Їду 10 серпня Львів- Вільнюс-Рига-Таллін-Хельсінкі. Є питання по маршруту.
1. Через польщу, Львів-РаваРуська (через Білорусь непропонувати, так склались обставини!!).Якою дорогою краще і швидше доїхати до Вільньюса? через Люблін-Білосток- Августов- Маріяполе-Вільньюс?
2. Що подивитись у Вільнюсі-Ризі-Талліні - Хельсінкі? Дорого там харчування? Російську розуміють? Євро беруть?
3. Я так зрозумів з Вільнюса до Панявежиса (на Ригу) дорога платна?
4. Де день два відпочити біля моря неподалік Риги? Юрмала єдиний варіант, як там з цінами на житло на їжу? Можливо якийсь кемпінг з недорогим Бунгало чи якісь доміки в Юрмалі чи в околицях?
5. я наскільки там тепле море в середині серпня?
6. Польщі до Таліна немє більше ніяких кордонів? чи платних доріг крім Вільнюс- Панявежис?
7. чи достатньо буде по 1 дню в кожному місті щоб ознайомитись з його архітектурою.
8. З Талліна в Хельсінкі паромом попливем. дорого це? потрібно наперед бронювати чи можна намісці?
9. Якщо знаєте якісь готелі в цих Містах недалеко від центру, буду дуже вдячний. На Букінг.ком шукав, але вруг шось краще порадите.
10. як з міліцією в Литві-Латвії-Естонії? яка дозволена швидкість? перевищувати можна? взятки беруть?
П.С. Якщо хтось їздив по такому або похожому маршуті напишіть пліз пару слів, або дайте ссилочку на ваш обзор поїздки.
П.П.С Сорі за питання, просто їду в прибалтику вперше, наперед дякую за відповіді і розуміння. Якщо ще є єякісь нюанси пишіть.
1. Львів - обов'язковий? Чи це місце старту? По Польщі рекомендую обрати вузенькі доріжки вздовж кордону. Ось обговорення Хоча по вашому маршруту є що подивитися і в Замосці і в Любліні. Якщо їхати через Маріямполь, то тоді вже краще до Каунасу (є нащо подивитися) і автобаном до Вільнюса. Якщо до Вільнюса треба швидше, то з Августова можна повернути на Лаздіяй та Алитус. По дорозі до Вільнюса заскочити в Тракай. 2. По цінах країни розмістилися чітко, чім північніша - тім дорожча. Дійсно дорого в Фінляндії. В інших харчування не дорожче за наше, а то і дешевше. М'ясо наприклад. В туристичних місцях зрозуміють, навіть у фінів. Хиба що з молодими литовцями будуть проблеми. В Фінляндії - євро валюта, в Естонії беруть в музеях. Простіше користуватися платіжною карткою - голова не болить. Потрібний буде тільки дріб'язок на туалети. 4. Дорога платна тільки для вантажівок, але наприклад Міцубісі L200 в Литві вантажівка. 5. Можна і на північ від Риги (Саулкрасти) народу менше ніж у Юрмалі і дешевше. Кемпінги були ще за совітів, але щодо їх якості я не в курсі. Раніше до середини серпня море вже холонуло, в мої часи було 16-18 градусів. Але останніми роками значно тепліше. Наприклад останні 2 тижня в Різі були спекотніші за Київ, а в Києві теж абсолютний рекорд за всі роки спостережень. 6. Кордонів нема. Хиба що під час вашої подорожі якась з країн буде проводити саміт НАТО, чи щось подібне, можуть ввести перевірку паспортів на кордонах. В цих країнах єдина платна дорога - польський автобан Краків-Катовице. 6. Польщі до Таліна немє більше ніяких кордонів? чи платних доріг крім Вільнюс- Панявежис? 7. Залежить тільки від вас. На Гельсінкі нам 3-х ранкових годин вистачило. А в Ризі мені 40 років мало. 8. Я пором бронював за 2 дні. Перевезення роблять кілька компаній, я обрав Tallink, бо у них є пором, що відправляється ввечері з Таллінна і на ньому можна переночувати. Основна вартість - машина. Точну ціфру не пам'ятаю, (ми платили з два пороми разом), але думаю що в один бік з ночівлею не більше 100 євро. Ми віддали 228 євро за машину,трьох пасажирів, дві каюти в поромах Таллінн-Гельсінкі та Турку-Стокгольм. 9. Пас. Ночуйте на поромі . 10. Поліції практично нема. Але з'явиться може несподівано, патрулюють на ходу і одразу зупиняють, хоча буває, що і в кущах сидить. Правила простіше виконувати, не таки там великі відстані щоб гонзалити. Латиші гроші беруть, естонці - ні під яким соусом, пропонуючи їм хабаря - великий ризик отримати карну справу.
Привіт - їздив майже цим маршрутом в червні. Тільки виїзд був з Києва і кордон переходив у Ягодині. Через Білорусь не їхав по причині незрозумілої мені митної політики. Не люблю неадекватних людей. Українські кордони жодних проблем - зелений коридор - ввічливе ставлення - перевірки формальні.
1. Я їхав з Київ-Хельм-Люблин(відпочинок)-Білосток- Августов-Каунас. На зворотньому шляху Вільнюс-Каунас-Августов-Білосток-Влодава-Ягодин-Рівне(нічь)-Київ. Повністю підтримую Ігоря-жодного сенсу нема їхати через Маріямполь - в Каунасі обовязково треба зупинитися і роздивитися - Каунас-Вільнюс - магістраль - і трохи більше години їзди...
2. Я брав Вікіпедію - і дуже уважно видивлявся що мене цікавить - в кожному місті є туристичні інфоцентри - те отримаєш дуже детальну інформацію. Євро тільки в Фінляндії - в Прибалтиці - місцеві гроші.
3. Вільнюс-Паневежис- неплатна дорога - більш того жодної платної дороги я там не бачив - ні Вільнюс-Паевежис - ні Вільнюс-Каунас-Клайпеда, Каунас-Паневежис - навіть у Фінляндії мав за щастя проїхатися по Гельсінки-Тампере і Турку-Гельсінки - жодної плати. Як Ігор казав - тільки вантажівки... але коли проїдеш кордон Польща-Литва - буде багато обяв про купівлю вінеток - але тільки вантажівки
5. Море було прохолодним - але й температура повітря коли ми там були складала 13-15 градусів
6. кордонів немає - митниці немає - але дуже часто нас зупиняли - бачили українські номери - для перевірки документів - латвійці зупинять 100 процентів.
7. не достатньо - кожне місто заслуговує на детальне вивчення - особливо Таллінн і Рига. Гельсинки достатньо молоде місто але там є теж що подивитися - наприклад морська фортеця Свеаборг - памятник ЮНЕСКО - на острові - місцевий паром відходить від ринкової площи - в Гельсінки рекомендую провести день - місто того заслуговує. Ми там були півтори доби - дуже сподобалось.
8. У кожного "дорого" по своєму - туди ми пливли на Викинг Лайн - паром Викинг ИксПиеРеС - машина-2 людей - біля 75 евро. Назад на Таллинк Стар -100 евро. Вони приходять на різні термінали - в різні частини Гельсінки. Таллінк йде 2 години - Вікінг йде 2 з половиної - але вся інфа є в інеті.Таллінк просто має термінал у південній частині міста. Вікінг у центральній, там у бухті багато островів і він змушений скидати швидкість. Все бронюівання було у Києві
9. в Талліні в старому місті готель Braavo вулиця Aia - 55 евро ніч -паркінг - ратушна площа 10 хвилин пішки, порт поруч
10. я старався не перевіщувати - але якби зупинили взяток не давав би... режими - в містах 50 км в час - за містом 90 ... в Литві і Естонії місцями можна 100 в Гельсінки - 40, на фінських магістралях 120
маршрут класний - подорож обіцяє буде цікавою - будуть питання - задавай... але рекомендую детальніше обдумати маршрут і місця які подивитися. В нашому випадку це було величезною частиною успіху нашої подорожі. Зрозуміло що все не передивишься ми наприклад побували в Каунасі, Ризі(півтора дня), Юрмалі, Вентспілсі, Дунте(музей барона Мюнххаузена біля Риги - дорога Рига Таллінн), Таллінн 2 дня- у Фінляндії Хаменлінна, Тампере, Раума, Турку, Гельсінки, на звортоньому шляху у Естонії - Нарва, Тарту... у Латвії- Цесіс... і Вільнюс (півтора дня) - на Тракай вже не вистачило сил - на жаль... і це за 2 тижні... а ще б з задоволенням побував би у Клайпеді, на Сааремаа - та в Фінляндіїї поїздив би...
В ответ на: 9. в Талліні в старому місті готель Braavo вулиця Aia - 55 евро ніч -паркінг - ратушна площа 10 хвилин пішки, порт поруч
0. можна детальніше про готель бо вчора якраз про нього і читав на Букінг.ком -паркінг там приватний відгороджений, чи відкритий публічний? -як номери? чисті? як сніданки ? шведський стіл?
1.чим в прибалтиці розплачувались? міняли євро на місцеві чи карточкою? 2.Чия віза у вас була? з польською шенген як зупинять менти небуде проблем? 3.Зупиняли вас міліція чи прикордонники?
4.Радар детектори в них законні?
5. А в Талліні Вільнюсі де ночували?
5. Ви часом неписали отчьот по поїздці своїй? булоб дуже цікаво почитати.
В ответ на: 1. Львів - обов'язковий? Чи це місце старту? По Польщі рекомендую обрати вузенькі доріжки вздовж кордону. Ось обговорення Хоча по вашому маршруту є що подивитися і в Замосці і в Любліні.
-Так Львів це точка старту. 6. Зачить Литва і Латвія гроші беруть (міліція)? 7. Ми Хочем лишити машину в готелі в Талліні і відправитись зранку паромом в Хельсінкі а ввечері назад паромом і ночівля знову в готелі. 8. Як в літовських країнах і Естонії з викраденням машин? дуже потрібно пильнувати (тільки платні закриті паркінги, і ніяких громадських)?
9. де в талліні краще залишити машину на день в готелі чи якійсь платній парковці в порту, щоб несперли?
10. Паркетник Туксон це також грузова :-) ?
11. Львів це точка старту в 4-00 і в вечері планую бути у вільнюсі. Можливо якщо встигнем прогуляємось в Любліні або Каунасі. де красивіше на 1-1,5 год перепочити?
Готель знаходиться в старому місті - але не прямо в центрі - а в частині яка знаходиться ближче до порту паркінг за шлагбаумом - там же знаходиться фітнес центр - тому в день і ввечері приїджає багато машин... номери, сніданок (шведській стіл)- все на рівні... в останный день виїджали на паром рано - о 6й - кухня ще не працювала - но сніданок нам видали з собою - тільки треба їх попередити - жодних проблем наш номер виходив на старе місто - прямо вікон біло видно Олевісте - собор святого Олафа... до ратушної площі пішки 10 хвилин напряму до порта 700 метрів... но ми ще перед Фінляндією заправлялися - найближча заправка Статойл - путь зайняв два з половиною кілометра:) по російські говорять 1. в прибалтиці робили обмін валюти - да - міняли долари і євро... але дуже багато було розрахунків карточкою... дуже зручно - на заправках просто необхідна річ 2.так як це була перша подорож - до оформлення документів. бронювання номерів, посольство - все це ми робили через турагенцію, через знайоимих... у них був гарний вихід на прибальтіські посольства... але найбільшу кільскість часу ми проводили у Естонії = тому і візу робили через те посольство... на кордоні Україна-Польша не було жодних питань чому так ми їдемо до Прибалтики а не через Білорусь... у вас - польский шенген? не бачу жодної причини чому це може стати перепоною для поїздки в прибалтики, якщо перетинати кордон в Польщі 3.Зупиняли прикордонники - і зупиняли ціленапрвалено, коли бачили машину з українськими номерами - бо зупиняли саме нашу машигну з потоку машин... зупиняли двічі латиши(кордон Литва-Латвія і Естонія-Латвія), і по разу литовці(кордон Латвія-Литва) і поляки(кордон Литва-Польща) - перевіряли документи... але не більше... все привітно і ввічливо. Поліція не зупиняла - але вона там є... швидкісний режим - та і ПДД взагалі - старався дотримуватись 4.наскільки я знаю вони заборонені - і вважаю що краще їх там не застосовувати...
ще пораджу полазити по цій частині форуму - дуже багато порад та інформації я використовував звідси (наприклад від Ігоря Daugava) та на doroga.ua - http://www.doroga.ua/Pages/ReportDetails.aspx?ReportID=250 - ця поїздка мене надихнула на свою мандрівку
В ответ на: - Зачить Литва і Латвія гроші беруть (міліція)?
Мене в Латвії спіймали в минулому році на швидкість 114 км/г за місць 90, витратили 40 хвилин на оформлення протоколу, потім віддав 20 лат (майже 300 гривень) штраф та 2 лати за послуги банку. Я грошей принципово не давав, але місцеві розповідали, що беруть і навіть на форумі хтось казав, що давав.
В ответ на: - Як в літовських країнах і Естонії з викраденням машин?
В ответ на: - де в талліні краще залишити машину на день в готелі чи якійсь платній парковці в порту, щоб несперли?
В порту паркінг дорогий, окрім того він тільки за крони. Якщо готель в центрі і забезпечує паркінг, я би не стрибав, до порту простіше прогулятися пішки, ніж їхати машиною.
В ответ на: - Паркетник Туксон це також грузова :-) ?
Ні Туксон не вантажівка. Проблеми тільки з пікапами.
В ответ на:
Можливо якщо встигнем прогуляємось в Любліні або Каунасі. де красивіше на 1-1,5 год перепочити?
4 роки тому у нас в маршруті були Замосць-Люблін-Варшава-Каунас (я посилання давав). На годину-півтори краще зупинитися у Любліні (кинути оком на старе місто, та щось перекусити). Каунас - місто музеїв, для короткої зупинки не дуже підходить, бо дороги дуже заплутані, з мовою, якщо не в туристичному місці можуть бути проблеми (в цьому випадку шукайте людину від 35-40 років), ну й центральна частина міста за останні 30 років не бачила ремонтів (я отримав відчуття, що повернувся в совок).
В ответ на: Мене в Латвії спіймали в минулому році на швидкість 114 км/г за місць 90, витратили 40 хвилин на оформлення протоколу, потім віддав 20 лат (майже 300 гривень) штраф та 2 лати за послуги банку. Я грошей принципово не давав, але місцеві розповідали, що беруть і навіть на форумі хтось казав, що давав.
можливо я писав, минулого року товариш дав 20 лат, при штрафі в 50 за тонування, я б не ризикував
Додам ще кілька порад. Карткою можна сплатити практично за все. Виняток - деякі паркінги та туалети. Візьміть дрібних євро-доларів і розмінюйте в кожній країні (це вигідніше, ніж платити банкоматну комісію за дрібну суму). Знову таки банкомат дрібноти не дає і її одразу треба десь міняти. А усі ці автомати решту не дають і папірці не приймають (виняток Естонія). В Естонії і Латвії автобанів нема. В Литві обмеження на банах (Вільнюс-Клайпеда та Вільнюс-Паневежис) як і у нас - 130 км/г. На Вільнюс-Паневежис вже є камери-радари, але чи працюють чи ні не знаю, перед ними швидкість скидав. В Латвії повно реклами про те що встановлять радари, але ще не бачив. В Польщі повно будок для радарів в населених пунктах, але вони здебільшого порожні.
Ще, по часу подорожі до Вільнюса цілком реально. Мої родичі вчора виїхав з Києва на початку шостої ранку на початку першої були у Ризі, втративши майже 3 години на кордоні та ще близько 4 годин на перепочинки. Зі Львова до Вільнюсу значно ближче. Так що час на відпочинок у вас буде.
В ответ на: 7. Ми Хочем лишити машину в готелі в Талліні і відправитись зранку паромом в Хельсінкі а ввечері назад паромом і ночівля знову в готелі.
не побачив цю фразу... ну тоді зовсім жодних проблем... у вашому випадку - зрання у порт - машина залишаться на стоянці в готелі - ви в Хельсінки - на вечір повертаетесь до Талліна - вам нема жодного сенсу тягнути машину з собою до Хельсінки -жодних проблем - не вигадуйте собі нічого
просто ми були з машиною щоб поїздити по Фінляндії...
без машини пароми будуть значно дешевші... ну і мені здається що немає сенсу брати собі каюту - купуйте просто собі посадкове місце - паром йде 2 години до Хельсінки
тоді якщо без машини - рекомендую вам скористатися Вікінг Лайн - у них термінали у Хельсінки в центрі міста... термінали Таллінка трохи далі
В ответ на: 7. Ми Хочем лишити машину в готелі в Талліні і відправитись зранку паромом в Хельсінкі а ввечері назад паромом і ночівля знову в готелі.
не побачив цю фразу... ну тоді зовсім жодних проблем... у вашому випадку - зрання у порт - машина залишаться на стоянці в готелі - ви в Хельсінки - на вечір повертаетесь до Талліна - вам нема жодного сенсу тягнути машину з собою до Хельсінки -жодних проблем - не вигадуйте собі нічого
просто ми були з машиною щоб поїздити по Фінляндії...
без машини пароми будуть значно дешевші... ну і мені здається що немає сенсу брати собі каюту - купуйте просто собі посадкове місце - паром йде 2 години до Хельсінки
тоді якщо без машини - рекомендую вам скористатися Вікінг Лайн - у них термінали у Хельсінки в центрі міста... термінали Таллінка трохи далі
- Таллінк набагато дальше має термінали? скільки приблизно метрів від Браво готелю? (бо найшов в них на сайті хороші ціни і підходящі години).
- Як оглядати Ригу - Таллін - Хельсінкі? Там ходять якісь ексусійні автобуси по старому місті? чи треба брати аудіогіди чи пішки?
В ответ на: - Таллінк набагато дальше має термінали? скільки приблизно метрів від Браво готелю?
Різниця непринципова. До Вікінгів трохи менше кілометру, до Таллінку трохи більше.
Стара частина міста в Ризі невелика, її можна оглянути тільки пішки (хиба що катають ще на міні потягу). Класичні SightSeeing буси теж є. http://www.riga-sightseeing.lv/rus/route/ Але як на мене краще ці гроші витратити на водну екскурсію по Даугаві (вона ще і втричі дешевша).
В Таллінні старе місто більше, але теж зовсім пішохідне. Послуга бусів теж є http://www.citytour.ee , ще на 1 євро дорожча ніж в Різі.
В Гельсінкі старого міста фактично нема. Але його центральну частину ми повністтю оббігли пішки за 3 години. Краще дійсно морські екскурсії.
Якщо є бажання до музеїв та до організованих екскурсій краще брати в усіх містах City Card, яка дає суттєві знижки.
В ответ на: - Таллінк набагато дальше має термінали? скільки приблизно метрів від Браво готелю?
Різниця непринципова. До Вікінгів трохи менше кілометру, до Таллінку трохи більше.
Стара частина міста в Ризі невелика, її можна оглянути тільки пішки (хиба що катають ще на міні потягу). Класичні SightSeeing буси теж є. http://www.riga-sightseeing.lv/rus/route/ Але як на мене краще ці гроші витратити на водну екскурсію по Даугаві (вона ще і втричі дешевша).
В Таллінні старе місто більше, але теж зовсім пішохідне. Послуга бусів теж є http://www.citytour.ee , ще на 1 євро дорожча ніж в Різі.
В Гельсінкі старого міста фактично нема. Але його центральну частину ми повністтю оббігли пішки за 3 години. Краще дійсно морські екскурсії.
Якщо є бажання до музеїв та до організованих екскурсій краще брати в усіх містах City Card, яка дає суттєві знижки.
Дуже дякую за відповіді.
-В хельсінкі будем з 9-17. Які там є музеї цікаві? порадьте парочку і в Таліні, Ризі.
-В Ризі чи Талліні є ававпарк?
-Де краще купити щось з одягу Недорогі молодіжнв бренди? Рига чи Таллін? Може якісь конкретно шопінг центри порадите?
В 2008 мы плавали из Таллинна в Хельсинки на этом чУдном катамаране LINDA LINE EXPRESS. Очень быстро, комфортно и не очень дорого.Остановка в Таллинне - в районе порта за концертным залом, слева, если стоять лицом к порту.
Якщо переглянути мої звіти, то по музеях виявиться, що ми туди не ходимо. Можливо через те, що в одну з перших поїздок вирішили відвідати у Каунасі музеї чортів та Чюрльоніса, довго шукав їх за GPS та залишками своєї пам'яті, коли знайшли то виявилося, що в понеділок музеї вихідні. В цьому році щоправда трохи "розмочили" рахунок. Відвідали в Ризі музей Сонця, думаю за тиждень в його експозиції має з'явитися сонечко з України . Взагалі основний принцип за яким ми відвідуємо нове місто в незалежності від того, є у нас інформація про нього чи нема - це знаходимо за допомогою GPS туристичний центр (зазвичай велика біла літера "I" на зеленому фоні), де можна набрати як безкоштовні мапи та брошури, так і повноцінні путівники.
Щодо Аквапарків в Прибалтиці ми були у Юрмалі та у Друскінінкай. В Ризі є Аквапарк, але в Юрмалі значно кращий . В Друскінінкай аквапарк новішій та має готель при ньому, але Юрмала нам сподобалася більше. Окрім того на вашому маршруті є аквапарки в Пярну та у Вільнюсі. Біля Таллінну мабуть щось є, але мені здається там більше мова про SPA-процедури (в Ризі теж є непоганий SPA-центр). Щодо шопінгу краще мабуть в Литві, принаймні до кризи латиші їздили за покупками туди. Щоправда криза внесла певні зміни, в Латвії вона найлютіша, тому знижки в магазинах досить суттєві. В цьогорічній подорожі ми планували добрий шопінг у Стокгольмі, але в нас виникли проблеми з бюджетом. В Ризі шопінг-молів до біса, але цього року ми були тільки в Олімпії (якщо їхати з центру по вантовому мосту, то переїхавши Даугаву одразу праворуч). Основна причина - це найближчий до центру безкоштовний паркінг з якого можна пішки прогулятися через міст. Дружина казала, що деякі речі дешевші ніж в нас або зовсім інші. З другого боку, минулого тижня моя рідня з Риги пробіглася київськими крамничками і сказала те саме, навіть що асортимент у нас кращий .
в Талліні проблем з терміналами не будуть - термінал D (термінал Таллінка) знаходиться поруч з терміналом А(терміналом Вікінга)...
але подивіться де вони знаходяться в Гельсінки - подивіться maps.google.com.ua Гельсінки - там указуюсь пароми - вони знаходяться в різних частинах міста - і якщо Вікінг термінал просто в центрі - то термінал Таллінка знаходиться далі від центра...
я би рекомендував Вікінг - якщо ви без автівки... якщо з автівкою - Таллінк... просто на Вікінгу ви зразу опиняєтесь у центрі - можете сісти на катер до Суоменлінни - перебування там забере 3-4 години точно + по центру погуляти... да, місто сучасне але подивитися там є що...
але про паромні компанії не хочу агитувати - дивіться самі - в кожній з них є свої плюси-мінуси... крім того дивіться на розклад який вас більше задовольняє
8 годин в Гельсінки - ну так - опираючись на свій досвід - нам було би замало... але для отримання якоїсь цілісної картини - можливо і достатньо
Привіт! Намагаюся намалювати звіт про нашу подорож Вільнюс-Рундале-Рига-Таллінн-Тракай на травневі. Маю велике бажання закінчити до кінця липня. Окрім того, що вам вже відповіли, можу додати: - російську розуміють майже все, якщо людина старша за 30 років. - харчування не дороге - у всіх містах дивитися старий центр - в "Інформації" берете мапу - там все написано і намальовано - де поміняти гроші напишу у звіті - дороги для легкових машин бесплатні - якщо без дітей і швидко рухатися - по дню на кожне місто вистачить, якщо є можливість залиште по півтора-два дня на кожне місто - паром до гельсінки шось на зразок 36 євро туда-назад на дорослого. Не можу знайти рекламний проспект, щоб точно сказати - дешеві готелі: у вільнюсі пошукайте квартиру - ми жили за 50 евро у самому пішому центрі - двокімнатна квартира на 3 дорослих на 1 дитину (паркінг у закритому дворі); у ризі наш готель був у 3 км від центру, тому радити не буду; у талліні готель Tallink Express - якщо бронювати через їхній сайт: 19 євро за дабл (принаймні за 3 дні до поселення, оплата на місті в кронах), готель по дорозі на порт від центру, паркінг ділять з бізнес центром (видають квиток, який тре покласти під скло авто)
Додам. Нас зупиняли латиші посля умовного кордону литва-датвія, перевірили документи, запитали чому дитина без фото в маминому паспорті (півтора року), отримали відповідь, що до 5 років у нас фото не потрібно, все. Щасливої дороги.