Цікаво, а в Україні цей пенс не віддав 50% своєї зп? Якшошо, до введення ЄСВ (а це сталося аж у 2011 році) збір у пенсійний фонд складав 33% (у Німеччині зараз - 18% чи шо). Інша справа що у нас це все зазвичай платилося з мінімальної зарплати і ніхто собі нікуди не дув
А до чого тут пенсійний фонд, якщо ми не про пенсії?
А про шо? Які 50% від зарплати? На прибутковий податок?
медицина фінансується не з пенсійних відрахувань, там або спец податок, та/або страховка від 150 євро на місяць.
медицина фінансується не з пенсійних відрахувань, там або спец податок, та/або страховка від 150 євро на місяць.
Ну у Німеччині страховка порядка 15%, з них половину сплачує роботодавець, половина вираховується з ЗП. Якщо у людини зарплата 3000 євро на місяць, то це 225 вирахувань плюс-мінус. Думаю у Данії так само. Але ж питання, про які 50% йде мова, чому так страшно жити?
В ответ на: Зараз не можу знайти оригінал карикатури з якогось польського сайту, але зміст її такий: у 2025 році стоїть вже немолодий дядько біля могили свого батька (на могильному камені рік смерті - 2024) і каже: а для тебе тато у мене є ще одна гарна новина "твоя черга на хірургічну операцію, у якій ти стоїш вже 10 років, істотно просунулася і можливо у наступному році тебе вже покличуть до лікарні".
Це невідомо на що карикатура. В мене, слаба богу, батькі самі за себе можуть заплатити. А тещі я і проплачував відновлення пілся стентів, операції на очах та слуховий апарат.
Якщо дядько не може дати гроші батьку на операцію - то це карикатура на націю, а не на медичні сервіси
Мова про те, що в умовній Данії чи іншій країні цивілізованого світу, дві сторони (громадянин, держава) беруть на себе зобов'язання.
Зараз не можу знайти оригінал карикатури з якогось польського сайту, але зміст її такий: у 2025 році стоїть вже немолодий дядько біля могили свого батька (на могильному камені рік смерті - 2024) і каже: а для тебе тато у мене є ще одна гарна новина "твоя черга на хірургічну операцію, у якій ти стоїш вже 10 років, істотно просунулася і можливо у наступному році тебе вже покличуть до лікарні".
Теза перша. Останній раз, коли мої очі були мокрі від сліз, це історія про дворічну дитину (здається це... була дівчинка), яка народилася при великому шашличнику після лютого 2022 і загинула місяць чи декілька тому (2025) при великому шашличнику. Ну знаєш, ми сміялися над раБсєянами, які мовляв народилися при хутіну і лягли в землю України при ньому ж. Щоправда ті встигли дожити до своїх 20+ (років). Насправді цих дітей вже сотні, тисячі, але людський мозок помічає поодинокі яскраві історії, які винесли на гору пропагандони.
Теза друга. У моїй родині під час більшовицького голодомору "попухло від голоду 9 душ" (словами моєї бабусі). Деякі були дітьми і до десятирічного віку не встигли дожити.
Питання, воно скоріш риторичне: а у тебе є впевненість, що ця трагедія не відбудеться скажімо у 2032/2033 роках при зелених більшовиках? (тобто історія нагадає про себе через 100 років, раз наша нація залишился твердолобою і не вивчила уроки) Чи раніше, чи пізніше, з огляду на ті події, які відбуваються? І ти (ми) станеш свідком нової трагедії, коли люди скажімо їстимуть один одного? Або помиратимуть у інший неприродний спосіб.
Фото. Зроблено власноруч. Липень 2019 року. смт.Білики, Кобеляцький район, Полтавська область
Ну у Німеччині страховка порядка 15%, з них половину сплачує роботодавець, половина вираховується з ЗП. Якщо у людини зарплата 3000 євро на місяць, то це 225 вирахувань плюс-мінус. Думаю у Данії так само. Але ж питання, про які 50% йде мова, чому так страшно жити?
тут питання не страшно/не страшно, а про "безкоштовно", бо якщо умовний ти + роботодавець 500 євро на місяць за це платиш, то за 2 роки собі на операцію наскладаєш Якщо, що то я не ставлю медицину України вище за німецьку, але і безкоштовності там немає. Цікаво до речі, чи є франшиза, бо в Нідерландах (кілька років тому) була франшиза у 300 євро, що стимулувало не звертатися по незначних проблемах.
Цікаво, а в Україні цей пенс не віддав 50% своєї зп?
У нас внесок в Пенсійний фонд - це податок на роботодавця. Із зарплати він не вираховується. Так що із своїх зарплат формально в нас його і так ніхто не платив
У нас внесок в Пенсійний фонд - це податок на роботодавця. Із зарплати він не вираховується. Так що із своїх зарплат формально в нас його і так ніхто не платив
Ще залишились якісь люди, які не усвідомлюють, шо воно є так ЛИШЕ формально? А реально - всі платять.
nope 21.10.2025 18:09 пишет: А про шо? Які 50% від зарплати? На прибутковий податок?
Ми про те, що данчанин все життя сплачує 40-50% своєї солідної європейської зп на податки. Зрозуміло, що на ці кошти можливо побудувати систему соціального захисту, яка буде покривати операції в 10К. Українець сплачує 18% податок на доходи фіз осіб + 5% військового збору = 23% зі своєї української зп. Навіть проценти вдвічі меньші, не кажучи вже про абсолютні цифри. І на ці кошти не можна забезпечити безкоштовне мед обслуговування. Але казати, що данчанам все безкоштовно - це дика маніпуляція. Середній данчанин примусово сплатив десяток таких операцій за своє життя, хоча жодна йому може не знадобитися.
казати, що данчанам все безкоштовно - це дика маніпуляція. Середній данчанин примусово сплатив десяток таких операцій за своє життя, хоча жодна йому може не знадобитися.
Це художнє перебільшення, але най буде
В людини можуть виявити складне онкологічне захворювання на перший день іі роботи, коли до системи соц.страхування вона ще не встигла внести ані крони - і її будуть лікувати "безкоштовно", тобто за гроші інших платників. Людина може прожити життя, звертаючися до сімейного раз на рік за диспансеризацією і нічого більше - і при цьому сплачуючи внески до соц.страху. Це такий суспільний договір, люди вирішили між собою, що ім краще так. Зворотньою ситуацією була б виключно приватна страхова медицина, коли кожен сам собі "складає на операцію" (а як склав недостатньо - ну, так йому невдасі й треба, природній відбір).
В Україні ж взагалі діє сімулякр: стандартне "безкоштовне" медичне обслуговування на словах безкоштовне, по факту якщо обслуговування більш-менш дієве - то воно не безкоштовне, а прям дієве - сильно не безкоштовне і далеко не всім доступне. І це теж соціальний договір, в Україні вирішили що саме так найкраще.
ivlike 20.10.2025 21:38 пишет: кто тут из знакомых украинок рожали в гос клинике - все говорят, что лучше, чем до этого в Киеве за 3-4-5к денег (ну и плюсом гражданство ребенку и пмж родителям)
Не коштують роди в Києві "3-5 денег". Це брехня. Хіба що якийсь лакшері сегмент в приватному роддомі, в якому відбувається 1% всіх родів на місто
35-40кгрн.за роди.(Деякі просять до 2000д.США) +5кгрн.-палата на 3 дні. Державний роддом Київ. Можна і безкоштвно народжувати, але будуть трошки інші умови. це станом на жовтень 2025р.
Народжувала за гроші в державному пологовому і безкоштовно теж там. Умови і відношення абсолютно однакові.
nope 21.10.2025 18:09 пишет: А про шо? Які 50% від зарплати? На прибутковий податок?
Ми про те, що данчанин все життя сплачує 40-50% своєї солідної європейської зп на податки. Зрозуміло, що на ці кошти можливо побудувати систему соціального захисту, яка буде покривати операції в 10К. Українець сплачує 18% податок на доходи фіз осіб + 5% військового збору = 23% зі своєї української зп. Навіть проценти вдвічі меньші, не кажучи вже про абсолютні цифри. І на ці кошти не можна забезпечити безкоштовне мед обслуговування. Але казати, що данчанам все безкоштовно - це дика маніпуляція. Середній данчанин примусово сплатив десяток таких операцій за своє життя, хоча жодна йому може не знадобитися.
Так чекай. Він же в Україні сплачує податки тільки з мінімалки. А решта готівкою в кишеню. От і отримує операцію на мінімалках. А решту з кишені доплачує. Теоретично це навіть економно. Поки здоров*я є )
Nofate 21.10.2025 19:53 пишет: Це художнє перебільшення, але най буде В людини можуть виявити складне онкологічне захворювання на перший день іі роботи, коли до системи соц.страхування вона ще не встигла внести ані крони - і її будуть лікувати "безкоштовно", тобто за гроші інших платників. Людина може прожити життя, звертаючися до сімейного раз на рік за диспансеризацією і нічого більше - і при цьому сплачуючи внески до соц.страху. Це такий суспільний договір, люди вирішили між собою, що ім краще так. Зворотньою ситуацією була б виключно приватна страхова медицина, коли кожен сам собі "складає на операцію" (а як склав недостатньо - ну, так йому невдасі й треба, природній відбір). В Україні ж взагалі діє сімулякр: стандартне "безкоштовне" медичне обслуговування на словах безкоштовне, по факту якщо обслуговування більш-менш дієве - то воно не безкоштовне, а прям дієве - сильно не безкоштовне і далеко не всім доступне. І це теж соціальний договір, в Україні вирішили що саме так найкраще.
Там раніше мова йшла про можливість потрапити до вузького медичного спеціаліста швидко. Не знаю навіть, чому ти наголосив, що в Данії це саме безкоштовно. Тим більше, що ніфіга не безкоштовно Але й з приводу платної медицини в Україні вона набагато дешевша, ніж в Європі. Те, що плата зазвичай йде в кишеню, а не в касу закладу, це звісно не гуд, але загалом тут є можливість отримати якісну медичну допомогу відносно недорого. Так що, не треба нам доводити, як у нас тут погано. Що саме погано, ми самі знаємо. Але знаємо і переваги.
тут питання не страшно/не страшно, а про "безкоштовно", бо якщо умовний ти + роботодавець 500 євро на місяць за це платиш, то за 2 роки собі на операцію наскладаєш
Мвахахах, ти певно не уявляєш собі вартість сучасного лікування, як технологічного, так оплату лікарів та власне ліків Повір, бувають варіанти, що власних коштів може сильно-сильно не вистачати у жодній перспективі.
В ответ на: Якщо, що то я не ставлю медицину України вище за німецьку, але і безкоштовності там немає. Цікаво до речі, чи є франшиза, бо в Нідерландах (кілька років тому) була франшиза у 300 євро, що стимулувало не звертатися по незначних проблемах.
Воно не безкоштовно, а більшою частиною оплачено страховкою. За якісь речі доводиться доплатити, типу 10 євро за день стаціонару. Або 10 євро доплати за упаковку ліків. Воно трохи смішно - прайсова ціна упаковки може бути 100, 1000 або 10 тисяч євро, твоя чесна доплата - 10 євро. Або за таксі доплата 10 євро. Але якщо вийдеш доплатами за межі 2% річного доходу, то страховка переймає на себе. У Нідерландах в тебе напевне була туристична страховка. нє?
Roksimama 21.10.2025 20:00 пишет: Так чекай. Він же в Україні сплачує податки тільки з мінімалки. А решта готівкою в кишеню. От і отримує операцію на мінімалках. А решту з кишені доплачує. Теоретично це навіть економно. Поки здоров*я є )
Ну, от я, наприклад, жодного дня зі своїх 20 років стажу не працювала за мінімалку+конверт. Всі роки офіційно з усіма податками. Але й державною медициною не користуюся. Пристойні роботодавці сплачують мені медичне страхування.
Ну канєєєєшно. Це з 2011 коли ввели ЄСВ. А до того часу всі платили окремо пенсійний, окремо соцстрахування, окремо страхування безробіття. І це все добро існувало у вигляді вирахувань з зарплати працівників і окремо нарахувань на зарплату працівників. І зрештою це все в сумі разом з прибутковим податком складало під 60% від зарплати пересічного. Тому, коли сьогодні пишуть про ах 50% зарплати європейчиків, мені стає трохи смішно, а потім навіть трохи сумно.
Roksimama 21.10.2025 20:00 пишет: Так чекай. Він же в Україні сплачує податки тільки з мінімалки. А решта готівкою в кишеню. От і отримує операцію на мінімалках. А решту з кишені доплачує. Теоретично це навіть економно. Поки здоров*я є )
Ну, от я, наприклад, жодного дня зі своїх 20 років стажу не працювала за мінімалку+конверт. Всі роки офіційно з усіма податками. Але й державною медициною не користуюся. Пристойні роботодавці сплачують мені медичне страхування.
Тут не прийнято оцінювати за одиничним випадком ))) Мені колись роботодавець купив річну страховку. Як мені було шкода тих шалених грошей. Я жодного разу за той рік не захворіла. А пологи і пов*язані з цим дослідження туди не входять.
Мвахахах, ти певно не уявляєш собі вартість сучасного лікування, як технологічного, так оплату лікарів та власне ліків Повір, бувають варіанти, що власних коштів може сильно-сильно не вистачати у жодній перспективі.
Я дійсно не уявляю, і слава Богу, але цілком з тобою погоджуюсь. Був випадок, коли тут в Україні у близької людини операція ракової пухлини в інституті раку була абсолютно безкоштовна, але заплатив 600 грн за матеріали, 5000 грн за окрему палату люкс зі своїм с/в та виключно добровільно лікарям та хирургу. Якби грошей не було, то була б загальна палата.
В ответ на: У Нідерландах в тебе напевне була туристична страховка. нє?
ніт, я там за 5 років відкашляв тисяч 20 з родини тільки страховки, причому звернулись один раз і з нас здерли 300 євро франшизи із загальної суми у 700 євро. Тобто ця "безкоштовність" комусь коштує нормальних грошей. Я не кажу, що проти цієї системи, можливо вона має сенс, щоб люди не мерли, якщо немає за що лікуватись, бо ситуації різні в житті бувають. Що мені не подобається, та к це те, що її називають безкоштовною. Вона скоріше солідарна, ну і завдяки більш продуктивній економіці розвинутих країн є багатшою. Але "понаєхи" в неї не вкладались, а просто користуються
в мене у дворі -2 школи -садочок -лікарня в 10 поверхів -театр у пішій доступності, -парк -озеро - 2 ресторани не останньої категорії -спорт зал -басейн олімпійського стандарту -декілька готелів -кінний клуб -ліс
і багато всього іншого
ти вибрав Данію - вітаю!
Немає у тебе у дворі басейну олімпійського стандарту. Та навіть басейну де можна провести чемпіонат Європи з звичайного плавання. Тому що такого у Києві взагалі немає.
Тут не прийнято оцінювати за одиничним випадком ))) Мені колись роботодавець купив річну страховку. Як мені було шкода тих шалених грошей. Я жодного разу за той рік не захворіла. А пологи і пов*язані з цим дослідження туди не входять.
Те, що це поодинокий випадок - це теж твій стереотип. Бо зазвичай я працюю в компаніях, які входять в топ-20 найбільших платників податків країни. З величезним персоналом. І всі ці люди від СЕО до прибиральниці сплачують всі податки. Те, що для когось це диковинка, нічого не доводить.
Ми про те, що данчанин все життя сплачує 40-50% своєї солідної європейської зп на податки.
Вибачай, це звучить як лозунг. Які конкретно податки? Якщо говорити про прибутковий податкок, то на прикладі середньої німецької зарплати у 4000 євро (у вакуумі, по першому податковому класу без дітей), то реальна ставка прибуткового податку у річному розрахунку складатиме десь 13%. Що на 5% менще, ніж в Україні, і я не рахую військовий збір. Не можна сказати, що в Україні низькі податки. Є дієвий масовий метод уникнення податів - через ФОПів і тд, але тут ми самі себе обманюємо.