Якусь схожу заточку колись купляв з Алі, не знаю правда куди вона ділась ( бо ефективності не побачив). Дійшов до того що кухонні ножі точу на електричному наждаку з кругом.
користуюмося тільки керамічним мусатом вже багато років. нормальні ножі з заводу нормально виведені і заточені. і потребують раз на тиждень пару раз провести по мусату. навіть дружина це робить при потребі.
Пробовал такой точить. Неудобно как то, плюс есть шанс рукой по лезвию пройтись. Ножи с узким лезвием тоже неудобно точить. Хорошая штука, если нужно просто подправить, опять таки, если до этого он заточен именно с таким углом.
Mutant 17.09.2025 22:11 пишет: Хтось користувався такою заточкою з Аліка? Наскільки вона юзабельна? Цікавить просто заточка кухонних ножів
Фигня полная, оно ж держится магнитом, постоянно гуляет, беспонтовая хрень. Разве что немного поправить кромку, как писали уже, но с этим мусат намного быстрее справляется. Пробовал разные штуки, самое лучшее - это такая конструкция и ее производные, с зажимом и набором брусков.
Mutant 17.09.2025 22:11 пишет: Хтось користувався такою заточкою з Аліка? Наскільки вона юзабельна? Цікавить просто заточка кухонних ножів
Фигня полная, оно ж держится магнитом, постоянно гуляет, беспонтовая хрень. Разве что немного поправить кромку, как писали уже, но с этим мусат намного быстрее справляется. Пробовал разные штуки, самое лучшее - это такая конструкция и ее производные, с зажимом и набором брусков.
але там швидко не наточиш, треба сетапити в мене є така точилка, шикарно заточує, але кожен раз себе примушую, бо треба збирати, потім розбирати та складати в кейс. ТОму збираю кілька ножів, і вже тоді починаю.
але там швидко не наточиш, треба сетапити в мене є така точилка, шикарно заточує, але кожен раз себе примушую, бо треба збирати, потім розбирати та складати в кейс. ТОму збираю кілька ножів, і вже тоді починаю.
Аналогично, при обычном юзе ножи просто правлю на мусате, когда уже мусат не помогает, тогда достается точидло. Правда десяток ножей подряд заточить тоже то еще удовольствие
alexa11 18.09.2025 13:39 пишет: у мене вже 10 років ножі. тільки мусатом. не помітив погіршення гостроти.
Там не столько в самой остроте вопрос, а в том, что она все меньше и менше "держится" после правки на мусате. Ну и у меня со временем на лезвиях просто зазубрины пошли уже как на пиле, там уже только точить
Згоден. Але моя особиста лавсторі з системою на фото наступна: Купив, попробував - бомба, пішов докупив ше купу брусків, діаманти, камені і.т.д. Сів на кухні розклався. Вода, масло, маркери ітд... Погострив кайфанув, промив, зібрав в спеціальну сумку для гострильних інструментів. Заніс в кладовку. Це був здається 2021-й рік. Після цього здається не витягав Не те, що "бо погана", а просто вічно чекаю моменту типу - от всі заберуться з хати на день, буду сам, не буде інших справ. Як сяду, як повитягаю маркери, бруски ітд і як заточу!!!! Але сука ніяк той момент не приходить))) Мусат рулить. Єдина порада для всіх - навіть не думати їх купувати в супермаркетах. Тільки онлайн, перевірений бренд з якісної вуглецевої сталі + довжина від 30 см...
Мусат рулить. Єдина порада для всіх - навіть не думати їх купувати в супермаркетах. Тільки онлайн, перевірений бренд з якісної вуглецевої сталі + довжина від 30 см...
Мусат рулить. Єдина порада для всіх - навіть не думати їх купувати в супермаркетах. Тільки онлайн, перевірений бренд з якісної вуглецевої сталі + довжина від 30 см...
А ще краще керамічний мусат)
Наскільки розумію - керамічний мусат - це вже більше точилка ніж мусат, тому що він не підкориговує лезо, а вже його зточує..
Користуюсь, дуже навіть ок. Єдине з дрібними ножами треба приловчитись. Взяв в комплект диски 400 та 1000, але потрібно ще щось для фінальної доводки. У мене від діда залишився брусок чорного кольору хз, що то за матеріал, яким він правив бритву, отим бруском я правлю ножі(не кухонні звісно) до стану щоб папір різали. Погуглив, схоже мій брусок з тюрингійского сланця.
В ответ на: Не те, що "бо погана", а просто вічно чекаю моменту типу - от всі заберуться з хати на день, буду сам, не буде інших справ. Як сяду, як повитягаю маркери, бруски ітд і як заточу!!!! Але сука ніяк той момент не приходить)))
Безусловно точилка со струбциной самый шикарный вариант. Раньше такого типа была только Lansky, сейчас уже понаделывали разные производители. Однако развертывание этой системы действительно не быстрое и всем лениво. Я лично в свое время прикупил Spyderco Triangle Sharpmaker и эксплуатирую его уже лет 10 так точно. Вполне успешно. Его перфекционисты критикуют за то, что бруски с годами начинают чуть люфтить, чуть изнашиваются....но это в обычной заточной жизни абсолютно фиолетово. Проверено лично. Самый большой плюс, что девайс лежит на кухне под рукой в маленькой коробочке и приводится в рабочее положение секунд за 20-30 То бишь, это практически мусат по оперативности. Но спайдерко позволяет делать практически идеальную РК, делать линзовую заточку, заточку серейторов, заточку типа "на плоском бруске" и заодно другой бытовухи типа ножниц, крючков и т.п. Не рекламирую, но этот вариант имеет массу своих достоинств. Ссылка: https://rozetka.com.ua/ua/spyderco_870509/p134240/
Я лично в свое время прикупил Spyderco Triangle Sharpmaker и эксплуатирую его уже лет 10 так точно. Вполне успешно. Его перфекционисты критикуют за то, что бруски с годами начинают чуть люфтить, чуть изнашиваются....но это в обычной заточной жизни абсолютно фиолетово. Проверено лично.
Тільки штатні керамічні камені? Чи докупляли ще алмазні?
Работаю со штатными. Сразу после покупки была мысль про алмаз из-за парочки небольших заминов РК. А потом замины ушли после нескольких заточек и мысли про алмазные (за немелкие деньги) затухли. Как-то так.
В ответ на: Не те, що "бо погана", а просто вічно чекаю моменту типу - от всі заберуться з хати на день, буду сам, не буде інших справ. Як сяду, як повитягаю маркери, бруски ітд і як заточу!!!! Але сука ніяк той момент не приходить)))
Безусловно точилка со струбциной самый шикарный вариант. Раньше такого типа была только Lansky, сейчас уже понаделывали разные производители. Однако развертывание этой системы действительно не быстрое и всем лениво. Я лично в свое время прикупил Spyderco Triangle Sharpmaker и эксплуатирую его уже лет 10 так точно. Вполне успешно. Его перфекционисты критикуют за то, что бруски с годами начинают чуть люфтить, чуть изнашиваются....но это в обычной заточной жизни абсолютно фиолетово. Проверено лично. Самый большой плюс, что девайс лежит на кухне под рукой в маленькой коробочке и приводится в рабочее положение секунд за 20-30 То бишь, это практически мусат по оперативности. Но спайдерко позволяет делать практически идеальную РК, делать линзовую заточку, заточку серейторов, заточку типа "на плоском бруске" и заодно другой бытовухи типа ножниц, крючков и т.п. Не рекламирую, но этот вариант имеет массу своих достоинств. Ссылка: https://rozetka.com.ua/ua/spyderco_870509/p134240/
А підкажіть мені, бо я не в темі: Lansky це щось супер-пупер. Бо знайшов їх офіційний сатй в Україні і там ціни нижчі за цей Spyderko : сторінка і немає такої конструкції як на фото вище, хоча задум той самий.
То так. Я тому і написав, що "такого типа" Ідея така сама, а конструкція відрізняється. Просто, коли я замислювався цією проблемою десять років тому назад, то був тільки Ланскі. Коштував він приблизно в ті самі гроші, що й Спайдерко, але потребував змащення спец мастилом брусків під час заточки. Тому я й купив Спайдерко, як більш оперативний девайс.