alexa11 05.10.2024 22:30 пишет: [ спершу ознайомтеся з принципом їх роботи. плавкий запобіжник довготривало тримає струм згідно номіналу. для його спрацювання потрібна значна енергія. або суттево перевищення струму короткочасно, абе несуттеве перевищення довготривало. чим більше струм тим менше часу спрацювання . здаеться спрацьовує при перевищені номінального струму на 50 відсотків. від короткочасного несуттевого перевищення запобіжник не згорить. якщо брати з запасом, то тоді він не спрацює при необхідності.
Що значить "потрібна значна енергія"? Значна це скільки? Десь в інструкціях до запобіжника вказується що значить "суттєвий" і що значить несуттєвий"? Бо без конкретних цифр якась інформація на рівні ОБС...
Mutant 05.10.2024 11:33 пишет: Навіщо мені в голові думати розплавиться той запобіжник чи ні. Краще поставити з невеликим запасом і викинути з голови.
Так можна тоді взагалі не ставити та не витрачати дарма коштів. А якщо цей девайс підбирається під якісь функції (спрацювати при певному струмі за певний час - останньому мало хто приділяє увагу), то треба, щоб його характеристики це дозволяли. "Запас" при виборі плавкого запобіжника - це не те, що може порадувати власника системи в тій небажаній ситуації, коли йому треба спрацювати.
Хз що поганого в "запасі". Ніхто ж не ставить запобіжники на 221 вольт коли у тебе в розетці 220, тому що вони будуть горіти про будь якому коливанні. Саме тому невеликий запас не завадить, щоб не мінять запобіжники при кожному коливанні, чи коли у тебе на 3 секунди скакануло споживання.
Соррі, з такої вихідної точки ("запобіжники на 221 вольт") лікбезом займатися не буду. Але буду ще одним, хто порадить приділити час самоосвіті в інеті по принципах роботи і характеристиках плавких запобіжників, тоді такого типу питань не буде.
Так можна тоді взагалі не ставити та не витрачати дарма коштів. А якщо цей девайс підбирається під якісь функції (спрацювати при певному струмі за певний час - останньому мало хто приділяє увагу), то треба, щоб його характеристики це дозволяли. "Запас" при виборі плавкого запобіжника - це не те, що може порадувати власника системи в тій небажаній ситуації, коли йому треба спрацювати.
Хз що поганого в "запасі". Ніхто ж не ставить запобіжники на 221 вольт коли у тебе в розетці 220, тому що вони будуть горіти про будь якому коливанні. Саме тому невеликий запас не завадить, щоб не мінять запобіжники при кожному коливанні, чи коли у тебе на 3 секунди скакануло споживання.
Соррі, з такої вихідної точки ("запобіжники на 221 вольт") лікбезом займатися не буду. Але буду ще одним, хто порадить приділити час самоосвіті в інеті по принципах роботи і характеристиках плавких запобіжників, тоді такого типу питань не буде.
Ну звісно я образно висловився про вольти, все треба розжовувати , просто хотів проілюструвати що розумний зазор має місце існувати, і це не завжди погано. І ставити запобіжник на 160А, там де може бути 175 з мотивацією "він не одразу розправиться" для мене виглядає дивно.
Mutant 06.10.2024 00:21 пишет: І ставити запобіжник на 160А, там де може бути 175 з мотивацією "він не одразу розправиться" для мене виглядає дивно.
Як я і вище радив, ознайомся з темою хоч теоретично. Порозглядай уважно(!) часо-струмові характеристики плавких вставок/запобіжників згідно їх номіналу, це корисно при виборі елементів самозбору, тоді хоч матимеш уявлення, що можеш очікувати від цього девайсу, на що сподіватися, а на що - ні.
Mutant 06.10.2024 00:21 пишет: І ставити запобіжник на 160А, там де може бути 175 з мотивацією "він не одразу розправиться" для мене виглядає дивно.
Як я і вище радив, ознайомся з темою хоч теоретично. Порозглядай уважно(!) часо-струмові характеристики плавких вставок/запобіжників згідно їх номіналу, це корисно при виборі елементів самозбору, тоді хоч матимеш уявлення, що можеш очікувати від цього девайсу, на що сподіватися, а на що - ні.
Перш ніж тратити час на ознайомлення з чимось давайте вирішим що ми захищаємо запобіжником у ланцюгу інвертор-аккумулятор. Захист тільки від КЗ? Чи щось інше?
Перш ніж тратити час на ознайомлення з чимось давайте вирішим що ми захищаємо запобіжником у ланцюгу інвертор-аккумулятор. Захист тільки від КЗ? Чи щось інше?
Ми? Це вирішує окремо для себе той, хто встановлює. Ну далі приймає рішення згідно своїх знань/уявлень/ілюзій.
Зібрав дві збірки поки по тимчасовій схемі (вилка-шнур-вхід-вихід-шнур-трійник). Все працює - чайник на 2 кВт кип'ятив для перевірки. Чекаю на автомати, щоб до щитів підключити. І виникло декілька питань по експлуатації. - Коли БМС балансує комірки - там різниця між найбільшою і найменшою напругою на комірці десь 0,07В (на обох збірках таке). Це нормальна різниця чи велика? - Коли вимикаєш отой білий 4,2 КВт інвертор кнопкою (збоку), він продовжує крутити вентилятори та заряджати акумулятор. Може воно через деякий час має припинитись, але дивно виглядає. Хоча, може ця кнопка тільки для скидування після помилки. З цим я ще не розібрався. Це тільки у мене такий режим роботи чи у всіх?
- Коли вимикаєш отой білий 4,2 КВт інвертор кнопкою (збоку), він продовжує крутити вентилятори та заряджати акумулятор. Може воно через деякий час має припинитись, але дивно виглядає. Хоча, може ця кнопка тільки для скидування після помилки. З цим я ще не розібрався. Це тільки у мене такий режим роботи чи у всіх?
Это нормально. У китайцев этой кнопкой инвертор не выключается, а переходит в что-то типа энергосберегающего режима. Выключается выдача 220В и нет потребления от батарей, а зарядка от солнца/сети продолжает работать. Если пропадет электричество на входе - он выключится. И включится как только электричество появится, чтобы продолжить заряжать батарею
якщо брати з запасом, то тоді він не спрацює при необхідності.
В чому суть запобіжника між аккумулятором і інвертором крім КЗ? Інвертор не зможе з нього брати струму більше ніж потужність самого інвертора.
Суть в защите тебя от пожара в случае аварии или поломки оборудования. А выйти из строя может как сам инвертор, так и БМС. Твоя БМС-ка - это электронный блок управления, а не предохранитель, она точно так же может выйти из строя и устроить "привет". Транзисторы, которыми она все открывает и закрывает не являются предохранителями и сгорают очень по-разному, чаще всего падая в КЗ. Точно так же инвертор может крякнуть, или сорваться с креплений со стены и упасть на аккум или еще что-нибудь. Вот для этого ставят безотказный, ни от чего независящий, тупой "механический" предохранитель, который отсечет АКБ от всего остального, когда все прочие "умные" системы защиты не отработали.
- Коли БМС балансує комірки - там різниця між найбільшою і найменшою напругою на комірці десь 0,07В (на обох збірках таке). Це нормальна різниця чи велика?
Кстати... А балансировка точно включена? А что стоит в настройках балансировки (порог, ток)? А эта разница - она на батарее без нагрузки или под нагрузкой чайником?
У меня такая хрень была только когда я перед сборкой заряжал каждую ячейку отдельно до одного напряжения, но не до 100%. В итоге при отсутствии нагрузки на ячейках разница была в рамках 0.008В из-за того, что нормальная зарядка тогда поломалась и заряжал понижающими модулями, где с точностью до тысячной фиг выставишь. При попытке зарядить собранную воедино батарею две ячейки быстро убегали выше 3.6В и срабатывала защита. Стоило убрать нагрузку и дать ночь батарее постоять - напряжение по ячейкам выравнивалось, но при попытке дозарядить до полной история повторялась. Полечил зарядкой каждой ячейки отдельно до 3.65В, а потом еще на двое суток все ячейки параллельно соединил и оставил "самовыравниваться". И после собрал батарею. Как бабка пошептала.