За цим контингентом - це на південь, в Чорногорію… В Хорватії вони не відпочивають історично. Бо хорвати перемогли колись сербів, а русня хоч і не прямо, але ментально за сербів, імперію, Югославію ітд…
Як справи з наявністю русні?
За цим контингентом - це на південь, в Чорногорію… В Хорватії вони не відпочивають історично. Бо хорвати перемогли колись сербів, а русня хоч і не прямо, але ментально за сербів, імперію, Югославію ітд…
Воістину так. Чорногорія у призмі відпочинку анклав русні. А південь то взагалі треш... Не знаю, як зараз... але у 2016-18... російська на кожному кроці, мат на маті... Нас у Сутоморе вистачило на день. Зібралися і погнали на Албанію. І там був відпочинок. Без русні, вдвічі дешевше. Можливо сервіс не дотягував, але то другорядне.
ого скіко тут понаписали бреда. Готувати не вміють і мультиварку треба. Ужас який. Як дальше жить.
Коротше по темі. З'їздив знову. Із важливого і стисло. Ціни виросли ще. І житло, і ресторани. Сезон просів по людях, що плюс.
Дорога: мад'яри ремонтують дороги. Бувають затори. В Хорватії є оті знаки про 110 і погану дорогу, на них всі сміливо кладуть. Приколи з кордонами всі ітак знають. Треба моніторити кордони в момент перетину, буває що краще дати крюк через Словаччину.
Погода як завжди бомба, море шикарне, люди привітні. Отримав масу насолоди.
Метнувся на Паг, подивився на абсолютно марсіанські пейзажі. Здуру поперся в Дубровнік - не робіть цього. Там зовсім дупа з кількістю людей. Поїхав на Малий Стон - поїв устриць. Смачно, класно, рекомендую замість Дубровніка. Стара фортеця там теж є, а людей нема.
Їздив по бухтах на Брачі, багато місць де раніше не був, з гравійними дорогами і крутими серпантинами. Кайфово що людей взагалі нема.
Паром помоєму не подорожчав з минулого року. Квитки краще купувати заздалегідь на сайті, тоді буває що везе як мені, коли я на паром влетів з розгону, коли вже майже піднімали рампу.
На Златні Рат якщо хто буде пертися - краще вранці, щось людей забагато було цього разу.
Для тих хто дочитав, про їжу - відрулюєте від туристичних місць повище в гори, і їсте смачно, і місцево, а не стандартні чевапи з помфрітом.
Как-то так. порахував, 15 років підряд. Сподіваюсь продовжу і далі.
Щось далі - якщо кому цікаво - питайте. Щось у мене бажання робити фотозвіт не дуже є, знову розкажуть що все не так, і будуть обговорювати каші в мультиварках.
Фото з Пагу, так... хто не уявляє як там
Вже 2-й раз цього року були в Хорватії, дуже вона зайшла нам. Єдине, що бісить (чомусь кожен раз таке спостерігаю) - на трасі, орієнтовно після Загребу в сторону Рієки, стає щось усім пороблено - ліміт швидкості піднімається у всіх до 140-160, але разом з цим всі дві полоси забиті (в тому числі й тошнотами) й починаються нерви/шашки навіть у місцевих Втомлює навіть на адаптивному круїзі
ого скіко тут понаписали бреда. Готувати не вміють і мультиварку треба. Ужас який. Як дальше жить.
бо знайти дійсно пристойну їжу та ще й не за мішеліновськими цінами важко. майже не реально в туристичних місцях.
Із важливого і стисло. Ціни виросли ще. І житло, і ресторани.
а більш конкретно можна? ні, я в цілому також про це постійно пишу, що все дорожчає і дорожчає, читав стату по країнам ЄС, що Хорватія на третьому місці по інфляції, за місяць склала 4.4%, вище тільки Литва та Естонія. Але в порівнянні, скільки, наприклад, в минулому році і зараз ціни.
Сезон просів по людях, що плюс.
ось цього я щось зовсім не помітив. також, згідно знову ж таки статистиці, кількість ночівель та туристів постійно збільшується.
В Хорватії є оті знаки про 110 і погану дорогу, на них всі сміливо кладуть.
це не тільки, до речі, на трассі. по містах також шумахерів більше зявилось. але не завжди то хорвати, хоч і на хорватських номерах.
Здуру поперся в Дубровнік - не робіть цього. Там зовсім дупа з кількістю людей.
цікаво, навіщо? що там краще? звісно, якщо там не був, то must see, але більше двох раз я не бачу сенсу там бути. Все overprice, особливо парковка біля центру. Хоча інші, менш розпіарені місця також "підтягуються", зараз нова фішка починає набирати оберти - 20 євро за добу і нікого не колише, якщо ти хочеш лише пару годин. Звісно, погодинні парковки ще є, але їх все менше.
Поїхав на Малий Стон - поїв устриць. Смачно, класно, рекомендую замість Дубровніка. Стара фортеця там теж є, а людей нема.
якщо за устрицями - то так, Стон якраз чудово підходить. Якщо за видом, то стіни Дубровника ніхто не переплюне, тим паче Стон. Почем устриці, до речі, все ще 1.5 - 2 євро? бо, наприклад, в Спліті в кафешках по 7-9 євро за штуку(!)
Їздив по бухтах на Брачі, багато місць де раніше не був, з гравійними дорогами і крутими серпантинами. Кайфово що людей взагалі нема.
ага, я чи тут чи в попередній темі писав, що я також вирішив поїхати не тією дорогою, що гугл малював, а по іншій стороні. Були моменти, коли я думав прийдеться розвертатись, тож не кожна машина там зможе проїхати, особливо низький мінівен. Взагалі, особисто я, не рекомендував би на Брачі їздити по грунтовкам чи дорогам які гугл оминає.. я не побачив нічого такого особливого по таким дорогам.
Паром помоєму не подорожчав з минулого року. Квитки краще купувати заздалегідь на сайті, тоді буває що везе як мені, коли я на паром влетів з розгону, коли вже майже піднімали рампу.
там є декілька просто варіантів. можна взяти квиток зразу на порт Бол, що недалеко від цього відомого пляжу, але, по-перше, там ціна 20 євро з носа, а по-друге розклад не дуже зручний, здається туди тільки після обід потрапити можна, бо то не ядролінья. І наче цим маршрутом тільки людей (не машини). А є машрут Спліт-Супетар, там ціна набагато менша, і графік там здається кожні півгодини чи кожну годину курсують. Я навіть рахував, на 5 людей, дешевше взяти машину на паром, виходило 110 євро туди-сюди (машина +5 людей) ніж їхати зразу на пляж тільки людьми (100 євро в одну сторону).
Але так, на дешевший варіант більша черга, особливо якщо машиною, можна не втовпитись. І навіть заздалегідь куплений квиток не дає гарантію, що попадете саме на цей паром. Квиток діє на любий маршрут протягом дня, саме тому рекомендують приїжджати заздалегідь (за півгодини до відправлення) щоб потрапити.
Всім привіт. Є плани поїхати у Хорватію в другій половині вересня - менша спека, менше туристів (?). Суто на море, з маленькою дитиною (нам майже рік 👶). Їхати доведеться аж з Полтави, що вже додає складнощів по дистанції (2000км+). Вибір поки що падає на Рієку, оскільки вона найближче місто у Хорватії (по маршруту через Угорщину і Словенію). На цьому все. У Хорватії ніколи не були. З потреб мабуть лише загальні - чисте море, щоб можна було легко знайти аптеку чи лікарню в разі чого (тьфу-тьфу-тьфу) і супермаркет під рукою. Можливо, якщо є кращі варіанти в радіусі 100км - радо вислухаю.
Їхати думав через Угорщину, Словенію (Марібор-Любляна) - менший набір висоти на відміну від маршруту, якщо їхати через Загреб (?). Ніколи не був за кордоном на авто та й взагалі за кермом не так давно, тому трохи побоююсь перевалів і серпантинів. Чи там стан дороги такий, що моє побоювання даремне?
Как-то так. порахував, 15 років підряд. Сподіваюсь продовжу і далі.
йдеш на рекорд? тут хочеться і привітати і побажати, щоб сподівання здійснилися і поспівчувати одночасно. в мене також є знайомі, які щороку в одну і ту саму країну (навіть місто) їздять і в мене це в голову не вкладається.
Хорватія беззаперечно красива країна, був там, хоч і мало що бачив, але поки не відвідаю решту країн, куди з України можна дістатись на авто, повторно в Хорватію не збираюся.
на Середземному морі 8 країн (+9та Португалія на океані), куди можна безпечно дістатись на авто з України, це на 9 літніх відпусток (9 років) вистачить
йдеш на рекорд? тут хочеться і привітати і побажати, щоб сподівання здійснилися і поспівчувати одночасно. в мене також є знайомі, які щороку в одну і ту саму країну (навіть місто) їздять і в мене це в голову не вкладається.
Хорватія беззаперечно красива країна, був там, хоч і мало що бачив, але поки не відвідаю решту країн, куди з України можна дістатись на авто, повторно в Хорватію не збираюся.
на Середземному морі 8 країн (+9та Португалія на океані), куди можна безпечно дістатись на авто з України, це на 9 літніх відпусток (9 років) вистачить
коли я кажу що був 15 разів в Хорватії, всі чомусь думають, що я більше ніде не був хоча навіть тут на форумі я писав про різні країни Ніхто ж не забороняв раніше в один рік з'їздити в пару країн. Це зараз "трошки" складнощі, і так не вийде
Ніхто ж не забороняв раніше в один рік з'їздити в пару країн.
ну це "по богатому"...
коли я кажу що був 15 разів в Хорватії, всі чомусь думають, що я більше ніде не був хоча навіть тут на форумі я писав про різні країни Ніхто ж не забороняв раніше в один рік з'їздити в пару країн. Це зараз "трошки" складнощі, і так не вийде
А я днями порахувала, що в Туреччині була 8 разів! В різних форматах - і з дітьми в олл інклюзів, і в апартаментах в самостійних поїздках, і з подругами на девічніку в Каппадокії. Теж була вражена кількістю Цьогорічна Туреччина підсвітила, наскільки самостійний відпочинок в ній дешевший за Хорватію. Обожнюю Хорватію (була 4 рази), але щось ціни непід'ємні тепер. Особливо, коли їдеш з дітьми на два тижні
А я днями порахувала, що в Туреччині була 8 разів! В різних форматах - і з дітьми в олл інклюзів, і в апартаментах в самостійних поїздках, і з подругами на девічніку в Каппадокії. Теж була вражена кількістю Цьогорічна Туреччина підсвітила, наскільки самостійний відпочинок в ній дешевший за Хорватію. Обожнюю Хорватію (була 4 рази), але щось ціни непід'ємні тепер. Особливо, коли їдеш з дітьми на два тижні
а скільки коштували в Аланіі апартаменти за добу? Ps, в Туреччині теж були приблизно стільки раз, правда в Аланіі не були, були Кемерщина Гейнюк, Кіріш і Один раз Мармаріс, в Хорватію теж було б не погано з їздити але це після перемоги
Всім привіт. Є плани поїхати у Хорватію в другій половині вересня - менша спека, менше туристів (?). Суто на море, з маленькою дитиною (нам майже рік 👶). Їхати доведеться аж з Полтави, що вже додає складнощів по дистанції (2000км+). Вибір поки що падає на Рієку, оскільки вона найближче місто у Хорватії (по маршруту через Угорщину і Словенію). На цьому все. У Хорватії ніколи не були. З потреб мабуть лише загальні - чисте море, щоб можна було легко знайти аптеку чи лікарню в разі чого (тьфу-тьфу-тьфу) і супермаркет під рукою. Можливо, якщо є кращі варіанти в радіусі 100км - радо вислухаю.
Їхати думав через Угорщину, Словенію (Марібор-Любляна) - менший набір висоти на відміну від маршруту, якщо їхати через Загреб (?). Ніколи не був за кордоном на авто та й взагалі за кермом не так давно, тому трохи побоююсь перевалів і серпантинів. Чи там стан дороги такий, що моє побоювання даремне?
Не вздумай. Рієка взагалі не про пляжі. В цей час там буде прохолодно, дощі і таке інше. В другій половині вересня взагалі не про Хорватію, але якщо дуже хочеться, то від Макарськи і південніше. А краще в Грецію. І море буде тепліше, і смачніша кухня, і дешевше.
не можу ніяк збагнути, чим може подобатись дуже посередній відпочинок за дурні гроші? але це фанатська тема, їжачки, вони такі
не можу ніяк збагнути, чим може подобатись дуже посередній відпочинок за дурні гроші? але це фанатська тема, їжачки, вони такі
Це про Хорватію? Якщо так, то можна спитати в італійців, які мають тисячі кілометрів свого моря, але все-таки часто зустрічаютьс як мінімум в районі Пули. Відповідь - прозора вода, природня тінь( в Італії платні лежаки по 20 євро), камінь.
Правильно кажуть, може бути холодно. В Рієці в другий половині можете бути розчаровані.
Я максимально пізно був третій тиждень вересня і південніше за Сплітом, якраз район Макарської, то ще було норм, і останній день десь 25 версеня погода в кінець споганилась. В тому самому місці в перші половині вересня було офігенно, ціни вниз, погода супер. Тобто сезон Хорватії, то до першої половини вересня, далі можна просидіти у номері дивлячись на дощ.
Про стан доріг думати нема сенсу, їхати як покаже навігатор і не паритись.
Всім привіт. Є плани поїхати у Хорватію в другій половині вересня - менша спека, менше туристів (?). Суто на море, з маленькою дитиною (нам майже рік 👶). Їхати доведеться аж з Полтави, що вже додає складнощів по дистанції (2000км+)
Не вздумай. Рієка взагалі не про пляжі. В цей час там буде прохолодно, дощі і таке інше. В другій половині вересня взагалі не про Хорватію, але якщо дуже хочеться, то від Макарськи і південніше. А краще в Грецію. І море буде тепліше, і смачніша кухня, і дешевше.
І з Полтави в Грецію ближче, ніж до Макарськи. Наприклад, на Халкідіки
Всім привіт. Є плани поїхати у Хорватію в другій половині вересня - менша спека, менше туристів (?). Суто на море, з маленькою дитиною (нам майже рік 👶). Їхати доведеться аж з Полтави, що вже додає складнощів по дистанції (2000км+)
І з Полтави в Грецію ближче, ніж до Макарськи. Наприклад, на Халкідіки
новачку дорога може бути важчою, а в Хорватію - став на полосу і їдеш собі, навіть обганяти не обов’язково - майже всюди 4-рядка (крім Львів-кордон) хоча погода в цей час в Греції точно буде краще але якщо їхати - Макарська і південніше, навіть Дубровнік (туристів менше а погода тепліше), Рієка - то у вересні для двох романтично погуляти містом, насолодитися один одним (хоча тоді вже краще Пула)
Там всюди 2+ полоси в один бік, в горах, наскільки памятаю - 3 місцями. Смуги широкі, є відбійники там де небезпечно - не думаю, що навіть для початківця мали б бути якісь проблеми.
Суто на море, з маленькою дитиною (нам майже рік 👶). Їхати доведеться аж з Полтави, що вже додає складнощів по дистанції (2000км+).
От тут можуть бути сюрпризи - кожна дитина індивідуальна і може по різному переносити дорогу. Наша в 1.3 нормально доїхала до Хорватії, але, наскільки памятаю, давали інколи гаджети. Станом на зараз такого б не робили - старались би якось по-інакшому розважати дитину. Ну і для власної і дитячої безпеки - дитину в русі не витягуємо з автокрісла і навіть не відщіпаємо.
З потреб мабуть лише загальні - чисте море, щоб можна було легко знайти аптеку чи лікарню в разі чого (тьфу-тьфу-тьфу) і супермаркет під рукою.
Чесно слабо уявляю навіщо аптеки - банальний нурофен і якісь капельки для носа (не судинозвужуючі) можна взяти з собою (тут ще можна зі своїм педіатром порадитись що ще взяти). Ну і всякі там пластирі і шось таке суто зовнішнє. Решта впринципі зазвичай приймається після консультації лікаря, особливо в віці +- рік. Лікарня - нууу тут діло випадку, звісно. В більшості людей в 99% випадках все ок, але кейси завжди бувають. П.С.: МХО сонцезахист SPF 50+ маст хев.
1. з дитиною катаю з 7 місяців, але всі діти індивідуальні, у мене без особливих проблем. 2. поїздка в Хорватію - одна з найлегших для новачка за кермом. Не треба Словенії, нічого не вигадуй. Угорщина - автобан, який впирається прям аж в Дубровнік в Хорватії. 3. підтримую тих хто каже що Рієка занадто північно. Вже в Спліті і околицях навіть в жовтні можна купатися, що казати про вересень. Чим південніше тим тепліше. В Дубровнік сильно не раджу, якось там народу було ну дуже багато. Хоча може в вересні і попустить. 4. перевали і серпантини неприємні в Україні, на автобанах тупо пофіг, їдь дотримуючись знаків з обмеженнями, не забувай звільняти лівий ряд, і все буде добре. 5. аптека буде будь в якому населеному пункті, лікарня полюбе знайдеться десь в доступності, але не знадобиться. Я роблю медичну страховку кожен раз як їду. Для власного спокою. 6. Дорогу розбивай на три шматки, інакше з дитиною намучишся. 7. плануй бюджет. Бо все ж ціни там сильно підросли. ціни в місцевому супермаркеті 8. враховуй обмеження НБУ по зняттю готівки, вона хоч майже і не треба, але буває. То не більше 12 000 грн на тиждень з гривневої картки на зняття, і 100 000 грн на витрати. Платити ЗАВЖДИ вигідніше картою. 9. не забудь що треба купити угорську він'єтку на платні дороги. В Хорватії оплата по шлагбауму.