Я займався викладанням інформатики в школі десь 30 років тому - вже тоді існували спеціальні методики і відповідне навчальне програмне забезпечення для дітей починаючи з молодшого шкільного віку, тобто з 2-го класу. Думаю, за цей час в цьому напрямку з'явилося немало нового і цікавого. А на практиці все залежить від викладача - якщо він сам знає предмет і вміє його викладати саме малюкам, то успіх прийде.
30 років тому... молодняк В мене перший ІТ сертифікат 1988 року Це до мого досвіду. І викладав теж.
Що я скажу зі свого досвіду. Не треба тулити на модні напрямки чистого програмування, датааналітику та інше. Це ніякого потім профіту не принесе. Також в топку оті "курси" програмування майнкрафту. Це виросте ігроман.
Я-б радив звернути увагу на програмівання роботів. Є таке і в лего и ще якісь виробники. Потім перейде на ардуінкі та інше. Це вже щлях в поки абсолютно нерозвинену робототехніку. А це майбутнє. Та може і сучасність - ті самі назкмні дрони-роботи це з цієї опери.
baton82 25.02.2025 23:00 пишет: І мені цікаво.… Правда малому лише 8
Так Скретч же є. Як на мене кращого не придумати для дітвори. Тай шкільна програма його з 3 класу починає розглядати.
І вірно вище написали, ще є LEGO WeDo, якщо в плані програмування, робототехніка початкова. Можна на Алі купити за 1500 грн набір. Вони і зі Скретчем дружаться, але я зі своїм ще до того не дійшов. Окремо час від чвсу складаємо Lego, окремо в Скретчі творимо.
waz 26.02.2025 10:25 пишет: Я займався викладанням інформатики в школі десь 30 років тому - вже тоді існували спеціальні методики і відповідне навчальне програмне забезпечення для дітей починаючи з молодшого шкільного віку, тобто з 2-го класу. Думаю, за цей час в цьому напрямку з'явилося немало нового і цікавого. А на практиці все залежить від викладача - якщо він сам знає предмет і вміє його викладати саме малюкам, то успіх прийде.
Зараз в шкільному навчанні часи регресу, з 2027 року фізика, хімія, біологія та географія будуть факультативні. Програма по інформатиці навіть в математичній школі ніяка, нормальні викладачі хіба що в платних закладах. Для порівняння - в звичайній школі правда в мат.класі 40 років тому у мене були окремі предмети інформатика, програмування, практикум програмування, матаналіз, аналітична геометрія. В програмі були від дифчислення до теорії ймовірності. Це в школі. Вивчали не тільки високорівневе програмування (якась псевдо мова, потім паскаль, фортран), а й архітектуру еом, починаючи з калькультора. Зараз підтягую одну дитину по програмуванню - чистий лист, їх взагалі нічому не вчать.
waz 26.02.2025 10:25 пишет: Я займався викладанням інформатики в школі десь 30 років тому - вже тоді існували спеціальні методики і відповідне навчальне програмне забезпечення для дітей починаючи з молодшого шкільного віку, тобто з 2-го класу. Думаю, за цей час в цьому напрямку з'явилося немало нового і цікавого. А на практиці все залежить від викладача - якщо він сам знає предмет і вміє його викладати саме малюкам, то успіх прийде.
Зараз в шкільному навчанні часи регресу, з 2027 року фізика, хімія, біологія та географія будуть факультативні. Програма по інформатиці навіть в математичній школі ніяка, нормальні викладачі хіба що в платних закладах. Для порівняння - в звичайній школі правда в мат.класі 40 років тому у мене були окремі предмети інформатика, програмування, практикум програмування, матаналіз, аналітична геометрія. В програмі були від дифчислення до теорії ймовірності. Це в школі. Вивчали не тільки високорівневе програмування (якась псевдо мова, потім паскаль, фортран), а й архітектуру еом, починаючи з калькультора. Зараз підтягую одну дитину по програмуванню - чистий лист, їх взагалі нічому не вчать.
ЇХ не вчать основному - побудові алгоритмів. Тому я й рекомендую робототехніку. Там без алгоритму нікуди.
Тут як то кажуть "палка о двох кінцях". Як раз 42 роки тому я без спецшколи мтематичної вступив до суто математичної спеціальності в КПІ. У нас в групі студетів 7—9 було після фізматшкіл ( переважно після 145 і) з отим усім гамузом знань. Вивчали усі все по новому і у досить іншому контексті. Після 6 років навчання жоден випускник 145 червоного диплому не отримав і до аспірантури не вступив. А щодо сучасної програми як батько 13 річного восьмикласника скажу що це просто треш. У сьомому класі було на тиждень 4 уроки літератури, 3 уроки української мови (де вчать не мову, бо все потрібне вже вивчили за перші 4 класи, а нікому не потрібне мовознавство) окремо всесвітня історія, окремо історія України, по два уроки географії та біології (вчать повну маячню) і один урок інформатики на тиждень. Кого і для якого життя навчає школа? Письменників і літературознавців з біологічним уклоном готуємо?
Тут як то кажуть "палка о двох кінцях". Як раз 42 роки тому я без спецшколи мтематичної вступив до суто математичної спеціальності в КПІ. У нас в групі студетів 7—9 було після фізматшкіл ( переважно після 145 і) з отим усім гамузом знань. Вивчали усі все по новому і у досить іншому контексті. Після 6 років навчання жоден випускник 145 червоного диплому не отримав і до аспірантури не вступив. А щодо сучасної програми як батько 13 річного восьмикласника скажу що це просто треш. У сьомому класі було на тиждень 4 уроки літератури, 3 уроки української мови (де вчать не мову, бо все потрібне вже вивчили за перші 4 класи, а нікому не потрібне мовознавство) окремо всесвітня історія, окремо історія України, по два уроки географії та біології (вчать повну маячню) і один урок інформатики на тиждень. Кого і для якого життя навчає школа? Письменників і літературознавців з біологічним уклоном готуємо?
Ну як для кого. Он вже фаріон вимагають Героя України дати за неоцінний внесок в освіту...
Для порівняння - в звичайній школі правда в мат.класі 40 років тому у мене були окремі предмети інформатика, програмування, практикум програмування, матаналіз, аналітична геометрія. В програмі були від дифчислення до теорії ймовірності. Це в школі.
Аж интересно стало - можете озвучить что это за школа такая была ? Точно матанализ был ?
Tarasoff 01.03.2025 17:05 пишет: Для порівняння - в звичайній школі правда в мат.класі 40 років тому у мене були окремі предмети інформатика, програмування, практикум програмування, матаналіз, аналітична геометрія. В програмі були від дифчислення до теорії ймовірності. Це в школі.
Сори, но это какие-то сказки, такого обилия предметов даже в физмате не было, не то что в "обычной школе", такой набор предметов - это уже институт и то не всякий факультет таким мог похвастаться. Я учился в обычной школе в математическом классе с кучей математики в неделю, да, дифуравнения мы проходили и какие-то совсем зачатки матанализа, но это все было под названием "Аглебра" и "Геометрия".
Tarasoff 01.03.2025 17:05 пишет: Для порівняння - в звичайній школі правда в мат.класі 40 років тому у мене були окремі предмети інформатика, програмування, практикум програмування, матаналіз, аналітична геометрія. В програмі були від дифчислення до теорії ймовірності. Це в школі.
Сори, но это какие-то сказки, такого обилия предметов даже в физмате не было, не то что в "обычной школе", такой набор предметов - это уже институт и то не всякий факультет таким мог похвастаться. Я учился в обычной школе в математическом классе с кучей математики в неделю, да, дифуравнения мы проходили и какие-то совсем зачатки матанализа, но это все было под названием "Аглебра" и "Геометрия".
+1 У мене взагалі є сумніви у тому, що 40 років тому існував предмет "інформатика", навіть у вищах.
GreenMile 02.03.2025 18:25 пишет: Сори, но это какие-то сказки, такого обилия предметов даже в физмате не было, не то что в "обычной школе", такой набор предметов - это уже институт и то не всякий факультет таким мог похвастаться. Я учился в обычной школе в математическом классе с кучей математики в неделю, да, дифуравнения мы проходили и какие-то совсем зачатки матанализа, но это все было под названием "Аглебра" и "Геометрия".
+1 У мене взагалі є сумніви у тому, що 40 років тому існував предмет "інформатика", навіть у вищах.
Була досить рано, десь з 7 класу, пару років, і підручник відповідний був. В старших класах вже не інформатика, а програмування і практикум програмування - окремі предмети. Одиночних уроків теж не було, останні три роки в школі були пари, як в виші. Звісно, вишмат давався досить поверхньо, хоча добре пам'ятаю купу задач по теорії ймовірності, вчителька фанатка доставала. Що цікаво, пізніше в КПІ теж серед інших вивчали мк-52/61, смішно було )
Да ладна. Тебе диплом показать? Или свідоцтво про мої перші ІТ курси ( ну тоді це інакше просто назиалося) в рамках факультативу до шкільної програми з інформатики, дата на якому 1988рік !!!
Да ладна. Тебе диплом показать? Или свідоцтво про мої перші ІТ курси ( ну тоді це інакше просто назиалося) в рамках факультативу до шкільної програми з інформатики, дата на якому 1988рік !!!
40 років тому був не 1988 рік. Я школу закінчив у 1983 і тоді ж вступив до КПІ. В політеху ми вивчали программування, але згадки про предмет під назвою інформатика у той рік не було. Це події відбувалися 41,5 роки тому.
За 40 не скажу, а от 35 років тому навіть у дуже середній школі у Вінниці інформатика була (на БК0010)... Більш в того на учбово-виробничому комбінаті навіть окрема спеціальність була - спочатку на ДВК-2м, потім навіть на ІВМ ХТ..
Не треба тулити на модні напрямки чистого програмування, датааналітику та інше. Це ніякого потім профіту не принесе. Також в топку оті "курси" програмування майнкрафту. Це виросте ігроман.
Я б начинал с изучения ladder-diagram и PLC. Не знаю бывают ли бытовые (возможно арудинки?), но можно начать с Siemens Logo, Omron Zen, IMO и подобных. Там все просто вначале, почти рисование. И дает представление об алгоритмах, циклах, структурах и пр.
harald67 02.03.2025 07:13 пишет: Як раз 42 роки тому я без спецшколи мтематичної вступив до суто математичної спеціальності в КПІ. У нас в групі студетів 7—9 було після фізматшкіл ( переважно після 145 і) з отим усім гамузом знань. Вивчали усі все по новому і у досить іншому контексті. Після 6 років навчання жоден випускник 145 червоного диплому не отримав і до аспірантури не вступив.
Гм, мої спостереження щодо "суто математичної спеціальності в КПІ" дещо інші, 35 років тому. В групі з різноманітних спецматшкіл були трохи менш ніж абсолютно всі, переавжно да, 145. Випускники тих фізматшкіл перші пару курсів напіввідпочивали, бо трохи менш ніж все їм було вже знайомо. Червоних дипломів отримали дофіга. В аспірантуру не пішов майже ніхто, але не тому, що не хтіли, або нездатні, а тому, що курса ще з 3го - працювали паралельно з навчанням, к випуску мали вже повноцінний робочий день, і досвід, і доходи, ніяк неспівразмірні з аспірантурою. Наразі трохи менш ніж всі - сеньйор+ в всіляких айтішних конторах по всьому світу, виключення - тільки ті, хто визнали помилку в виборі професії, і не захотіли в айтішники самі.
Makovsky 05.01.2025 18:35 пишет: цікавить gamedev - більше даже не програмування - а наприклаж створення персонажей
Треба визначатись, це катастрофічно різні речі. Створення персонажів - вообщє ніяк не програмування навіть і близько, і ні з якими натяжками. Створення персонажів - то малювання, анімація, 3д дизайн, звукорежисура і таке інше.
kkk_GAZ240 01.03.2025 18:29 пишет: ЇХ не вчать основному - побудові алгоритмів. Тому я й рекомендую робототехніку. Там без алгоритму нікуди.
В "побудови алгоритмів" в сучасному світі є нормальна назва - computer science. Воно, власне, істотно більше за лише побудову алгоритмів, але саме воно - основне. Чого і раджу всім бажаючим вчить айті фундаментальним чином, причому да, змалечку, 13 років - цілком годно має буть. А оті всі модні дєтскі курси по скретчам, роблоксам, майнкрафтам і веб-дізайнам, звичайно, тотальна профанація. Краще, ніж дебільні роліки в тіктоку дивитись, це да, але вчить воно трохи більш ніж нічому змістовному.