Ситуація класична - перестав працювати насос в скважині. Потрібно витягти всю конструкцію нагору. Оглянувши оголовок - виявив відсутність рим-болта. Зверху видно тільки головку звичайного болта, за нього вчепитись не вийде. Як тоді діяти? Тягнути за трубу? Чи за низ самого оголовка? І взагалі, є якісь непередбачувані нюанси цієї процедури? В кого є знання/досвід - поділіться, будь ласка.
Наскільки я розумію, насос висить на трубі, тому і тягнемо теж за неї. Оголовок руками піднімається? Якщо так - піднімаємо оголовок, беремось за трубу знизу оголовка і тягнемо. В залежності від глибини свердловини все це може багато важить. + вода в трубі (зворотній клапан). Ньюанси? Не рухається нічого. Насос заклинило знизу. Ще треба забезпечити, щоб труба не вирвалася з рук і все це не полетіло взад. Напарник треба. Одразу скажу, що великого досвіду в мене немає. Я більше теоретик Виймав в себе один раз для встановлення зворотнього клапану після насосу. Це десь одразу після запуску свердловини. Тягнув за трубу + напарник відносив насос. Свердловина 60 м, насос на 55 м, труба 32. Води в трубі може бути кг 30-40.
Спробуй зняти оголовок, можливо там (от до того болта, який напроти електро кабелю) прикручений трос. В мене насос висить на тросі, він не досягає самого дна скважини. Тобто скважина 48М, а насос висить десь на 30ти на тросі.
Amateur 29.09.2025 13:48 пишет: Спробуй зняти оголовок, можливо там (от до того болта, який напроти електро кабелю) прикручений трос. В мене насос висить на тросі, він не досягає самого дна скважини. Тобто скважина 48М, а насос висить десь на 30ти на тросі.
Якщо ставили нормальні люди, то так, повинен бути трос. І глибина занурення насоса класично - це на 10 метрів нижче дзеркала, в смислі - рівню води.
В ответ на: Огляд від ШІ Насос у свердловині тримається на водопідйомній трубі, а трос служить страховкою, щоб уникнути падіння насоса в разі обриву з'єднання труби. Для монтажу використовують пластикові труби ПНД, а як страхувальний трос — нержавіючий сталевий трос або капроновий шнур, залежно від бюджету та умов експлуатації. Ключові моменти монтажу Основне кріплення: Насос закріплюється на водопідйомній трубі, яка слугує для подачі води до поверхні. Страхувальний трос: Незважаючи на поширену помилку, трос виконує захисну функцію. Він необхідний, щоб насос не впав на дно свердловини у разі роз'єднання водопідйомної труби.
Тобто за страхувальний трос тягнемо коли насос від'єднався від труби. Якщо ні - за трубу
BOING 26.09.2025 21:12 пишет: Тягнути за трубу? Чи за низ самого оголовка? І взагалі, є якісь непередбачувані нюанси цієї процедури? В кого є знання/досвід - поділіться, будь ласка.
Тягнути за оголовок - по уму там трос має бути Ну и бути готовим до того, шансів одному піднятии руками майже ніяких. Лебедка треба і потихеньку тягнути, треба ж продавити шар води, який зверху насосу, якщо над насосом стовп 10 метрів води - то це вже більше 100 кг.