autoua
Autoua.netФорумВирішення побутових проблем

Реле напруги і гібридний інвертор (2/2)

V.I.P ***
42 года (25 лет за рулем),
С нами с 17.02.2009

Re: Реле напруги і гібридний інвертор [Re: Mutant]
      10 февраля 2026 в 09:53 Гілками

Mutant 10.02.2026 09:36 пишет:

GreenMile 06.02.2026 19:05 пишет:

Mutant 05.02.2026 23:42 пишет:

Ні, ну не перегибай. Проблеми асинхронних двигунів з пониженим вольтажем то класика. Закони фізики не обманеш.
Він то може й працює, але то для нього недобре як мінімум перегрів ообмоток. А в холодильнику він може взагалі деренчати, але не крутитись.
Якби не холодильник я б може йне сильно заморачувався.

Я тебе только что по законам физики, а именно, закону Ома, наглядно показал, что при сниженном вольтаже твой двигатель возьмет аж на 100мА больший ток. Какой перегрев, от чего? Не путай двигатели мощностью в пару киловатт с холодильником.
Двигатель холодильника купается в масле для охлаждения, лишние 100мА тока при 175В - это аж на 17,5Вт тепла лишних, ему от них ни жарко ни холодно

При чому тут закон Ома? Тут працює принцип роботи асинхронного двигуна.
По-перше, крутний момент асинхронного двигуна обернено пропорційний до квадрату напруги. Тобто коли напруга просідає на 10%, крутний момент двигуна просідає на 20%. При падінні струму на 20%, крутний момент просяде вже майже на 40%.
По-друге просідання напруги обмотки двигуна немагаються компенсувати збільшенням сили струму, щоб підтримувати потужність на валу. Тут вже діє закон Ома, тому що сила струму виростає в рази від номінальної, особливо на старті.
А виделення тепла в обмотках прямо пропорційно квадрату сили струму. Тобто якщо струм збільшиться на 10%, кільксть тепла виросте на 21%. Звідси і перегрів обмоток. А якщо двигун при цому ще й повільніше крутиться, то і озхолодження ще гірше.
Ну а значний перегрів, то КЗ обмоток якщо попливе ізоляційний лак.
Ну і взагалі то класика, що асинхронні двигуни не люблять просідання напруги. Не думав що це треба пояснювати. Якщо двигун в техніці поставлений з запасом по потужності, мабуть нічого страшного не буде. А якщо рівно по потужності, тут вони й горять.
Ти смієшся на 100мА, але абсолютні значення тут нічого не значать. Кожен двигун проектується на якісь межі по тепловиділенню. І якщо там інженер не заклав запасу то і 100мА спалить. Але сказати це можна тільки знаючи що там в середині.

Это называется когда нагуглил теорию, но понятия не имеешь как применить ее на практике.

Окей, страдай дальше, холодильнику не меньше/больше 230В 220-240В, а то сгорит, удачи Закон Ома выходит из чата, когда заходят важные асинхронные двигатели

Змінено GreenMile (10:09 10/02/2026)

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
Дядя Сь **
43 года (24 года за рулем), Киев
С нами с 10.11.2002

10 февраля 2026 в 11:10 Гілками

Mutant 10.02.2026 09:36 пишет:

При чому тут закон Ома? Тут працює принцип роботи асинхронного двигуна.
По-перше, крутний момент асинхронного двигуна обернено пропорційний до квадрату напруги. Тобто коли напруга просідає на 10%, крутний момент двигуна просідає на 20%. При падінні струму на 20%, крутний момент просяде вже майже на 40%.
По-друге просідання напруги обмотки двигуна немагаються компенсувати збільшенням сили струму, щоб підтримувати потужність на валу. Тут вже діє закон Ома, тому що сила струму виростає в рази від номінальної, особливо на старті.
А виделення тепла в обмотках прямо пропорційно квадрату сили струму. Тобто якщо струм збільшиться на 10%, кільксть тепла виросте на 21%. Звідси і перегрів обмоток. А якщо двигун при цому ще й повільніше крутиться, то і озхолодження ще гірше.
Ну а значний перегрів, то КЗ обмоток якщо попливе ізоляційний лак.
Ну і взагалі то класика, що асинхронні двигуни не люблять просідання напруги. Не думав що це треба пояснювати. Якщо двигун в техніці поставлений з запасом по потужності, мабуть нічого страшного не буде. А якщо рівно по потужності, тут вони й горять.
Ти смієшся на 100мА, але абсолютні значення тут нічого не значать. Кожен двигун проектується на якісь межі по тепловиділенню. І якщо там інженер не заклав запасу то і 100мА спалить. Але сказати це можна тільки знаючи що там в середині.

Все це дуже круто, але зараз в техніці ще овердофіга електроніки.

Колись через мене один форумчанин придбав котел Bosch. Прийшов час запуску і.... він не запускається. При цьому видає помилку, по коду якої інструкція каже "несправність системної плати". Я трошки підофігів, вже думав скільки гемору буде з гарантією. Але на щастя прийшов електрик з вольтметром, який наміряв 135 вольт.

СуперСтар *
7 лет (13 лет за рулем), Киев
С нами с 01.07.2018

Re: Реле напруги і гібридний інвертор [Re: Traveler]
      10 февраля 2026 в 16:42 Гілками

Traveler 10.02.2026 11:10 пишет:

Колись через мене один форумчанин придбав котел Bosch. Прийшов час запуску і.... він не запускається. При цьому видає помилку, по коду якої інструкція каже "несправність системної плати". Я трошки підофігів, вже думав скільки гемору буде з гарантією. Але на щастя прийшов електрик з вольтметром, який наміряв 135 вольт.

Ті хто виробляє технуку то вони її роблять під 220-230 вольт ну і плюс щоб якийсь мінімальний зазор 10% чи скільки в 2 сторони працювало, і вони не в курсі що в нас цей зазор не 10%, а цілих 40% може бути
Колись мій газовий котел зловив помилку якусь, подивився інструкцію, а там щось типу "погана тяга, забите щось", чи щось в тому роді. Потім погуглив що люди пишуть - то помилка в занизькій напрузі, от і прийшлось поставити звичайного дешевого стабілізатора на котел.

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

Re: Реле напруги і гібридний інвертор [Re: GreenMile]
      10 февраля 2026 в 23:49 Гілками

GreenMile 10.02.2026 09:53 пишет:

теорию, но понятия не имеешь как применить ее на практике.

Окей, страдай дальше, холодильнику не меньше/больше 230В 220-240В, а то сгорит, удачи Закон Ома выходит из чата, когда заходят важные асинхронные двигатели

Пиши кинижку, посрами всіх фізиків.

А взагалі, порада для тих хто буде читати цю тему, перед тим як читати "поради" тих хто навіть гуглом користуватись не вміє, почитайте спочатку інструкцію до своєї техніки.
У мене два холодильника, старий і новіший. Старий неінверторний ще і там в інструкції явно написано что користуватисть при напрузі нижче 190В забороняється через перегрів двигуна компресора.
Новий інверторний, і там стоїть система захисту. В інструкції сказано что при напрузі нижче 174В він вимкнеться сам, щоб знову ж запобігти перегріву двигуна.

Так що не порібно винаходити велосипед, і особливо давати поради поо які не просили.

Тому я переставив реле на той вихід де підлючений холодильник і пралка, бо там теж в інструкції сказано що робота при напрузі нижче 190В не рпекмендується через можливі проблеми з електронікою.
В інструкції до інвертора сказано що він сам розбереться коли відключатись при перевищені лімітів напруги. Тож так і все порішав.

Змінено Mutant (00:22 11/02/2026)

Супер писатель! *
Киев
С нами с 31.12.2010

Re: Реле напруги і гібридний інвертор [Re: GreenMile]
      11 февраля 2026 в 16:23 Гілками

GreenMile 10.02.2026 09:53 пишет:

холодильнику не меньше/больше 230В 220-240В, а то сгорит

У батьків будинок на Борщазі, перед НР прийшло щось до 150В, в декількох квартирах разом з ними мінус холодос, попандос на 25к, поставив їм стабілізатор, експерименти дорогі та важкі

Супер писатель! **
51 год, Боярка
С нами с 13.03.2009

11 февраля 2026 в 16:49 Гілками

Буду ставити гібридний інвертор 4,5 кВт.
Бувалі, ваша думка, щось ставить перед ним щоб в часи коли буде
багато часу мережева електрика вирубати інвертор щоб валило напряму?
Чи хай гоняє все через інвертор (в принципі це ж і є його задача)

Питання 2. Де купити/замовити провода до акумулятора ?
Десь +/- 1м. переріз мабуть 35мм2 (акум. 24v,100A)

Змінено Yura-8 (16:50 11/02/2026)

ESG
опытный писатель ***
Киев
С нами с 08.01.2015

11 февраля 2026 в 17:08 Гілками

1. трипозіційний перемикач.
Після інвертора можна поставить недороге реле напруги Tomzn/Earu щоб воно вимикало навантаження по струму/потужності, а не інвертор.
2.на промУА є продавці, які по метру відвантажують. Теж 35мм2 купував метр. 255грн ПМЗ.

Супер писатель! **
51 год, Боярка
С нами с 13.03.2009

Re: Реле напруги і гібридний інвертор [Re: ESG]
      11 февраля 2026 в 18:28 Гілками

В ответ на:

1. трипозіційний перемикач.

Та мабуть ні, він же дасть або мережа або інвертор.
А мені потрібно: або мережа або мережа+інвертор

Шкодоволгный Вазотавр *
55 лет (33 года за рулем), Киев
С нами с 06.07.2001

Re: Реле напруги і гібридний інвертор [Re: Yura-8]
      11 февраля 2026 в 19:19 Гілками

Yura-8 11.02.2026 16:49 пишет:

Буду ставити гібридний інвертор 4,5 кВт.
Бувалі, ваша думка, щось ставить перед ним щоб в часи коли буде
багато часу мережева електрика вирубати інвертор щоб валило напряму?
Чи хай гоняє все через інвертор (в принципі це ж і є його задача)

З недорогих бери Аненжи. В нього і затримка є та непогані налаштування по напругах.
Дроти радити не буду - бо тут окрім дешевого ПВ альтернативи не визнають, а він на кожному кутку в продажу.

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

Re: Реле напруги і гібридний інвертор [Re: Yura-8]
      11 февраля 2026 в 20:11 Гілками

Yura-8 11.02.2026 16:49 пишет:

Я брав на Промі. Там є багато пропозицій, роблять під твою довжину, можуть обтиснути з"єднання проводів. Все швидко.

Autoua.netФорумВирішення побутових проблем
Додаткова інформація
0 користувачів і 70 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  AlMat, doctor_b, moderator, Outdriver 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 807

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія