andy-2009 04.07.2016 19:06 пишет: Уважаемые Камрады! Почти середина лета , а у нас в теме только дороги-ямы-мосты-паромы - карточки - бабло - визы- газ-бензин - дешево - дорого . Напишите что то о самом отдыхе
Та що писати, кожен день одне і те саме
За 10 днів відпочинку бачив 1 раз дощ який капав хвилин 5. Сьогодні щось моросило але так і пройшло. Хмарки час від часу набігають але до зливи так і не дійшло. Море уже який день чисте, без водоростей, прозоре і що головне тепле. Сьогодні трохи було маленьких медуз. Було десь два дні коли водорості прибивало але вже пройшло. Погода хороша, вдень десь +32 ввечері +22-27 за рахунок чого дуже легко дихається, свіженько, приємно гуляти. Взагалі в порівнянні із серпнем минулого року - дуже класно, не душно, не в останню чергу заслуга близьких гір (нагадую, я у Св.Власі). Для себе зрозумів що кінець червня - початок липня - просто чудово пора для відпочинку. Як тільки Путін дозволив своїм їхати в Туреччину то одразу менше стало чути мааасковкай рєчі. Не знаю, може це так співпало але тепер окрім російської чути також багато польської, норвежської, англійської, болгарської (дивно, правда ) ну і звичайно ж української По продуктам з кожним днем все стає краще і краще, все дешевіє, кукурудза вже нарешті по 1 леву (була по 1,5 при тому що в тому серпні купував по 0.6-0.7). Персики плавно скочуються до 2 лев, помідори також. От по доступності овочів і фруктів я б не сказав що червень-липень це оптимальний період.
Так що відпочивати добре але трохи набридло. Але я вже забронював собі в цьому ж готелі де зараз відпочиваю студію на 8 ночей в кінці серпня цього року, так що, до зустрічі через 1,5 місяці, Влас .
Припустимо ви забронювали через букінг собі готель ціною в 350Є. Приїжджаєте туди, попередньо запасшися доларами, вам кажуть або 350Євро (якщо дозволяють) або 350 * 1.955 (курс продажі євро в обмінниках) = 684 Лева. Йдете в обмінник (у Св.Власі банк ще треба знайти), бачите що всюди курс купівлі долара 1.67 (а курс продажі вони ніде не ставлять - щоб не смущать ) і думаєте що 1.67 це те що вам треба. Починаєте міняти долари і виявляється щоб набрати 684 лева треба здати 684 : 1.67 = 409.5$. Тепер дивимося скільки долярів нам треба було б здати в Україні, щоб мати 350Є. Я зараз не в Україні, не знаю який реальний курс в обмінниках, оперую інформацією з kurs.com.ua. Отже, купівля долара 24.69, продаж євро 27.46, тобто крос-курс 1.112. Отже, щоб мати з собою 350Євро за житло треба мати 350*1.112 = 389.2 доляра США.
Тобто провівши вдома операцію можна заощадити 20$. Звичайно, це стосується лише випадку коли ви можете розрахуватись в євро. Якщо ж ви ще не купили собі валюту на відпочинок то однозначно варто запастись євро одразу. Якщо ж у вас уже є назбирана валюта на відпочинок (а у нас то заначка в доларах переважно) то варто зробити крос-операцію вдома і не покладатися на те що тут зможете вигідно здати долари.
Стосовно банку - сьогодні курси у Св.Власі 1.72/1.77 - 1.93/1.955. Це в тому єдиному відділенні про яке я знаю. Тобто крос-курс через банк виходить 1.136 що все одно гірше ніж українські 1.112 чи навіть 1.12. Але є два моменти: 1. Ви не знаєте де банк і що там краще міняти (як от я коли в перший раз приїхав) 2. Ви приїжджаєте в суботу чи неділю коли банки не працюють (як от у мене цього разу ) 3. Ви приходите в банк а у вас або з собою немає паспорта або там черги на 1,5 години (ну прямо як у мене сьогодні).
У інших містах може все краще ніж у Власі, наприклад в Поморьї різниця між обмінником і банком була всього в 1.3 стотінки а не 5 як у мене, але точно знаю що в СБ така ж сама ситуація як у Власі.
У нас на сьогодні купити $ 24,7 Є 27,4 Тобто крос-курс майже 1,11 Такі ситуації розумію, але це значить, що до відпочику не зовсім відповідально підготувалися. Неодноразово у різні роки зауважувалося що Болгарія країна євровалюти. Не можна сказати, що євро залюбки беруть всюди, але провести операцію обміну з євро набагато простіше чим з доларом. Долар там мало кого цікавить. Це деколи навіть і зручно (операції з євро). Ми бронюємо проживання за напр. 80 левів. 15 днів * 80=1200 левів. При приїзді відморожуємося, що левів немає, але нам тут сподобалося і якщо господарі згідні, то ми готові заплатити відразу за увесь період, тільки в євро. Нам зазвичай рахували грубо 1 євро=2 леви. Тобто ми платили 40Є\день. В перерахунку на леви це вже не 1200, а 1170. 30 лев не дуже помітна сума, але суть в тому, що знаємо скільки євро налом нам обов'язково треба мати з собою. І знаємо чи треба їх міняти, або скільки міняти. Кращі пункти обміну у нас це в Сілістрі після порому і в Бургасі (початок вул.Александровської). Дальше визначаємося по ходу. Оптовий продуктовий, ясно що налом. Купівлі в ТЦ відповідно карточка і !?!? залежно від курсу, адже і через тиждень перебування в Болгарії курс може конкретно змінитися. Це не катастрофа але можна зробити вибір розрахуватися дорожче\дешевше карточкою, чи поміняти валюту на леви. Ми беремо кошти приблизно у рівній пропорції карточка\євро(нал) + все, що назгрібалося за рік, для обміну (рублі, фунти і т.д.)+ якась сума доларів, якщо є ризик нестачі євро, про всяк випадок.
Water 04.07.2016 19:50 пишет: Господа, я конечно дико извиняюсь. Шумен-Бургас гугл рисует через Камчия-Люляково-Айтос.
Если на повороте наймешь молебен с батюшкой из близлежащей деревни то можешь пробовать. Дорога по южному маршруту, где я ни разу не был, но которая так живо всегда обсуждается своей непроезжаемостью, особенно с низким клиренсом, - автобаном покажется. Знаю по опыту собственного любопытства 2014г. Не думаю, что там что-то конкретно изменилось. Если ч\з Камчию, то дальше однозначно ч\з Карнобат.
andy-2009 04.07.2016 19:06 пишет: Уважаемые Камрады! Почти середина лета , а у нас в теме только дороги-ямы-мосты-паромы - карточки - бабло - визы- газ-бензин - дешево - дорого . Напишите что то о самом отдыхе
Пишу здесь, ибо Болгария для меня транзит по пути туда и назад. Но я в Анталии . Море отличное - от +26. Воздух 35 и выше. Солнечно, ярко, жарко! Турция в общем, как всегда, приятно радует отличными дорогами, приятным сервисом, интересными местами для экскурсий и ещё много много чем...
Пару раз встреча страшные отзывы о переходе границы через Черновцы, а чего так? Думал что там можно чуть ли без остановки пройти так как туристов меньше или я ошибаюсь и там жесть?
QIPi 04.07.2016 22:09 пишет: Пару раз встреча страшные отзывы о переходе границы через Черновцы, а чего так? Думал что там можно чуть ли без остановки пройти так как туристов меньше или я ошибаюсь и там жесть?
Туристів може і менше а от місцевих приватних підприємців (з обидвох боків) дофіга. Саме із-за таких міні-контрабандистів перехід і страждає. Ще плюс пятиденки туда-сюда обратно... Тут є декілька змін які відрізняються своїм характером роботи. На яку попадете - так і пощастить. Ніколи Порубне не був швидким пунктом переходу, але для мене, наприклад, альтернативи немає.
Любой погранпереход-своеобразная лотерея.Слишком большой пазл должен собраться воедино:сезон,день недели,время перехода,смена дежурных таможенников и погранцов.Так что,как повезет.О дороге умолчу-мегабаян,закидают шапками.В августе самому предстоит ехать через Черновцы (жаль машину).
записался на 9 августа на подачу на визу на Госпитальную, 1. 19-08 стартую по южному марщруту в Св.Влас, так чтоб 20 го к обеду поселится. В прошлом году ехал через Порубне, очень напряг скоростной режим в Румынии по селам, лучше постою в Джурджулештах на пп. предварительный маршрут https://goo.gl/maps/AJSXt9BNRq82.
Я 03.07 от св.Власа до кпп на Черновцах доехал ровно на 12 часов, это с 2х часовыми простоями на заправках с детьми. Румынию просто пролетел, цепляясь на хвост местным стритрейсерам с длинной антенной на крыше, эти ребята по рации узнают о засадах и риск попасть на полицаев минимальный. По селам шли до 90км\ч, по трассам до 140-150кмч
Aldexxx 04.07.2016 22:59 пишет: В августе самому предстоит ехать через Черновцы (жаль машину).
А что с дорогами не так? Только вернулся из Болгарии, ехал через Черновцы на Киев. Дороги без ям, да местами трясет и колбасит, но среднюю в 100км\ч держать можно. Правда в Каменце-Подольском после отличных дорог Румынии, стравил давление в колесах с 2.9 до 2.5 ради комфорта пассажиров. Когда сам езжу, всегда накачиваю экорежим 2.8-3 атм
Aldexxx 04.07.2016 22:59 пишет: В августе самому предстоит ехать через Черновцы (жаль машину).
А что с дорогами не так? Только вернулся из Болгарии, ехал через Черновцы на Киев. Дороги без ям, да местами трясет и колбасит, но среднюю в 100км\ч держать можно. Правда в Каменце-Подольском после отличных дорог Румынии, стравил давление в колесах с 2.9 до 2.5 ради комфорта пассажиров. Когда сам езжу, всегда накачиваю экорежим 2.8-3 атм
2,9???? это же как на табуретке
У меня если не ошибаюсь 2,2 и то жестко, люблю когда вообще мягко-мягко, но подвеска такого не позволяет.