А чому на час декількаденних блекаутів (якщо, не дай боже, вони будуть) не поїхати на ту ж дачу, де і генератор є і енергонезалежність організувати набагато легше, і проблеми опалення-води-калінізації вирішуються? Це кому немає куди поїхати...
З тих що коло нас в Голосіїво пунктів незламності один з найкращих був у Довженко-центрі, бо там місця багато для розміститися, багато стільців і кафе працювало. Але і народу багато було. Але станції ніхто не заряджав, все більше ноути і телефони. Треба було брати свою переноску, бо наявних розеток на всіх бажаючих не вистачало. Чи працюватиме він зараз, напевно, можна на їх сайті подивитися.
igg 11.10.2025 13:33 пишет: де можна зарядити станцію, у подібних обставинах?
За власним досвідом життя у Херсоні, де блекаутом вже нікого не здивувати й електрики місцями може не бути днями/тижнями/місяцями: найнадійніший варіант - це невеличкий генератор, який людина сама може перенести. Щось на кшталт інверторних до 2кВт потужності. Вийшов надвір, виніс свої станцію з генератором, відійшов трішки від вікон, завів та заряджаєш. Погуляв годину - станція зарядилася.
Але, повинен визнати, що ось це "буде шумно, буде вихлоп смердіти" - все це відходить десь на 10-й план, коли електрики немає хоча б декілька діб. Нихто не скаржиться навіть на встановлені на балконах генератори, а тільки просять зарядити гаджети або кинути подовжувач до свого котла/холодильника. Може тому, що найбільш нервові люди вже давно не вивезли нинішні умови життя й виїхали В нас тут реально своя атмосфера, яка ну дуже відрізняється від довоєнної й атмосфери неприфронтових міст.
Ще інколи можна зарядитися у пункті Незламності, але здається мені, що у Києві ця опція буде недоступна (бо буде дуже багато охочих, а ніхто у тих пунктах на такі навантаження не розраховував й генератори не підбирав). У нас у деяких пунктах стоять банальні китайські 2.5-3кВт генератори, тобто заряджати вони можуть лише одну-дві станціі одночасно (та й то ще треба, щоб дозволили)
Заряд від авто штатними засобами станціі - це щось більш ефімерне, бо там у тих станціях, що я бачив, потужність заряджання від авто лімітована 120-180Вт (10-15а, що логічно, щоб не спалити запобіжник прикурювача).
Якщо у авто потужний генератор (на 1.5-2кВт), то можна купити інвертор 12-220 хоча б на чесні 1-1.5кВт, підключати його до клем акб й від нього станцію заряджати при заведеному авто
Варіант бачу, тільки мати свій генератор. Вийшов у двір, зарядив і пішов додому. Зняти гараж, зберігати там каністру з пальним і генератор. Поїхав, зарядив, приїхав додому. Падати комусь на хвіст, не варіант. Імхо.
SeMeNUA 12.10.2025 12:03 пишет: Якщо у авто потужний генератор (на 1.5-2кВт), то можна купити інвертор 12-220 хоча б на чесні 1-1.5кВт, підключати його до клем акб й від нього станцію заряджати при заведеному авто
Зараз у більшості авто відносно потужний генератор, тож це ледь не найкращий варіант. Але все ж я б брав би до уваги рівень "розумності" автівки при спробі такого нештатного підключення, щоб помилками не сипала, не розуміючи, звідки у неї такий витік струму. Там точно до клем АКБ не можна.
SeMeNUA 12.10.2025 12:03 пишет: Якщо у авто потужний генератор (на 1.5-2кВт), то можна купити інвертор 12-220 хоча б на чесні 1-1.5кВт, підключати його до клем акб й від нього станцію заряджати при заведеному авто
Зараз у більшості авто відносно потужний генератор, тож це ледь не найкращий варіант. Але все ж я б брав би до уваги рівень "розумності" автівки при спробі такого нештатного підключення, щоб помилками не сипала, не розуміючи, звідки у неї такий витік струму. Там точно до клем АКБ не можна.
все ж таки, не можу уявити, як це 1-2 години(який би не був там потужний ген-р) машина буде маслати на холостих...хіба це не є дуже високим ризиком ухандошити двигун?
Ревизор 11.10.2025 19:18 пишет: Варіант - на роботі, не розглядається? В 2022-2023 так заряджався.
варіант хороший, але не для всіх, треба ж ще мати ту "роботу"
Діти, кум, сват, брат, сусід.... Ніхто не працює в офісах? У нас взимку 22/23 працівники навіть акумулятори гелеві по 30 кг приносили заряджатися, не кажучи вже про станції. Якось не у вакуумі живемо, невже нікого немає...
все ж таки, не можу уявити, як це 1-2 години(який би не був там потужний ген-р) машина буде маслати на холостих...хіба це не є дуже високим ризиком ухандошити двигун?
А стояв би на морозі в пробці ці 2 години та грівся б, то вже ухандошив би? Це усі членовозки з найнятими водіями, що годинами очікують на заднього пасажира, вже нікуди б не їхали і стояли з ухандошеними двигунами. Ну, якщо є страх, то можна на педаль газу покласти цеглину, щоб 2 години на повному газу працювала
harald67 11.10.2025 17:54 пишет: Сформувати такий пул друзів, які живуть у різних районах та й гостювати у тих, у кого цього разу раніше світло увімкнуть.
Згоден, з батлом гарного віскі декілька годин зарядки пройдуть майже миттєво
igg 11.10.2025 13:33 пишет: Мій крайній кейс: 25 год. 25 хв без електроенергії
Зарядні станції, якби, зовсім не для тривалих блекаутів.
В мене самозбірний АКБ, 24 Вольти, 315 Ампер-годин - це 7 кіловат-годин. З таким можна економно пережити кілька діб.
В сонячні дні можу жити без мережі нескінченно Навіть в похмурий ( але без дощу, тоді зовсім темно) день маю 300-500Вт з поля. приблизно 6кВт батарея. Якщо без чайника, микрохвильовки, кавоварки то на тиждень без питань витягне. Якщо хочаб 4/8 то ніяких обмежень вдома не застосовується.
Зарядні станції це не зовсім для блекаутів. Це більше для виїздів на природу, але може виручити завжди.
Я бачив пару балконів з сонячними панелями. Але думаю воно мало що дасть. Хіба гаджети зарядити
Зарядні станції, якби, зовсім не для тривалих блекаутів.
В мене самозбірний АКБ, 24 Вольти, 315 Ампер-годин - це 7 кіловат-годин. З таким можна економно пережити кілька діб.
В сонячні дні можу жити без мережі нескінченно Навіть в похмурий ( але без дощу, тоді зовсім темно) день маю 300-500Вт з поля. приблизно 6кВт батарея. Якщо без чайника, микрохвильовки, кавоварки то на тиждень без питань витягне. Якщо хочаб 4/8 то ніяких обмежень вдома не застосовується.
Зарядні станції це не зовсім для блекаутів. Це більше для виїздів на природу, але може виручити завжди.
Я бачив пару балконів з сонячними панелями. Але думаю воно мало що дасть. Хіба гаджети зарядити
75х150 см = 400 Вт. Ось і рахуй. Маленькі 50х100 200-250 100х200см як в мене =600 вт. 6ть штук. В сонячний день стиралка кондиціонер, пилосос, компи, телевізорри, холодоси... Все без питань працює. Двоповерховий будинок за місяць понти напалює.
harald67 11.10.2025 17:54 пишет: Сформувати такий пул друзів, які живуть у різних районах та й гостювати у тих, у кого цього разу раніше світло увімкнуть.
Згоден, з батлом гарного віскі декілька годин зарядки пройдуть майже миттєво
Я до Екофло Дельти 2 узяв двопаливний смарт генератор від того ж Екофло. Відносно тихий, на газу вихлоп не надто воняє і станцію швидко заряджає. У планах якщо тривала халепа, то підзаряджати станцію на відкритому балконі 9 поверху
Доречі кому цікаво, то зараз в Техноскарбі партія нових цікавих штук продається. І недорого, бо в Європах від 650 євро і те по акції . Спеціальна зарядна станція під сонячні панелі на балконі. Що в ній цікаво, то 4 mppt контролера по 660 вт під сонячні панелі зі низьким порогом старту напруги усього 14 вольт, що дозволяє більше витягнути з сонячних панелей у погану погоду. Місткість станції майже 2 кВт. Підігрів батарей, смарт управління з телефону, безшумна бо алюмінієвий корпус з пасивним охолодженням, корпус дозволяє вуличне встановлення. Заряд батареї від мережі та сонячних панелей, З мінусів як на мене, то лише 1 вихід на 220 вольт на 800-1000 вт. І ніде не знайшов скільки комірок там в батареї. Вольтаж по характеристикам 48 вольт, в місткість станції 1920 аг. Тобто виходить не 16 комірок, а тільки 15 штук по 40 ач. Відео розборок або ремонтів тієї штуки теж не знайшов, бо станція відносно свіжа, з травня цього року у продажу. Якщо що, я собі таке купив. Завтра відправлять, прийде подивлюсь що воно таке. Але є але. Виробник цей Zendure з одного боку достатньо відомий, що в штатах, що в Європі, але судячи по оглядам в Ютубі то ремонтники називають не ці, бо цих не бачив, а інші переносні зарядні станції Zendure просто жахливими. Не тому що вони часто ламаються, а тому що їх геморно ремонтувати і не все піддається ремонту. Елементи на платах на міцному герметику, щільно залаковане і елементна база: мікросхеми, драйвера та інше дуже специфічне, і хрен їх знайдеш що в нас, що на Алі для заміни.
Yurii 12.10.2025 21:15 пишет: Доречі кому цікаво, то зараз в Техноскарбі партія нових цікавих штук продається. І недорого, бо в Європах від 650 євро і те по акції . Спеціальна зарядна станція під сонячні панелі на балконі. Що в ній цікаво, то 4 mppt контролера по 660 вт під сонячні панелі зі низьким порогом старту напруги усього 14 вольт, що дозволяє більше витягнути з сонячних панелей у погану погоду. Місткість станції майже 2 кВт. Підігрів батарей, смарт управління з телефону, безшумна бо алюмінієвий корпус з пасивним охолодженням, корпус дозволяє вуличне встановлення. Заряд батареї від мережі та сонячних панелей, З мінусів як на мене, то лише 1 вихід на 220 вольт на 800-1000 вт. І ніде не знайшов скільки комірок там в батареї. Вольтаж по характеристикам 48 вольт, в місткість станції 1920 аг. Тобто виходить не 16 комірок, а тільки 15 штук по 40 ач. Відео розборок або ремонтів тієї штуки теж не знайшов, бо станція відносно свіжа, з травня цього року у продажу. Якщо що, я собі таке купив. Завтра відправлять, прийде подивлюсь що воно таке. Але є але. Виробник цей Zendure з одного боку достатньо відомий, що в штатах, що в Європі, але судячи по оглядам в Ютубі то ремонтники називають не ці, бо цих не бачив, а інші переносні зарядні станції Zendure просто жахливими. Не тому що вони часто ламаються, а тому що їх геморно ремонтувати і не все піддається ремонту. Елементи на платах на міцному герметику, щільно залаковане і елементна база: мікросхеми, драйвера та інше дуже специфічне, і хрен їх знайдеш що в нас, що на Алі для заміни.
в мене декілька станцій(екофлоу, фосібот,екоплей і зендуре). Зендуре 1500 дві станції. Зендуре виявились найпроблемнішими. обидві вже ремонтувались. не один раз. шумні вентилятори. інші станції просто працюють. тому сумніваюсь,що ще колись придбав би продукцію цієї фірми
В 2022 у меня не было света 44 часа, ничего никуда заряжать не ходил, надо просто рационально использовать энергию. Еду готовить на газе, резервы аккумуляторов экономить, а не на широкую ногу, особенно если запас небольшой. В критических случаях - от авто заряжать и не надо никаких бензогенераторов, генератор авто на ХХ способен выдавать около 0,8-1,5к кВт в зависимости от автомобиля. Покупать ради этого бензогенератор и хранить его и топливо в квартире - это такое себе удовольствие и вообще копать колодец ради кружки воды.
К длительному блекауту надо было раньше готовится, а не когда жаренный петух в попу клюнул в очередной раз, а именно - покупать мощные lifеpo4 батареи с инверторами. Сейчас уже, наверное, опять ажиотаж нагнали и цены в космосе.
Генератор на машині то може і багацько видасть, але вхід у станцій для заряджання від прикурювача 12 вольт дуже обмежений по потужності. І тоді мабуть щоб не ганяти двигун машини майже вхолосту то мудрити проміжний потужний інвертор, щоб заряджати станцію від 220 вольт. Але там виходить подвійне перетворення 12 - 220 - напруга батареї станції
в агрохолдингу у агрономів на холостому вони майже цілодобово молотять у полях деякі авто (ниви, дастери) вже 10+ років в такому режимі все норм
Yurii 13.10.2025 09:57 пишет: Генератор на машині то може і багацько видасть, але вхід у станцій для заряджання від прикурювача 12 вольт дуже обмежений по потужності. І тоді мабуть щоб не ганяти двигун машини майже вхолосту то мудрити проміжний потужний інвертор, щоб заряджати станцію від 220 вольт. Але там виходить подвійне перетворення 12 - 220 - напруга батареї станції
Зарядка від автомобільного генератора - це не через гніздо прикурювача, а від генератора через спеціальний блок. Заливає 15-50 Вольт 10 ампер. через "вхід для сонця" на зарядній станції.