саме так, бо в цілому ринки просідають (іжа, побутова техніка, електроніка, одяг/взуття).
Якби воно "просідало", то як би мережі відкривали нові магазини? Те, що одна конкретна дістрі втрачає ринок, не свідчить про ринок в цілому.
я не про конкретну дістрі - є можливіть дивитись трохи ширше.
де мережі відкривають нові магазини? в ізюмі, херсоні, миколаєві, краматорську, павлограді, слов'янську, покровську? чи хоча б в харкові та нікополі?
чи там де пара мільйонів ВП переїхали?
Є родичі у Миколаєві. Кажуть що мережеві магазини, які зачинилися у березні 2022 року поступово починають знову з'являтися. А так, звісно, відбувається навіть не стільки згортання, скільки перерозподіл/трансформація ринку. Наприклад в Оушен плазі вже мабуть четверта частина площ звільнилася, натомість у всяких республиках народу - не проштовхнешся. Тут і виникає питання: а навіщо і в розрахунку на що добудовують оушен молл.
Якби воно "просідало", то як би мережі відкривали нові магазини? Те, що одна конкретна дістрі втрачає ринок, не свідчить про ринок в цілому.
я не про конкретну дістрі - є можливіть дивитись трохи ширше.
де мережі відкривають нові магазини? в ізюмі, херсоні, миколаєві, краматорську, павлограді, слов'янську, покровську? чи хоча б в харкові та нікополі?
Є родичі у Миколаєві. Кажуть що мережеві магазини, які зачинилися у березні 2022 року поступово починають знову з'являтися. А так, звісно, відбувається навіть не стільки згортання, скільки перерозподіл/трансформація ринку. Наприклад в Оушен плазі вже мабуть четверта частина площ звільнилася, натомість у всяких республиках народу - не проштовхнешся. Тут і виникає питання: а навіщо і в розрахунку на що добудовують оушен молл.
Дуже схоже, напр, в Блокбастер Молл - мертвий на половину, а в Рівер Молл навіть в будні людей тьма!
Aniachka 23.09.2025 09:01 пишет: З'явився дуже великий пласт населення, у якого тепер багато грошей. ТЦК-шники, ВЛК-шники, військові начальники на місцях. "Спрос порождает предложение", якщо нація багатіє, то й ціни будуть рости.
Тут навіть не треба брати корумповану складову. В принципі з'явилися люди, яким виплачують достойні зп. Це військові на нулі. Ці гроші потрапляють в економіку України, підвищуючи попит на житло, в тому числі. Плюс виплати через загибель близького родича.
Більшість з цих коштів потім вкладаються в закупівлю спорядження, ремонт тачок, ребів, хавчік, оренду житла, яка космос, і це ще до закладів в найближчих великих містах не доїхали. Не пиши дурниць.
А сім'ї їх милостиню просять, вважаєш? А гроші за загиблого чоловіка в банк несуть на розрахунковий рахунок, думаєш?
Тут навіть не треба брати корумповану складову. В принципі з'явилися люди, яким виплачують достойні зп. Це військові на нулі. Ці гроші потрапляють в економіку України, підвищуючи попит на житло, в тому числі. Плюс виплати через загибель близького родича.
Більшість з цих коштів потім вкладаються в закупівлю спорядження, ремонт тачок, ребів, хавчік, оренду житла, яка космос, і це ще до закладів в найближчих великих містах не доїхали. Не пиши дурниць.
А сім'ї їх милостиню просять, вважаєш? А гроші за загиблого чоловіка в банк несуть на розрахунковий рахунок, думаєш?
Тоді чому зросли ціни наприкінці 2019 та у другій половині 2021? Не було ще тоді припливу грошей, пов'язаних якось з війною. А звичайна "мирна" корупція була і ніде не поділася.
Виплату за загиблого розбивають на кілька років. Як людина яка відповідає в підрозділі в тому числі за комунікацію з ТЦК стосовно процедури її отримання родинами, це дуже не швидкий і не простий шлях, нажаль. Більшість військовослужбовців на БР сидить не на сотці(вся логістика, стройова, інші служби).
Smith80 25.09.2025 14:50 пишет: Виплату за загиблого розбивають на кілька років. Як людина яка відповідає в підрозділі в тому числі за комунікацію з ТЦК стосовно процедури її отримання родинами, це дуже не швидкий і не простий шлях, нажаль. Більшість військовослужбовців на БР сидить не на сотці(вся логістика, стройова, інші служби).
Це все нюанси. Ми ж про економіку країни. З економікою ситуація така, що у людей з'явилося більше грошей, ніж до війни. Зрозуміло, що ми не про киян. Але якщо якогось роботягу з Полтави, який працював за мінімалку, мобілізували, то зараз він і його сім'я отримує більше грошей, ніж до 24 лютого. З урахуванням всього того, що ти сказав. А це означає, що люди витрачають гроші і на поліпшення житлових умов. На щастя, я не знайома з процедурою виплат через загибель годувальника. Знаю тільки двох вдів особисто. Обидві купили квартири в якості забезпечення пасивного доходу своїм дітям, які втратили батька.
В ответ на: де мережі відкривають нові магазини? в ізюмі, херсоні, миколаєві, краматорську, павлограді, слов'янську, покровську? чи хоча б в харкові та нікополі?
Я може відкриття якесь зроблю, але магазини відкривають там, де є попит більший. Здається, що попит на побутову техніку у "краматорську, павлограді, слов'янську, покровську" не може збільшуватися під постійними ударами ворога.
Це все нюанси. Ми ж про економіку країни. З економікою ситуація така, що у людей з'явилося більше грошей, ніж до війни. Зрозуміло, що ми не про киян. Але якщо якогось роботягу з Полтави, який працював за мінімалку, мобілізували, то зараз він і його сім'я отримує більше грошей, ніж до 24 лютого. З урахуванням всього того, що ти сказав. А це означає, що люди витрачають гроші і на поліпшення житлових умов. На щастя, я не знайома з процедурою виплат через загибель годувальника. Знаю тільки двох вдів особисто. Обидві купили квартири в якості забезпечення пасивного доходу своїм дітям, які втратили батька.
nosatiy 26.09.2025 09:35 пишет: почему квартиры должны были подешеветь?
скоро будем в ЕС
я вчився по тих книжках де казали що якщо в країні війна, економика розвалена, частина країни окуповано/заміновано, ракети/дрони кожного дня кошмарять те чи інше місто, чверть населення біженці, ще частина ВПО без роботи і тд - то житло повинно дешевшати.
В ответ на: я вчився по тих книжках де казали що якщо в країні війна, економика розвалена, частина країни окуповано/заміновано, ракети/дрони кожного дня кошмарять те чи інше місто, чверть населення біженці, ще частина ВПО без роботи і тд - то житло повинно дешевшати.
Раньше и дронами не воевали и какие то биткоины, ХЗ шо откуда и куда, отдай деньги получи "ничего", не производили. Это я к тому, что то было раньше, в старых книгах, а сейчас новые реалии, новые брошурки. Во посмотри сколько стоит квартира в Тель - Авиве. А когда украинец родился, то еврей заплакал
Вот и как победит Украина супостата, так как в Тель - Авиве, и в Киеве квартиры будут стоить. Надо покупать.
В нашому місті недалеко від центру один забудовник загородив ділянку під забудову багатоповерхівки і виставив рендери про ціну 41000 грн/кв.м. Пройшов місяць, на ділянці взагалі нічого не відбувалося ,а ціна на рендерах вже 43500 грн/кв.м
Абрвалг 26.09.2025 10:59 пишет: Раньше и дронами не воевали и какие то биткоины, ХЗ шо откуда и куда, отдай деньги получи "ничего", не производили. Это я к тому, что то было раньше, в старых книгах, а сейчас новые реалии, новые брошурки. Во посмотри сколько стоит квартира в Тель - Авиве. А когда украинец родился, то еврей заплакал
Вот и как победит Украина супостата, так как в Тель - Авиве, и в Киеве квартиры будут стоить. Надо покупать.
та я ж казав - в добру путь - хай закопують вкладають бабло в країну, я тільки за.
-Виталя- 26.09.2025 10:42 пишет: я вчився по тих книжках де казали що якщо в країні війна, економика розвалена, частина країни окуповано/заміновано, ракети/дрони кожного дня кошмарять те чи інше місто, чверть населення біженці, ще частина ВПО без роботи і тд - то житло повинно дешевшати.
Це книги про другу світову? То вони вже трохи застарілі. Економіка України давно повністю стала "на військові рельси". Це означає, що все, що вона збирає податками і т.д, витрачається виключно на військові потреби. Соціальні платежи повністю забезпечуються нашими західними партнерами, які виділяють гроші на невійськовий сектор. Саме тому економіка знаходиться не в найгіршому стані. Але це важко зрозуміти людям, які оцінюють стан країни по ціні картоплі і цибулі.
Зараз основну крамолу скажу. І зарплати в країні ростуть!
-Виталя- 26.09.2025 10:42 пишет: я вчився по тих книжках де казали що якщо в країні війна, економика розвалена, частина країни окуповано/заміновано, ракети/дрони кожного дня кошмарять те чи інше місто, чверть населення біженці, ще частина ВПО без роботи і тд - то житло повинно дешевшати.
Це книги про другу світову? То вони вже трохи застарілі. Економіка України давно повністю стала "на військові рельси". Це означає, що все, що вона збирає податками і т.д, витрачається виключно на військові потреби. Соціальні платежи повністю забезпечуються нашими західними партнерами, які виділяють гроші на невійськовий сектор. Саме тому економіка знаходиться не в найгіршому стані. Але це важко зрозуміти людям, які оцінюють стан країни по ціні картоплі і цибулі.