Кениец 02.05.2025 08:47 пишет: Ariston VLS EVO - ні в якому разі не беріть. Пропрацював роки 2-3 і на смітник. За відгуками у багатьох користувачів приблизно такий же термін служби був.
У мене в одній квартирі працює восьмий рік, в іншій - п'ятий. При цьому той, якому 5 років, працює безперервно - є єдиним джерелом гарячої води у квартирі.
теж працює >5 років. Але не постійно, а тільки під час відключення. Ну й стоїть редуктор тиску, а також, після його вимкнення, перекриваю крани тільки після того, як вода в ньому охолоне.
Ariston ABS VLS EVO (Ariston Velis) 50 літрів працює 11,5 років, у жовтні 2021 року шановний форумчанин Александр Николаев 5 ( ), робив йому профілактику (заміну магнієвого анода, ремонт). p.s. нещодавно придбав ще такий (як запасний) на випадок виходу з ладу, що знаходиться в експлуатації. Ця модель єдина, яка стає в нішу у ванній кімнаті.
p.s.2 Ariston Ti80QB досі працює з 2004 року (вік- 21), чистив самостійно в 2011 та 2018 роках, анод не змінював, оскільки планував його списувати за віком, і на заміну придбав схожий (за розміром та кріпленням) бюджетний Ariston BLU R 80 V.
DimonDSV 08.05.2025 13:49 пишет: а якого об'єму взяти на перекантуватися місяць поки відключення? всі разом не миємося. посуда не миється. чисто на душ.
Мінімальний робочий бойлер - 15 літрів. Встачає помити посуд (якщо сім'я не 10 чоловік), або помитися, або дівчині помити голову (це окремо вимагає багато води). Нагрівається 15-25 хв - і знов може хтось помитися.
DimonDSV 08.05.2025 13:49 пишет: а якого об'єму взяти на перекантуватися місяць поки відключення? всі разом не миємося. посуда не миється. чисто на душ.
Я за власним досвідом (дружина, я, син, посуд миє посудомийна машина) взяв би 80 (у мене зараз такий) . Якщо зовсім не вистачає місця під бойлер то 50. Менше - немає сенсу гроші витрачати.
harald67 09.05.2025 07:07 пишет: Якщо зовсім не вистачає місця під бойлер то 50. Менше - немає сенсу гроші витрачати.
моя думка така сама. Є вузькі довгі варіанти типу willer, є пласкі і традиційні круглі, втулити можна. Менше 50 нормально помитися важко. Треба перекривати воду коли намилюєшся.
DimonDSV 08.05.2025 13:49 пишет: всі разом не миємося. посуда не миється. чисто на душ.
Мені в такому режимі вистачало 30л, але це впритик з миттям голови в кілька етапів (шампунь, бальзам). Між змиваннями ясношо воду треба вимикати, я і з ЦГВ завжди так робила.
nickka 09.05.2025 07:46 пишет: Треба перекривати воду коли намилюєшся.
А нащо вода коли намилюєшся?
Хто як любить. Я не люблю перекривати воду, може в очі мило потрапить, може треба ногу змити щоб не ковзнутися і не нає... впасти, коротше. Хоч і термозмішувачі стоять, вони все одно якийсь мінімальний час виходять на режим, в цей час може бути холодна або гаряча вода.
Лучше общаться не с мастерами, которым пофиг покупательские предпочтения, что заказали и привезли, то и установят, главное для них - что бы это была замена одного бойлера на другой где всё проложено и нужно просверлить аж 2 дырки под новую навесную планку, тогда установка проста и дома к вечері будут заранее. Магазинные продавцы - это как не печаольно звучало для интернет магазинов и даже тех кто в розничной сети стоит целыми днями на ногах - как попугаи, которым что сказали, что предыдущий более "опытный" продавец чеканил, то и говорят. Умники и форумы - тратим время, учимся читать между строк и анализировать инфу.
2) Брэнды, к которым мы кроме эстетики и нафаршированности конечно плюсуем надежность.
При очень большом многаобразии, особенно из Поднебесной, менее выгодный, более относящийся к странам 3го мира, наш рынок завален не мене половины откровенным хламом, который сюда пошёл после того как именитые компании лет 10 назад открыли заводы у мышеедов и начали заваливать Азию известными брэндами, которые уже текут на первый год эксплуатации. Те же итальяно-скандинавские монстры Electrolux, Zanussi, Ariston. Многие брэнды до войны изготавливались нацистами в пидарасии для нашего рынка, но убогое производство (старое стоковое оборудование или украденные и вывезенные заводы после окончания Второй МВ заваевателями-освобадятлами), низкого качества сырье или его обработка и дешёвая раб сила выдавали на гора тоже самое что сейчас гонят китайцы.
А ведь плоские вертикальный бойлеры от Электролюкса такие соблазнительные! А ведь карабас-барабас, который в лице европейца должен жить и махать хлыстом, что бы у мартышек не снижалось качество... имеет 1 жизнь. Пол года европейцы не выдерживают в таких муравейниках, где спят, жрут, рожают и няньчат детей на заводах, там же и спят. Вроде и человеческие условия, что бы не тратить время на дорогу домой в хижину, но по-сути это уже не люди а раб безмозглая сила. Не соображают, био роботы.
Если рассматривать Восточно-Европейский рынок где есть заводы, то от них поставки уменьшились, банальная себестоимость, которая не дает большой прибыли нашим импортер группам. Но если посчастливится, то пример: Bosch на 80 л работает без чистки и замены тэна уже 10 лет, хотя работает когда отключают горячую воду, конечно не на постоянке 7/24 как для бани, поэтому на форумах хвастовство типа мой бойлер уже 15 лет работает - это как расход бензина в городском трафике, ни о чем.
Если Gorenje, то бытует устойчивое мнение, что компании, специализирующиеся хорошо в одном, не могут получить тот же уровень качества, переклеевая логотип LG с микроволновок и мониторов на куховаренную утварь. Ну это как шинный гигант выкупает контрольный пакет акций гаража в кислотно-зигующей Сербии и стругает откровенное говнище и дальше, но с новым логотипом. Понимая что здесь он опустит планку Мишелин, боссы решают что гараж-завод выпускает фигню под старым брэндом Риккен, но везде где не попадя указывает что это же суббренд самого Мишелина! Т.е. именитость в продажи пихаем, ну а если рынок начнёт плеваться от этого и дальше, то можно отморозиться, ведь этот отстой не Мишелин сам делает. В общем двойные ЕС стандарты и хитрая игра на рынке брэндов и их позиционирования.
И это в любой области, например в полиграфии: открыв завод в Румынии, итальянский брэнд Россини (входит в тройку мировых столпов по изготовлению широкоформатных слив где размер - диаметр имеет важное значение для точности в тысячных 1 мм), начинает гнать откровенные "бананы", которые на половиину даже не могут зайти на мандрель даже с максимальной подачей воздуха.
До 2022-го как-то общался с сервисниками, которые ближе к информации и статистике: какие з/ч, каких брэндов и на какие типы быт техники и моделей больше всего заказывают сюда для ремонтов и замен, на тему бойлеров, т.к. откровенно выбирать было попросту не из чего, это правда! В общем заказал более-менее плоский бойлер Atlantic Vertigo 50 MP 040F , делают в Восточной Европе и крупноузловая у нас где-то. Но их не шифруют, если Украина - то только определенные модели и пишут что это Украина. А если ЕС, то ЕС. Работает на постоянке как альтернатива стд водопостачанню гор води. Найти бОльший литраж именно с ЕС - думаю не проблема.
С другими менее известными брэндами, и даже не брэндаи а "переклеечниками этикеток" у меня тогда не было ни времени, ни желания выяснять кто из какого сарая вылез и какая там система контроля качества, которая даже по ЕС номам 9001 ни о чём не говорит и не гарантирует выход откровенного и даже скрытого брака.
3) Критерии подбора и техническая сторона как условие задачи для подбора также, всегда лежат в плоскости самого заказчика, как он сможет сам доступно пояснить что бы быть правильно услышанным, поэтому оставлю это право за теми кто ищет.
Здесь один нюанс всё-же скажу о литраже: если семья на 3 чела, то 50л хватит что бы каждый день мыть посуду с готовкой на кухне, вечером всем помыться. Не надо стравливать 10 минут холодную воду из крана горячей воды, которая дойдёт до 12 этажа не так быстро как это знают жильцы многоэтажек. Кстати, даже Аристоны ЕС производства на 30 л как алтернатива стд водаснабжению гор воды успешно работают для семьи из 2х чел, но болнн 3х лнт не живут. Чистить и менять тэн желания нет, т.к. суммарно на тэн и ежегодную чистку = работу получится выложить почти ту же стоимость нового бойлера. Проще купить новый и экономить время!
И да, наличие более успешного решения под названием эмалированый корпус, или эбонитовой волшебный стержень или карбоновый тэн, двойной бак и т.п. вовсе не говорят о продукте вообще ничего. Китайская слепая копировка ведёт только к тому что конечный продукт не работает, работает со сбоями в электронике, течёт сразу или через год когда гарантия убежала, да и сервис вас встретит с улыбкой и обыденной фразой : "покупайте что-то более надёжное, на это гарантии нет и ремонту не подлежит, т.к. нет з/ч". Если Электролюксы текут позорно уже более 10 лет, то копировка брэндов с открытием ТМ в Польше и Украине лишь отщипывают часть аудитории, которая безмятежно готова покупать красивую конфетку да гнилую внутри кормя эти бездарные компашки с ТМ, которые пооткрывали папаши своим губашлёпным вешалкам или мальцам-мажорам. Ну как это объяснить ещё? Соотношение цена/наработка на отказ только покажут глубину всех глубин для сравнения, именно правильного сравнения а не бытовых разговоров домохозяек типа "а у меня 15 лет работает из Чехии, значит остальное фигня полная!" Но ктои же будет считать собственную глупость в виде сравнений, когда о недальновидности и лени мониторить инфу заранее, можно только признаться самому себе? Сори за спитч, здесь такие поверхностные сравнения могут быть, что я бы посоветовал бы обратиться к профессиональным компаниям, содержащих мини-бани, где бойлеры работаю каждый день без выходных. В таких условиях 7/24 и можно сравнивать кто в заезде приходержится дольше остальных.
Поларис подобався по якості, видно що розумні люди робили) Банзай теж щось цікаве, титанові аноди втулили. Атлантик ( Грузія) ще не скажу, одні кажуть що нормально, але є інколи проблеми з якістю. Та і Українські Атлантики щось почали дуже економити в останніх партіях
Мінімальний робочий бойлер - 15 літрів. Встачає помити посуд (якщо сім'я не 10 чоловік), або помитися, або дівчині помити голову (це окремо вимагає багато води). Нагрівається 15-25 хв - і знов може хтось помитися.
Таки да. У меня под мойкой на кухне живет 15 л бойлер. При летней температуре водопроводной воды собственно и два человека могут подряд помыться. Правда у меня вся семья короткостриженая. Лет 10-13 назад менял старый бойлер, про увеличение объема для вышеуказанных задач и мысли не было. Огромные бойлеры нужны, если сразу закладывается идея принимать ванну.
DimonDSV 09.05.2025 11:09 пишет: Як думаєте такий буде норм? ? там же проблем з монтажем не проблема? чи шукати специфічних спеціалістів?
Совершенно без специфики монтаж. Как все - на крючки. Редуктор тиску ще бажано якщо у вас в тиск в оселі більше талмудного. Но це взагалі для всіх бойлерів.
Я за власним досвідом (дружина, я, син, посуд миє посудомийна машина) взяв би 80 (у мене зараз такий) . Якщо зовсім не вистачає місця під бойлер то 50. Менше - немає сенсу гроші витрачати.
Якщо вода використовується не економно - то 15 л бойлера не вистачить, звісно. Але, якщо підходити комплексно - тобто, заміряти витрату води своїх змішувачів, і ужахнутися, скільки води виливається вхолосту - то все можливо. Варто придбати і поставити водо-економні аератори на змішувачі, замість заводських (типово 24 мм - але зараз дуже різні є змішувачі). Також, на душовий шланг, якщо напор дуже сильний (часто, навіть як правило) - теж є додаткові обмежувачі потоку. На змішувач кухні досить економно та зручно працює аератор 5.0-5.5 л/хв (не згадаю вже зараз, який точно в нас). Для умивальника ванної кімнаи - можна ще менше, навіть від 4.0-4.5 л/хв (цілком з головою, щоб виватися і мити руки). Обмедувач потоку для душового шлангу - без вибору номіналу, як правило біля 12 л/хв. Ця втрата вказуєься для аераторів при тиску, здажться, 2 бар, і при реальному тиску в системі (часто в рази вищому) - реально, якщо міряти - вища на 20 % від номінальної.
Ну, і звісно, коли намилюватися під душем - вимикати воду, це очевидно. :-) бо за хвилину з душу витікає [*****] 12 л води (холодна + гаряча).
Також, якщо душова голівка вже стара - то в неї можуть бути роздовбані отвори (якщо х хтось чистив), і вона ллє більше води, ніж потрібно, при чому не прямою стуєю строго паралельних потоків, а в усі боки - то варто замінити на нову. Це дає ще додатковий час в душі (долаткову хвилину), і в зимку не буде "в притик".
Ну, і звісно, коли намилюватися під душем - вимикати воду, це очевидно. :-)
Аж ніяк :-) Намилюватись жеж можна частково. Я наприклад, залишаю тонкий струмок на спину поки спереду намащуюсь, а потім навпаки. Так значно приємніше, як на мене. А води майже не витрачається.
Якщо вода використовується не економно - то 15 л бойлера не вистачить, звісно. Але, якщо підходити комплексно - тобто, заміряти витрату води своїх змішувачів, і ужахнутися, скільки води виливається вхолосту - то все можливо. Варто придбати і поставити водо-економні аератори на змішувачі, замість заводських (типово 24 мм - але зараз дуже різні є змішувачі). Також, на душовий шланг, якщо напор дуже сильний (часто, навіть як правило) - теж є додаткові обмежувачі потоку. На змішувач кухні досить економно та зручно працює аератор 5.0-5.5 л/хв (не згадаю вже зараз, який точно в нас). Для умивальника ванної кімнаи - можна ще менше, навіть від 4.0-4.5 л/хв (цілком з головою, щоб виватися і мити руки). Обмедувач потоку для душового шлангу - без вибору номіналу, як правило біля 12 л/хв. Ця втрата вказуєься для аераторів при тиску, здажться, 2 бар, і при реальному тиску в системі (часто в рази вищому) - реально, якщо міряти - вища на 20 % від номінальної.
Ну, і звісно, коли намилюватися під душем - вимикати воду, це очевидно. :-) бо за хвилину з душу витікає [*****] 12 л води (холодна + гаряча).
Також, якщо душова голівка вже стара - то в неї можуть бути роздовбані отвори (якщо х хтось чистив), і вона ллє більше води, ніж потрібно, при чому не прямою стуєю строго паралельних потоків, а в усі боки - то варто замінити на нову. Це дає ще додатковий час в душі (долаткову хвилину), і в зимку не буде "в притик".
Навіщо цією дурнею займатися. Стоять собі змішувачі, души, лійки, - працюють то і не треба їм заважати і собі голову непотрібом забивати. Краще бойлер більшого обєму придбати. Я також у той місяць, коли немає централізованої гарячої води не вимикаю воду, коли намилююся. Але у мене професійна звичка з часів занять водними видами спорту - я можу помитися у душі з повним намилюванням і змиванням мила менше ніж за хвилину. Малий вже також за 8 років щоденних занять у басейні навчився швидко митися у душі. Ну дружина то дружина. Якби зараз купував собі бойлер то спробував би втулити 120 літрів або навіть 150 - щоб дружина могла повну ванну набрати, бо 80 літрів не вистачає навіть якщо до 80 градусів гріти (може тому що у мене ванна 320 літрів).;
В ответ на: Якщо вода використовується не економно - то 15 л бойлера не вистачить, звісно. Але, якщо підходити комплексно - тобто, заміряти витрату води своїх змішувачів, і ужахнутися, скільки води виливається вхолосту - то все можливо.
Из личного опыта почти 20-летней эксплуатации 15-литрового бойлера. Никаких ограничителей, экономайзеров и т.п. не использовал никогда. Просто открываю смесители и оттуда всегда течет горячая вода. Кстати, в современных одноруких смесителях обычно есть такая ощутимая пальцами ступенечка усилия при поднятии рычажка. Это чтобы не врубить максимальный напор при спешке сгоряча. Очень удобная опция. Бойлер выставлен на высокую температуру, обычно (если не забываю, конечно) на ночь выключаю нагрев, вся посуда моется в посудомойке. Вхолостую просто так вода не сливается - просто жизненная привычка. Насчет лейки душа, то ИМХО чтобы "раздолбать" там что-то надо нехило постараться с ковырянием "напильником". Классический вариант это когда дырочки в лейке забиваются известковыми отложениями. Не знаю о какой лейке идет речь, но у меня со времен совка все лейки были с пластиковыми (частично резиновыми) рассеивателями. Этот рассеиватель снимается, частично дырочки прочищаются зубочисткой, частично замачиваются в средстве для мытья сантехники (кислотном, конечно) И вуаля, до следующей встречи через полгода-год. Это зависит от жесткости подаваемой воды в конкретный дом.