"Уже есть много факов и коз по обжалованию протоколов ГАИ. А вот как бодаться на последнем бастионе, когда суды проиграны нигде нету. Тут от знающих людей можно по кусочкам собрать инфу по удалению из "базы ГАИ", по прохождению ТО, по удвоению штрафа...Но человеку далекому от этого, тяжело. Может кто-то сможет систематизировать это все? Что бы было все по шагам, в вариантах когда сроки подачи на исполнение ГАИ пропустило, когда успело, но оспариваем удвоение штрафа.
Приближается ТО...
1. Пишем в ГИС запрос, есть ли претензии к тебе. (коза) 2. Пишем в ГАИ запрос, что мешает прохождению ТО. (коза) 3. На основании ответа ГАИ, что ТО не пройдешь пока есть непогашенный штраф, требуем удалить из "базы ГАИ" запись так как законного метода взыскания уже нету. 4. Пишем в ГИС, что сроки все прошли и требуем закрыть производство, его попросту не могли открывать. 5....
Оскільки тенденція така, що тепер майже всі виконавці вписують в постанову подвійний штраф і пропонують добровільно сплачувати подвійний - я таки пропонукю цю тему для обговорення стосунків з ВДВС При можливості буду відповідати на конкретні питання.
Прошу модераторів в мої дописи не вставляти своїх. Ви такі ж форумчани і маєте право на свої думки за своїм підписом
Заступникові Міністра – начальнику громадської безпеки генерал-лейтенанту міліції САВЧЕНКУ О.І.
ДОПОВІДНА ЗАПИСКА
Про невідповідність постанови про адміністративне правопорушення вимогам Закону України «Про виконавче провадження»
Згідно з діючим законодавством України працівниками ДАІ у разі скоєння правопорушення виноситься постанова по справі про адміністративне правопорушення. У разі невиконання зазначеної постанови протягом 15-ти денного терміну відповідно до ст. 308 КУпАП вона надсилається для примусового виконання до відділу Державної виконавчої служби. Строк пред’явлення такої постанови відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 21 Закону України «Про виконавче провадження» складає 3 місяці. Виключно у порядку примусового виконання постанови з правопорушника має бути стягнуто подвійний розмір штрафу та витрати на облік правопорушень. В той же час, реквізити постанови, напрацьованої ДДАІ МВС не відповідають вимогам ст. 19 Закону України «Про виконавче провадження», що унеможливлює її примусове виконання. У виконавчому документі повинні бути зазначені: 1) назва документа, дата видачі та найменування органу, посадової особи, що видали документ; (у реквізитах постанови зазначена лише дата її винесення, дата видачі відсутня. Найменування органу, посадової особи в постановах скорочене, має бути повним) 2) дата і номер рішення, за яким видано виконавчий документ; (у реквізитах постанови дата і номер протоколу про адмінпорушення відсутні) 3) найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові за його наявності для фізичних осіб) стягувача і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб), ідентифікаційний код суб'єкта господарської діяльності стягувача та боржника за його наявності (для юридичних осіб), індивідуальний ідентифікаційний номер стягувача та боржника за його наявності (для фізичних осіб - платників податків), а також інші відомості, якщо вони відомі суду чи іншому органу, що видав виконавчий документ, які ідентифікують стягувача та боржника чи можуть сприяти примусовому виконанню, такі як дата і місце народження боржника та його місце роботи (для фізичних осіб), місцезнаходження майна боржника тощо; (Пункт 3 частини першої статті 19 в редакції Закону N 1255-IV ( 1255-15 ) від 18.11.2003) (у реквізитах постанови відсутні найменування стягувача та його місце знаходження) 4) резолютивна частина рішення; 5) дата набрання чинності рішенням; (у реквізитах постанови відсутня) 6) строк пред'явлення виконавчого документа до виконання. (у реквізитах постанови відсутній) Виконавчий документ має бути підписаний уповноваженою посадовою особою і скріплений печаткою. Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 26 зазначеного Закону така постанова підлягає поверненню без виконання.
Відповідно до вимог п. 6 ст.26 державний виконавець відмовляє у відкритті виконавчого провадження у разі невідповідності виконавчого документа вимогам, передбаченим статтею 19 цього Закону.
Отже, невідповідність реквізитів постанови вимогам Закону України «Про виконавче провадження» унеможливлює реалізацію статті 308 КУпАП. Враховуючи вищевикладене, вважала би за доцільне вказати керівництву ДДАІ МВС на необхідність негайного приведення реквізитів постанови по справі про адміністративне правопорушення у відповідність з вимогами Закону України «Про виконавче провадження».
Багато з цих зауважень вже враховано. Формально у виконавця вже немає підстав для повернення.
Ще залишається колізія щодо того, що виконавець зобовязаний запропонувати водію добровільно сплатити штраф. І якщо виконавець пропонує зразу добровільно сплачувати подвійний штраф - виходить що порушує. Можна судитися. Практика неоднозначна. Але є АПЕЛЯЦІЯ
Від сьогодні виконавці мають більше прав. Змінився їхній закон Але для натхнених борців за справедливість важливо, що оскарження постанови виконавця має перспективу апеляції, а оскарження постанови ДАІшника завершується рішенням судді суду першої інстанції
Щоб не було паніки серед водіїв, наведу свіжий приклад стосунків з ВДВС при вже діючих змінах:
В ответ на: Дата: Понеділок, 07.03.2011, 15:43 | Повідомлення # 1 Rostyslav 02.06.2010 р. в м.Стрий (Львівська обл.) склали Протокол за забруднені номерні знаки. Ні протокол ні Постанову на місці на руки не отримав. 28.11.2010р. прийшов виклик з ДВС про сплату 340 грн. штрафу+10%+інші збори. Наступного дня написав в ДВС заяву про видачу копії Постанови про відкриття вик. провадження. Відповіді ніякої не отримав. Тоді 15.02.2011р. повторно написав заяву з проханням надати мені копії цих документів. Отримав на руки разом з Постановою ДАІ 01.03.2011. Постанова про адмінправопорушення винесена не Стрийським ДАІ, а по місцю мого проживання, і винесена вона 13.07.2010р.!!! В внизу цієї Постанови написано: "Надіслано рекомендованим листом за вих. №7040 від 15.07.2010року". Постанову я так і не отримав (хоча,можливо,замість мене її міг взяти сусід, а мені не сказав...цього я не знаю) Справу ДВС відкрило 04.10.2010р., хоча мене про це ніяк не повідомляло.
Підкажіть, як можна зараз і в який термін з дня отримання Постанови сплатити одинарний (170грн.) штраф, мотивуючи тим, що Постанову ДАІ отримав саме 01.03.2011, так як раніше її не бачив і відповідно, змоги оплатити не мав????
justvis Дата: Понеділок, 07.03.2011, 17:22 | Повідомлення # 2
Ви можете написати і зареєструвати начальнику ВДВС листа. Такого-то я отримав постанову про відкриття виконавчого провадження щодо Постанови інспектора ДАІ про притягнення до адмінвідповідальності. Так як постанови інспектора я не отримував і тому фізично не мав можливості оплатити штраф в 15-денний термін - прошу надати мені можливість сплатити штраф в одинарному розмірі. Інакше прошу надіслати завірену копію Постанови інспектора ДАІ, щоб я мав можливість оскаржити її в суді
Нормальні виконавці дають можливість сплатити одинарний штраф, якщо немає доказів того, що водій отримав постанову. Якщо не погодяться - тоді оскаржите в суді. Якщо суд поновить строк - то навіть після програшу - штраф буде одинарний
justvis Дата: Середа, 09.03.2011, 10:40 | Повідомлення # 3
Термін оскарження постанови виконавця - 10 днів з дати отримання постанови. Термін оскарження постанови ДАІшника - 10 днів з дати винесення постанови . Щоб платити одинарний штраф, потрібно або переконати в цьому виконавця, або оскаржувати постанови. Якщо написати і зареєструвати заяву "прошу надати копію виконавчого документу - ростанову ДАІ", то це може бути фіксацією дати отримання постанови ДАІшника. І суд може поновити строк на подання позову
Rostyslav Дата: Четвер, Вчора, 20:56 | Повідомлення # 4
09.03.2011 заніс виконавцю заяву на імя начальника ДВС з проханням: "Прошу надати можливість сплатити одинарний штраф, так як Постанову ДАІ раніше не отримував, тому і сплатити штраф в 15-денний термін не міг. Інакше прошу надіслати завірену копію Постанови інспектора ДАІ, щоб я мав можливість оскаржити її в суді". Дозволив сплатити одинарний (170грн.)...щоправда до штрафу таки додав 10% суми штрафу виконавчий збір(17грн.) та 10 грн. витрат на виконавче провадження. [ 188.163.123.247 (UA) ]
justvis Дата: Четвер, Вчора, 21:05 | Повідомлення # 5
Що ж, вітаю ! В ситуації, коли водій не отримував Постанови ДАІшника, навіть при подвоєному штрафі в Постанові про відкриття виконавчого провадження розумним виконавцям краще погоджуватися на сплату одинарного штрафу. Якщо вони не погодяться, а водій подасть позов про скасування постанови ДАІшника, то якщо суддя поновить строк і буде розглядати цей позов, то навіть програвши, водій платить одинарний штраф. А водій може і виграти. Тоді нічого не платить.
Щоб мати шанс вигравати позови про скасування постанови ДАІшника, обовязкова умова - запис в протоколі "Я ПДР не порушував"
В кого з водіїв є конкретні проблеми щодо ВДВС ? Або яка норма закону після змін загрожує проблемами для водіїв ?
В ответ на: Дозволив сплатити одинарний (170грн.)...щоправда до штрафу таки додав 10% суми штрафу виконавчий збір(17грн.) та 10 грн. витрат на виконавче провадження.
А с какого лиха платить эти 10% и 10 грн, если нет доказательств вручения постановы?
В ответ на: Дозволив сплатити одинарний (170грн.)...щоправда до штрафу таки додав 10% суми штрафу виконавчий збір(17грн.) та 10 грн. витрат на виконавче провадження.
А с какого лиха платить эти 10% и 10 грн, если нет доказательств вручения постановы?
Водій хотів так зробити, щоб заплатити одинарний і не морочитися з позовами та судами. Сума - мізер. А можна судитися і з ДАІшником, і з виконавцем. Виконавча надсилала листи прості. Від винесення постанови про відкриття виконавчого провадження пройшло багато часу і в справі виконавця вже були інші постанови
Водій хотів так зробити, щоб заплатити одинарний і не морочитися з позовами та судами. Сума - мізер. А можна судитися і з ДАІшником, і з виконавцем. Виконавча надсилала листи прості. Від винесення постанови про відкриття виконавчого провадження пройшло багато часу і в справі виконавця вже були інші постанови
Непонятно, зачем судиться. Получили постанову - оплатили одинарный штраф и вместе с копией платежки - заяву в виконавчу службу о прекращении выконавчого впровадження на основании того, что штраф оплачен в 15-дневный срок с момента получения постановы. Почему этого недостаточно?
Непонятно, зачем судиться. Получили постанову - оплатили одинарный штраф и вместе с копией платежки - заяву в виконавчу службу о прекращении выконавчого впровадження на основании того, что штраф оплачен в 15-дневный срок с момента получения постановы. Почему этого недостаточно?
Тут тема про виконаавців. Щоб оплатити одинарний штраф, потрібно зразу отримати постанову ДАІшника.
В ответ на: Rostyslav 02.06.2010 р. в м.Стрий (Львівська обл.) склали Протокол за забруднені номерні знаки. Ні протокол ні Постанову на місці на руки не отримав.
Виконавча служба не має права виносити постанову про відкриття виконавчого провадження на подвійний розмір штрафу. Оскільки наперед не може знати, що виконає рішення ДАІшника в примусовому порядку - http://oshtrafovali.net.ua/2/74-sit3-from-080311.html
В ответ на: Виконавча служба не має права виносити постанову про відкриття виконавчого провадження на подвійний розмір штрафу. Оскільки наперед не може знати, що виконає рішення ДАІшника в примусовому порядку - http://oshtrafovali.net.ua/2/74-sit3-from-080311.html
Виконавча служба вважає що має право писати постанову на подвоєний штраф і пропонує добровільно сплачувати подвійний штраф.
Якщо якийсь водій перечитає все, що Ви написали - це буде подвиг. Пропоную Вам у вказаній статті все витерти, залишивши кінець: ПОЗОВНА ЗАЯВА згідно вимог КАС України про незазаконність дій виконавця паралельно в два суди. В окружний і в місцевий як адміністративний, за місцем проживання водія.
Але і з цього мало користі. Водії самостійно ще у виконавців не вигравали. Юристам складно виграти (судді часто тянуть за виконавцями). Але в цій тяжбі є можливість апеляційного оскарження. А от при позові щодо скасування постанови ДАІшника водії, скориставшись хорошим шаблоном мають шанси виграти самостійно. Правда тут немає апеляції
В ответ на: Виконавча служба не має права виносити постанову про відкриття виконавчого провадження на подвійний розмір штрафу. Оскільки наперед не може знати, що виконає рішення ДАІшника в примусовому порядку - http://oshtrafovali.net.ua/2/74-sit3-from-080311.html
Було б цікаво побачити свіжі постанови виконавців на одинарний штраф
Виникла наступна ситуація. 03.01.12 були складені протокол та постанова за швидкість на 255 грн. 11.01.12 оплатив штраф та відвіз документи в ДАІ. ДАІ по базі штраф не знайшли, залишив скан квитанції, пообіцяли зняти пізніше як пройде по базі. 08.04.12 отримую постанову про відкриття виконавчого провадження від 19.03.12 про то що я маю протягом 7 днів сплатити самостійно штраф та явитися або буде накладено арешт на майно (написано ручкою на листі пля). Які негативні наслідки має для мене ця ситуація? Скан квитанції зберіг.
Два штрафи за період десь "Грудень 2010 - Січень 2011", сплачені в срок, проте не виключені з бази ДАЇ через те що працівники адмінпрактики ДАЇ - підараси! Через два тижні після накладення штрафу, в них в базі ще не було інформації про ті штрафи в базі (штрафи з іншої області). А через 4 тижні, справа вже була передана в виконавчу, бо в них бачте термін 21 день, після якого вони все передають у виконавчу. Я їм там усе сказав шо про них думаю і пішов геть. З тих пір жодних листів не отримував, нікуди не ходив, і не збираюся! Як скоро в мене заберуть машину?!
До мене прийшов державний виконавець і вимагає сплатити штраф по постанові ГАІ, не приславши попередньо мені постанову про відкриття виконавчого провадження, хоча штраф по постанові ГАІ в мене оплачений в належні терміни, але квитанцію я не заносив в ГАІ. Що мені робити в даному випадку?