autoua
Autoua.netФорумІнформатика та побутова електроніка

Сонячні електростанції

Супер писатель! **
6 лет (13 лет за рулем), Киев
С нами с 01.07.2018

Сонячні електростанції
      6 марта 2025 в 02:00 Гілками

Діліться пліс в кого яка генерація, як працюють панелі і т.д. Нам повезло що зі світлом цієї зими було все добре, але багато хто злякався і навстановлював панелей, то ж діліться пліс який практичний досвід по експлуатації, на що вистачає в які періоди року, а то свої панелі ніяк не можу встановити, валяються під навісом, планки поставив, але хочу дах білим помалювати під панелями, то цікаво як воно і що, бо по сайту Калькуляція генерації можна тільки якісь теоретичні дані побачити, та й не спішу встановлювати бо щось ті шахеди літають сильно, тиждень назад за 300 метрів був прильот.

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
Шкодоволгный Вазотавр *
54 года (33 года за рулем), Киев
С нами с 06.07.2001

Re: Сонячні електростанції [Re: HDC1]
      6 марта 2025 в 09:06 Гілками

Панелей на 3.5квт, инвертор 3квт, батарея 5квт
Сейчас в солнечный день хватает на потребление дома 300-500 Вт. Летом-осенью хватает вообще на всё. Работает сейчас по схеме панель+сеть+батарея. Когда станет потише поставлю панель+батарея+сеть.
По цене только за счет ночных потреблений летом-осенью платил 200-400грн за дом в 250метров.
Сейчас за счет немного подтапливания ночью электрикой получается 1300-1500грн.

Основная цель была в том чтоб у меня зимой бесперебойно работало отопление и минимум техники (роутеры и холодильники). С этой задачей я полностью справился.

Подумываю еще о дополнительной подпоре на горячую воду в виде тепловых конвекторов. Может даже с включением их в цепь отопления зимой, что-бы меньше тратить газа на батареи. Надо прикинуть будет с кем-то знающим.

Я не считал точно, но окупится моё железо лет за 5-6.
Основной профит - то что мои спокойны и мы (скорее я ) обращаем внимание на отключения только из-за того чтоб не перегружать инвертор.
Наверное как будет оказия ( немного денег) поменяю 3квт на 4квт и тогда и эту проблему забудем.

В общих чертах так.

ПС: никаких особо замеров по генерации, нагрузкам пока не делаю - пока это не самое главное. Главное что у меня всегда есть электричество в доме.

Змінено kkk_GAZ240 (09:08 06/03/2025)

опытный писатель **
Киев
С нами с 28.08.2006

7 марта 2025 в 09:23 Гілками

HDC1 06.03.2025 02:00 пишет:

свої панелі ніяк не можу встановити, валяються під навісом, планки поставив, але хочу дах білим помалювати під панелями

вони точно тобі потрібні?

На сайті app.opensolar.com все можна порахувати.

На якісь дива від білої фарби я б не розраховував, це якщо навіс і все навкруги біле.

опытный писатель ***
Херсон
С нами с 24.01.2009

7 марта 2025 в 11:48 Гілками

HDC1 06.03.2025 02:00 пишет:

Діліться пліс в кого яка генерація, як працюють панелі і т.д.

Из собственного опыта, который в принципе подтвердил изученное по данной теме (в том числе на примере цифр реально работающих станций): примерно выработку можно посчитать по "Таблица солнечной инсоляции по городам Украины" (легко гуглится по этой фразе).
Указанную там цифру для своего (или географически приближенного) города умножаем на мощность установленных панелей и потом умножаем на количество дней в месяце. И, чтобы наверняка, из полученной цифры вычитаем 10%. Это получится примерная выработка для панелей, которые никогда не затеняются, смотрят строго на юг и установлены под углом 30 градусов.

Ну а сколько из этой энергии получится использовать - тут уже сугубо индивидуально и зависит от потребления дома и доступной емкости аккумуляторов, куда можно запасать эту самую энергию (т.к. сценарии чередования солнце/пасмурно "день через день" и "неделя через неделю "- это в итоге одинаковое количество солнечных дней, а с точки зрения использования/запасания этой самой энергии - кардинально отличается)

Змінено SeMeNUA (11:52 07/03/2025)

Супер писатель! **
С нами с 01.07.2018

Re: Сонячні електростанції [Re: SeMeNUA]
      7 марта 2025 в 14:50 Гілками

SeMeNUA 07.03.2025 11:48 пишет:

примерно выработку можно посчитать по "Таблица солнечной инсоляции по городам Украины" (легко гуглится по этой фразе).
Указанную там цифру для своего (или географически приближенного) города умножаем на мощность установленных панелей и потом умножаем на количество дней в месяце. И, чтобы наверняка, из полученной цифры вычитаем 10%. Это получится примерная выработка для панелей, которые никогда не затеняются, смотрят строго на юг и установлены под углом 30 градусов.

Ну по калькуляції виробітки то ось є сайт на якому навіть можна вказати в якому напрямку повернуті панелі, їх кут нахилу, по калькуляції ніби багато можливостей.
ось

СуперСтар **
47 лет (27 лет за рулем), UA
С нами с 20.11.2003

7 марта 2025 в 15:26 Гілками

ось той сайт, що ти давав у стартовому пості досить точно показує очікуваний результат. Далі вже нюанси наскільки воно взагалі критично, типу наявність електрики завжди, зменшення витрат (в мене все на електриці і за рік десь 15 МВт споживаю, тому система націлена на нульове споживання з мережі за рік + автономність на добу), тому встановити чи ні, то вже тобі зі своїх ввідних треба думати.

опытный писатель ***
Херсон
С нами с 24.01.2009

7 марта 2025 в 15:50 Гілками

HDC1 07.03.2025 14:50 пишет:

Ну по калькуляції виробітки то ось є сайт на якому навіть можна вказати в якому напрямку повернуті панелі, їх кут нахилу, по калькуляції ніби багато можливостей.
ось

Да, я видел. Но вопрос же был как раз про "насколько оно соответствует реальности". Я написал расчет, который проверен мной на практике.
Мне лень разбираться в том сайте за ненадобностью. Можешь там вбить необходимые данные и посмотреть, совпадет ли их расчет +- с моим. Если да, то я бы тогда их результаты принимал за соответствующие действительности.

Но, повторюсь, эти все теоретические цифры месячной/годовой выработки играют далеко не первоочередную роль, если разговор идет не о продаже по зеленому тарифу, т.к. реальные цифры потребленной домом энергии будут кардинально отличаться.

Еще добавлю к цифрам, ИМХО тоже весьма важный показатель, но я про него забыл в прошлом посте: в очень пасмурную/дождливую погоду панели будут вырабатывать 5-10% от своей мощности. Я ориентируюсь даже на 5-7%. Т.е. зимой запросто может быть 7-10 дней подряд, когда панели вырабатывают вот эти крохи от своей реальной мощности. Это важно для расчета, если цель - получить полную автономность

Супер писатель! **
С нами с 01.07.2018

Re: Сонячні електростанції [Re: keen]
      7 марта 2025 в 23:33 Гілками

keen 07.03.2025 15:26 пишет:

ось той сайт, що ти давав у стартовому пості досить точно показує очікуваний результат. Далі вже нюанси наскільки воно взагалі критично, типу наявність електрики завжди, зменшення витрат (в мене все на електриці і за рік десь 15 МВт споживаю, тому система націлена на нульове споживання з мережі за рік + автономність на добу), тому встановити чи ні, то вже тобі зі своїх ввідних треба думати.

Але той сайт не враховує холосте споживання інвертора. Перевірив на своєму ( Деє 8 кВт), так він зараза прожорливіший набагато ніж 6, він чисто на своє споживання бере в районі 70 Вт якщо мережа відключена ( від акумулятора), а якщо мережа підключена то від мережі аж 120 Вт +- бере. Ненажера ще та. Це получається якщо підключений до мережі то за добу майже 3 кВт* годин зїсть.

V.I.P **
С нами с 10.09.2003

8 марта 2025 в 09:56 Гілками

скажите, есть електрика постоянно, стоит ли заморачиваться с панелями? спасибо.

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

Re: Сонячні електростанції [Re: nosatiy]
      8 марта 2025 в 12:33 Гілками

nosatiy 08.03.2025 09:56 пишет:

Панелі то не про миттєві вигоду, то інвестиція в довготривалий проект. Зазвичай вони окупаються за років 5, після цього ти маєш халявну електрику плюс незалежність від електрики в дтротах ДТЕК. Наскільки це варто кожен вирішує сам.

Супер писатель! **
С нами с 01.07.2018

Re: Сонячні електростанції [Re: nosatiy]
      8 марта 2025 в 18:49 Гілками

Якщо є де їх поставити і тим більше якщо вже щось для системи куплено ( наприклад інвертор з акумулятором), то звичайно що варто доставити ще панелі, зараз ціни вже заспокоїлись трохи внизу, і акумулятори і інвертори вже продаються по самому дну ( їх уже майже ніхто не купляє, накупились за рік), панелі купляють потроху.
Ціни зараз такі що припустимо інвертор Деє 6 кВт + акумулятор 15 кВт * годин + 5 кВт панелей + кріплення + робота по монтажу - це все можна вкластись приблизно в 3000-3200 доларів. Для порівняння влітку сусіду таке встановили за 5500 доларів, причому навіть не таке, таке там тільки панелі приблизно 5 кВт, акумулятор йому поставили тільки 5 кВт*годин, а інвертор якийсь китай дешевий.

важничающий писатель **
12 лет за рулем,
С нами с 22.11.2012

8 марта 2025 в 21:09 Гілками

HDC1 08.03.2025 18:49 пишет:

Якщо є де їх поставити і тим більше якщо вже щось для системи куплено ( наприклад інвертор з акумулятором), то звичайно що варто доставити ще панелі, зараз ціни вже заспокоїлись трохи внизу, і акумулятори і інвертори вже продаються по самому дну ( їх уже майже ніхто не купляє, накупились за рік), панелі купляють потроху.
Ціни зараз такі що припустимо інвертор Деє 6 кВт + акумулятор 15 кВт * годин + 5 кВт панелей + кріплення + робота по монтажу - це все можна вкластись приблизно в 3000-3200 доларів. Для порівняння влітку сусіду таке встановили за 5500 доларів, причому навіть не таке, таке там тільки панелі приблизно 5 кВт, акумулятор йому поставили тільки 5 кВт*годин, а інвертор якийсь китай дешевий.

Встановелння суттєво залежить від того куди ставити і як ставити
Дея 6квт приблизно 900 у.о. , акумулятор 10 квт десь 1300 вийде. 15 квтг нормальні є тільки у jsdsolar але вони скурвилися сильно того року. Панелі приблизно 80 у.о. за 400-ку (500+ не сильно до 6квт деї підходять, якщо це не оновлена версія, але тоді це 1.1к+) ітого по панелях 16 шт * 80 = 1300
вже 3500
Встановелння буде приблизно 30-40 у.о. за панель скоріше за все, але там суттєво залежить від умов.

важничающий писатель **
12 лет за рулем,
С нами с 22.11.2012

Re: Сонячні електростанції [Re: windowz]
      8 марта 2025 в 21:10 Гілками

А да... і не треба в білий кришу малювати. Якщо вам продали двосторонні панелі, і ви іх не будете підіймати хоча б на метр над кришою - вас розвели

UA 2
IesuiT **
пригород
С нами с 31.10.2005

8 марта 2025 в 21:19 Гілками

а чому самому не встановити особливо якщо не високо?-)

Супер писатель! **
С нами с 01.07.2018

8 марта 2025 в 21:32 Гілками

windowz 08.03.2025 21:10 пишет:

А да... і не треба в білий кришу малювати. Якщо вам продали двосторонні панелі, і ви іх не будете підіймати хоча б на метр над кришою - вас розвели

Так 2-сторонні панелі можна встановлювати по такому ж принципу на дах як і 1-сторонні, просто працюватимуть як 1-сторонні та й усе.
Оце те чим я займаюсь це дрочня повна ( малюю дах, більші проміжки між панелями), бо:
більше кріплення піде на панелі, малювати це ще та фігня, сьогодні малював то менше половини за 4 години, незручно воно, краще на 1-2 панелі більше докупити і буде і менше головняку і більше виробітку

Супер писатель! **
С нами с 01.07.2018

8 марта 2025 в 21:37 Гілками

windowz 08.03.2025 21:09 пишет:

Встановелння суттєво залежить від того куди ставити і як ставити
Дея 6квт приблизно 900 у.о. , акумулятор 10 квт десь 1300 вийде. 15 квтг нормальні є тільки у jsdsolar але вони скурвилися сильно того року. Панелі приблизно 80 у.о. за 400-ку (500+ не сильно до 6квт деї підходять, якщо це не оновлена версія, але тоді це 1.1к+) ітого по панелях 16 шт * 80 = 1300
вже 3500
Встановелння буде приблизно 30-40 у.о. за панель скоріше за все, але там суттєво залежить від умов.

Трохи нижчі ціни зараз, бо:
1) Deye 6 кВт - уже за 850 доларів є пропозицій
2) нащо той акумулятор 10 кВт за 1300 доларів, коли є за 1250 доларів на 15 кВт*годин ( я продаю свіжий хороший самозбір). Якщо самому заморочитись, купити комірки і все інше, зібрати, то може навіть ще чуть дешевше получитись.
3) Панелі 400 Вт по 80 доларів це таке було мабуть кілька місяців назад, зараз 400 Вт є по 55 доларів, або по 65+- доларів 450 ватні.
4) по установці то все залежить від умов і від апетиту установщиків, причому більше від апетиту саме. Я заморочився і встановлюю собі із сусідом разом. Скажу як є - робота дуже проста, єдине це незручність по даху лазити із нахилом 30 градусів, але це на багато простіша робота ніж наприклад фасади робити, штукатурка, бетон тягати і т.д.. На встановлення 23 панелей 450 Вт ми вдвох ( неспеціалісти) витратимо 4 дні.

важничающий писатель **
12 лет за рулем,
С нами с 22.11.2012

8 марта 2025 в 22:02 Гілками

HDC1 08.03.2025 21:37 пишет:

Трохи нижчі ціни зараз, бо:
1) Deye 6 кВт - уже за 850 доларів є пропозицій
2) нащо той акумулятор 10 кВт за 1300 доларів, коли є за 1250 доларів на 15 кВт*годин ( я продаю свіжий хороший самозбір). Якщо самому заморочитись, купити комірки і все інше, зібрати, то може навіть ще чуть дешевше получитись.
3) Панелі 400 Вт по 80 доларів це таке було мабуть кілька місяців назад, зараз 400 Вт є по 55 доларів, або по 65+- доларів 450 ватні.
4) по установці то все залежить від умов і від апетиту установщиків, причому більше від апетиту саме. Я заморочився і встановлюю собі із сусідом разом. Скажу як є - робота дуже проста, єдине це незручність по даху лазити із нахилом 30 градусів, але це на багато простіша робота ніж наприклад фасади робити, штукатурка, бетон тягати і т.д.. На встановлення 23 панелей 450 Вт ми вдвох ( неспеціалісти) витратимо 4 дні.

50 у.е. не принципово
До самозбірного акумулятора ще бажано тепловізор хоча б в оренду. Знов ж таки, ви не рахуєте витрачений час на пошук, збір і т.д.
по панелях ваша правда
По установці - 8 людиноднів це фактично третина місяця. Якщо третина вашого заробітку меньша за вартість найннятих фахівців - то може воно того й варте.
В моїх двох випадках кут нахилу 45% і високо достатньо, я туди і за гроші не поліз би

Супер писатель! **
С нами с 01.07.2018

8 марта 2025 в 22:09 Гілками

windowz 08.03.2025 22:02 пишет:

До самозбірного акумулятора ще бажано тепловізор хоча б в оренду

Маю тепловізор, але він не багато інформації показує по акумуляторі, вольтметр більш надійна штука.

По установці - 8 людиноднів це фактично третина місяця. Якщо третина вашого заробітку меньша за вартість найннятих фахівців - то може воно того й варте.

Дивись, краще ніж сам тут тобі не зробить хтось, нащо щоб мені хто попало ті панелі встановлював і я думав чи він там нормально загерметизував дирку в даху чи потім чекати коли буде текти під час дощу, чи буду думати він правильно встановлював мої панелі чи ходив по них чи коліном обпирався?
З приводу 8 людиноднів які піде: це на установку 23 панелей, саме менше що мені співали за роботу це 30000 грн, тому можна кожному порахувати наскільки йому це вигідно чи ні. Мені норм, можна попрацювати, взяти вихідні на роботі, ітак нема куди їх дівати, а комусь може й не варто.

важничающий писатель **
12 лет за рулем,
С нами с 22.11.2012

9 марта 2025 в 00:39 Гілками

HDC1 08.03.2025 22:09 пишет:

Маю тепловізор, але він не багато інформації показує по акумуляторі, вольтметр більш надійна штука.

Його просто треба використовувати при великих струмах на акумі. У колеги був випадок шпилька мала дефект - на тому контакті грілося більше. Вольтметр цього не покаже

Супер писатель! **
С нами с 01.07.2018

9 марта 2025 в 02:00 Гілками

windowz 09.03.2025 00:39 пишет:

HDC1 08.03.2025 22:09 пишет:

Його просто треба використовувати при великих струмах на акумі. У колеги був випадок шпилька мала дефект - на тому контакті грілося більше. Вольтметр цього не покаже

Покаже вольтметр, бо на тій комірці між площадкою і шпилькою буде більше падіння напруги. Ну і по бмс звісно покаже при заряді-розряді що якась комірка чи то буде більше просідати чи то буде більше вперед вириватись. Я про те що тепловізор маю, хороший, але від нього інформативності не багато.

Autoua.netФорумІнформатика та побутова електроніка
Додаткова інформація
0 користувачів і 6 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  AlMat, Yorc, moderator 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 2928

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія