Треба колективний розум щоб обдумати проблему. Одна голова добре, а десяток краще. В світлі песимістичних прогнозів щодо електрики на зиму, задумався як адаптувати опалення на дачі. У мене зараз там камін з чавунною топкою і конвектори. Минулої зими ми вдень топили камін, а вночі в спальнях вмикали конвектори. Якщо по ночам не буде електрики, то позамерзаємо за ніч у спальнях. Які можуть бути варіанти? Без електрики грітись можна або дровами, або газом. З дровами особливо нічого не зробиш, я ж не вимурую пічку у кожній спальні. Щодо газу, чи є якесь рішення на балонному газі? Ставити котел і проводити батареї?
Є газ по вулиці. Але підключення 40+К грн. Чи варто воног того?
газовий конвектор + рампа з балонами. Або підключення до природного газу + проект, але вангую, що в «40+», цей + буде більше ніж 40. Я собі зробив конвектор з балонами та докупив пересувний нагрівач з композитним балоном для локального догрівання за потреби.
Які можуть бути варіанти? Без електрики грітись можна або дровами, або газом. З дровами особливо нічого не зробиш, я ж не вимурую пічку у кожній спальні. Щодо газу, чи є якесь рішення на балонному газі? Ставити котел і проводити батареї?
Пічка типу "грубка" зазвичай мурується на місці перегородки між кімнатами. Щоб більш-менш однаково прогрівало дві кімнати, то варочна плита в одній кімнаті, а духовку вмуровують так, щоб дверцята відкривалися в іншу кімнату. Ще є варіант - в грубку вмуровують котел, спочатку гріється котел і нагріває батареї, а після припинення горіння батареї остигають, а тепло починає віддавати сама грубка. Якщо сам мурувати грубку не вмієш, то по грошах вийде не дуже дешево. І треба ще найти майстра толкового на грубку. Інший варіант на дровах - твердопаливний котел. Простіше з відсутністю мурування. Але займе якесь місце (в перегородку як грубку його не засунеш), і потрібно постійно підкладати дрова. Ну або не підкладати, але тепло буде давати лише тоді, коли буде горіти. Газ - сама по собі вартість підключення, плюс додати вартість проекту, і плюс вартість котла. Імхо, більш дорогий варіант порівняно з твердопаливним котлом/грубкою. А варіант "закрутити" димохід від каміна по кімнатах не вийде? Або ж, у випадку необхідності, всім ночувати в одній кімнаті, яку гріє камін. Воно незручно, але як вимушена міра - може мати місце.
Mutant 28.06.2024 22:49 пишет: Треба колективний розум щоб обдумати проблему. Одна голова добре, а десяток краще. В світлі песимістичних прогнозів щодо електрики на зиму, задумався як адаптувати опалення на дачі. У мене зараз там камін з чавунною топкою і конвектори. Минулої зими ми вдень топили камін, а вночі в спальнях вмикали конвектори. Якщо по ночам не буде електрики, то позамерзаємо за ніч у спальнях. Які можуть бути варіанти? Без електрики грітись можна або дровами, або газом. З дровами особливо нічого не зробиш, я ж не вимурую пічку у кожній спальні. Щодо газу, чи є якесь рішення на балонному газі? Ставити котел і проводити батареї?
бачив у знайомого пічку на дровах парапетну. Димоход горизонтальний через стіну. Пічка невелика, також є невеличка поверхня для варки на одне місце. Дверцята топки зі склом. Як воно називається та скільки коштує - хз. Думаю, можна поставити таке в кімнату.
Mutant 28.06.2024 22:49 пишет: Але підключення 40+К грн. Чи варто воног того?
А вы уверены насчет 40+? До войны мы ездили в газовую контору, нам тогда сказали 100+ за проект и ввод в дом (дачи, Броварской р-н, газ на улице в 5 метрах от дома). Месяц назад опять поехал в контору, так даже цену не озвучили- сказали платить 8000грн. и принести пачку документов+ название котла, сколько и чего будете ставить и т.д. После этого они сделают расчет и озвучат стоимость проекта и ввода в дом. Забил. До сих пор грелись инверторными кондеями + в доме есть печь на 3 комнаты. Практически холодной, в случае отсутствия электрики, остается одна комната и душевая (через двери много тепла не протянет). Под всем домом есть большой подвал. Поставил в нем булерьян. Теперь хочу подать теплый воздух из подвала в нужную комнату путем естественной конвекции через съемные трубы- рассказывать долго. Этот вариант на крайняк. В 22-23гг. грелись кондеями и печкой- хватало, температура ниже 17 не падала, но дом и крышу в 22м успели утеплить. Прикидывал я и насчет твердотопливного котла. Плюс- не нужно никаких согласований, ну и топливо в доступности. Дальше минусы: постоянно мониторить топку, наличие приличного запаса хорошовысушенных!! дров, расчет и монтаж системы (тут есть много нюансов), грязь возле котла (зола, опилки, запахи), очень важен правильный дымоход (штука весьма недешевая сама по себе + правильный монтаж) и т.д. Короче тут надо смотреть план дома, метраж, потери тепла и т.д. ну и само собой в доме есть генератор на 7,5кВт., переделанный на пропан, на случай отключений дольше 5-6 часов (воды подкачать, холодильники, да и теже кондеи включить на пару часов)
Газ взагалі доступний та кайфовий ресурс був, поки поп не прийшов. Його протеже вітренко прибрали, відразу і родовище нове відкрили, думаю воно було давно розвідане, тільки штати думали як нам його впихнути задорого
Mutant 28.06.2024 22:49 пишет: Є газ по вулиці. Але підключення 40+К грн. Чи варто воног того?
Якщо лише 40 і постійне місце проживання, то варто. Але, як вже написали вище, цей + може бути дуже великим. А якщо це ще і дача, то може виглядати недоцільним, і розглядати варіант балонного газу.
alexkit 29.06.2024 09:37 пишет: Газ взагалі доступний та кайфовий ресурс був, поки поп не прийшов. Його протеже вітренко прибрали, відразу і родовище нове відкрили, думаю воно було давно розвідане, тільки штати думали як нам його впихнути задорого
Mutant 28.06.2024 22:49 пишет: Є газ по вулиці. Але підключення 40+К грн. Чи варто воног того?
Якщо лише 40 і постійне місце проживання, то варто. Але, як вже написали вище, цей + може бути дуже великим. А якщо це ще і дача, то може виглядати недоцільним, і розглядати варіант балонного газу.
У газ конторі по телефону озвучили 18 тисяч підключення до паркану. Проект на будинок біля 8 тисяч, плюс витратники плюс робота. Тому не має бути сильно великий +. Але живем ми постійно тільки останній рік, зрозуміло чому. А так це дача.
Mutant 28.06.2024 22:49 пишет: Треба колективний розум щоб обдумати проблему. Одна голова добре, а десяток краще. В світлі песимістичних прогнозів щодо електрики на зиму, задумався як адаптувати опалення на дачі. У мене зараз там камін з чавунною топкою і конвектори. Минулої зими ми вдень топили камін, а вночі в спальнях вмикали конвектори. Якщо по ночам не буде електрики, то позамерзаємо за ніч у спальнях. Які можуть бути варіанти? Без електрики грітись можна або дровами, або газом. З дровами особливо нічого не зробиш, я ж не вимурую пічку у кожній спальні. Щодо газу, чи є якесь рішення на балонному газі? Ставити котел і проводити батареї?
Які можуть бути варіанти? Без електрики грітись можна або дровами, або газом. З дровами особливо нічого не зробиш, я ж не вимурую пічку у кожній спальні. Щодо газу, чи є якесь рішення на балонному газі? Ставити котел і проводити батареї?
Пічка типу "грубка" зазвичай мурується на місці перегородки між кімнатами. Щоб більш-менш однаково прогрівало дві кімнати, то варочна плита в одній кімнаті, а духовку вмуровують так, щоб дверцята відкривалися в іншу кімнату. Ще є варіант - в грубку вмуровують котел, спочатку гріється котел і нагріває батареї, а після припинення горіння батареї остигають, а тепло починає віддавати сама грубка. Якщо сам мурувати грубку не вмієш, то по грошах вийде не дуже дешево. І треба ще найти майстра толкового на грубку. Інший варіант на дровах - твердопаливний котел. Простіше з відсутністю мурування. Але займе якесь місце (в перегородку як грубку його не засунеш), і потрібно постійно підкладати дрова. Ну або не підкладати, але тепло буде давати лише тоді, коли буде горіти. Газ - сама по собі вартість підключення, плюс додати вартість проекту, і плюс вартість котла. Імхо, більш дорогий варіант порівняно з твердопаливним котлом/грубкою. А варіант "закрутити" димохід від каміна по кімнатах не вийде? Або ж, у випадку необхідності, всім ночувати в одній кімнаті, яку гріє камін. Воно незручно, але як вимушена міра - може мати місце.
Хата дерев"яна. Тож стіни і перестінки або дерев"яні або гіпсокартон, тож в стіну нічого не вмуруєш. Та й затівати мурування то не варіант.
Хата дерев"яна. Тож стіни і перестінки або дерев"яні або гіпсокартон, тож в стіну нічого не вмуруєш. Та й затівати мурування то не варіант.
Для розвести батареї достатньо невеликих акуратних отворів під труби. Не робити модні гребінки а протягнути двома трубами. Поставити недорогий котел, якщо підключення газу менше вартості ігрового комп'ютера. Газ зайвим ніколи не буде. Можна про газові конвектори подумати, якщо газ буде в хаті, але тоді доведеться в стінах робити отвори назовні в кожній кімнаті, яка буде опалюватися.
Газ в любом случае будет самое удобное, уехал, котел поставил на атизамерзайку, +7 дома автоматически поддерживается, приехал добавил греешься, не знаю что будет с абонплатами, но юзаешь платишь, не юзаешь, не платишь
Пічка типу "грубка" зазвичай мурується на місці перегородки між кімнатами. Щоб більш-менш однаково прогрівало дві кімнати, то варочна плита в одній кімнаті, а духовку вмуровують так, щоб дверцята відкривалися в іншу кімнату. Ще є варіант - в грубку вмуровують котел, спочатку гріється котел і нагріває батареї, а після припинення горіння батареї остигають, а тепло починає віддавати сама грубка.
В родича так само зроблено 2в1 і стіна між кімнатами і котел вмурований, якраз в 21 встиг зробити, а в 22 почалось. Доречі проток був без електрики, батареї грілись. Єдине де не грілось, це тепла підлога в санвузлі, її відсікли кранами. Зимою було спекотно. Дверцята з духовки закривали, бо стіна і так сильно нагрівалась поки їсти приготуєш. Взагалі самий ідеальний варіант.
alexkit 29.06.2024 09:37 пишет: Газ взагалі доступний та кайфовий ресурс був, поки поп не прийшов. Його протеже вітренко прибрали, відразу і родовище нове відкрили, думаю воно було давно розвідане, тільки штати думали як нам його впихнути задорого
alexkit 29.06.2024 12:01 пишет: Газ в любом случае будет самое удобное, уехал, котел поставил на атизамерзайку, +7 дома автоматически поддерживается, приехал добавил греешься, не знаю что будет с абонплатами, но юзаешь платишь, не юзаешь, не платишь