Треба колективний розум щоб обдумати проблему. Одна голова добре, а десяток краще. В світлі песимістичних прогнозів щодо електрики на зиму, задумався як адаптувати опалення на дачі. У мене зараз там камін з чавунною топкою і конвектори. Минулої зими ми вдень топили камін, а вночі в спальнях вмикали конвектори. Якщо по ночам не буде електрики, то позамерзаємо за ніч у спальнях. Які можуть бути варіанти? Без електрики грітись можна або дровами, або газом. З дровами особливо нічого не зробиш, я ж не вимурую пічку у кожній спальні. Щодо газу, чи є якесь рішення на балонному газі? Ставити котел і проводити батареї?
Є газ по вулиці. Але підключення 40+К грн. Чи варто воног того?
газовий конвектор + рампа з балонами. Або підключення до природного газу + проект, але вангую, що в «40+», цей + буде більше ніж 40. Я собі зробив конвектор з балонами та докупив пересувний нагрівач з композитним балоном для локального догрівання за потреби.
Газовые конвекторы от баллона (с дымоходом через стену на улицу) либо дизельный автономный обогреватель (опять же, с выводом выхлопа на улицу)
Я бы, наверное, предпочел первый вариант. В городе в квартире/доме хрен поставишь, т.к. газовщики и пожарники высушат. А на даче - только в путь
Які можуть бути варіанти? Без електрики грітись можна або дровами, або газом. З дровами особливо нічого не зробиш, я ж не вимурую пічку у кожній спальні. Щодо газу, чи є якесь рішення на балонному газі? Ставити котел і проводити батареї?
Пічка типу "грубка" зазвичай мурується на місці перегородки між кімнатами. Щоб більш-менш однаково прогрівало дві кімнати, то варочна плита в одній кімнаті, а духовку вмуровують так, щоб дверцята відкривалися в іншу кімнату. Ще є варіант - в грубку вмуровують котел, спочатку гріється котел і нагріває батареї, а після припинення горіння батареї остигають, а тепло починає віддавати сама грубка. Якщо сам мурувати грубку не вмієш, то по грошах вийде не дуже дешево. І треба ще найти майстра толкового на грубку. Інший варіант на дровах - твердопаливний котел. Простіше з відсутністю мурування. Але займе якесь місце (в перегородку як грубку його не засунеш), і потрібно постійно підкладати дрова. Ну або не підкладати, але тепло буде давати лише тоді, коли буде горіти. Газ - сама по собі вартість підключення, плюс додати вартість проекту, і плюс вартість котла. Імхо, більш дорогий варіант порівняно з твердопаливним котлом/грубкою. А варіант "закрутити" димохід від каміна по кімнатах не вийде? Або ж, у випадку необхідності, всім ночувати в одній кімнаті, яку гріє камін. Воно незручно, але як вимушена міра - може мати місце.
Треба колективний розум щоб обдумати проблему. Одна голова добре, а десяток краще. В світлі песимістичних прогнозів щодо електрики на зиму, задумався як адаптувати опалення на дачі. У мене зараз там камін з чавунною топкою і конвектори. Минулої зими ми вдень топили камін, а вночі в спальнях вмикали конвектори. Якщо по ночам не буде електрики, то позамерзаємо за ніч у спальнях. Які можуть бути варіанти? Без електрики грітись можна або дровами, або газом. З дровами особливо нічого не зробиш, я ж не вимурую пічку у кожній спальні. Щодо газу, чи є якесь рішення на балонному газі? Ставити котел і проводити батареї?
Є дрова? Булерьян.
бачив у знайомого пічку на дровах парапетну. Димоход горизонтальний через стіну. Пічка невелика, також є невеличка поверхня для варки на одне місце. Дверцята топки зі склом. Як воно називається та скільки коштує - хз. Думаю, можна поставити таке в кімнату.
Але підключення 40+К грн. Чи варто воног того?
А вы уверены насчет 40+? До войны мы ездили в газовую контору, нам тогда сказали 100+ за проект и ввод в дом (дачи, Броварской р-н, газ на улице в 5 метрах от дома). Месяц назад опять поехал в контору, так даже цену не озвучили- сказали платить 8000грн. и принести пачку документов+ название котла, сколько и чего будете ставить и т.д. После этого они сделают расчет и озвучат стоимость проекта и ввода в дом. Забил. До сих пор грелись инверторными кондеями + в доме есть печь на 3 комнаты. Практически холодной, в случае отсутствия электрики, остается одна комната и душевая (через двери много тепла не протянет). Под всем домом есть большой подвал. Поставил в нем булерьян. Теперь хочу подать теплый воздух из подвала в нужную комнату путем естественной конвекции через съемные трубы- рассказывать долго. Этот вариант на крайняк. В 22-23гг. грелись кондеями и печкой- хватало, температура ниже 17 не падала, но дом и крышу в 22м успели утеплить. Прикидывал я и насчет твердотопливного котла. Плюс- не нужно никаких согласований, ну и топливо в доступности. Дальше минусы: постоянно мониторить топку, наличие приличного запаса хорошовысушенных!! дров, расчет и монтаж системы (тут есть много нюансов), грязь возле котла (зола, опилки, запахи), очень важен правильный дымоход (штука весьма недешевая сама по себе + правильный монтаж) и т.д. Короче тут надо смотреть план дома, метраж, потери тепла и т.д. ну и само собой в доме есть генератор на 7,5кВт., переделанный на пропан, на случай отключений дольше 5-6 часов (воды подкачать, холодильники, да и теже кондеи включить на пару часов)
Ціна на підключення газу дуже залежить від конкретного населеного пункту. А в принципі, газ під час війни поки був самим надійним енергоресурсом.
Газ взагалі доступний та кайфовий ресурс був, поки поп не прийшов. Його протеже вітренко прибрали, відразу і родовище нове відкрили, думаю воно було давно розвідане, тільки штати думали як нам його впихнути задорого
Якщо лише 40 і постійне місце проживання, то варто. Але, як вже написали вище, цей + може бути дуже великим. А якщо це ще і дача, то може виглядати недоцільним, і розглядати варіант балонного газу.
думаю воно було давно розвідане, тільки штати думали як нам його впихнути задорого
Газ взагалі доступний та кайфовий ресурс був, поки поп не прийшов. Його протеже вітренко прибрали, відразу і родовище нове відкрили, думаю воно було давно розвідане, тільки штати думали як нам його впихнути задорого
Політика в політичку.
Якщо лише 40 і постійне місце проживання, то варто. Але, як вже написали вище, цей + може бути дуже великим. А якщо це ще і дача, то може виглядати недоцільним, і розглядати варіант балонного газу.
У газ конторі по телефону озвучили 18 тисяч підключення до паркану. Проект на будинок біля 8 тисяч, плюс витратники плюс робота. Тому не має бути сильно великий +. Але живем ми постійно тільки останній рік, зрозуміло чому. А так це дача.
Є дрова? Булерьян.
Та вже стоїть камін, булер"ян нема куди впихнути.
Які можуть бути варіанти? Без електрики грітись можна або дровами, або газом. З дровами особливо нічого не зробиш, я ж не вимурую пічку у кожній спальні. Щодо газу, чи є якесь рішення на балонному газі? Ставити котел і проводити батареї?
Пічка типу "грубка" зазвичай мурується на місці перегородки між кімнатами. Щоб більш-менш однаково прогрівало дві кімнати, то варочна плита в одній кімнаті, а духовку вмуровують так, щоб дверцята відкривалися в іншу кімнату. Ще є варіант - в грубку вмуровують котел, спочатку гріється котел і нагріває батареї, а після припинення горіння батареї остигають, а тепло починає віддавати сама грубка. Якщо сам мурувати грубку не вмієш, то по грошах вийде не дуже дешево. І треба ще найти майстра толкового на грубку. Інший варіант на дровах - твердопаливний котел. Простіше з відсутністю мурування. Але займе якесь місце (в перегородку як грубку його не засунеш), і потрібно постійно підкладати дрова. Ну або не підкладати, але тепло буде давати лише тоді, коли буде горіти. Газ - сама по собі вартість підключення, плюс додати вартість проекту, і плюс вартість котла. Імхо, більш дорогий варіант порівняно з твердопаливним котлом/грубкою. А варіант "закрутити" димохід від каміна по кімнатах не вийде? Або ж, у випадку необхідності, всім ночувати в одній кімнаті, яку гріє камін. Воно незручно, але як вимушена міра - може мати місце.
Хата дерев"яна. Тож стіни і перестінки або дерев"яні або гіпсокартон, тож в стіну нічого не вмуруєш. Та й затівати мурування то не варіант.
Хата дерев"яна. Тож стіни і перестінки або дерев"яні або гіпсокартон, тож в стіну нічого не вмуруєш. Та й затівати мурування то не варіант.
Для розвести батареї достатньо невеликих акуратних отворів під труби. Не робити модні гребінки а протягнути двома трубами. Поставити недорогий котел, якщо підключення газу менше вартості ігрового комп'ютера. Газ зайвим ніколи не буде. Можна про газові конвектори подумати, якщо газ буде в хаті, але тоді доведеться в стінах робити отвори назовні в кожній кімнаті, яка буде опалюватися.
Газ в любом случае будет самое удобное, уехал, котел поставил на атизамерзайку, +7 дома автоматически поддерживается, приехал добавил греешься, не знаю что будет с абонплатами, но юзаешь платишь, не юзаешь, не платишь
Пічка типу "грубка" зазвичай мурується на місці перегородки між кімнатами. Щоб більш-менш однаково прогрівало дві кімнати, то варочна плита в одній кімнаті, а духовку вмуровують так, щоб дверцята відкривалися в іншу кімнату. Ще є варіант - в грубку вмуровують котел, спочатку гріється котел і нагріває батареї, а після припинення горіння батареї остигають, а тепло починає віддавати сама грубка.
В родича так само зроблено 2в1 і стіна між кімнатами і котел вмурований, якраз в 21 встиг зробити, а в 22 почалось. Доречі проток був без електрики, батареї грілись. Єдине де не грілось, це тепла підлога в санвузлі, її відсікли кранами. Зимою було спекотно. Дверцята з духовки закривали, бо стіна і так сильно нагрівалась поки їсти приготуєш. Взагалі самий ідеальний варіант.
Газ в любом случае будет самое удобное, уехал, котел поставил на атизамерзайку, +7 дома автоматически поддерживается, приехал добавил греешься, не знаю что будет с абонплатами, но юзаешь платишь, не юзаешь, не платишь