autoua
Autoua.netФорумКурилка

ШІ в роботі (2/4)

Шкодоволгный Вазотавр *
55 лет (34 года за рулем), Киев
С нами с 06.07.2001

Re: ШІ в роботі [Re: Daugava]
      22 апреля 2026 в 16:41 Гілками

Daugava 22.04.2026 12:30 пишет:

kkk_GAZ240 22.04.2026 11:29 пишет:

я читаю відповіді ШІ тільки коли треба якась довідкова інформація

Мабуть це найгірший сценарій використання ШІ, але він має право на життя.

мені треба іноді спитати формат команди або якою командою щось робиться в лінухе
в мене башка болить стільки запам'ятовувати

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
V.I.P ***
54 года (26 лет за рулем), Riga-Київ-Гурзуф
С нами с 24.07.2005

Re: ШІ в роботі [Re: kkk_GAZ240]
      22 апреля 2026 в 16:59 Гілками

kkk_GAZ240 22.04.2026 16:41 пишет:

мені треба іноді спитати формат команди або якою командою щось робиться в лінухе
в мене башка болить стільки запам'ятовувати

Я подібним теж балуюся, але спіймав себе на тому, що маю чимало однакових запитів щодо зміни дефолтних налаштуваннь сесії MariaDB. Інформація просто не запам'ятовується, коли тобі її видають на блюдечку і ти її копіпастіш.

опытный писатель **
Киев
С нами с 19.07.2001

Re: ШІ в роботі [Re: -Виталя-]
      22 апреля 2026 в 19:06 Гілками

Я спробував на безкоштовний місяць платний GPT. Тепер сплачую регулярно. Використовую багато разів на день. Гуглом майже не користуюсь. Зробив пару домашніх корисних речей на Arduino та ESP-32, хоч повний нуль у програмуванні.
Але перед підпискою на платний пакет я пройшов онлайн - курс початківця по ШІ. Стало зрозуміло як їм користуватися та на що розраховувати.
Як на мене найближча аналогія - це смартфон. Річ корисна, найближчим часом буде незамінна, але куди тикати треба розуміти.
Ну і як на мене самий великий мінус - в нього у відповіді не передбачено обороту "можливо", чи "з високою вірогідністю". Пару разів підводив - на приклад може впевнено казати "опір лампочки 20 Ом" коли на справді 200. Але він впевнено каже 20.
Это называется галлюцинация.

То есть:

галлюцинация ИИ — когда модель уверенно выдаёт неверную или выдуманную информацию.

До речі назву явища теж він підказав

Еще та! **
47 лет (20 лет за рулем), Київ
С нами с 16.06.2008

22 апреля 2026 в 19:32 Гілками

В мене на роботі платна Моніка.
Співробітники користуються більше для інформації.
Я корегую мовне питання. Править мої листи стилістично і граматично.
Один колега сказав що якби міг, він би на ній одружився.

Еще та! **
С нами с 16.06.2008

Re: ШІ в роботі [Re: Alex_524]
      22 апреля 2026 в 19:36 Гілками

Alex_524 22.04.2026 19:06 пишет:

Я спробував на безкоштовний місяць платний GPT. Тепер сплачую регулярно. Використовую багато разів на день. Гуглом майже не користуюсь. Зробив пару домашніх корисних речей на Arduino та ESP-32, хоч повний нуль у програмуванні.
Але перед підпискою на платний пакет я пройшов онлайн - курс початківця по ШІ. Стало зрозуміло як їм користуватися та на що розраховувати.
Як на мене найближча аналогія - це смартфон. Річ корисна, найближчим часом буде незамінна, але куди тикати треба розуміти.
Ну і як на мене самий великий мінус - в нього у відповіді не передбачено обороту "можливо", чи "з високою вірогідністю". Пару разів підводив - на приклад може впевнено казати "опір лампочки 20 Ом" коли на справді 200. Але він впевнено каже 20.
Это называется галлюцинация.

То есть:

галлюцинация ИИ — когда модель уверенно выдаёт неверную или выдуманную информацию.

До речі назву явища теж він підказав

Мені ШІ так і відповідає - висока вирогідність, низька, спробуй отут, тут більше шансів на успіх. Але звісно в теоретичних а не технічних питаннях. І саме моє питання сформовано «яка вирогідність».

опытный писатель **
Киев
С нами с 19.07.2001

Re: ШІ в роботі [Re: Roksimama]
      22 апреля 2026 в 19:45 Гілками

Roksimama 22.04.2026 19:36 пишет:

Мені ШІ так і відповідає - висока вирогідність, низька, спробуй отут, тут більше шансів на успіх. Але звісно в теоретичних а не технічних питаннях. І саме моє питання сформовано «яка вирогідність».

Це дещо інше. Я про ситуації де відповід однозначна, але він "бреше з наглою мордою".
Схожі сітуації: сидимо віправляємо код котрий не працює. Довго. Багато корегувань - не працює. Закриваю проект, відкриваю новий, пишу майже той же промпт - працює з першого разу.

Еще та! **
С нами с 16.06.2008

22 апреля 2026 в 21:05 Гілками

Alex_524 22.04.2026 19:45 пишет:

Це дещо інше. Я про ситуації де відповід однозначна, але він "бреше з наглою мордою".
Схожі сітуації: сидимо віправляємо код котрий не працює. Довго. Багато корегувань - не працює. Закриваю проект, відкриваю новий, пишу майже той же промпт - працює з першого разу.

Я тобі більше скажу. В залежності від мови запиту, відповіді ШІ можуть бути кардинально різні.
Навіть якщо відповідь однозначна.

СуперСтар **
Киев
С нами с 23.02.2011

Re: ШІ в роботі [Re: Roksimama]
      22 апреля 2026 в 21:23 Гілками

Roksimama 22.04.2026 21:05 пишет:

Alex_524 22.04.2026 19:45 пишет:

Я тобі більше скажу. В залежності від мови запиту, відповіді ШІ можуть бути кардинально різні.
Навіть якщо відповідь однозначна.

І від характеру інформації залежить. Є речі, про які у відкритому доступі в інеті мало інфи. Виявилося, що безплатна джеміні з цим справляється краще за інші платні ллм ). Гугл такий гугл.

СуперСтар ****
Киев->DE
С нами с 29.05.2008

Re: ШІ в роботі [Re: Tarasoff]
      22 апреля 2026 в 22:57 Гілками Прикріплені файли (0 завантажити)

у меня такое, можно модели разные выбирать

Достоевский *
Киев
С нами с 08.06.2013

Re: ШІ в роботі [Re: WarFox]
      23 апреля 2026 в 09:39 Гілками

WarFox 22.04.2026 22:57 пишет:

І яка з них краще за інших себе зарекомендувала?

СуперСтар **
46 лет (10 лет за рулем), Буча <-> Київ
С нами с 26.02.2016

23 апреля 2026 в 10:00 Гілками

Користуюся, але я помічаю що у скажімо так, технічних сферах, де правильна відповідь єдина - галюцинує, особливо якщо питання не дуже типове (типу напиши мені цикл сортування на джаві). Раз у новому фреймворку вигадав бібліотеку з методами, день колупали поки не вивели на чисту воду. Або спробуйте спитати, як доіхати автобусами з умовно Позняків на Оболонь - шось таке вигадує, малює існуючим маршрутам неіснуючі кінцеві, автобуси з тролейбусами плутає.

"ой, ти правий, я помилився вже вп'ятеро".

Змінено opexkiev (10:02 23/04/2026)

YSK
V.I.P **
47 лет (28 лет за рулем), Киев
С нами с 14.05.2007

23 апреля 2026 в 11:09 Гілками

Daugava 22.04.2026 12:25 пишет:

"Краса — в очах того, хто на неї дивиться" (c). Якщо годувати LLM лайном, то на виході від неї теж буде лайно.

Широко використовуємо платні ChatGPT, Claude, Gemini. У кожного є свої фішки, на мій погляд Claude кращий, але більш жадібний.

Під час довгої роботи над документом зазвичай використовується дві незалежні LLM, ChatGPT частіше ніж Claude може втрачати контекст і забувати про щось, але він більш креативний.

Claude дійсно крутий. Також на роботі платний Copilot, мені особисто дуже допомагає в різного плану сисадмінських питаннях. На відміну від безкоштовного Copilot вміє тримати контекст та умовно безкінечний чат.

Достоевский **
44 года (23 года за рулем), Киев
С нами с 07.01.2008

Re: ШІ в роботі [Re: Абрвалг]
      23 апреля 2026 в 11:42 Гілками

Абрвалг 22.04.2026 12:24 пишет:

Спорил с прокуратурой по поводу налогообложения.

ШІ за меня.
Прокуратура и против меня, и против ШІ.
Налоговая ваще морозится

бо в вас різні ШІ стоять!

Достоевский **
С нами с 07.01.2008

23 апреля 2026 в 11:44 Гілками

Daugava 22.04.2026 12:25 пишет:

"Краса — в очах того, хто на неї дивиться" (c). Якщо годувати LLM лайном, то на виході від неї теж буде лайно.

Широко використовуємо платні ChatGPT, Claude, Gemini. У кожного є свої фішки, на мій погляд Claude кращий, але більш жадібний.

Під час довгої роботи над документом зазвичай використовується дві незалежні LLM, ChatGPT частіше ніж Claude може втрачати контекст і забувати про щось, але він більш креативний.

якщо порівняти між собою - які в них реальні фішки і якби "завтра" треба залишити тільки 1 - який би обрав?

... клауд кращій, але ж останній час багато скарг на алгорітми антропік в мережі. брешуть?

Змінено -Виталя- (11:45 23/04/2026)

Достоевский **
С нами с 07.01.2008

23 апреля 2026 в 11:49 Гілками

Alex_524 22.04.2026 19:06 пишет:

Але перед підпискою на платний пакет я пройшов онлайн - курс початківця по ШІ. Стало зрозуміло як їм користуватися та на що розраховувати

може і мені треба?
що за курс?
дякую.

V.I.P ***
С нами с 24.07.2005

Re: ШІ в роботі [Re: YSK]
      23 апреля 2026 в 11:52 Гілками

У мене до Copilot власні забобони, після спілкування з ним в GitHub-Organization, Azure, Microsoft 365 Admin (тобто всюди, де воно само вилазило і пропонувало свою допомогу). Одна з моїх команд розробників юзає його з задоволенням, але питання, які я отримав від команди, яка перед міграцією проєкту пройшлася по ньому Copilot-ом тільки підкріпили мої забобони щодо нього.

YSK
V.I.P **
47 лет (28 лет за рулем), Киев
С нами с 14.05.2007

23 апреля 2026 в 12:34 Гілками

Daugava 23.04.2026 11:52 пишет:

У мене до Copilot власні забобони, після спілкування з ним в GitHub-Organization, Azure, Microsoft 365 Admin (тобто всюди, де воно само вилазило і пропонувало свою допомогу). Одна з моїх команд розробників юзає його з задоволенням, але питання, які я отримав від команди, яка перед міграцією проєкту пройшлася по ньому Copilot-ом тільки підкріпили мої забобони щодо нього.

Від наших розрабів глобальних зауважень по Copilot не було. По адмініструванню дуже ок, особливо, що стосується Майкрософт, що і не дивно. Дуже мене здивував тим, що чудово орієнтується наприклад в платформі Вебітел, тепер звернення в платну підтримку Вебітела можна сказати практично відсутні, а за умовами контракту одне звернення мінімум 2 години, тобто 100 баксів. Загалом всі моделі не ідеальні, в чомусь одна сильніша, в чомусь інша, але те що ШІ полегшує життя і пришвидшує виконання певних завдань це факт.

Змінено YSK (12:35 23/04/2026)

опытный писатель **
Киев
С нами с 19.07.2001

23 апреля 2026 в 13:32 Гілками

-Виталя- 23.04.2026 11:49 пишет:

може і мені треба?
що за курс?
дякую.

Та їх багато, спробуй ШИ спитати. У багатьох кто професійно займається навчанням безкоштовний курс "початківця" для заманухи. Я на фейсбуці натрапив. Рекомендувати не буду бо курс мені сподобався, а сама людина не дуже:)

Достоевский **
С нами с 07.01.2008

23 апреля 2026 в 14:36 Гілками

запитав ші про ші, видав ось таку табличку.

Порівняльна таблиця
Платформа Найкраще для... Характеристика
OpenAI Детальних звітів o3 модель, висока глибина
Gemini Екосистеми Google Працює з Gmail/Docs, швидкий
Perplexity Посилань та точності "Глибокий пошук", посилання
Elicit Науки та академії Аналіз літератури

... коряво вставило

Змінено -Виталя- (14:58 23/04/2026)

V.I.P ***
С нами с 24.07.2005

Re: ШІ в роботі [Re: YSK]
      23 апреля 2026 в 15:33 Гілками

YSK 23.04.2026 12:34 пишет:

Від наших розрабів глобальних зауважень по Copilot не було. По адмініструванню дуже ок, особливо, що стосується Майкрософт, що і не дивно.

Вирішив навести приклад, зрозумів, що все тече і змінюється досить швидко, на питання яке я задав в Microsoft Azure рік тому, зараз Copilot відповів сходу і навіть краще, ніж очікувалося.

Autoua.netФорумКурилка
Додаткова інформація
1 користувачів і 10 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  Рубан, moderator, Bivaliy, Sergu44o, BorisB 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 1902

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія