что не так будет для лифепо от обычной зарядки при наличии встроенной в него защитной платы?
вопрос для понимания физики процесса, НЕ в целях сэкономить на зарядке
Фізика процесу: Свинцеподібні можна заряджати що до 14.2, що до 14.4, що до 14.8 вольт, різниці принципової нема. Для Lifepo4 різниця є. Я рекомендую заряджати 12-вольтовий Lifepo4 десь до 14-14.2 вольт, не вище, бо вище там толку нема, заряду майже не добавиться, але буде гвалтування акумулятора, бмс і т.д. Ми рахуємо що бмс вміє коректно відрубити зарядку коли на неї подається вища напруга (якщо не вміє то ясно що буде перезаряд і банки пороздуваються), припустимо що зарядне 14.8 вольт, а бмс налаштована на 14.4 вольт, при зарядці напруга буде підніматись, і коли досягне 14.4 то БМС тупо відрубить заряд, тоді на банках напруга поступово впаде (майже зразу), і зарядка знову продовжиться, але знову відрубиться (залежить ця циклічність від налаштування бмс плати), тому це є гвалтуванням. Мало того, навіть якщо в бмс стоїть обмеження 14.4 вольт ( 3.6 на комірку), то все одно бмс скоріше обрубає зарядку ніж 14.4, бо якась з комірок зарядиться сама перша, а збалансуватись може не встигнути, плюс там в самому верху напруга росте дуже швидко, тому рекомендую зарядкою обмежуватись в районі 14 вольт, а уже струм заряду то в залежності від того як швидко треба зарядити. Якщо нікуди не спішити то 0.2С цілком нормально. Якщо блекаути і т.д., треба швиденько впхати, ну нехай 0.35С, може якісь і 0.5С можна, але треба слідкувати за їх температурою... І не забувати що нижче ніж 0 градусів Lifepo4 взагалі не можна заряджати, а при температурі 0-10 градусів струм зарядки обмежити до 0.1С.
я потихоньку собираю инфу вышел на то, что для лифепо ток стабилен все время зарядки для лития и\или свинца он типа меняется в сторону уменьшения под конец ну и скорее всего немного разнится напряжения отключения однако 14,6 - 14,7 разница ни о чем.....
kym 04.12.2024 14:22 пишет: я потихоньку собираю инфу вышел на то, что для лифепо ток стабилен все время зарядки для лития и\или свинца он типа меняется в сторону уменьшения под конец
kym 04.12.2024 14:22 пишет: я потихоньку собираю инфу вышел на то, что для лифепо ток стабилен все время зарядки для лития и\или свинца он типа меняется в сторону уменьшения под конец