Rucha 28.12.2024 20:58 пишет: Хтось порівнював продукцію ТС з метрівскою Ріобою? Ріоба, без натяку на переляк, коштує майже вдвічі дешевше, чи насправді вона відповідно гірша?
Чесно кажучи, не хотілось би щоб мою каву взагалі порівнювали з ріобою. Тільки одразу попрошу не ображатись, якщо десь може здатися, що я грубо відповідаю. Це не так, просто спробую адекватно пояснити. Але я пояснюю зі свого боку. Взагалі часто кажуть, що я зануда, тому звик
Кава буває різна. І як би Ріоба це дуже дешевий сегмент. Подібну каву ми взагалі не смажимо і ніколи не смажили. Є такі що смажать, але в мене ніколи не виходило увійти в цей сегмент, я не можу продавати те, що самому не подобається.
Якщо Ріоба ок, то не бачу в цьому нічого поганого. Але це речі які не можна порівнювати, бо вони різного класу. Ріоба не смажать середнього цінового або дорожче каву.
Далі потрібно розуміти, і це важливо, що є різні типи обсмажки. Ну не буває якогось універсального смаку, який всім подобається. Вся кава різна.
Але є поняття якості зерна. Процент браку, цвілості, пустишок і ТД. І от тут Ріоба дуже внизу залишається. Це не значить, що цю каву не можна купувати, вона таком має право на життя.
Я продаю якісну каву, навіть сама дешева в мене кава це вже вище середнього. І це потрібно розуміти. Тому що тоді це може вже не здаватись таким дорогим.
Але якщо порівнювати аналогічні продукти, то з однієї сторони в мене все ще дуже дешево. А з іншої сторони бувають моменти. Я нормально до цього відношусь. Наприклад, є великі гравці, які викупили деякі сорти кави під нуль і наразі демпінгують. І я часто своїм покупцям раджу глянути ще десь, якщо дорого. Потім повернуться. А от до таких підприємців питання, бо вони потім дай бог в нуль вийдуть, коли будуть закуповувати сировину. І це не жарти, на одному зі своїх купажів я в цьому місяці заробив приблизно мінус 10 тисяч грн.
Або от приклад від нашого камрада. Він купив у Сільпо арабіку за 350грн кг. І там непогані сорти кави. Тільки обсмажено у лютому 2024 року. А сировину Сільпо купило, напевне, місяців за 6 до цього. Ну тоді це коштувало майже вдвічі дешевше. Сільпо, продавши цю каву за 350грн купить потім таку саму дай бог за 500грн. Просто вони не роблять переоцінок. А ще це явний вже висяк. І якість кави, хоча клас зерна там ок, буде погана, бо вона вже дуже стара. Ми ж продаємо каву ну максимум на 3 тижні після обсмажки. А часто вона занадто свіжа.
Далі, я про це вже писав, Ріобу смажать закордоном, отримавши дуже дешевше сировину. В Україні вона на 40% дорожча. Тому звичайно, ваша кишеня важливіша. Але Українські виробники і так ну дуже менше заробляють. Я якось порівнював свій маленький бізнес і таку ж ростерію в Польщі. Так от я все роблю сам. А там 10 робітників на той самий об'єм роботи. Я один і там 10 чоловік. Повірте, ці ціни що ви бачите і які вдвічі дорожчі ріоби, це 3 поки без жодного вихідного.
Тому все ж, порівнювати потрібно хоча б з лавацою оро, це десь приблизно по класу зерна нижче ніж мої самі дешеві позиції.
Але я погоджуюсь, що є часто варіанти цікавіші від моїх, як мінімум великі мережі таким чином затягують людей в магазин.
Але блін, це різні продукти і це так демотивує, коли порівнюються сирний продукт і пармезан. Вже вибачте за емоційність. В мене не найкраща кава в світі, але це точно продукт, який заслуговує на повагу
Rucha 28.12.2024 20:58 пишет: Хтось порівнював продукцію ТС з метрівскою Ріобою? Ріоба, без натяку на переляк, коштує майже вдвічі дешевше, чи насправді вона відповідно гірша?
І ще, не про Ріобу, а взагалі про каву сьогодення. В Бразилії та В'єтнамі, основних постачальниках дешевої кави, погані врожаї. І зараз трішки дешевша кава просто в багато разів гірша по якості. Це те про що Ви питали.
Ми зараз маємо великий запит на дешевшу каву. Але навіть вдвічі гірша кава коштує майже так само як і хороша якісна ярабіка типу Колумбії.
Сама дешева кава, тільки кава + упаковка коштує дорожче 400грн. Це без врахувань нічого абсолютно. Без зарплат, оренд, палива, логістик і ТД. Про прибуток мовчу взагалі.
Якщо щось десь є дешевше, то є питання. Я завжди кажу, що легко поясню свою ціну. А чи зможуть пояснити інші питання
Але є поняття якості зерна. Процент браку, цвілості, пустишок і ТД. І от тут Ріоба дуже внизу залишається.
Дякую за відповідь, але маю не погодитись - все ті мінуси, які Ви вказали в Ріобі не існують. Ріоба має стабільну якість з року в рік. А от питання порівняння смаку залишаю відкритим до неупереджених споживачів.
Але є поняття якості зерна. Процент браку, цвілості, пустишок і ТД. І от тут Ріоба дуже внизу залишається.
Дякую за відповідь, але маю не погодитись - все ті мінуси, які ви вказали в Ріобі не існують. Ріоба має стабільну якість з року в рік. А от питання порівняння смаку залишаю відкритим до неупереджених споживачів.
Я ж про це і кажу, стабільну якість в своєму сегменті. Я нічого проти не маю. Це просто дуже різні продукти. Кардинально різні. Але це кава і тут у всіх смаки різні.
Але прошу не казати про мене як про упередженого, в мене немає цілі продати свою каву всім і побільше. Мене більше цікавить вигідне співробітництво на десятиліття. Коли ви знаєте що отримуєте стабільну якість за справедливу ціну. А я справедливу оплату. Це моя філософія.
А далі так, комусь мій продукт може не підходити і це нормально.
Можете взяти пачку самої дорогої ріоби і поруч висиплю пачку самої дешевої своєї кави. Або кави будь-якого подібного виробника, це не суттєво. Просто показати в чому різниця, там дуже видно саме візуально.
А так думаю 100 сторінок позитивних відгуків кажуть самі за себе.
Дякую за відповідь, але маю не погодитись - все ті мінуси, які ви вказали в Ріобі не існують. Ріоба має стабільну якість з року в рік. А от питання порівняння смаку залишаю відкритим до неупереджених споживачів.
Я ж про це і кажу, стабільну якість в своєму сегменті. Я нічого проти не маю. Це просто дуже різні продукти. Кардинально різні. Але це кава і тут у всіх смаки різні.
Але прошу не казати про мене як про упередженого, в мене немає цілі продати свою каву всім і побільше. Мене більше цікавить вигідне співробітництво на десятиліття. Коли ви знаєте що отримуєте стабільну якість за справедливу ціну. А я справедливу оплату. Це моя філософія.
А далі так, комусь мій продукт може не підходити і це нормально.
Можете взяти пачку самої дорогої ріоби і поруч висиплю пачку самої дешевої своєї кави. Або кави будь-якого подібного виробника, це не суттєво. Просто показати в чому різниця, там дуже видно саме візуально.
А так думаю 100 сторінок позитивних відгуків кажуть самі за себе.
Даю слово споживачам
Доречі, дуже часто я відмовляю людям, коли просять щось порадити і кажуть, що їм подобається щось таке, чого в мене нема. Ну подобається вам ріоба, то це ж круто, пийте. Дуже часто спроба скуштувати щось вище за якістю закінчується погано.
Пеший 28.12.2024 22:05 пишет: Діма , а у зв'язку з чим сировина в Європі дешевше на 30-40% ?
Ну там багато чинників. В Європі на біржі є ціна, за якою купують в Європі. А далі воно їде до нас і зазвичай коефіцієнт 1.37-1.4 Тут багато моментів, насправді. Всякі податки, сертифікати, логістика, націнки імпортерів. Більш того, в багатьох великих гравців типу лаваци прямі контракти на багато років. Ми вже почали багато імпортувати напряму від фермерів, але зараз війна і логістичні ланцюжки всі зламались. Тому сильно дешевше все одно не виходить.
Але факт, дуже часто я дивлюсь прайси європейських трейдерів і ставлю собі одразу в табличку коефіцієнт 1.4
Я про Ріобу не скажу, не знаю про неї нічого. Але мене колись, років 10 тому, "мучили" подібні сумніви, коли читав цю тему ТС та порівнював його ціни із тими, за якими я купував з полиць маркетів й метро у т.ч. Та дуже скептично й саркастично посміхаючись, споглядав на наміри ТС "підсадити форумчан..." Так от, тоді мені здавалося, що, наприклад, Чібо Ексклюзив - це дуже круто за ціною/смаком, а трохи дорожчий Пауліг Президент - то взагалі божествено! Я щиро у це вірив, аж поки не вирішив таки, спробувати щось від Діми...от відтоді, як бабка пошепотіла))...для мене вже не виникає питань, чому така різниця у цінах.
Цікаво, а ви самі, порівнювали цю ріобу з продукцією ТС? Якщо ні, дуже раджу.
всвое время я покупал каву в польше, и в зернах и молотую. думал, что европа и там не ная***ют. короче, от это все из метро и т.п. - для гостевых аппаратов в офисах. от него изжога и пр неприятности у Димы покупаю уже хз сколько лет, вкусно и полезно и да, считаю его профи в этом вопросе и доверяю его мнению
якщо ціна відрізняється вдвічі, то різниці саме "вдвічі" за смаком пересічного користувача на домашньому обладнанні, скоріше за все не буде, ІМХО, хоча якщо порівнювати с жокеями то, напвено, можна сказати про відмінність на порядок . Але смак відрізняється у ТС в кращу сторону і є смаки на вибір, можна підібрати для себе, можна міксувати самому. Знову таки, клієнтоорієнтованість, коли можна повернути частину, якщо смак не підійшов і замінити на інший сорт. В сільпо (форі траші) можна ухопити по акції непогану власну обсмажку за ціною, яку ТС не потягне, це так, але тут вже вибір кожного. і треба наскочити і щоб не старе було. Ріобу не знаю, не скажу, в метро вже сто років не був.
Я про Ріобу не скажу, не знаю про неї нічого. Але мене колись, років 10 тому, "мучили" подібні сумніви, коли читав цю тему ТС та порівнював його ціни із тими, за якими я купував з полиць маркетів й метро у т.ч. Та дуже скептично й саркастично посміхаючись, споглядав на наміри ТС "підсадити форумчан..." Так от, тоді мені здавалося, що, наприклад, Чібо Ексклюзив - це дуже круто за ціною/смаком, а трохи дорожчий Пауліг Президент - то взагалі божествено! Я щиро у це вірив, аж поки не вирішив таки, спробувати щось від Діми...от відтоді, як бабка пошепотіла))...для мене вже не виникає питань, чому така різниця у цінах.
А я якраз нещодавно в МЕТРО пив їх ріобу в їхній кофейні на проф.кавоварці, вартість еспресо чи то 50 чи 60 грн. І скажу вам, це просто ГИДОТА в порівнянні з самою дешевою кавою Діми! Я аж прозрів наскільки дорогою була така несмачна кава!!! Порівнюйте Діминy каву наприклад з One Love Coffee
Свого часу, мабуть, спробував всю ріобу арабіку. Навіть деякий час споживав. Думаю тут важливо розуміти спосіб приготування та обладнання, не виключено, що дійсно значної різниці можна не відчути. Погоджуюсь з більшістю відписавшихся, порівнювати не дуже коректно ці продукти. То Rucha Візьміть порівняйте ріобу колумбію або єфіопію з такою же кавою ТС, тільки зверніть увагу на обсмаження, якщо не помиляюсь у ріоби воно ближче до темного, щоб порівнювати споріднені речі.
Ми вже почали багато імпортувати напряму від фермерів, але зараз війна і логістичні ланцюжки всі зламались. Тому сильно дешевше все одно не виходить.
якщо воно їхало не через рашу - то нічого не зламалось. їздить як годинник - і америка, і китай, і індія, і туреччина, фрахт навіть нижчий інколи, ніж до війни виходить. звідки і скільки тонн треба привезти?
Ми вже почали багато імпортувати напряму від фермерів, але зараз війна і логістичні ланцюжки всі зламались. Тому сильно дешевше все одно не виходить.
якщо воно їхало не через рашу - то нічого не зламалось. їздить як годинник - і америка, і китай, і індія, і туреччина, фрахт навіть нижчий інколи, ніж до війни виходить. звідки і скільки тонн треба привезти?
Ну там трішки складніше, ніж просто привезти. Там ще підбір зерна, домовленності з фермерами і тд. Тут не просто взяв і привіз те, що чекає. Там деякі речі в кількості мішок 70кг можуть бути. Але я не настільки компетентний, як і 90% обсмажчиків в Україні я закуповую легальне зерно, яке привезли наші імпортери. Тому, коли я кажу, що "Ми привезли" потрібно мати на увазі, що або завезли в Україну, або це конкретні лоти, які я замовляв, щоб мені привезли. А по всім бизнесовим питанням логістики не до мене, в нас є купа класний імпортерів, які працюють як з біржами, так і напряму. Але напряму зараз гірше, ніж було до війни.
virt-off 30.12.2024 15:25 пишет: Свого часу, мабуть, спробував всю ріобу арабіку. Навіть деякий час споживав. Думаю тут важливо розуміти спосіб приготування та обладнання, не виключено, що дійсно значної різниці можна не відчути. Погоджуюсь з більшістю відписавшихся, порівнювати не дуже коректно ці продукти. То Rucha Візьміть порівняйте ріобу колумбію або єфіопію з такою же кавою ТС, тільки зверніть увагу на обсмаження, якщо не помиляюсь у ріоби воно ближче до темного, щоб порівнювати споріднені речі.
дуже влучно все сказано. особливо про обсмажку. Темна обсмажка та світла\середня це як два продукти. І абсолюно одна і та сама кава може абсолютно по-різному сприйматись людьми. Зазвичай це настільки різні два світи, що це не як кава і кава. Скоріше як кава і чай. Бо абсолютна більшість людей, які п'ють каву темного обсмаження дуже негативно дивляться в сторону кави світлого обсмаження і дуже агресивні по відношенню до людей, які це п'ють. І навпаки так само. Але кава різного ступеню обсмаження це просто як два абсолютно різні продукти. Їх не можна порівнювати.
А я якраз нещодавно в МЕТРО пив їх ріобу в їхній кофейні на проф.кавоварці, вартість еспресо чи то 50 чи 60 грн. І скажу вам, це просто ГИДОТА в порівнянні з самою дешевою кавою Діми! Я аж прозрів наскільки дорогою була така несмачна кава!!! Порівнюйте Діминy каву наприклад з One Love Coffee
Дякую друже за цей пост! Хтось мав це сказати. Поруч з цим Метро є кав'ярня Вритмікави, яка на набагато крутішому обладнанні, з набагато більш компетентним персоналом, готує ну дуже офігєнно дорогу Ефіопію і бере менше.
Я, коли якось звернув увагу на ціни в кав'ярнях Ріоба, доволі довго ходив дуже злий (дружина не дасть збрехати). Ці ціни дуже нівелюють роботу людей, які дійсно люблять цей продукт.
З ван лавом дякую за порівняння. Але в них на стільки дороге обладнання, що навіть з дуже крутим досвідом я буду трішки обганяти в якості обсмажки. Але думаю як сорсер я трішки їх обганяю
Доречі, зважаючи на мою непорушну позицію стосовно етичності бізнесу, вважаю ван лав зробив собі максимальну негативну репутацію, коли почали збір коштів на відновлення пошкоджених вікон своєї кав'ярні. Думки з приводу цього розділились, але я вкрай негативно до цього ставлюсь. А кожен зробить свої висновки з приводу цієї ситуації. Кому цікаво просто йдіть у коментарі до останніх постів власника ван лаву. Доречі, багато відомих людей вляпались в цю історію також і було весело дивитись як вони позакривали коментарі до своїх прохань допомогли "самому успішному кавовому бізнесу України"
якщо ціна відрізняється вдвічі, то різниці саме "вдвічі" за смаком пересічного користувача на домашньому обладнанні, скоріше за все не буде, ІМХО, хоча якщо порівнювати с жокеями то, напвено, можна сказати про відмінність на порядок . Але смак відрізняється у ТС в кращу сторону і є смаки на вибір, можна підібрати для себе, можна міксувати самому. Знову таки, клієнтоорієнтованість, коли можна повернути частину, якщо смак не підійшов і замінити на інший сорт. В сільпо (форі траші) можна ухопити по акції непогану власну обсмажку за ціною, яку ТС не потягне, це так, але тут вже вибір кожного. і треба наскочити і щоб не старе було. Ріобу не знаю, не скажу, в метро вже сто років не був.
саме так і є, часто різниця в смаку не завжди є різниця в ціні. Особливо якщо з цукром, особливо якщо ще й темна обсмажка (нічого не маю проти)
І дякую за приємні слова. Так, іноді в мене також бувають косяки зі стабільністю, я не маю таких потужностей як інші гравці ринку. Але в мене дійсно прозоре він він ціноутворення. І тут Ви також праві, я не зможу тягатись з великими гравцями. І дуже часто більше в плані маркетингу, а не якості.
Доречі, Сільпо таки молодці і якісно смажать. Я раніше взагалі думав, що вони приб'ють інших виробників. Але поки це просто не їх основний бізнес. Головне дивитись за датами.