autoua
Autoua.netФорумВирішення побутових проблем

Чи реально купити справжню Оливкову олію в Україні? (5/5)

Достоевский *
Киев
С нами с 08.06.2013

Re: Чи реально купити справжню Оливкову олію в Україні? [Re: igg]
      20 июня 2025 в 12:23 Гілками

igg 20.06.2025 12:14 пишет:

igg 14.06.2025 00:05 пишет:

Rucha 13.06.2025 17:53 пишет:

В ответ на:

...

Хто ж смажить на extra virgin?! Це для салатів. Для смаження треба рафінована. До речі, пропоную спробувати олію з віноградних кісточьок, типу, такого .

можливо, хтось й смажить на EV, але я таке не практикую, для смаження взяв рафіноване
За рекомендацію, дякую, виноградну олію ще не пробував.

хоча, іноді, таки є спокуса ... взяти (для смаження, а може й для салатів) Extra Virgin за 160 грн/1л...от як вони це роблять, дешевше за умовну "олейну"??

Це в кращому випадку суміш. Для смаження Extra Virgin не підходить взагалі-то.

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
igg 1
V.I.P **
60 лет (39 лет за рулем), Kyiv
С нами с 29.03.2005

Re: Чи реально купити справжню Оливкову олію в Україні? [Re: nickka]
      20 июня 2025 в 12:25 Гілками

nickka 17.06.2025 19:13 пишет:

Отримав оцю костадоро на пошті, читаю етикетку, написано підходить для різних страв з рису, овочів, блаблабла, салатів там немає.

ну, пишуть для овочів, маючи на увазі овочеві салати, я так думаю

продавець овочів **
Киев
С нами с 11.04.2006

20 июня 2025 в 13:07 Гілками

хоча, іноді, таки є спокуса ... взяти (для смаження, а може й для салатів) Extra Virgin за 160 грн/1л...от як вони це роблять, дешевше за умовну "олейну"??

Оце ти підставився...
Хоча я знаю людей, які брали її для смаження і маринування, але ніколи б на автоуа про це не зізналися.

V.I.P. ***
Киев
С нами с 21.07.2001

20 июня 2025 в 20:34 Гілками

В ответ на:

...

Хто ж смажить на extra virgin?! Це для салатів. Для смаження треба рафінована. До речі, пропоную спробувати олію з віноградних кісточьок, типу, такого .

можливо, хтось й смажить на EV, але я таке не практикую, для смаження взяв рафіноване

Це повне гімно. Роблять десь тут. Її валом по "італьянських крамницях", де таджики продають урюк та каву.

Ну от в АТБ, дешевше якого немає, продають Олія 1 л Ondoliva Pomace оливкова рафінована за 340 грн. І нихто не бреше, що то "Extra Virgin".

https://www.atbmarket.com/product/olia-1...%BE%D0%B2%D0%B0

СуперСтар ***
40 лет (21 год за рулем), Киев
С нами с 21.05.2006

20 июня 2025 в 22:58 Гілками

igg 13.06.2025 13:20 пишет:

Ну, от наприклад, така - дійсно справжня Extra Virgin...чи не дуже? Ціна щось дуже солоденька, хоча, пишуть у відгуках, дуже гірчить

Дякую за тему, залюбки приєднаюсь зі свої досвідом і питанням до форумчан, бо тема цікава, але я в ній ще плаваю.
Було бу дуже чудово, аби хтось продавав оливкову олію і міг нормально проконсультувати та чесно порадити.

Для себе, в тому числі і з цієї теми зрозумів:

1. Оливкова\соняшникова олія приблизно как кава темного\світлого-середнього обсмаження. Хтось сприймає оливкову олію як продукт вище рівнем, ніж соняшникову, хтось навпаки.
При чому це не завжди про ціну, більше якраз про смак. В мене в сім'ї половина любить саме оливкову, половина навпаки соняшникову. І часто ми робимо салат, ділимо на дві частини і кожен їсть своє.

2. Оливкова олія, як і хміль, вино, кава, какао, апельсини дорожчають в усьому світі. І якраз люди, хто купляють по низу ринка часто найбільше страждають отирмуючи не супер адекватний продукт на ті гроші. Але..

3. Оливкова олія це не завжди про гроші. Як і недороге вино, воно може не бути якимось супер пупер, але при цьому бути абсолютно нормальним по якості.

4. В Іспанії родичі живуть, привозять часто доволі недороге, яке вони рекомендують більше, ніж більш дороге. І дійсно якісна, соковита олія, кому цікаво пошукаю десь фотки були.
Але тут може бути, що ті дорожчі варіанти в порівнянні з більше дешевими, як умовні джек, джемісон та щось типу лагавуліна. Або як якесь дуже класне дороге і КИСЛЕ вино, просто не зайде більшості людей і вони скажуть, що дешевші варіанти не гірші.
Ну типу комусь смачнішим якраз буде щось з посереднім смаком.
Але якщо це починається з рівня якісного продукту, то далі тільки смаки кожної людини. Як в усіх продуктах, головне якість.

5. Хтось вище писав, що справжня оливкова саме гірка. Поправте, якщо я не правий, бо тут начебто смак залежить від іншого.
Наприклад, хтось із базарних торгівців на столичному ринку порівнював смакові профілі саме між країнами походження. Так, там різниця була саме в середній+ і вище позиціях, але він наголошував, що потрібно брати не тільки якісний продукт, а й підбирати далі по смаку. І типу Греція буже більш гірка, Іспанія м'якша і тд. Ну приблизно як з кавою. Того дядьку більше не бачив, дуже жаль

6. Ефект для здоров'я є однозначний. Не у всіх і не для всіх, я не лікар. Але відчутні позитивні зміни були помічені у членів сім'ї. Особливо зі шкірою, видно чогось не вистачало.

7. До останноього сприймав оливкову олію як продукт доволі однаковий. Типу якісне та натуральне і добре. Ну вона однакова ж вся по смаку, тим більше в салаті.

Аж доки мені якось мама не привезла з Хорватії домашню і сказала пити натощак. Перші 3-4 дні треба звикати і пити потроху. Потім починаєш сприймати вже норм.

Так от світ поділений на до і після. Якби я її не спробував, то так і не знав би, що таке справжні оливкова олія.
І так, знаходив подібні комерційні речі, але дорого і це потрібно вкласти немало грошей аби все дослідити. Це як з віски, треба дуже багато грошей і років на досліди.

Знаю, я нудний в питаннях їжі, але тема справді цікава. Хтось якщо в чомусь мене поправить або порадить де зараз брати щось цікаве буду вдячний

Змінено Wood_Elf (23:02 20/06/2025)

СуперСтар ***
С нами с 21.05.2006

Re: Чи реально купити справжню Оливкову олію в Україні? [Re: nickka]
      20 июня 2025 в 23:25 Гілками

nickka 18.06.2025 12:28 пишет:

egorka 18.06.2025 12:06 пишет:

а це добре чи погано?

це добре, при +8 і нижче справжня оливкова олія стає як парафін.

доречі, дружина періодично робить в'ялені помідори, заливає їх оливковою, таки парафіниться

igg 1
V.I.P **
60 лет (39 лет за рулем), Kyiv
С нами с 29.03.2005

Re: Чи реально купити справжню Оливкову олію в Україні? [Re: AlexAudiCoupe]
      21 июня 2025 в 00:00 Гілками

AlexAudiCoupe 20.06.2025 20:34 пишет:

В ответ на:

...

Це повне гімно. Роблять десь тут. Її валом по "італьянських крамницях", де таджики продають урюк та каву.

Ну от в АТБ, дешевше якого немає, продають Олія 1 л Ondoliva Pomace оливкова рафінована за 340 грн. І нихто не бреше, що то "Extra Virgin".

https://www.atbmarket.com/product/olia-1...%BE%D0%B2%D0%B0

Та ні, є ж, дешевше)...Ну, от наприклад, в Розетці - таки є дешевше, іноді відчутно дешевше, ніж в АТБ(й це ще я з Авророю не порівнював)...
Так от, в Розетці продають: Олія рафінована 1 літр Costa d'Oro Pomase Olive Oil за 249 грн.
І також, ніхто не бреше, жодного, навіть натяку, про те, що то - "Extra Virgin": https://rozetka.com.ua/ua/costa_d_oro_8007270150154/p154383937/

СуперСтар **
47 лет (27 лет за рулем), UA
С нами с 20.11.2003

Re: Чи реально купити справжню Оливкову олію в Україні? [Re: Wood_Elf]
      21 июня 2025 в 09:32 Гілками

Wood_Elf 20.06.2025 22:58 пишет:

5. Хтось вище писав, що справжня оливкова саме гірка. Поправте, якщо я не правий, бо тут начебто смак залежить від іншого.

Це не означає, що негірка несправжня, гірка олія означає, що в олії багато поліфенолів, які дуже корисні, бо є природнім антиоксидантом. А так виходить зробити тільки зі свіжих зелених оливок, що є дорого, так як зелена оливка дає набагато менший вихід олії. Тобто маємо дилему, або невелика кількість оливи з дуже гарними якостями, або багато, але зі зниженими якостями. Саме тому олія буває така дорога, і це не завжди маркетинг, чиста економіка.

СуперСтар **
11 лет (31 год за рулем), Киев
С нами с 01.11.2002

21 июня 2025 в 10:02 Гілками

В ответ на:

...

читав склад саме цієї колись, так там оливкової 30% всього і 70 соняшнникової

опытный писатель ***
33 года за рулем, Киев
С нами с 05.07.2001

21 июня 2025 в 11:06 Гілками Прикріплені файли (0 завантажити)

Мене цікавить не просто нерафінована, але ще й нефільтрована оливкова олія.
Там де завжди її брав, вона була лише в скляних бутилках десь 700-800 грн літр, але зараз вона там зникла.
І ось зявились в Varus півлітрові саме скляні бутилки і видно, що дійсно, нефільтрована олія.
ЗАраз воно з акцією за 260грн. Нічь простояло в холодильнику, трохи помутніло, видно на фото.

Мене цікавить не просто нерафінована, але ще й нефільтрована оливкова олія. Там де завжди її брав, вона була лише в скляних бутилках десь 700-800 грн літр, але зараз вона там зникла

Достоевский *
Рим
С нами с 15.04.2008

Re: Чи реально купити справжню Оливкову олію в Україні? [Re: Alister]
      21 июня 2025 в 17:55 Гілками

от мені подумалося, а чому ніхто не користується маслиновою олією?

V.I.P. ***
Киев
С нами с 21.07.2001

Re: Чи реально купити справжню Оливкову олію в Україні? [Re: peredviznik]
      22 июня 2025 в 14:36 Гілками

peredviznik 21.06.2025 17:55 пишет:

от мені подумалося, а чому ніхто не користується маслиновою олією?

Тому що такої немає. Олівки та масліни існують тільки в українській та ще декількох мовах. Насправда це плоди одного дерева - Olea europaea. Маслини просто більш зріли.

СуперСтар ***
С нами с 21.05.2006

Re: Чи реально купити справжню Оливкову олію в Україні? [Re: keen]
      22 июня 2025 в 20:20 Гілками

keen 21.06.2025 09:32 пишет:

Wood_Elf 20.06.2025 22:58 пишет:

Це не означає, що негірка несправжня, гірка олія означає, що в олії багато поліфенолів, які дуже корисні, бо є природнім антиоксидантом. А так виходить зробити тільки зі свіжих зелених оливок, що є дорого, так як зелена оливка дає набагато менший вихід олії. Тобто маємо дилему, або невелика кількість оливи з дуже гарними якостями, або багато, але зі зниженими якостями. Саме тому олія буває така дорога, і це не завжди маркетинг, чиста економіка.

Оце дуже цікаво, в моїй голові був трішки інший міф. Нажаль виходить я люблю дорожчий продукт

Autoua.netФорумВирішення побутових проблем
Додаткова інформація
3 користувачів і 88 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  AlMat, doctor_b, moderator, Outdriver 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 1990

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія