Посидів в новому enyaq, спортлайн. Ну, так, тіснуватіше однозначно в порівнянні з поточною машиною. Відразу помітив, що залазити в машину не так легко, посадка, та і двері не так широко відчиняються, особливо задні. Вікна по розміру менші і в цілому оглядовість така собі. Знову ж таки, порівняно з моїм сітріком, це зрозуміло. На тестдрайві саме enyaq не було, але дали elroq, який такий же по суті спереду. Ну тут тест драйви цікаві, дали ключі і попросили до кінця робочого дня машину повернути, тож їдь куди хочеш, як хочеш, поруч ніхто не сидить. Тож я пару годин поїздив на елрок. Ну що вам скажу.. якщо до тесту я однозначно хотів електричку, то після тесту закрались сумніви. По-перше вона ніразу не мягка, навіть з DCC ті ж лежачі поліцейські мій сітрік проїжджає набагато м'якше. Маленькі нерівності - ок, може. Приблизно однаково. Виворіт керма - здалось меншим, треба почитати, але навіть з камерами по кругу я вдома на парковці більше крутився, ніж на своєму мінівені. Шумка - не вразила. Може й краще, але так щоб реально відчув різницю - ні. Єдина втіха - моментальний розгін, але в місті особливо немає де цим маньячити, а за містом витрата буде більшою і цим також недоцільно буде займатися.
Щодо ціни за 1км. Я порахував, при ціні дизеля 1.4 евро за 1 л та витратою 6.5л/100км, ціна десь 9-10 центів за 1км. Поїхав на зарядку чисто спробувати, зарядив там за 3-5 хвилин 3.8квата, заплатив 2.78євро (0.73 євро за 1кватт), тобто при витраті навіть 18кватт/100км, ціна за 1км буде 13 центів, що ДОРОЖЧЕ, ніж поточна моя машина. І це навіть не рахуючи по трассі, чисто місто.
Звісно, є можливість дешевше зарядки, там з абонкою навіть здається є, але в цілому, якщо зарядна станція 50+кватт - то ціна мінімум 0.65 буде, а 22-50кватт вже можна за 0.5 знайти. При 0.5євро за 1кватт виходимо на ту ж ціну, що і мій дизель. Але при 50кватт зарядці треба десь годину-півтори мабуть чекати щоб зарядити з 5% до 80%, то ж це також час, потрібно рахувати, чи вигідно мені витрачати час, чи докинути 14євро і не перейматись. Звісно, якщо є можливість заряджатись вдома, то ціна десь 16 центів за 1кватт буде, і тоді можна вийти на 3 цента за 1км, що звісно прикольніше, але не впевнений, що така можливість буде.
Тож електричка - це не про економію. Вже наче цю теорему за аксіому прийняли. Але ж.. комфорту також не набагато більше. Чи я щось упускаю?
Додам ще плюсів, так щоб справедливо. Сподобалось однозначно безпровідний андроїд авто. У мене є motorola перехідник, і навіть зараз AAWireless юзаю, але мій сітрік настільки "древній" що все одно сам не запускає АА, треба обовязково кнопочку на тачскріні натиснути. Наче не суттєво - але реально задовбує.
Сподобалась безпровідна зарядка, але вона тільки на 1 телефон і досить повільна (15ватт), ті ж 15 ватт тільки на USB зарядку спереді, позаду більше (здається до 45ватт). Зважаючи на те, що "прикурювача" немає, то швидку зарядку не зможу зробити і мій oneplus open заряджати буде проблемою.
Звук - розпіарений звук canton з сабом - знову ж таки, я не оцінив. Порівнюючи з сітріком - ну так, наче трохи голосніше, але при спробі додати більше гучності починають колонки "бухтіти" і якість падає. Чистота звука чи обємність - на рівні з моїм сітріком. Я очікував більшого.
Центральний екран - досить великий (порівняно з моєю машиною), але звісно не конкурент всіляким мерсам де на всю приборку вже ставлять екрани. Але функціонал якийсь.. не знаю, реально "унилий", інфи - нуль, тобто якогось description явно не вистачає, сухі перемикачі, валом вільного місця, окремий екран на якусь шнягу.. виглядає як на мене тупо не оптимізовано під великі екрани, і тому загальне враження - відстій. Один раз налаштувати і більше окрім карти туди взагалі лізти просто не хочеться. Сумно. Не знайшов як його взгалі вимкнути, щоб не заважав. Наче десь бачив screensaver слово, але так і не знайшов як вимкнути. У сітріка навіть з його маленьким екраном, який нижче - ця опція вже є, а тут екран на рівні очей і великий - і хз як його вимкнути.
Екран на приборці - туфта також, дуже маленький, треба трохи напружуватись щоб прочитати на такому маленькому екрані інфу. Тут якраз на маленький екран багато інфи, все дуже щільненько і маленьким розміром. Знову ж таки, туди дивитись також не хочеться, хіба що за піктограммами типу ACC, Lane assist і заряд батареї.
Але, сподобалась AR HUD, ось де реально сподобалось і маючи HUD дійсно можна закрити очі на приборку під рулем, тому що майже вся інформація там дублюється. Навіть при навігації через АндроїдАвто вказівки додаються на проекцію. Однак навіть тут є ложка дегтю, як-то кажуть. Дружина з ростом 163 сіла, і.. не бачить HUD. Підняла повище крісло, кермо заважає. Опустила кермо - закриває приборку. Ще опустила - вже руль торкається ніг. Тобто або приборка, або HUD в її випадку. Ось так..
ACC + Lane assist + допомога водієві в пробках (хз як воно там називається) - отут дійсно є за що хвалити машинку. Працює прогнозовано, не вводячи мене в паніку як-от на мазді CX-80 там я деколи не витримував і втручався, і мазда на деяких ділянках просто вирішувавала, що вона тут не бачить полосу і просто вимикалась, то шкода тут більш впевнено працювала. Давно не мазді їздив, здається там без рук довше машина витримувала, тут шкода буквально через 10-30 секунд вже маякувала, що потрібно руки на кермо. Спочатку інформативно, потім червоненьким з більш противним звуком, потім два рази сама дає по тормозах, потім ремінь починає смикати, ну а потім вже аварійку і знижує швидкість. Сподобалась плавність набору швидкості в автономному режимі після повної зупинки, однак якщо зупинка була більше ніж ... м... не засікав, десь секунд 10 мабуть, то потім сама вже не починає їхати, треба або педальку натиснути, або кнопочку круїза смикнути, щоб поїхала далі.
Знаки розпізнає. Але _всі_, навіть коли зїзд з дороги і там типу 20км обмеження - його також показує )) Тобто користі від цього замало.
Камери - такі собі, в принципі в пробці номер задньої машини прочитати можна, але так, на грані.
В цілому, як бачите, багато "так собі" вражень, очікування були більшими, можливо як би був якийсь шевроле чи опель, то порівняння мали би більший вау-еффект, але після сітроена прям вау-вау не було. Зажрався?
Щодо ціни за 1км. Я порахував, при ціні дизеля 1.4 евро за 1 л та витратою 6.5л/100км, ціна десь 9-10 центів за 1км. Поїхав на зарядку чисто спробувати, зарядив там за 3-5 хвилин 3.8квата, заплатив 2.78євро (0.73 євро за 1кватт), тобто при витраті навіть 18кватт/100км, ціна за 1км буде 13 центів, що ДОРОЖЧЕ, ніж поточна моя машина. І це навіть не рахуючи по трассі, чисто місто.
Якщо заряджатися по 73 цента, то так, буде дорожче. Насправді, ще дорожче - бо воно десь до 10% найо$%%$є на перетвореннях енергії, які видно на колонці, але не на дисплеї авта.
В ответ на:
В цілому, як бачите, багато "так собі" вражень, очікування були більшими, можливо як би був якийсь шевроле чи опель, то порівняння мали би більший вау-еффект, але після сітроена прям вау-вау не було. Зажрався?
не твоє. https://www.best-selling-cars.com/europe/2025-august-europe-car-sales-and-market-analysis/ продукція вага продається в рази більше за французів. elrock взагалі в лідерах. якби він був такий поганий його б так добре не брали. якщо ти шанувальник продукції французів, то тестуй їхні електрички якщо при виборі авто для тебе важливий фактор економії на витратах за заправку, зарядку, то без можливості зарядки від власної розетки нема взагалі сенсу розглядати електричку.
alexa11 03.10.2025 08:30 пишет: не твоє. https://www.best-selling-cars.com/europe/2025-august-europe-car-sales-and-market-analysis/ продукція вага продається в рази більше за французів. elrock взагалі в лідерах. якби він був такий поганий його б так добре не брали. якщо ти шанувальник продукції французів, то тестуй їхні електрички якщо при виборі авто для тебе важливий фактор економії на витратах за заправку, зарядку, то без можливості зарядки від власної розетки нема взагалі сенсу розглядати електричку.
так, я знаю, що зараз саме enyaq в європі розбирають. Черга 120 днів, до речі. Але, що до "не твоє". Навіть, якщо відкинути фінансове питання витрати за 1км, чи вартує купляти за 50к+ євро машину, яка "посередня" по хар-кам?
Тож повертаємось до мого першого питання в цій темі - а які є альтернативи? Теслу не пропонувати, їхній мінімалізм + сучасна хвиля хейту відкидають теслу як альтернативу.
Огляди на ютубі також "вау-вау", але там захоплюються навіть тримачем віньєток під лобовухою, яка коштує пару баксів, або тим же зонтиком в карті дверей, хоча, як на мене, набагато актуальнішим був би резиновий відкидний захист при відкритті дверей, якиє все ще є в Кодіак, і якого, чомусь, тупо немає (навіть як опції) для enyaq, але про це мовчать. На оглядах - жодного мінуса як такого. А дрібниць-мінусів там вистачає. Наприклад, при відкритті водійських дверей, сідушка трохи змінює своє положення (відїжджає назад)- безтолкова штука насправді, яка, знову ж таки, вихваляється на оглядах, бо того діапазону на який вона відїжджає - явно не вистачає, а відключити - не знайшов як. Про "сухе" меню в налаштуваннях вже казав. Мучав чатЖПТ, питав, чи можу я обмежити потужність зарядки при домашній розетці. Бо проводка тут стара, і я більше ніж 16А (220-230В) не зможу віддати - будуть пробки вибивати, або нахрін згорить проводка. Так ось, чатЖПТ сказав "так, є можливість". Пішов ритись в меню - знайшов цей перемикач. Так, він є. Але просто "вкл/викл", і знову без опису на яке саме обмеження (в цифрах) відбувається обмеження. Про те, що HUD-ом не можуть толком користуватись люди з ростом ~160-165см я вже писав вище. Також про це ні слова на оглядах, одні тільки вау. Про те, що перемикання Eco/Normal/Sport це просто для галочки та "звук мотору" міняється - на пару оглядах вже казали, дякую, вживу також в цьому переконався. Мабуть тому, після Elroq, в якому цей DCC був окремою опцією, в Enyaq його впихнули в максимальний Maxx пакет, де є також парк-ассист, який я хочу. Окремо парк-ассист без DCC в facelift тепер не взяти. Багато дрібниць, насправді, всі не описати, я не блоггер, але кажу ж, трохи збентежений тим, як піарять цей enyaq та які захоплені відгуки, від того, що я вживу відчув..
Щось не так зі мною, чи все таки enyaq він "на любителя" ?
HUD не налаштовується по висоті з планшету? навіть в бюджетному BYD налаштовуеться по висоті, яскравості, положенню, міняеться білий колір на блакитний для зимового режиму. Все видно і для малих зростом. про регулювання потужності заряду. колега до свого ауді q4 etron купив зарядний пристрій на алі за 100 доларів з плавним регулюванням потужності до 7 квт ще і з онлайн моніторингом по вайфай. я теж собі замовив, чекаю. у електричок групи ваг декілька великих плюсів як для електричок. задній привід - для електричок задній привід краще ніж передній. ВАГ не просто так зробив задній привід. хоча він дорожче. енергоефективна платформа. більш ефективна ніж у стелантіс. гарна надійна підвіска, ходова. інші моменти, по салону, другорядні.
AL® 03.10.2025 09:24 пишет: Мучав чатЖПТ, питав, чи можу я обмежити потужність зарядки при домашній розетці. Бо проводка тут стара, і я більше ніж 16А (220-230В) не зможу віддати - будуть пробки вибивати, або нахрін згорить проводка.
зарядку зручніше обмежувати на зарядному адаптері, або на зарядній станції, ти все одно не напряму в розетку пихаєш, щось має бути між авто та розеткою.
Відностно зарядки: У вага є функція "Reduced AC". У випадку активувації машина буде брати лише 8А. А взагалі простіше купити китайську/українську зарядку з можливістю регулювання потужності зарядки. Там крок регулювання 1-2 А.
Глянув сабжа. Прикольна машинка. Але. Неприкольна ця фіксована комплектація в розрізі відсутності електроприводу багажника (комусь явно не давали спокою лаври першої партії поточного покоління Туарега) і базового тканинного солону з самими примітивними механічними регулюваннями крісел (при піднятті крісла вверх підтримка під коліна зникає, окремо не регулюється). За 42к це якось не сприймається. Після продажу поточної партії з даною фіксованою комплектацією за пару місяців ніби мав би бути відкритий конфігуратор, який буде базуватися на актуальному законодавстві на 26-й рік, і яке воно буде (швидше за все вже без пільг) і що буде з цінами ще питання (швидше за все десь ще + орієнтовно плюс 25-30%)…
мелкий-2 03.10.2025 10:52 пишет: Відностно зарядки: У вага є функція "Reduced AC". У випадку активувації машина буде брати лише 8А. А взагалі простіше купити китайську/українську зарядку з можливістю регулювання потужності зарядки. Там крок регулювання 1-2 А.
О, то якщо дійсно так може, то можна обійтись штатними можливостями тоді. Звісно, це реально дууууже повільно (8А це десь 1.6кватт за годину) але це те, що можна отримати без додаткових присідань. Взагалі, як машина розуміє, скільки кватт може брати з розетки? Одна фаза, там мабуть всього 16А, але якщо в будинку щось ще працює, то не пробки не вибє, воно зрозуміє, що, скажімо, зараз 1.5кватт чайник включився?
alexa11 03.10.2025 09:33 пишет: HUD не налаштовується по висоті з планшету? навіть в бюджетному BYD налаштовуеться по висоті, яскравості, положенню, міняеться білий колір на блакитний для зимового режиму. Все видно і для малих зростом.
а біс його знає, чатЖПТ каже, що є, я не встиг перевірити це на елрок, а еньяк без ключа стояв, то там в меню без ключика не полазиш. Сподіваюсь, що є.
alexa11 03.10.2025 09:33 пишет:
про регулювання потужності заряду. колега до свого ауді q4 etron купив зарядний пристрій на алі за 100 доларів з плавним регулюванням потужності до 7 квт ще і з онлайн моніторингом по вайфай. я теж собі замовив, чекаю.
а дайте пліз посилання, може і я прикуплю тоді.
alexa11 03.10.2025 09:33 пишет:
у електричок групи ваг декілька великих плюсів як для електричок. задній привід - для електричок задній привід краще ніж передній. ВАГ не просто так зробив задній привід. хоча він дорожче. енергоефективна платформа. більш ефективна ніж у стелантіс. гарна надійна підвіска, ходова. інші моменти, по салону, другорядні.
чесно кажучи, думав що передній привід для "аматорів" а не стрітрейсерів він кращий, зручніший, більш прогнозований. Навіщо там задній привід? Розгін 6.7с до 100 не такий вже й швидкий, як для електрички. Бісить, що там ще й типорозмір шин різний на перед/зад..
Igorchyk 04.10.2025 17:55 пишет: Глянув сабжа. Прикольна машинка. Але. Неприкольна ця фіксована комплектація в розрізі відсутності електроприводу багажника (комусь явно не давали спокою лаври першої партії поточного покоління Туарега) і базового тканинного солону з самими примітивними механічними регулюваннями крісел (при піднятті крісла вверх підтримка під коліна зникає, окремо не регулюється). За 42к це якось не сприймається. Після продажу поточної партії з даною фіксованою комплектацією за пару місяців ніби мав би бути відкритий конфігуратор, який буде базуватися на актуальному законодавстві на 26-й рік, і яке воно буде (швидше за все вже без пільг) і що буде з цінами ще питання (швидше за все десь ще + орієнтовно плюс 25-30%)…
так, цікаво буде порівняти з EU пропозиціями, особливо без дотацій. Але наскільки я бачу, навіть в базі для 85 йде "віртуальна педаль", як вони примудрились взяти настільки пустий бубен без електроприводу? Здається десь помилка. За 46к вже є спортлайн в який входить Matrix-LED, массаж, електросидіння за памяттю, ассисти, камери, безключовий доступ і т.д.
А от чого навіть в топі і додатково не отримаєш - так це.. прикурювача. Ні спереду, ні ззаду, тільки в багажнику. А про "слабенькі" type-c я вже писав.
А. ще. Кольора. Які вони "ракові". Вибір кольорів саме для еньяка - дуже поганий, тобто вибирати змушений не те, що подобається, а те що не "вивертає душу". Але це вже чисто субьективна шняга.
Перед зад різний якраз для заднього приводу має величезний сенс. Більше зачепу позаду дає тобі більше нейтральну поведінку, більш зрозумілу для більшості водіїв, особливо малодосвідчених.
Я щойно знайшов це на AliExpress: грн.8,813.10 | AFEEV 7KW Портативний зарядний пристрій для електромобілів Type2/Type1/GBT Зарядний пристрій для електромобілів 32A 1 фаза Кабель для швидкого заряджання WiFi APP Bluetooth Control https://a.aliexpress.com/_EzwZoQE