Хотілося б на перспективу щось невелике та вертляве, з претензією на "аби ще трошки їхало". З двигуном класичної компоновки, а не трициліндрове непорозуміння. Не фанат турбо, але час такий, що виробники дуже вибору й не залишають. 90% пробігу - заміський. Річний пробіг натепер - до 15.000 на рік. Який буде далі - не маю уявлення. Прогнозований термін експлуатації: 3-5 років (якщо дуже сподобається і не буде бажання брати трициліндрове ніщо, то може й більше). Головна вимога до трансмісії - тільки механічна (МКПП). І тут починається суцільне розчарування, оскільки обирати дуже й немає з чого.
З того, що залишилося для вибору, потенційно цікавить.
Перша група, рік випуску 2023/2024 (останній рік виробництва цієї іграшки), на одометрі матиме пробіг 6.000-40.000 кілометрів: VW GTI Autobahn (2.0 241 hp, FWD) та VW GTI 380 performance (2.0 241 hp, FWD)
Між ними є відмінності у підвісці, трохи по салону, музичному оснащенню, тощо. Треба мацати, пробувати "на зуб".
Друга група, рік випуску 2017/2018 (останній рік випуску "робітничо-селянської версії" в розумінні "не еМ-ка"), на одометрі матиме пробіг 80.000-130.000 кілометрів: BMW 230i (2.0 248 hp), RWD (Coupe) BMW 340i xDrive (3.0 320 hp), AWD (Sedan) M-Performance BMW 440i xDrive (3.0 320 hp), AWD (Coupe) M-Performance
Про мінуси, про які відомо вже зараз, з огляду на умови експлуатації (вода+сніг+сіль у кОнячих дозах).
Volkswagen - кузов страшенно боїться іржі. Тому після купівлі такого авто його потрібно "підкрутити-підшаманити" у деяких місцях кузова. Скажімо це стосується ручок дверей, під якими дуже полюбляє вилазити іржа. Після цих танців кузов треба максимально залити мастилом проти іржі (щось схоже, як колись у "Волги" заливали нігрол всередину порогів). До моменту, поки жир буде стікати по низу кузова. І додавати цієї мазути перед кожною зимою. Наскільки це врятує кузов - питання везіння, пробігів, тощо. Але якщо цього не зробити, то навколо можна побачити купу авто цієї марки 2015/2016 років, на яких іржа безповоротно зжерла пороги, крила, нижню частину дверей та "фільонки". По двигуну - тисяч у 200 (пробігу) ймовірно буде потрібно замінити ланцюг. Може десь у той час "ляже" турбокомпресор, а може й ні. А так двигун як двигун, начебто всі основні болячки вилікували (включно з косяками по задній камері). Салон сучасного GTI - це бездушна дошка для серфінгу перед водієм, пластик-пластик-пластик. Сидіння - ганчірка в клітинку (прийнятно), а от якщо "шкіра молодого дерматина" - не моє. Вибір поки що є, тому сидіння не найбільша проблема.
BMW - на противагу Volkswagen стан кузова у авто 2017 року був в рази краще. Щоправда заглядати в шпарини не мав можливості, але автомобілі видавалися досить живими, хоч і мали якісь дрібні недоліки (зазвичай по салону). Поодинокі екземпляри з пробігом 34.000+ (і таке траплялося) - ті взагалі викликали подив, немов відкопав капсулу часу. Двигуни: технологічні, але дуже ніжні. З якимись були недоліки по вкладишам, проблеми з підтіканнями мастила, якусь частину деталей рекомендовано міняти превентивно через певний пробіг, допоки ті не вийшли з ладу (привіт клапанна кришка і інші дрібнички). Двигуни можуть починати "передавати прівЄт" тисяч у 200+ на серйозному рівні. Наприклад, "відригне турбокомпресор" (а це трапиться раніше чи пізніше, але безповоротно). Кузови-купе (2 та 4 серія). Тут окрема історія. Якщо звичайні власники BMW обговорюють де саме усувати підтікання мастила і які запасні частини міняти, то у власників купе свій сЄкас: взимку дискутують, як уникати обмерзання скла у дверях (переважно) водія. В хід йде хімія, аерозолі, тепла вода і електричний фен. Сушать дренажні трубки у дверях, де стікає вода донизу. Оскільки натепер не маю закритої парковки, теплого гаража, то у кузовах купе найперше лякає примерзле до дверей скло, а не двигун. Схиляюся до думки, що поки що тема купешки - табу, бо це "хатня", гаражна машина. Залишається найбільш практична та класична 340i x-Drive де не буде примерзати скло у дверях. Однак знайти таке авто з МКПП це завдання терміном на півроку/рік. Чому? Бо у 90% пропозицій кузови будуть перетрощеними, перефарбованими, часто "віником у гаражах". По звіту Карфакс вона чиста, а реально - "біток в шпатлі". Друга проблема - "колхозани", які обрізають пружини підвіски, ріжуть випускну систему, чіпують двигуни на 450/500 коней. Такі дрова навіть розглядати нецікаво. Переважна частина дилерів та приватних продаванів - ніколи не міряють товщину фарби, вони навіть не чули що є прилад для замірів товщини. Чистий звіт по Карфаксу? Значить "небита-нефарбована". З огляду на те, що потенційно цікавий екземпляр буде десь на відстані 4.600+ кілометрів, то літати міряти товщину фарби на кузові дуже не налітаєшся. Зрештою можу уявити, що в результаті тривалих пошуків знайду собі "класику" з повноцінним двигуном, не в кузові з уродськими ніздрями (виключно моє бачення та смак), з механічною трансмісією, в оригінальній фарбі (не чорній), з нечервоним/небілим салоном - що чекає з таким варіантом? Як швидко зачарування може трансформуватися у розчарування через потребу регулярно підкручувати гайки та фактор "баблососа"? Чи може таке авто претендувати на роль єдиного у родині (за надійністю)? Поки що бачу, що для проекту "BMW" з високою ймовірністю бажано тримати підмінне авто (+ додаткова страховка, річний реєстраційний збір, техогляд), яке завжди буде поруч (паркувати можу на паркувальному майданчику коло будинку, або на роботі...а у випадку, якщо зміню місце проживання чи роботи, це вже може виявитися проблемою). Схиляюся до думки, що більш новіший хоч і пластиковий Volkswagen GTI більше підходить на роль (умовно) неломучої машини, порівняно з BMW яка і рулиться, і їде веселіше та емоційніше. Охоче послухаю різні думки, а ще більш охоче прочитаю про досвід володіння подібними автомобілями. Дякую тим, хто долучився!
vladd 12.10.2025 06:32 пишет: невелике та вертляве, з претензією на "аби ще трошки їхало".
Найбільше технічно до смаку інженерна школа Японії, а саме Lexus/Toyota. І щоб атмосферний двигун, який ходить 300+ тисяч (хоч 300 й не накатаю).
Але! Lexus не пропонує механічної трансмісії. Взагалі. Те що пропонувалося - то надто старі авто з викатаними кузовами, яким по 20 років.
Toyota - зажралася теж і останню версію з механічною трансмісією на малих, легких авто пропонувала у 2022 році. Далі кіна не буде, буде баня: лише CVT або гібрид. Не цікаве ні те ні те, бо воно не їде, а повзе як тролейбус. Гальмувати двигуном активно не погальмуєш також. Тільки педаль гальма (фігня). Відпадає. Рулиться Toyota - без претензій на яскравість, звичайна буденна машина. Мені підходить цей посередній формат. Так пропозиції немає.
Американський автопром. Виглядає на перший погляд захопливо. Однак якийсь умовний "корвет" за 80 тисяч, щоб кожний день їздити на роботу/з роботи або "в булочну"? Серйозно? І не доріс до такого, а головне - навіть "нове і на шару" воно мені не потрібне. Не лежить душа. Може колись уявлення зміниться, але зараз не хочу. Начуваний що дурі багато, а от в плані рульожки таке собі. Тест-драйв не брав і не планую.
Z@B 12.10.2025 10:05 пишет: Гольф VS БМВ?
Машина і машина. Шонєтак?
Одна новіша, але пластикова іграшка, друга класична, але вже з пробігом. Перша їхатиме веселіше, ніж "цивільна" версія на 150/170 коней. Друга їхатиме веселіше у квадраті, тобто має більший запас по потужності.
Мірятися пісюнами - то в Монреалі читав існує, хлопчики з Марокко збираються десь у заначках і малюють кола гумою на асфальті, допоки поліція не нажене. У повсякденному житті воно не потрібне.
Тут навіть коли автомобіль продають, то іноді можна побачити приписку "дорослий власник". Тобто, автомобіль на 300/500+ коней після звичайної експлуатації, не закорчований, не порізаний, незатюнений. Такі продаються/купляються впродовж години, хто перший встиг - того і капці.
vvvolf 12.10.2025 10:12 пишет: А по темі - Шкода в Канаді не продається...
Відео переглянув, дякую. Але то перебор в квадраті, бо у підсумку всі перегони закінчуються на цифрі 110+10 км/годину (тобто ті, які досяжні у правовому полі). На трек їхати - не планую. Робота, магазин, подорожі у вихідні дні та на час відпустки. Обгонів практично не існує (майже завжди дві смуги у кожен бік). Поставив на круїз, авто само собі їде, ти лише слухаєш музику, або точиш розмови, інколи поглядаєш на годинник.
Потреба - майже звичайний цивільний хетчбек/седан (з припискою малим шрифтом "вовк у овечій шкірі"). Цього вдосталь.
GR 86 вона називається, у шкаралупці стилізованій під Toyota Або BRZ - шкаралупа від Subaru.
По грошах - версія від Subaru на пару тисяч дешевше, ніж версія від Toyota. Тільки під замовлення у дилера. Термін очікування 5-6 місяців (це не біда). BRZ існує щонайменше три комплектації з МКПП. Бомж-пакет, середній, жирний. Пам'ятаю, що жирний відрізняється колісними дисками більшого діаметру, гальмами Brembo, здається люком (який мені не потрібен) і ще чимось. Тест-драйву не передбачено. Плати, через півроку бери.
З хорошого - ці машини виробляються на заводі у Японії, вантажаться на пароплав і у трюмі привозяться у Північну Америку. Тобто це оригінальний японський автомобіль, а не Мексика, США чи Канада. Тут це ціниться нижче за оригінального німця, але вище за тачку зроблену у Північній Америці.
CRX 12.10.2025 19:30 пишет: Механіка є досі і на GR86...
Насправді ця Toyota - вона більше Subaru, хоч і зроблена спільно двома компаніями.
Механічна трансмісія - й справді, Toyota (маю підстави вважати, що там Aisin встановлений у чистому вигляді), що привід для спокою. А от двигун та все інше - допиляний Subaru, об'ємом 2.4 літри (з 2021 року) на 228 hp. І не турбо, що начебто непогано. Раніше ставили 2.0
Розглядав таку на початку вересня. Чого боявся? Боявся підвіски. Чи жорсткіша вона за WRX чи ні. Шукав де можна було б хоча б проїхатися. Фіг там. На дорозі бачу, у продажу не бачу. З'явилася на обрії одна машинка, 2023 рік. Щоправда АКПП. Ну думаю попрошу проїхатися хоча б, зрозуміти як вона себе поводить на дорозі.
З поганого для правильного тест-драйву: майже всі дороги вже поремонтували, відповідно не було "горбилів", можливо якихось ям, щоб добре протрусити машину. А по сухому асфальту вона їде то й їде. Максимум - зміг заїхати трохи у місто, покататися по вулицях, але й там дорога була полатана, тому протрусити підвіску було ніяк.
Вистрелило те, про що раніше не мав уявлення. Я розумів, що вона низька. Розумів, що це "ночви на колесах" і був нібито готовий до цього. Однак, сісти на таке авто і проїхати 2-3 години десь по трасі - це одне. А от у якості проїхатися по магазинах, вийшов/зайшов... вона капець яка низька і в сидіння вмощуватися важко, потім вийти важко. До того ж у мене якраз у той період починала проявляти себе спина, то хотєлка отримати "ночви" відпала сама по собі. Очима - так, з'їв би. А от ногами? Не піду.
Якщо порівнювати з BMW 2 серії, то однозначно BMW для мене більш зручна і підходяща, хоч для траси, хоч для міста.
Спільний фактор, що поєднує GR86 та 2 серію - це безрамочне скло, яке примерзатиме в обох авто взимку. Тобто більш "гаражна версія", не для зберігання на вулиці.
CRX 12.10.2025 19:30 пишет: GR Corolla (хоча більш цікавий GR Yaris наче в Канаді не продається), і навіть на Supra.
Yaris навіть не бачив чи бувають тут. Supra - мабуть цікаво технічно, але це не повноцінна Toyota зараз, а фактично M-ка від BMW. Ну тоді вже на BMW й дивитися. Рівень дантистів, точно не моє. Кєсарю - кєсарєво. Слєсарю - слєсарєво.
Цей возик став таким популярним, що потужностей у Японії стало замало. Тому Toyota заявляла про плани збудувати ще один завод десь у Англії, щоб випускати цю модель.
AWD - це прекрасно. Але! Хоч і виглядає вона моЦно та потужно, хоч і декларується 300 hp, однак - 1.6 літрове турбоване трициліндрове непорозуміння замість двигуна? Танунафіг!
По ціні цей тазік десь чи то на рівні VW R (з повноцінним двигуном 4 циліндри), чи то навіть вище в бік M-ки від BMW. Одним словом про гроші навіть не йдеться, тому що морально на три циліндри не готовий поки що. Хто зна, може через декілька років стану сектантом і казатиму, що краще трьох циліндрів нічого не буває, але... То колись може, у майбутньому, точно не зараз.
Hyundai i30N Mini Cooper S Ford Mustang Mercedes якісь типу C45 чи шо там у них було? Де гольф там і Ауді S3
Стосовно купe з безрамковими дверями взимку = є така проблема, у мене була ТТ в Києві, зараз Z4 в Англіі. В мороз стекло приліпає до резинової прокладки двері і фіг відчинешь. Чим більше мороз тим гірше ситуація.
Корвет не знаю, може і перебор, бо взмимку мабуть на ньому буде важко, а ось Мустанг - абсолютно нормальна автівка "їздити в булочну". В теоріі він може бути і дешевшим і більш ольд-скульним, але я хз що у вас там в Канаді з цінами.