Это я к чему: если аренда в месяц 600 дол , а квартира стоит 100 000 , а при кредите процент в месяц будет 200, а выплата тела те же 600, то если через условные пять лет халупка 20ти метровая, будет стоить хотя бы 120 000, то есть смысла связываться с кредитом ( процентами то будет выплачено 12), а если нет уверенности в таком росте цены, то легче снимать и не морочить себе голову. цифры примерно уловные. Ато ща заклюете:))
п.с. Tibor, ты ж вроде в Чехии жил, гараж у тебя там был и еще что то, рассказывал как ты там уже прижился, обменталитетился даже...? Или я ошибаюсь или судьба эмигрантская дальше по миру погнала? Так тогда уже лучше в оплот демократии, в США летел бы:))
Ну ти таке смішне пишеш про захотів - продав. Або здав А термін на поговоріть через 3 місяця у агента з нерухомості? Насправді, наприклад у Німеччині зараз по їх міркам нєдєцька криза, у тому числі у сфері нерухомості. Через ковід, війну, енергокризу у єврозоні вже довгий час є збільшена понад нормативи інфляція, що веде за собою збільшені ставки кредитування. Зрештою, через це останнім часом спостерігається цікавий спецефект, широко відомий у нас як "будєт только дорожать". Вартість житла зменшилася порядка на 10% тільки за минулий рік. І тенценція триває. Будівельники припиняють нові проекти, бо все працює на кредитних грошах і зайвих 2% для всіх скажена драма. Є план обовязкової енергетичної санації застарілих будинків, звісно, за кошт власників. І тд і тп. Так шо я б сказав, не варто оце огульно міняти орендний платіж (у якості плати за власну свободу) на 20-тирічне ярмо кредиту
Я не знаю як там всюди, але тільки на нашій вулиці за ці півроку продавали/купували три будинки. Не знаю чого ці німці «по низу ринку в кризу» (с) їх раптом продають. До речі в тому числі і той де ми зараз живемо найближчим часом продаватимуть. Нас вже сповістили. І ціни не скажу що дешево - 500+ к€. Чомусь купують і саме для себе. Тут не те містечко де суперпопит на оренду. Мені до міста, де я працюю, і де є більш менш робота, 20 км в один бік.
Сестра в Германии долго изучала рынок недвижимости и в итоге было принято решение строиться. Вот летом уже заезжают в свой дом. Естественно, строился в кредит).
Бизнес план поменялся. Я стар для для крысиных бегов в оплоте демократии. Но в предпенсионном возрасте (по айтишным меркам) решил пожить в оплоте... не знаю чего, пока не понял. А Чехия - мой новый дом, куда всегда хочется вернуться
Tibor 19.05.2024 14:35 пишет: Бизнес план поменялся. Я стар для для крысиных бегов в оплоте демократии. Но в предпенсионном возрасте (по айтишным меркам) решил пожить в оплоте... не знаю чего, пока не понял. А Чехия - мой новый дом, куда всегда хочется вернуться
Да ладно чесать то кто сменил уже не 1 страну тем уже как в одном антиукраинском фильме: "Сегодня родина там - где задница в тепле (Брат 2)"
Я не знаю як там всюди, але тільки на нашій вулиці за ці півроку продавали/купували три будинки. Не знаю чого ці німці «по низу ринку в кризу» (с) їх раптом продають. До речі в тому числі і той де ми зараз живемо найближчим часом продаватимуть. Нас вже сповістили. І ціни не скажу що дешево - 500+ к€. Чомусь купують і саме для себе. Тут не те містечко де суперпопит на оренду. Мені до міста, де я працюю, і де є більш менш робота, 20 км в один бік.
Важко сказати, чого продають. Можливо на пенсію у село переїзжають Просто тут немає очевидних рішень, типу купівля завжди вигідніше за оренду. Я працюю у фірмі з управління нерухомістю, і звісно, запитував фахові консультації з питань оренди/придбання. Наразі ситуація непевна - старе житло потроху дешевшає, нове житло з найвищим класом енергоефективності стимулюється державою через довгі кредити з річною ставкою в 1%, при чому кількість нових обєктів в цілому скорочується. Парадокс. Але єдине що радує, що наразі то не є приводом для переживань, оскільки біженцім і особам без статуса пмж іпотечні кредити загалом не видають
В ответ на: Але єдине що радує, що наразі то не є приводом для переживань, оскільки біженцім і особам без статуса пмж іпотечні кредити загалом не видають
любопытства ради спрашиваю: так а светит вам смена статуса , шо будет если Трамп закончит войну? Оставят вас в Германии, сменив статус, ну или попросят "на общих основаниях получайте рабочую визу?"
В ответ на: Але єдине що радує, що наразі то не є приводом для переживань, оскільки біженцім і особам без статуса пмж іпотечні кредити загалом не видають
любопытства ради спрашиваю: так а светит вам смена статуса , шо будет если Трамп закончит войну? Оставят вас в Германии, сменив статус, ну или попросят "на общих основаниях получайте рабочую визу?"
Залишаюся з думкою, що після закінчення дії програми захисту (що заплановано на березень 2025 року) більша частина українських підзахисних повернеться домів. Принаймні з Німеччини та інших країн, де просто перестануть виплачувати високий соціал. Більш активні або інтегровані релоканти вже перейшли або займаються, є певна кількість робочих і гуманітарних підстав. Німці йдуть назустріч, оскільки ситуація з українцями йде трохи в розріз із загальним законодавством. Не переживай, все буде добре так чи інакше.
Важко сказати, чого продають. Можливо на пенсію у село переїзжають Просто тут немає очевидних рішень, типу купівля завжди вигідніше за оренду. Я працюю у фірмі з управління нерухомістю, і звісно, запитував фахові консультації з питань оренди/придбання. Наразі ситуація непевна - старе житло потроху дешевшає, нове житло з найвищим класом енергоефективності стимулюється державою через довгі кредити з річною ставкою в 1%, при чому кількість нових обєктів в цілому скорочується. Парадокс. Але єдине що радує, що наразі то не є приводом для переживань, оскільки біженцім і особам без статуса пмж іпотечні кредити загалом не видають
Я теж працюю в Immobilien. А живу в «пенсійному» містечку. І до речі, іпотечна система існує для українців. Єдине, що досить багато умов: вік, зп, перший внесок. Звісно можливість мінімальна, але вона є.