как может быть основным авто на котором нельзя поехать на Буковель без часовых заправок? или что-то уже изменилось?
Хіба зарядка є проблемою для прогресивних людей, які живуть на вістрі прогресу?
но вообще интересно, в чем смысл этой экономии, если падение цены при перепродаже тупо сожрет весь тот бензин
залежить від початкової ціни авто і того на скільки років береш. Дороге авто і на 2-3 роки точно втратить набагато більше, ніж бенз, а от якщо бв (або щось недороге типу мого мг) та надовго, то економія може бути. Я колись грубо прикинув, що якщо через 7 років після закінчення гарантії продам хоча б за 10, то вже просто на бензі відібється знецінення у порівнянні з аналогічним двз, а якщо додати що двз також втратить ціну, то оця втрата і буде виграшем. Але як воно буде у фіналі подивимось.
как может быть основным авто на котором нельзя поехать на Буковель без часовых заправок? или что-то уже изменилось?
я в прагу в квітні йздив.
бо на буковель ще не заробляю.
а если сравнивать с бмв, как ощущения от езды на дальняк?
якщо мова саме електро vs двз - то, коли освоївся, абсолютно комфортно. останні роки звик до крейсера 120-140 тому проблеми що не можу їхати 180 в мене нема.
на зворотньому шляху вроцлав-київ (1200 км) проїхав за день і 5 зарядок - по часу на двз було б відсотків на 20% швидше.
Paulskit 18.06.2025 14:48 пишет: 5 зарядок, значить 6 циклів, 1200/6 = 200 км. Не густо.
тут не так рахується, виявляється. швідкісна зарядка видає 1,5-2 квт на хвилину в диапазоні 0-60% батареї. і 1-1,5 квт в диапазоні 60-80% тому нема сенсу заряджати вище 80%.
ну і, відповідно, станції розташовані так що на зворотньому шляху зарядився у львові, рівне і потім хвилин 15 в житомирі (все на окружних) бо все пізно було і пер 140-160 щоб не сильно нервувати поліцію/військових в комендатську годину.
Paulskit 18.06.2025 14:48 пишет: 5 зарядок, значить 6 циклів, 1200/6 = 200 км. Не густо.
тут не так рахується, виявляється. швідкісна зарядка видає 1,5-2 квт на хвилину в диапазоні 0-60% батареї. і 1-1,5 квт в диапазоні 60-80% тому нема сенсу заряджати вище 80%.
ну і, відповідно, станції розташовані так що на зворотньому шляху зарядився у львові, рівне і потім хвилин 15 в житомирі (все на окружних) бо все пізно було і пер 140-160 щоб не сильно нервувати поліцію/військових в комендатську годину.
Так, про криву заряду я знаю. Я дуже грубо намагався прикинути скільки відстань між зарядками виходить. 200 км. У мене на ID.4 приблизно те саме.
Так, про криву заряду я знаю. Я дуже грубо намагався прикинути скільки відстань між зарядками виходить. 200 км. У мене на ID.4 приблизно те саме.
виходить більше - станції просто так розташовані що між ними ~200 км. львів рівне я проїхав 211 км з 80% до 26%
Ну ти ж розумієш, що це все ще насамперед про інфраструктуру питання. Якби зарядки були кожні 30 км, то при умовному запасі ходу в 300 на трасі можна було б намагатися не заїжджати на якусь фіксовану, після якої пустий проміжок в 200 км, а в тебе запасу на 100 км, а їхати ще до наступної. Ось саме це і визначає графік заїзду на заправки електроводів. Але навіть на дальнобійних ДВЗ я все одно роблю зупинки для себе/сім'ї у випадку дальняка, тож якось байдуже на рекорди, скільки проїде моя автівка без дозаправки. Тож все електричне, що може гарантовані 300 км по трасі хоча б в режимі ПДД+20 в неідеальних погодних умовах, вважаю вже автомобілем.
Про можливості авто чи інфраструктуру - справа абсолютно вторинна. Мені виключно результат цікавий. Я також люблю тримати мінімум приблизно половину баку, щоб не думати про запас ходу, чи буде заправка по дорозі і яка саме.
якщо в сім'ї є два авто , електричне і двс, то на електричному на дальняк їхати нема економічного сенсу. вийде майже те ж саме по грошам. на швидкостях трасових у електрички суттево зростає витрата енергії. зарядка на швидких дорога. сенс в електричці при заряді на власній зарядці по нічному тарифу і при переміщенні в міському режимі, де в електрички в порівняні з двс суттево нижні витрати енергії. колега собі прикупив електричку недавно. перевів на нічний тариф. майстер розказував що багато викликів зараз по переводу на нічний тариф, в більшості випадків у дворах стоять новенькі електрички.
електричка пада у ціні як смартфон. Китайська електричка, як галімий смартфон. Вааще не вкурюю, що у людей в голові що купують китайські авто (навіть з двз)
svized 18.06.2025 20:31 пишет: електричка пада у ціні як смартфон. Китайська електричка, як галімий смартфон. Вааще не вкурюю, що у людей в голові що купують китайські авто (навіть з двз)
А уявляєш, що має бути в голові у тих, хто купляє б/в китайські авто та смартфони))
Але навіть на дальнобійних ДВЗ я все одно роблю зупинки для себе/сім'ї у випадку дальняка, тож якось байдуже на рекорди, скільки проїде моя автівка без дозаправки.
Зупинитися на 5 хв коли хочеш і де хочеш та зупинитися на годину тому що інакше не доїдеш - все ж таки трохи різні речі.
Але навіть на дальнобійних ДВЗ я все одно роблю зупинки для себе/сім'ї у випадку дальняка, тож якось байдуже на рекорди, скільки проїде моя автівка без дозаправки.
Зупинитися на 5 хв коли хочеш і де хочеш та зупинитися на годину тому що інакше не доїдеш - все ж таки трохи різні речі.
Та це вже так багаторазово обговорювалося, і завжди люди залишаються при своїй позиції, бо розглядають це з точки зору власних звичок і потреб. Я можу навіть не заправляти авто, а от на АЗС на каву чи умовний хот-дог попросять заїхати на другій-третій годині руху. А хтось без пісь-стопів до західного кордону доїжджає. В кожного це індивідуально. У когось "дальняк" - це раз на рік Київ-Одеса у відпустку і бюджет на 100+ кВтгод батарейку при виборі авто, а хтось при цьому старий Ліф уявляє і щоденні потреби їздити Харків-Ужгород . Тільки от в контексті даної теми, коли вибирається друге авто до існуючого ДВЗ, якось взагалі не бачу сенсу піднімати питання "дальняків" саме як проблему.