Такая ситуация. Отправил в суд Адміністративний позов следующего содержания: Фастівський міськрайонний суд Київської області вул. Радянська, 25, м. Фастів, Київська обл., 08500 (04465) 6-02-13, 6-17-89
Позивач: **************, що мешкає за адресою: вул. ********, ***, кв. **., смт. *******, Фастівський район Київської області 08520 тел. (***) ********
Відповідач: Особа, рішення якої оскаржується: Інспектор ДПС Кіровоградської роти ДПС при Управлінні ДАІ УМВС України в Кіровоградській області молодший сержант міліції Люльченко Ігор Олегович службова адреса: вул. Панфіловців, б.22-Б, м. Кіровоград, 25030 тел. (0522) 35-75-33
Про скасування постанови АН 324719 від 10.04.2010р. в справі про адміністративне правопорушення
АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ 15 серпня 2010 року я отримав від інспектора ДПС Кіровоградської роти ДПС молодшого сержанта міліції Люльченка Ігора Олеговича постанову в справі про адміністративне правопорушення ВА 191415 та протокол про адміністративне правопорушення від 15.08.2010 ВА1 № 007516. У вказаній Постанові зазначено, що я «15.08.2010р. о 13:00 в м. Кіровограді по вул. Мурманська по дорозі яка має дві смуги для руху у одному напрямку рухався у крайній лівій смузі при вільній правій» (орфографію збережено), пп. 11.2; 11.5 ПДР України, за що передбачена відповідальність ч.2 ст. 122 КУпАП. Вказаною постановою інспектор притягнув мене до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в розмірі 425 гривень. Вище вказаної дати, я рухався на автомобілі ВАЗ, державний номер 255-66 КТ, вулицею Мурманською м. Кіровоград в бік виїзду з міста. На перехресті вул. Мурманської з Кільцевою дорогою мене зупинив інспектор ДПС. Інспектор, не пояснюючи причини зупинки, перевірив посвідчення водія, документи на транспортний засіб, страховий поліс, талон технічного огляду. Коли я поцікавився причиною зупинки, інспектор відповів, що причиною був рух лівою смугою, на що я заперечив, оскільки на момент зупинення здійснював рух у крайній правій полосі руху, а перед цим, метрів за 100 до посту ДАІ, виїжджав у лівий ряд, оскільки рухатись в правому ряду було неможливо (вибоїни на дорозі та «напливи» смоли). Слід зауважити, що таким чином їхали й інші автомобілі, які рухалися позаду мене, але їх інспектор не зупинив. У протоколі я зазначив, що з діями інспектора не згоден, і на момент зупинення здійснював рух у крайній правій полосі руху. В усній формі я заявив інспектору клопотання про розгляд справи пізніше, оскільки мені була потрібна юридична допомога, на яку я мав право та якою хотів скористатися. Працівник ДПС клопотання не розглядав, постанову мені вручив одразу з копією протоколу під розпис. Взагалі, розгляд справи не відбувався, інспектор просто склав постанову та протокол, і мені здалося, що він не розумів своїх дій, і взагалі не знає, що при притягненні особи до адміністративної відповідальності має не тільки роз’яснити права, а й дати можливість громадянину ними скористатися. Якщо припустити, що я дійсно порушив правила дорожнього руху, то все одно притягнення до адміністративної відповідальності має відбуватись на законних підставах, а не інспектором, який виносить постанову без достатніх доказів та фактичного розгляду справи. В порушення вимог ст.251 КУпАП інспектором ДПС не перевірені та не спростовані мої пояснення, які я надав по суті інкримінованого мені проступку. Правопорушення не було зафіксоване технічними приладами та засобами. Разом зі мною в машині їхала моя знайома, яка могла засвідчити мої показання. Інспектор не вважав за потрібне вносити її показання до протоколу. Мої пояснення щодо поганого стану дороги повністю ігнорувались, на питання, чому я повинен ризикувати своїм життям, життям пасажирів та псувати свій транспортний засіб, інспектор відповів, що це не його проблеми, а проблеми «автодору» (що це таке - мені не відомо), хоча пунктом 1.8 Розпорядження МВС України від 21.05.2009 № 466 працівники ДПС зобов’язані не допускати випадків документування порушень ПДР, якщо порушення скоєне внаслідок неналежного утримання дорожнього покриття (виїзд на зустрічну смугу для об’їзду перешкод, ям тощо). Проте, замість того, щоб виконувати свої службові обов’язки, спробувати розібратися в ситуації, інспектор поцікавився у мене (дослівно): «У вас в «Укртелекоме» все лапшу на уши вешают?». На мою думку, така поведінка не гідна інспектора ДПС. На відміну від законних функцій забезпечення безпеки руху, інспектор своїми діями створює небезпечні умови руху, оскільки завдає водіям та пасажирам нервовий стрес, що може негативно впливати на управління транспортним засобом після спілкування з таким інспектором і призвести до аварій на дорозі. Це також суперечить вимогам п.7.1.20. наказу МВС України від 27.03.2009 №111, який зобов’язує працівників ДПС бути культурними і ввічливими у спілкуванні з громадянами, неухильно дотримуватися законності. Вважаю, що вищезазначена Постанова підлягає скасуванню з наступних підстав: 1. Стаття 268 КУпАП вказує, що особа, яка притягається до адміністративної відповідальності має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі, - що було порушено при винесенні вказаної постанови. 2. Постанова винесена без дотримання ст. 33 КУпАП, що також порушує мої права. 3. Інспектор ДПС постановив стягнути з мене через 15 діб, у разі несплати штрафу – суму подвійного штрафу, чим перевищив свої права, оскільки примусовим стягненням працівник ДПС займатися не повинен, а вказівки виконавчій службі надавати поза межами компетенції інспектора ДПС. 4. Частина 2 Статті 71 Кодексу адміністративного судочинства «Обов'язок доказування» встановлює: «В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.» Тобто доводити наявність порушення повинен співробітник ДПС (відповідач), а не я (позивач). Матеріали адміністративної справи не містять жодного переконливого та отриманого законним шляхом доказу вчинення мною правопорушення. Протокол складено з порушенням моїх прав і в сукупністю з безпричинною перевіркою в мене документів не може бути доказом у справі про адміністративне правопорушення. 5. Винесення постанови про притягнення мене до адміністративної відповідальності до заповнення протоколу про адміністративне правопорушення та підписання його особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, є неправомірним. За таких обставин оскаржувана постанова підлягає скасуванню, як незаконна. Скарга подається до суду за місцем мого проживання відповідно до ч.2 ст. 19 Кодексу адміністративного судочинства України та Постанови №2 Пленуму Вищого Адміністративного Суду України від 6 березня 2008 року. Відповідно до ст. 288 КУпАП України особа, яка оскаржила постанову у справі про адміністративне правопорушення, звільняється від сплати державного мита. На підставі викладеного, керуючись ст. 55 Конституції України, ст.ст. 4, 6, 17 КАС України, ст.ст.287, 288, 289 КУпАП України ПРОШУ СУД: 1. Протокол, складений з порушенням прав громадянина та всупереч нормам відомчих інструкцій МВС, визнати незаконним. 2. Оскаржувану постанову СКАСУВАТИ як незаконну. 3. Призупинити дію постанови до розгляду справи. Додатки: 1. Копія Постанови ВА 191415 в справі про адміністративне правопорушення від 15.08.2010 року. 2. Копія протоколу ВА1 007516 про адміністративне правопорушення від 15.08.2010 року. 3. Копія скарги Заступнику Міністра внутрішніх справ України
Из суда мне пришла Ухвала в которой просят сделать следующее: - уточнити відповідача і третю особу по справі; - необхідно надати копії документів на автомобіль.
Отсюда вопрос: если с копиями документов на авто еще как то понятно, то не понятно каким образом уточнить відповідача?я же его данные указал. и кто в данном случае треться особа? свидетель? объясните бестолковому пожалуйста.
В ответ на: каким образом уточнить відповідача?я же его данные указал. и кто в данном случае треться особа? свидетель? объясните бестолковому пожалуйста.
добавлю сумятицы в моем позове, ответчиком был указан инспектор, в ответе из суда была сказано:
В ответ на:
"позивачу необхідно уточнити коло відповідачів, конкретно вказати правильно назву та адресу відповідача, оскільки інспектор ДПС не може бути відповідачем по адміністративній справі. Належним відповідачем по справі може бути відповідна юридична особа."
исправленную заяву переписал уже не на инспектора, а на управление ГАИ хххх-го р-на г.Киева. Есть также мнение что указывать нужно таки именно инспектора, т.к. он выносил постанову, но я решил не спорить с судьей к-рая будет вести дело. Подробней можно почитать например тут
По существу, может подъедь в суд к помощнику судьи, да уточни лично?
В ответ на: каким образом уточнить відповідача?я же его данные указал. и кто в данном случае треться особа? свидетель? объясните бестолковому пожалуйста.
добавлю сумятицы в моем позове, ответчиком был указан инспектор, в ответе из суда была сказано:
В ответ на:
"позивачу необхідно уточнити коло відповідачів, конкретно вказати правильно назву та адресу відповідача, оскільки інспектор ДПС не може бути відповідачем по адміністративній справі. Належним відповідачем по справі може бути відповідна юридична особа."
исправленную заяву переписал уже не на инспектора, а на управление ГАИ хххх-го р-на г.Киева. Есть также мнение что указывать нужно таки именно инспектора, т.к. он выносил постанову, но я решил не спорить с судьей к-рая будет вести дело. Подробней можно почитать например тут
По существу, может подъедь в суд к помощнику судьи, да уточни лично?
Угу.... СтОт просто напомнить судье, которая будет вести дело, что ИДПС - это должностное лицо, которое и должно быть ответчиком (согласно КАСУ) по иску об отмене именно его (должностного лица) постановления (решения), поскольку оно (решение) принятого не юр.лицом, а должностным лицом субъекта властных полномочий.....
всем спасибо кто откликнулся. подъехать в суд к сожалению не могу, дозвониться до них не реально. нахожусь постоянно в киеве, а суд в фастове. подавал туда поскольку в области прописан. срок мне установили до 13 сентября сего года. поэтому на ответ есть два рабочих дня. может кто объяснит, кто же имеется ввиду это загадочное третье лицо?
В ответ на: всем спасибо кто откликнулся. подъехать в суд к сожалению не могу, дозвониться до них не реально. нахожусь постоянно в киеве, а суд в фастове. подавал туда поскольку в области прописан. срок мне установили до 13 сентября сего года. поэтому на ответ есть два рабочих дня. может кто объяснит, кто же имеется ввиду это загадочное третье лицо?
Давай придумаю: належний відповідач в розумінні судді - Відділ ДАІ третя особа на стороні відповідача - Інспектор ДАІ
Видно суддя, розуміє по аналогії з, скажімо позовами до юросіб, працівники яких заподіяли шкоду. Там відповідачем є юрособа. а працівник. який при виконанні роботи заподіяв шкоду - вказується третьою особою. щоб потім в регресному порядку фірма з нього стягнула середній заробіток.
Найбільш поширений варіант щодо відповідачів - це інспектор та облДАІ. Якщо Ви точно знаєте з тексту ухвали як хоче суддя - то можна ризикнути і так і написати. А можна подивитися в реєстрі апеляційного адмінсуду такі справи і роздрукувати як додаток до виправленої позовної заяви.
Якщо подавати кілька варіантів виправленої заяви, щоб суд взяв в роботу одну - суддя не здивується ?
В ответ на: Якщо подавати кілька варіантів виправленої заяви, щоб суд взяв в роботу одну - суддя не здивується ?
Я б на месте судьи, заметив такое, один иск удовлетворил бы, а во втором бы - отказал. Будет третий - его можно без движения оставить для надежности. Шоп истец, наконец, поудовлетворялся по-настоящему всласть (С) анекдот. Мож поймет, наконец, зачем ему голова (С) другой анекдот.
UPD. Не, стоп, есть идея поприкольнее. В одном иске отказать т.к. на эту тему уже есть второй, а во втором отказать т.к. на эту тему уже есть первый.
В ответ на: Найбільш поширений варіант щодо відповідачів - це інспектор та облДАІ. Якщо Ви точно знаєте з тексту ухвали як хоче суддя - то можна ризикнути і так і написати. А можна подивитися в реєстрі апеляційного адмінсуду такі справи і роздрукувати як додаток до виправленої позовної заяви.
Якщо подавати кілька варіантів виправленої заяви, щоб суд взяв в роботу одну - суддя не здивується ?
Ви, як і у випадку з презумпцією винуватості субєкта владних повноважень-відповідача, відходите від суті проблеми. Якщо позивач не вгадає, що бажано для судді - ухвала про повернення. Ухвала згідно норм КАС України - це також рішення. Отже, на цьому може бути крапка. І ніяких процесуальних варіантів. Але чи є пряма заборона виправити недоліки в кількох варіантах, якщо в ухвалі чітко не прописано, кого суддя хоче ? Погоджуся, що це дивно, і навіть смішно. Але нехай суддя не пише ухвали про виправлення недоліків загадками
В ответ на: Ви, як і у випадку з презумпцією винуватості субєкта владних повноважень-відповідача, відходите від суті проблеми.
Камрад, не будь злопамятним, це закриває перед тобою не одні двері - і до пізнання, і до спілкування. Може я відійшов від теми, але намагаюсь зрозуміти причину багатоваріантності та абстрактності твоїх порад, які також НЕ наближають ТС до вирішення "суті проблеми". А пропонувати пораду за принципом - хоч якась із них спрацює або має спрацювати - нерезон. Пропонувати варіанти можна лише в тому випадку, коли опції якраз і замовляв "клієнт". В іншому разі, клієнт, не наділений правовими знаннями, залишатиметься на роздоріжжі.
Намагаюсь довіряти людям, але наштовхуюсь на складнощі - коли у людини в профілі пусто. Яка довіра до порад?
Профіль чи кількість дописів не вказує на якість дописів. ТС цікавить суть. Моя фраза була зі знаком питання. Ви здивувалися - я обгрунтував. Нічого особистого. Можете та бажаєте - коментуйте це: "Якщо позивач не вгадає, що бажано для судді - ухвала про повернення. Ухвала згідно норм КАС України - це також рішення. Отже, на цьому може бути крапка. І ніяких процесуальних варіантів. Але чи є пряма заборона виправити недоліки в кількох варіантах, якщо в ухвалі чітко не прописано, кого суддя хоче ? Погоджуся, що це дивно, і навіть смішно. Але нехай суддя не пише ухвали про виправлення недоліків загадками "
В ответ на: Якщо позивач не вгадає, що бажано для судді - ухвала про повернення. Ухвала згідно норм КАС України - це також рішення. Отже, на цьому може бути крапка. І ніяких процесуальних варіантів.
Не поленись посмотреть в КАСУ - перечень определений, которые могут быть обжалованы отдельно от решения. Надеюсь, что это поможет тебе перестать теоретизировать на пустом месте
В ответ на: Якщо позивач не вгадає, що бажано для судді - ухвала про повернення. Ухвала згідно норм КАС України - це також рішення. Отже, на цьому може бути крапка. І ніяких процесуальних варіантів.
Не поленись посмотреть в КАСУ - перечень определений, которые могут быть обжалованы отдельно от решения.
Я вже казав, що не буду полемізувати з суддями щодо такої позиції. Якщо завжди всі судді будуть так трактувати, то це дає шанс ТС чекати ухвали про повернення, подавати апеляційну скаргу, а десь через рік отримати ухвалу про відкриття провадження і 5 днів на розгляд по суті
Не поленись посмотреть в КАСУ - перечень определений, которые могут быть обжалованы отдельно от решения.
Я вже казав, що не буду полемізувати з суддями щодо такої позиції. Якщо завжди всі судді будуть так трактувати, то це дає шанс ТС чекати ухвали про повернення, подавати апеляційну скаргу, а десь через рік отримати ухвалу про відкриття провадження і 5 днів на розгляд по суті
А ты не с судьями полемитизируй, а с КАСУ. ЗЫ: а если ты считаешь, что перечень определений в КАСУ - не полный - вступай в полемику с Верховным Советом Украины или с Конституционным Судом Украины. ЗЫЗЫ: а судя по твоему посту ты либо - не читал этот перечень, либо - давно не обжаловал такого рода определения.... Вобщем - изучай практику, держи руку "на пульсе" событий и..... тренеруйся, а главное - перестань убеждать себя и окружающих, что прав - только ты и только твои "теории" - единственно верные, т.к. это - признак ограниченности ума (психология, однако...).... Надеюсь - без обид
1. Судове рішення, яким суд вирішує спір по суті, викладається у формі постанови.
2. Судове рішення, яким суд зупиняє чи закриває провадження у справі, залишає позовну заяву без розгляду або приймає рішення щодо інших процесуальних дій, клопотань, викладається у формі ухвали. "
1. Судове рішення, яким суд вирішує спір по суті, викладається у формі постанови.
2. Судове рішення, яким суд зупиняє чи закриває провадження у справі, залишає позовну заяву без розгляду або приймає рішення щодо інших процесуальних дій, клопотань, викладається у формі ухвали. "
Попробуй почитать не только ст. 158 КАСУ, но и, например, ст. 199 КАСУ... ЗЫ: Может хватит страдать ерундой?