autoua
Autoua.netФорумНаші за кордоном

Кредит на жильё в Польше (4/6)

V.I.P **
51 год (35 лет за рулем), Moncton (New Brunswick) Canada
С нами с 04.01.2006

Re: Кредит на жильё в Польше [Re: Манита71]
      18 мая 2024 в 16:26 Гілками

Манита71 18.05.2024 15:28 пишет:

Але не впевнений, що...

Можна ще вкластися у автомобільні перевезення в/з Афганістан. Десь рік тому читав, що дуже дохідна історія.
Але! Такий бізнес доступний для середніх та великих компаній. Зокрема у страхові ризики закладають, що кожна 12 фура буде втрачена (найчастіше розстріляна з гранатомету).
Може й брехня, але її переоповідали один одному власники транспортних компаній (перевізники).

Повертаючись до автора і теми обговорення, на мою думку висновок тут однозначний:
мета - вивести кошти з спірної/ризикованої території найближчим часом і людина хоче якнайменше втратити. Ні у які Києви чи Закарпаття вкладатися бажання немає.
І правильно робить, бо ми не проживемо 80-100 років та і його син також не встигне.
Краще синиця в руці сьогодні, аніж журавель у небі. Згодний стовідсотково з його позицією.

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
Еще та! **
46 лет (19 лет за рулем), Київ
С нами с 16.06.2008

Re: Кредит на жильё в Польше [Re: vladd]
      18 мая 2024 в 20:21 Гілками

vladd 18.05.2024 16:26 пишет:

Манита71 18.05.2024 15:28 пишет:

Але не впевнений, що...

Можна ще вкластися у автомобільні перевезення в/з Афганістан. Десь рік тому читав, що дуже дохідна історія.
Але! Такий бізнес доступний для середніх та великих компаній. Зокрема у страхові ризики закладають, що кожна 12 фура буде втрачена (найчастіше розстріляна з гранатомету).
Може й брехня, але її переоповідали один одному власники транспортних компаній (перевізники).

Повертаючись до автора і теми обговорення, на мою думку висновок тут однозначний:
мета - вивести кошти з спірної/ризикованої території найближчим часом і людина хоче якнайменше втратити. Ні у які Києви чи Закарпаття вкладатися бажання немає.
І правильно робить, бо ми не проживемо 80-100 років та і його син також не встигне.
Краще синиця в руці сьогодні, аніж журавель у небі. Згодний стовідсотково з його позицією.

Першочергова мета як на мене зекономити гроші на оренду на час навчання сина. За цей час можна кредит виплатити, або гроші на вітер - оренду. А вже як похідна - інвестиція закордоном. Імхо звичайно. Сама рахую вартість своєї оренди і жаба дусить.

Властелин 12ти Вольт ***
58 лет, Киев
С нами с 21.02.2003

Re: Кредит на жильё в Польше [Re: vit_lik]
      18 мая 2024 в 20:50 Гілками

vit_lik 14.05.2024 20:58 пишет:

...Сын начинает жить с девочкой. А я не знаю навсегда у них это или нет.

Более того, скорее всего так получится, что ты и не узнаешь, если "навсегда". А вот если нет, то узнаешь точно, и не раз. Life's a bітch.

Змінено Hammer (20:51 18/05/2024)

V.I.P **
С нами с 04.01.2006

Re: Кредит на жильё в Польше [Re: Roksimama]
      18 мая 2024 в 20:52 Гілками

Roksimama 18.05.2024 20:21 пишет:

Першочергова мета як на мене зекономити гроші на оренду на час навчання сина.

Таке враження, немов син має потім жити у тому місці де вчиться вічно.
А якщо воно йому не треба? Я б своїй доньці точно такої "ведмежої послуги" не запропонував би. Це ж якесь "закріпачування" у підсумку вийде.

Розглядаю історію з орендою як тимчасове явище, як інвестицію (так як і навчання).
Дитині допомогти вивчитися, здобути головне - витребувану на ринку праці професію.
Маючи це надбання людина у будь-якій сраці місцині світу собі знайде місце під сонцем. Візьме кредит, платитиме потроху і житиме де хоче, з ким хоче, як хоче.

Наша "жаба" платити за оренду - то відлуння нашого совєцького злиденного минулого. Навіть ті, у кого батьки були парторгами чи іншими комуністами на "спєцпайку" все одно увібрали те жебрацьке мислення совків.
Я й себе постійно "б'ю по рукам", щоб не купити якусь зайву миску, чашку чи штани (оте совєцьке "купити в запас шоб було" - це як хвороба ).

Еще та! **
С нами с 16.06.2008

18 мая 2024 в 22:43 Гілками

vladd 18.05.2024 20:52 пишет:

Roksimama 18.05.2024 20:21 пишет:

Першочергова мета як на мене зекономити гроші на оренду на час навчання сина.

Таке враження, немов син має потім жити у тому місці де вчиться вічно.
А якщо воно йому не треба? Я б своїй доньці точно такої "ведмежої послуги" не запропонував би. Це ж якесь "закріпачування" у підсумку вийде.

Розглядаю історію з орендою як тимчасове явище, як інвестицію (так як і навчання).
Дитині допомогти вивчитися, здобути головне - витребувану на ринку праці професію.
Маючи це надбання людина у будь-якій сраці місцині світу собі знайде місце під сонцем. Візьме кредит, платитиме потроху і житиме де хоче, з ким хоче, як хоче.

Наша "жаба" платити за оренду - то відлуння нашого совєцького злиденного минулого. Навіть ті, у кого батьки були парторгами чи іншими комуністами на "спєцпайку" все одно увібрали те жебрацьке мислення совків.
Я й себе постійно "б'ю по рукам", щоб не купити якусь зайву миску, чашку чи штани (оте совєцьке "купити в запас шоб було" - це як хвороба ).

Та ой. Прям прив*язує. Захотів - продав, захотів - здав і поїхав куди собі хочеш.
15 років оренди коштує стільки ж, скільки купити власну квартиру. Це ж не радянське минуле, це звичайна математика.

Змінено Roksimama (22:44 18/05/2024)

30 лет за рулем, Ровно
С нами с 09.08.2002

18 мая 2024 в 23:22 Гілками

Roksimama 18.05.2024 22:43 пишет:

Та ой. Прям прив*язує. Захотів - продав, захотів - здав і поїхав куди собі хочеш.
15 років оренди коштує стільки ж, скільки купити власну квартиру. Це ж не радянське минуле, це звичайна математика.

Ну ти таке смішне пишеш про захотів - продав. Або здав А термін на поговоріть через 3 місяця у агента з нерухомості?
Насправді, наприклад у Німеччині зараз по їх міркам нєдєцька криза, у тому числі у сфері нерухомості. Через ковід, війну, енергокризу у єврозоні вже довгий час є збільшена понад нормативи інфляція, що веде за собою збільшені ставки кредитування. Зрештою, через це останнім часом спостерігається цікавий спецефект, широко відомий у нас як "будєт только дорожать". Вартість житла зменшилася порядка на 10% тільки за минулий рік. І тенценція триває. Будівельники припиняють нові проекти, бо все працює на кредитних грошах і зайвих 2% для всіх скажена драма. Є план обовязкової енергетичної санації застарілих будинків, звісно, за кошт власників. І тд і тп.
Так шо я б сказав, не варто оце огульно міняти орендний платіж (у якості плати за власну свободу) на 20-тирічне ярмо кредиту

V.I.P **
С нами с 04.01.2006

18 мая 2024 в 23:28 Гілками

Та ой. Прям прив*язує.

Запросто, син автора не в Україні де можна купити 24 квартири для мами яка любіт скорость.
Окрім купити він спочатку ще сплатить купу платежів (зокрема податки, страховки, тощо).

Захотів - продав

Не знаю повної картини по Польщі, але знаю що продати (і не втратити) це часто більш напряжно, ніж купити.

захотів - здав

Не скрізь і не одразу здасиш. А ще веселіше буде, якщо баба яка протів сусіди, комуна чи що там у них за "сільрада" визначить, що жити ти можеш, а от здавати у рент ні. Що далі?
Умови договору треба читати малими буквами, автор про це нічого не казав, він лише висував припущення, розмірковує. Правильно робить, бо вскочити на граблі завжди простіше.
А ще є "окупаси" та інші "халявщики". Чого про них ніхто не згадав? То взагалі крутий варіант, коли кредити буде платити той хто брав, а у твоїй хаті житимуть ліві чуваки з якоїсь там Сирії чи В'єтнаму. Морду не підеш, не наб'єш як в Україні.

і поїхав куди собі хочеш.

У випадку оренди так і буде, якщо за місяць чи більше до виїзду попередиш власника нерухомості.
А у випадку потенційного продажу - тут "бувають варіанти".

Та хоч десять років чи тридцять, математика однакова. От тільки випускаєш той момент, що вартість квартири за п'ятнадцять/тридцять років у цьому варіанті будеш "розмазувати" по місяцях рівномірно, тоді так воно і вийде.
А якщо ти сьогодні взяв нерухомість в кредит, а за півроку-рік вирішив її позбутися, то можуть вилізти якісь штрафні санкції з боку банківської установи за дострокове розірвання договору (треба читати написане дрібним).
Ні, в теорії (і навіть практично) ти "скинеш" нерухомість, хай і в "мінус". А у якості додаткового навантаження отримаєш штрафних скільки то там тисяч чи десятків тисяч. Нормальний такий старт для молодого спеціалісти, перебратися з умовного Вроцлава до Варшави та привезти "мінус двадцять тисяч" боргового навантаження.
Але бабло це ще не все, бо "завтра" надумає хлопчина роздивлятися нерухомість у Варшаві шоб купити, але за ним цілком ймовірно у базі інформації тягнутиметься історія проблемності, зниження рейтингу довіри як клієнта. І це найбільші "граблі", бо потім або кредит не схвалить той банк де хотів, або "залуплять" космічні проценти за ризики. І тут й справді "бінго". Зато колись пожив "с дєвачкой у Вроцлаві".

З того що я читав по нерухомості (байдуже де, хоч у Європі, хоч у Азії чи Північній чи Південній Америках) загальня базова середньоарифметична рекомендація така, що варто планувати пожити у цій нерухомості 3-5 років до моменту продажу. Тоді у такої особи не буде проблем з банками, кредитами у майбутньому.
Якщо ти не впевнений, що хочеш жити на конкретній локації найближчі роки - не лізти в іпотеку взагалі.

Достоевский **
102 года за рулем, Munchen, DE
С нами с 16.06.2005

19 мая 2024 в 09:39 Гілками

Какая-то дичь написана, намешано все в кучу. Это в Польше так? В Чехии есть кооперативное жилье, а есть личное владение, 2 года срок, после которого при продаже владелец не платит налогов на прибыль, 10 лет безналоговая продажа инвестором жилья. При продаже с целью расширения налогов нет. Новострои не облагаются налогом на приобретение недвиги. Есть внеплановое погашение без штрафов, 25% тела кредита в год. Есть возможность трёхлетней и даже годовой фиксации. Продаётся жилье вместе с арендатором, извещать его даже не надо, новый владелец наследует договор.

Не вижу минусов приобретения своего вообще, если есть такая необходимость и возможность. Но арендовать в Праге дешевле раза в два, чем выплачивать 20тиленюю ипотеку, это жестокий факт. Однушка сейчас около 180к евро.

По воле случая изучаю Мюнхен, тут есть свои нюансы, я бы сказал гораздо сложнее на старте.

Змінено Tibor (10:57 19/05/2024)

26 лет за рулем, Киев
С нами с 14.01.2008

Re: Кредит на жильё в Польше [Re: vit_lik]
      19 мая 2024 в 13:28 Гілками

Огого, целая сходка жителей ЕСа, ну и 1 перебежавший за океан ( вроде как).

Мне кажется, что б наверняка понять если смысл ТС покупать или нефиг морочиться надо представлять ( ну или пытаться угадать) куда двинутся цены на недвижку.
Понятно, что автоуашники хоть и все знают, но думаю не в этом случае.

Вон украинский диспорчанин в Германии утверждает "Вартість житла зменшилася порядка на 10% тільки за минулий рік", принимаю это на веру, ибо он же честный человек.

Это я к чему:
если аренда в месяц 600 дол , а квартира стоит 100 000 , а при кредите процент в месяц будет 200, а выплата тела те же 600, то если через условные пять лет халупка 20ти метровая, будет стоить хотя бы 120 000, то есть смысла связываться с кредитом ( процентами то будет выплачено 12), а если нет уверенности в таком росте цены, то легче снимать и не морочить себе голову.
цифры примерно уловные. Ато ща заклюете:))

п.с.
Tibor, ты ж вроде в Чехии жил, гараж у тебя там был и еще что то, рассказывал как ты там уже прижился, обменталитетился даже...? Или я ошибаюсь или судьба эмигрантская дальше по миру погнала? Так тогда уже лучше в оплот демократии, в США летел бы:))

Еще та! **
С нами с 16.06.2008

Re: Кредит на жильё в Польше [Re: nope]
      19 мая 2024 в 13:51 Гілками

nope 18.05.2024 23:22 пишет:

Ну ти таке смішне пишеш про захотів - продав. Або здав А термін на поговоріть через 3 місяця у агента з нерухомості?
Насправді, наприклад у Німеччині зараз по їх міркам нєдєцька криза, у тому числі у сфері нерухомості. Через ковід, війну, енергокризу у єврозоні вже довгий час є збільшена понад нормативи інфляція, що веде за собою збільшені ставки кредитування. Зрештою, через це останнім часом спостерігається цікавий спецефект, широко відомий у нас як "будєт только дорожать". Вартість житла зменшилася порядка на 10% тільки за минулий рік. І тенценція триває. Будівельники припиняють нові проекти, бо все працює на кредитних грошах і зайвих 2% для всіх скажена драма. Є план обовязкової енергетичної санації застарілих будинків, звісно, за кошт власників. І тд і тп.
Так шо я б сказав, не варто оце огульно міняти орендний платіж (у якості плати за власну свободу) на 20-тирічне ярмо кредиту

Я не знаю як там всюди, але тільки на нашій вулиці за ці півроку продавали/купували три будинки. Не знаю чого ці німці «по низу ринку в кризу» (с) їх раптом продають. До речі в тому числі і той де ми зараз живемо найближчим часом продаватимуть. Нас вже сповістили. І ціни не скажу що дешево - 500+ к€. Чомусь купують і саме для себе. Тут не те містечко де суперпопит на оренду. Мені до міста, де я працюю, і де є більш менш робота, 20 км в один бік.

Змінено Roksimama (13:56 19/05/2024)

СуперСтар ***
54 года (17 лет за рулем), Lodz
С нами с 21.10.2008

Re: Кредит на жильё в Польше [Re: Абрвалг]
      19 мая 2024 в 14:21 Гілками

Сестра в Германии долго изучала рынок недвижимости и в итоге было принято решение строиться. Вот летом уже заезжают в свой дом. Естественно, строился в кредит).

Достоевский **
С нами с 16.06.2005

Re: Кредит на жильё в Польше [Re: Пыхта]
      19 мая 2024 в 14:35 Гілками

Бизнес план поменялся. Я стар для для крысиных бегов в оплоте демократии. Но в предпенсионном возрасте (по айтишным меркам) решил пожить в оплоте... не знаю чего, пока не понял. А Чехия - мой новый дом, куда всегда хочется вернуться

Змінено Tibor (14:40 19/05/2024)

26 лет за рулем, Киев
С нами с 14.01.2008

Re: Кредит на жильё в Польше [Re: Tibor]
      19 мая 2024 в 14:48 Гілками

Tibor 19.05.2024 14:35 пишет:

Бизнес план поменялся. Я стар для для крысиных бегов в оплоте демократии. Но в предпенсионном возрасте (по айтишным меркам) решил пожить в оплоте... не знаю чего, пока не понял. А Чехия - мой новый дом, куда всегда хочется вернуться

Да ладно чесать то кто сменил уже не 1 страну тем уже как в одном антиукраинском фильме: "Сегодня родина там - где задница в тепле (Брат 2)"

Достоевский **
С нами с 16.06.2005

19 мая 2024 в 14:53 Гілками

Не надо всех по себе судить, тем более с помощью гнилой совковой пропаганды.

30 лет за рулем, Ровно
С нами с 09.08.2002

19 мая 2024 в 14:57 Гілками

Roksimama 19.05.2024 13:51 пишет:

Я не знаю як там всюди, але тільки на нашій вулиці за ці півроку продавали/купували три будинки. Не знаю чого ці німці «по низу ринку в кризу» (с) їх раптом продають. До речі в тому числі і той де ми зараз живемо найближчим часом продаватимуть. Нас вже сповістили. І ціни не скажу що дешево - 500+ к€. Чомусь купують і саме для себе. Тут не те містечко де суперпопит на оренду. Мені до міста, де я працюю, і де є більш менш робота, 20 км в один бік.

Важко сказати, чого продають. Можливо на пенсію у село переїзжають
Просто тут немає очевидних рішень, типу купівля завжди вигідніше за оренду. Я працюю у фірмі з управління нерухомістю, і звісно, запитував фахові консультації з питань оренди/придбання. Наразі ситуація непевна - старе житло потроху дешевшає, нове житло з найвищим класом енергоефективності стимулюється державою через довгі кредити з річною ставкою в 1%, при чому кількість нових обєктів в цілому скорочується. Парадокс. Але єдине що радує, що наразі то не є приводом для переживань, оскільки біженцім і особам без статуса пмж іпотечні кредити загалом не видають

26 лет за рулем, Киев
С нами с 14.01.2008

Re: Кредит на жильё в Польше [Re: Tibor]
      19 мая 2024 в 15:00 Гілками

Tibor 19.05.2024 14:53 пишет:

Не надо всех по себе судить, тем более с помощью гнилой совковой пропаганды.

ага, ага.
да ты не парься, жизнь такая
данные обновил в военкомате или ты уезжал с соблюдением всех правовых норм?:))

26 лет за рулем, Киев
С нами с 14.01.2008

19 мая 2024 в 15:03 Гілками

В ответ на:

Але єдине що радує, що наразі то не є приводом для переживань, оскільки біженцім і особам без статуса пмж іпотечні кредити загалом не видають

любопытства ради спрашиваю: так а светит вам смена статуса , шо будет если Трамп закончит войну? Оставят вас в Германии, сменив статус, ну или попросят "на общих основаниях получайте рабочую визу?"

Достоевский **
С нами с 16.06.2005

19 мая 2024 в 15:05 Гілками

Абрвалг 19.05.2024 15:00 пишет:

ага, ага.
да ты не парься, жизнь такая
данные обновил в военкомате или ты уезжал с соблюдением всех правовых норм?:))

Мой дом по месту прописки разбомбили, с крестной внутри. Так что я нигде больше не прописан.

30 лет за рулем, Ровно
С нами с 09.08.2002

19 мая 2024 в 15:18 Гілками

Абрвалг 19.05.2024 15:03 пишет:

В ответ на:

Але єдине що радує, що наразі то не є приводом для переживань, оскільки біженцім і особам без статуса пмж іпотечні кредити загалом не видають

любопытства ради спрашиваю: так а светит вам смена статуса , шо будет если Трамп закончит войну? Оставят вас в Германии, сменив статус, ну или попросят "на общих основаниях получайте рабочую визу?"

Залишаюся з думкою, що після закінчення дії програми захисту (що заплановано на березень 2025 року) більша частина українських підзахисних повернеться домів. Принаймні з Німеччини та інших країн, де просто перестануть виплачувати високий соціал.
Більш активні або інтегровані релоканти вже перейшли або займаються, є певна кількість робочих і гуманітарних підстав. Німці йдуть назустріч, оскільки ситуація з українцями йде трохи в розріз із загальним законодавством.
Не переживай, все буде добре так чи інакше.

Еще та! **
С нами с 16.06.2008

19 мая 2024 в 15:23 Гілками

nope 19.05.2024 14:57 пишет:

Roksimama 19.05.2024 13:51 пишет:

Важко сказати, чого продають. Можливо на пенсію у село переїзжають
Просто тут немає очевидних рішень, типу купівля завжди вигідніше за оренду. Я працюю у фірмі з управління нерухомістю, і звісно, запитував фахові консультації з питань оренди/придбання. Наразі ситуація непевна - старе житло потроху дешевшає, нове житло з найвищим класом енергоефективності стимулюється державою через довгі кредити з річною ставкою в 1%, при чому кількість нових обєктів в цілому скорочується. Парадокс. Але єдине що радує, що наразі то не є приводом для переживань, оскільки біженцім і особам без статуса пмж іпотечні кредити загалом не видають

Я теж працюю в Immobilien. А живу в «пенсійному» містечку.
І до речі, іпотечна система існує для українців. Єдине, що досить багато умов: вік, зп, перший внесок. Звісно можливість мінімальна, але вона є.

Autoua.netФорумНаші за кордоном
Додаткова інформація
0 користувачів і 8 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  Yorc, moderator 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 9165

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія