Чому так? В Грецію їздив багато разів машиною, доволі нудно і повільно. В Хорватії не був ніколи.
В Грецію їзати через молдаван, румун і болгар. Кордони, вінетки, транзитні ночовки т.д.... І дійсно- нудно і повільно. Мадяри конєшно тоже ребята з нюансами, але їх можна проїхати без зупинки, лише кордон і вінетка. +хороша дорога
тільки через румун і болгар, але через Чернівці 500км повільного трафіку по Румунії а через Орлівку - черга на паром (без неї набагато швидше ніж через Чернівці) якщо не гнати 150+ а їхати в межах 120-130 то час в дорозі до Хорватії та Греції відрізняються не критично (їздив і туди і туди), в Хорватію реально з однією ночівлею, але особисто я б не поїхав бо це спринт виходить - тім хто їздить з однією ночівлею (або взагалі без) Хорватія буде здаватись що швидше доїхати
А якщо не паромом в Орлівці, а через Джурджулешти? Не швидше буде? Та 2км ділянка Молдови до Рені сильно затримує?
В Грецію їзати через молдаван, румун і болгар. Кордони, вінетки, транзитні ночовки т.д.... І дійсно- нудно і повільно. Мадяри конєшно тоже ребята з нюансами, але їх можна проїхати без зупинки, лише кордон і вінетка. +хороша дорога
тільки через румун і болгар, але через Чернівці 500км повільного трафіку по Румунії а через Орлівку - черга на паром (без неї набагато швидше ніж через Чернівці) якщо не гнати 150+ а їхати в межах 120-130 то час в дорозі до Хорватії та Греції відрізняються не критично (їздив і туди і туди), в Хорватію реально з однією ночівлею, але особисто я б не поїхав бо це спринт виходить - тім хто їздить з однією ночівлею (або взагалі без) Хорватія буде здаватись що швидше доїхати
А якщо не паромом в Орлівці, а через Джурджулешти? Не швидше буде? Та 2км ділянка Молдови до Рені сильно затримує?
зараз не скажу (якийсь міст будували, якщо відкрили то може краще), а раніше так там крюк вже виходив на 100км, бо після Орлівки їдеш на Констанцу та в Болгарію (Румунія десь за 3 години проїзжалась) а з Джурджулєшти плетешся полями мінімум на годину довше а враховуючи збільшення часу ще й зупинятись десь вже потрібно буде а з цим в Румунії взагалі все погано проте якщо їхати на Русе (Рум/Болг) то вже не так однозначно це мої особисті таргани за багато поїздок через Румунію, комусь і через Чернівці чудово їздиться
vvvolf 24.06.2025 10:21 пишет: Можливо хтось має досвід - пороми між Адріатичним узбережжям Хорватії і Італії (наприклад Венеція-Пула, Анкона-Спліт): 1 - яка регулярність рейсів, чи треба бронювати? 2 - чи є доцільність в плані часу і грошей, чи простіше машиною зробити гак?
Я б не брав паром. Хіба що в Венецію, там машина не потрібна. Спліт-Анкона там якщо 3+ людей, та ще й машину брати - виходить по грошах десь в 2 рази дорожче, ніж якщо машиною їхати, включаючи топливо та толи за дорогу. По часу - десь так же виходить. Єдина економія(вигода) - це типу ти відпочиваєш поки пливеш. Але розмір каюти, можливі незручності типу забитого повітря (замкнутий простір) в каюті, і т.п речі кажуть, що я вранці буду ні разу не відпочившим і готовим до подорожі. Тож я так і не наважився це спробувати.
vvvolf 24.06.2025 10:21 пишет: Можливо хтось має досвід - пороми між Адріатичним узбережжям Хорватії і Італії (наприклад Венеція-Пула, Анкона-Спліт): 1 - яка регулярність рейсів, чи треба бронювати? 2 - чи є доцільність в плані часу і грошей, чи простіше машиною зробити гак?
Цього року проїзжав відрізок Ровінь-Трієст в 2 сторони (кінець травня). Треба брати до уваги, що на території Словенії (і в Хорватії, як тільки зїзжаєш з автобану) досить значні тягнучки на цьому відрізку, особливо ввечері. І це не в сезон. Влітку ситуація думаю буде ще гіршою. Тому, якщо машиною, то це точно не мають бути вихідні і пікові години
UA 29.06.2025 22:12 пишет: ну тоді теж картопля була але не заважала-))
Якщо кожен раз до обіду і вечері її пхають - то такий собі прикол. Раз-колись зїсти звісно норм, але кожен день - таке собі.
а чому ціни не обговорюють? ) устриці по 7-9 євро за штуку
Я устриць не їв - тому не обговорюю А так - то в ресторанчиках досить дорого, не дуже смачно і ще й дуже довго (якщо не "денна комплексна пропозиція" яка є тільки в оремих ресторанчиках). Дішло до того, що десь на 5-6й день ми почали готувати самі, хоча не дуже збирались першопочатково.
Словом, вернулись ми з нашого вояжу в Хорватію. Гори і море біля Макарської такі ж прекрасні як перший раз в 2018 Щоправда, були моменти, коли в морі було трохи сміття (якісь кульки, соснові колючки, презервативи і одного дня було щось схоже на попіл). Вода - норм, не дуже телпа, але й не холодна. Діти не жалілись. Липень-Серпень мабуть тепліша, але в червні людей менше і день довший. Температура повітря 30+ вдень. Десь там писало в прогнозах що вночі +- 20 - але не було жодного дня, щоб ввечері було некомфортно на коротий рукав (часто гуляли до 23+ години) Дорога - за Львова з ночівлею в Будапешті - я б сказав що доволі просто і безпроблемно. Автобани - в Угорщині традиційно багато ремонтів, по М3 сильно не паряться - організовують в 1 смугу, по М7 стараються по 2 в кожен бік де це можливо. Там де ремонт - обмеження 80, але всі їдуть 100-110. В Хорватії взагалі не поняв приколу - більше половини дороги до Загреба від Угорщини обмеження 110 і знак шось типу "нерівна дорога". За 6.40Є можна було б якось краще організувати... Оплатні пункти теж затримують трафік, особливо в суботу-неділю. Словом, віньєтки і дешевше, і зручніше якщо їдеш на довгу дистанцію. Кордон. На виїзд - це капець. Була черга годин на 4-5 (і це на Косино). Не пріться в суботу в обід на КПП. На в'їзд не було взагалі нікого. Хвилин 15-20 зайняло обидва кордони, теж Косино. Роумінг Київстара працює добре, мав по суті безкоштовно хвилини і гігабайти (шось 7 чи 9) на поїздку. Трохи довго роздуплявся місцями при перетині кордону - нз чи то тел чи опреатор. Зручно дуже, останні рази як був за кордоном так ще не було - треба було окремо платити і ціни були космічні. Всю дорогу користувався Here WeGo - чудово працює і онлайн, і офлайн. Онлайн пише дуже реальні естімейти. Офлайн - суттєво більші ніж реальні. Waze тільки по Україні - бо чомусь він запропонував мені в Угорщині їхати безплатними дорогами, хоча опції такої не вибирав (спеціально перевіряв)
AM 01.07.2025 15:42 пишет: Waze тільки по Україні - бо чомусь він запропонував мені в Угорщині їхати безплатними дорогами, хоча опції такої не вибирав (спеціально перевіряв)
В Угорщині при прокладці маршруту Вейз пропонує вибрати віньєтку зі списку, типу підтвердити, що вона є і тоді прокладає по платних. Я також по дорозі туди це провтикав, але назад то вже налаштував і працювало.
Мій маршрут (кінець травня). Львів - Берегово (ночівля), зупинка на оз. Хевіз, Марібор (вечір, ночівля) Блед (день, ночівля), Постойнска яма, Копер Ровінь (6 ночей), радіальні виїзди в Трієст/Піран, Мотовун, Поріч, Пулу переїзд під Плитвицькі озера з зупинкою і Опатії, (вечір, ночівля в Слунь) Плітвицькі озера, (вечір, ночівля в Загребі) Егер (вечір, ночівля) Львів
В Хорватії вперше, збирався останні років 15, але завжди в останній момент підверталось якась Іспанія з двічі меншим прайсом в форматі літак/оренда машини на місці.
З локацією вгадав. Ровінь - це найцікавіший варіант на Істрії (чи в Істрії ?). Нам дуже зайшло: і старе місто і парк, і маріна, і море, і скелі, і де погуляти. Єдине, що кінець травня, це трохи зарано, сподівався на глобальне потепління, але реально пляж почався після 26-го, з водичкою 20-21. (А в Словенії так взагалі зловили 2 дні з дощами і +10). Але і по цінах нічого не напрягало. Орендували 2-й поверх особняка - 3 кімнати, 100 кв.м, вид на море, 10-15 хв пішки до моря/старого міста = 80євро/доба. Ціни по харчуванню також не дуже лякали. Ресторан 50-60 євро вечеря на двох. Ну так, дорожче, ніж у Львові, але не в рази. Пула, Опатія, Загреб - можна сміло пропускати, хіба проїздом. Піран - таке прикольне старовинне місто-автостоянка). Слунь, парк Растоки - дуже класно. Плітвицькі - пейзажі, картинка - так, але людей би поменше, не для клаустрофобів точно ) Перехід кордону в межах 2-х годин в обидва боки. Автобани - так, багато ремонтів.
В Угорщині при прокладці маршруту Вейз пропонує вибрати віньєтку зі списку, типу підтвердити, що вона є і тоді прокладає по платних. Я також по дорозі туди це провтикав, але назад то вже налаштував і працювало.
Дякую Якось не дуже очевидно воно налаштовується, схоже
Nickoss 01.07.2025 16:59 пишет:
Мій маршрут (кінець травня). Львів - Берегово (ночівля), зупинка на оз. Хевіз, Марібор (вечір, ночівля) Блед (день, ночівля), Постойнска яма, Копер Ровінь (6 ночей), радіальні виїзди в Трієст/Піран, Мотовун, Поріч, Пулу переїзд під Плитвицькі озера з зупинкою і Опатії, (вечір, ночівля в Слунь) Плітвицькі озера, (вечір, ночівля в Загребі) Егер (вечір, ночівля) Львів
Мій маршрут дещо простіший - Львів-Промайна-Львів) Хотілось просто моря і спокою
Єдине, що кінець травня, це трохи зарано, сподівався на глобальне потепління, але реально пляж почався після 26-го, з водичкою 20-21. (А в Словенії так взагалі зловили 2 дні з дощами і +10).
Хорвати вже підбили результат ночівель та к-сть туристів. Якщо коротко - провальний травень (мабуть, якраз через погоду), але червень +15 чи навіть +20% (вже точно не памятаю) від попереднього року, який дозволив перекрити мінус травня та все одно вийти в плюс. Так що, мабуть, в липні буде ще більше.
Nickoss 01.07.2025 16:59 пишет:
Але і по цінах нічого не напрягало. Орендували 2-й поверх особняка - 3 кімнати, 100 кв.м, вид на море, 10-15 хв пішки до моря/старого міста = 80євро/доба. Ціни по харчуванню також не дуже лякали. Ресторан 50-60 євро вечеря на двох. Ну так, дорожче, ніж у Львові, але не в рази.
мабуть близькість до Європи дає про себе знати, (туди нещодавно навіть потяг з Польщі запустили), тому верхня частина Хорватії не так може піднімає ціни, але від Спліту до Дубровника там кафешки біля моря подуріли трохи, менше ніж 25 євро блюда не знайти.
AL® 01.07.2025 17:21 пишет: мабуть близькість до Європи дає про себе знати, (туди нещодавно навіть потяг з Польщі запустили), тому верхня частина Хорватії не так може піднімає ціни, але від Спліту до Дубровника там кафешки біля моря подуріли трохи, менше ніж 25 євро блюда не знайти.
Хм, в Промайні не так все зле було... https://restaurantguru.com/Pansion-Restoran-Astoria-Promajna/menu Ось тут одна з кафешок - міксд грілл коштує тих самих гроших цьогоріч (в червні, щоправда. Може на липень там будуть інші ціни). Але це мабуть найдешевша, і разом з тим нйсмачніша кафешка в Промайні.
AM 01.07.2025 15:24 пишет: Дішло до того, що десь на 5-6й день ми почали готувати самі, хоча не дуже збирались першопочатково.
о це прям в точку. насправді це дуже точно характеризує кухню узбережжя Хорватії. Витримати в кафешках можна тільки перші дні.
пам'ятаю як колись Сашок мене тут лишив, що мультиварку брав в Хорватію-)))
Хорвати не вміють готувати. Не, ну якщо картопля зі шпикачками/чиякїхтамчичами комусь ок, тоді підійде. Ми такого не їмо (зарараз прийде самізнаєтехто і буде розказувати: а ось у Супітарі.... ). Перший раз коли були в Хорватії, в якомусь ресторані в Загребі взяли таріляку смаженого мняса різного і ковбасок з картоплею, тіпа на компанію з 4 осіб, то воно було все таке жирне, що діти (ну як діти - 20 і 15 років) ригали потім півночі С тих пір ми хорватському "общєпіту" більше шансів не давали. Або готель з напівпансіоном (доречі досить непогано), або самі готували.
.... С тих пір ми хорватському "общєпіту" більше шансів не давали. Або готель з напівпансіоном (доречі досить непогано), або самі готували.
не зовсім так. Хорватам в лом готувати смачно. Вони можуть, але навіщо, якщо "і так жруть" і відбою від туристів немає, та ще й чекати доводиться по півгодини на салат. Є ресторани, де вміють готувати, де дійсно красива подача та вишукані страви. Навіть мішелін-guide, recomnd є, тобто говорити прям "хорвати не вміють готувати" це трохи не справедливо. Інша річ, що таких місць мало і вони коштують ще дорожче - то так.
Пожарити pomfrit с білим мясом курки, або жирнючою свининою - не потребує багато зусиль, і ціна такого "блюда" не вартує більше 5 євро, але подають його від 15 до 20. Ще буває, коли за 1л газованої води просять 5 євро також. Причому, вибір знову-ж таки єдиний - солона Jamnica і все. Тому носимо з собою воду..
.... С тих пір ми хорватському "общєпіту" більше шансів не давали. Або готель з напівпансіоном (доречі досить непогано), або самі готували.
не зовсім так. Хорватам в лом готувати смачно. Вони можуть, але навіщо, якщо "і так жруть" і відбою від туристів немає, та ще й чекати доводиться по півгодини на салат. Є ресторани, де вміють готувати, де дійсно красива подача та вишукані страви. Навіть мішелін-guide, recomnd є, тобто говорити прям "хорвати не вміють готувати" це трохи не справедливо. Інша річ, що таких місць мало і вони коштують ще дорожче - то так.
Пожарити pomfrit с білим мясом курки, або жирнючою свининою - не потребує багато зусиль, і ціна такого "блюда" не вартує більше 5 євро, але подають його від 15 до 20. Ще буває, коли за 1л газованої води просять 5 євро також. Причому, вибір знову-ж таки єдиний - солона Jamnica і все. Тому носимо з собою воду..
Ти своїми словами підтвердив мої. Тому що : ".Вони можуть, але навіщо, якщо "і так жруть" і відбою від туристів немає.." в моєму розумінні - не вміють.