З ліками до кінця не розібрались, наприклад було виписано рецепт на ~50 євро, з яких більша частина по страховці десь на 45, а одне за ~5 євро - власним коштом, бо чомусь на нього чи страховка не діяла, чи був у наявності лише аналог.
Там хитра система. Деякі ліки за повну вартість, деякі геть за 0, за деякі ліки ти сплачуєш свій внесок у кранкенкасу в розмірі 5 чи там 10 євро. У мене був випадок, коли я купляв ліки за повну ціну, але запитав чого так. Провізор знайшов помилку у кодуванні рецепту і повернув мені раньше сплачені кошти а на рецепт наклеів наклейку з іншим кодуванням.
В ответ на:
Ну і на мою думку - не намагатися вивчити мову хоча б на рівні питань побуту, якщо ти маєш резидентуру країни на будь-яких підставах крім туристичної - це неповага як до країни, де перебуваєш, так і до себе
Погоджуюсь. Але це якщо ти не м-ль. Для них це не норма, а навіть обов’язок гг
і дійсно чого це я )) як що один з перших зрадів джобу ))
про мову, ті ж сірійці сидять роками і мови не знають, та і не тільки вони і не тільки в Німеччині.
Але мова важливо, це факт, як що б не знання англійської і німецької, в такий ситуації яка склалась було дуже і дуже складно, я вже мовчу, що родина яка взяла до себе сразу на сайті написала вимоги знання німецької, або хоча б англійської і належна освіта. І ще в Україні звонили по вотсап щоб побачити нас і поспілкуватись. Так що я завжди все життя дитини казав, що знання мов це сила і не даремно, англійська в1, початкова німецька, польська. Вона вільно спілкується і де додає величезного плюса в комунікації і ставленні до неї. Про дружину в загалі мовчу, коли тебе запрошують на бокальчик вина щоб поспілкуватися на різні теми, в таки моменти ти розумієш що ти робив все правильно ))
Ну то почитай, чим власне має займатися реципієнт допомоги по безробіттю ALG II. Чим відрізняється допомога від соціальної служби і джобцентру. І чому всіх українських біженців віком від 15 до 65 років, здатних працювати мінімум 3 години на день з 1 червня змушують реєструватися в джобцентрі. Страховку ти оформити можеш, але платити внески самостійно без внеску від роботодавця або джобцентру — ні. Іншими словами, хитрозроблений український біженець не зможе мати повноцінну німецьку медичну страховку без робочого місця або реєстрації у джобцентрі з виконанням їх вимог по роботі з безробітними. Є певні сімейні нюанси, але в цілому якось так. Нічого особистого, єслічо. Маю особистий досвід реєстрації і в арбайтсагентур, і в джобцентрі, і в страховій, і навіть трошки у соціальній службі Якщо хтось пробує жити у світі розових поні, то повідомлю що у Німеччині працездатні українські беженці отримуватимуть соціальні виплати з метою працевлаштування, а не просто за красівие глазкі. Це не соціал, це інша система.
Если застрахован в Gesetzliche Krankenkasse, то можно не работая платить отчисления только со своей стороны, если до этого человек платил туда минимум 12 месяцев отчисления. В месяц это где-то 170 евро. В приватных страховках наверно можно сразу застрахваться и платить самому, но это будет, думаю, намного дороже, чем 170 евро.
Я смотрю тут в ветке появилось уже пару экспертов по немецкой системе здравоохранения, поэтому есть такой вопрос. Есть беженцы по параграфу 24. Деньги у них есть, хотят просто снять квартиру и жить дальше. Как быть с мед.страховкой ? Государственная я так понимаю им не положена, они же не работают. Частная тоже не факт, там же нужно иметь доход соотвествующий от работы, который у них нет. Идти за соц.помощь они не хотят, потому что это лишние обязанности, да и не нужна им соц.помощь. Что вообще делать в таком случае с мед.страховкой ? Из того что я читал - им получается или идти работать в Германии, или таки садиться на соц.помощь ? Или в частной мед.страховке застрахуют вообще без лишних вопросов, лишь бы деньги несли ? Правда тарифы там 400+ евро на человека как я смотрел. На семью мама, папа ребёнок это уже 1000+ (даже с учётом что для ребёнка дешевле стоит)
Squash 16.05.2022 22:08 пишет: Я смотрю тут в ветке появилось уже пару экспертов по немецкой системе здравоохранения, поэтому есть такой вопрос. Есть беженцы по параграфу 24. Деньги у них есть, хотят просто снять квартиру и жить дальше. Как быть с мед.страховкой ? Государственная я так понимаю им не положена, они же не работают. Частная тоже не факт, там же нужно иметь доход соотвествующий от работы, который у них нет. Идти за соц.помощь они не хотят, потому что это лишние обязанности, да и не нужна им соц.помощь. Что вообще делать в таком случае с мед.страховкой ? Из того что я читал - им получается или идти работать в Германии, или таки садиться на соц.помощь ? Или в частной мед.страховке застрахуют вообще без лишних вопросов, лишь бы деньги несли ? Правда тарифы там 400+ евро на человека как я смотрел. На семью мама, папа ребёнок это уже 1000+ (даже с учётом что для ребёнка дешевле стоит)
Немцы говорят этих страховых буквально сотни по всей Германии. Можно поискать и поспрашивать, кто возьмётся. Только объясняли две вещи: потом с частной на обычную не перейдёшь, и частная обычно начинается с высоких зп типа 60 тыс в год, что беженцам тоже не сильно светит. Безработные и частная страховка наверно тоже нонсенс.
Squash 16.05.2022 22:08 пишет: Я смотрю тут в ветке появилось уже пару экспертов по немецкой системе здравоохранения, поэтому есть такой вопрос. Есть беженцы по параграфу 24. Деньги у них есть, хотят просто снять квартиру и жить дальше. Как быть с мед.страховкой ? Государственная я так понимаю им не положена, они же не работают. Частная тоже не факт, там же нужно иметь доход соотвествующий от работы, который у них нет. Идти за соц.помощь они не хотят, потому что это лишние обязанности, да и не нужна им соц.помощь. Что вообще делать в таком случае с мед.страховкой ? Из того что я читал - им получается или идти работать в Германии, или таки садиться на соц.помощь ? Или в частной мед.страховке застрахуют вообще без лишних вопросов, лишь бы деньги несли ? Правда тарифы там 400+ евро на человека как я смотрел. На семью мама, папа ребёнок это уже 1000+ (даже с учётом что для ребёнка дешевле стоит)
Вот здесь можно почитать. https://www.strachowka.de/pochatok/systema/ Да, вариантов мало- или работать, или соцпомощь. Подавать на беженство (Asyl)- это вообще кабала- поселят со всеми беженцами в лагерь, работать нельзя будет, ездить тоже никуда нельзя будет. Есть ещё вариант поступить в Uni (университет) маме и папе- можно будет застраховаться, как студенты каждый индивидуально (т.е. не семейная страховка, а студенческая), но как ребёнка страховать в этом случае- я не знаю. Про частную не знаю, но думаю тоже какие-то перепоны есть, да и очень дорого на всех будет.
С частной по-моему можно, правда с трудом, перепрыгнуть в gesetzliche, но до 55 лет. Частную я бы никому не рекомендовала- они мягко стелят, да твёрдо спать- лично знала женщину на частной страховке была вместе с мужем. Потом развелась с ним и после 55 лет заболела раком, ни в какую gesetzliche Krankenkasse её не взяли. Когда она проходила терапию, то платила за страховку 600 евро в месяц, а страховка ей больничный не платила, а только лечение. В общем больной человек остался без средств к существованию. Gesetzliche Krankenkаssen оплачивют и лечение и больничный.
а ми продовжуємо насолоджувати Німецькою бюрократією, чи що це, вже не зрозуміло
Schulamt запросили на роботу, вірніше направили, з школи подзвонили, співбесіду пройшли, але ми узяли паузу подумати до понеділка для порядку )) Саме цікаве ніхто не каже яка заробітна плата )) по типу Schulamt каже треба спочатку все оформити, потім передадут доки в бухгалтерію і там по типу розрахують заробітну плату і тоді тільки скажуть. Це геніально )) Поки контракт на 2 міс., а з вересня новий бюджет і новий контракт.
ПС. а хто знає чому комусь дають пластик ІД, а комусь вклеюють у паспорт, при том що воно одне саме.
Підкажіть а вдалось розібратись з приводу 90 днів на 180, питання в тому - дружина з дітьми і тещею в Польщі уже 60 днів . Теща хоче поїхати додому але бачу багато інфо що ті в кого песель і виізджали після 90 днів перебування в Польші назад уже не пропускають керуючись правилами безвізу 🤷🏽♂
FENO_man 28.05.2022 09:11 пишет: Підкажіть а вдалось розібратись з приводу 90 днів на 180, питання в тому - дружина з дітьми і тещею в Польщі уже 60 днів . Теща хоче поїхати додому але бачу багато інфо що ті в кого песель і виізджали після 90 днів перебування в Польші назад уже не пропускають керуючись правилами безвізу 🤷🏽♂
Буквально 2 дні тому натикався на статтю про тимчасовий захист в Польші. Не можу знайти посилання. З того, що запам'ятав, то щоб переміщатися туди-сюди через кордон, то вже потрібна біометрика. Ну, і цікава деталь, що тимчасовий захист Польша автоматично знімає, якщо людина виїхали з території Польші більше ніж на 1 місяць (не разом, а саме за одну поїздку). Якщо виїджати на короткі терміни, то обмежень немає. Можна "шастать" =)
Щодо загалом мого питання, з якого починалась тема, то поки що точної відповіді немає. Хоча і інформації, що когось кудись не пустили з біометрикою, грунтуючись на правилі 90/180, також не зустрічав. Моя скво тільки планує подорож в Болгарію, побачитись з родичами та викупати малу в морі. Сподіваємось, що таки пустять, не дивлячись на те, що вона в ЄС вже більше 3 місяців
Отже, szanowni państwo, оновлений пост в світлі останніх подій і змін. 1⃣ перебування в Польщі і виїзд в Україну. ▪ всіх громадян України, які прибули в Польщу після 24.02. вважають такими, що прибули на підставі безвізу по замовчуванню (крім тих, в кого візи або карти). 🟥це суперечить логіці і здоровому глузду, але так вважають. ▪ відповідно, є 90 днів безвізу, незалежно чи був паспорт чи це тільки свідоцтво про народження. ▪ протягом 90 днів ви можете вибрати собі країну перебування в межах країн Шенгенської зони (асоційованих) і отримати PESEL UKR. ▪ через 90 днів ви заблоковані в Польщі. ❌ виїзд в іншу країну Шенгенської зони - депорт (з відстрочкою). ❌🟨 виїзд в Україну - повернення тільки через 90 днів або з візою. 🟨Візу можна отримати тільки у Львові. Інформації обмаль. 🟨 Повторний в'їзд в Польщу: ✓діючий закордонний біометричний паспорт ✓наявні дні безвізу або віза. ✓рішення завжди приймає безпосередньо на кордоні Straż Graniczna. І 98%- вам не повезе (якщо немає паспорта/візи/днів безвізу) 2⃣ Якщо особа виїхала і минуло більше 30 днів, вона втрачає право на всі пільги передбачені статусом UKR: ❌вся соціалка (500+, RKO). ❌доступ до медичної системи охорони здоров'я. ❌і найгірше - ви втрачаєте право перебувати тут до 24.08.2023. ✓тобто якщо ви виїхали, і минуло більше 30 днів- другий раз ви приїжджаєте сюди в статусі "турист"- і перебуваєте 90 днів. ✓а приїхати ви можете коли у вас буде паспорт, безвіз (тобто через 90) або віза, яку не ясно як відкрити.(до кінця). 🟨Щодо карти побиту біженця - поки не ясно достеменно, чи зможуть такі особи (які були відсутні>30 днів) подавати документи на цю карту, проясниться ближче до осені, але 3 вищезазначених пункти - точно. 3⃣ паспорти/інші документи. ✓ustawa дозволяє подачу документів на карту побиту "для біженця" БЕЗ дійсного закордонного паспорта, при наявності сурогатного документу. ✓тому на практиці будемо виходити із протилежного: 🔵 діючий закордонний паспорт>>продовжений паспорт>>id-карта>>внесені дані дітей в паспорт. 🟥однозначно ЗАМАЛО таких документів як: ❌ свідоцтво про народження дитини (чи то українське чи то польське). ❌ паспорт -книжка зразка 1994 року. ⬆➡Як на це все будуть реагувати уженди - питання, тому якщо є можливість робити паспорт - робимо. Якщо уже без варіантів - спробуємо вийти з того, що є. 🟨Якщо ви в Україні - без паспорта тут нічого робити. 4⃣ Підстави перебування в Польщі (поточні). 📜Особи, які приїхали в Польщу після 24.02. офіційно перебувають тут як особи, які користуються з ochrony czasowej. (art.2 ust.6,7 ustawy o pomocy obywatelom Ukr). 📜 Користування з охорони виникає на підставі отримання PESEL UKR>> отримали>>значить користуєтесь. 🟥🟨Це має свої наслідки, тому що "біженці" обмежені у варіантах легалізації. ці особи НЕ можуть подати документи на: ❌ jednolite zezwolenie na pobyt czasowy i pracę ❌ zezwolenie, wymagające wysokich kwalifikacji (niebieska karta). ❌ inne okoliczności (85% справ "сімейних карт+ конкубінат). 🟥W ustawie o cudzoziemcach є art.99 ust.1 pkt.4 ustawy- odmowa wszczęcia postępowania в справах, яка блокує розгляд справи у всіх вищезазначених ситуаціях ⬆. Легалізація особи зі статусом UKR, окрім як подача документів на карту "для біженця" дозволяється в 4 випадках: 🟢 jednolite zezwolenie na pobyt czasowy i pracę для водіїв - міжнародників (для них зробили виняток). 🟢połączenie z rodziną (art.159 ustawy) 🟢яснa річ- шлюб з громадянином RP (art.158 ustawy). 🟢pobyt stały (Karta Polaka) ⬆ доступно: водіям дозволяється їздити, бо це їхня робота, жінкам дозволяється приєднатись до чоловіка, якщо чоловік в Польщі і в нього самого є документи (а на практиці - pobyt stały/rezydent, бо друга часового - менш вигідний варіант, ніж карта до біженця), вийти заміж за громадянина RP, або ж подати документи на pobyt stały, маючи карту поляка, бо czasowy - взагалі не про вас і не до вас. 😰Все це має "логіку", тому що перебіг термінів заморожено до 31 грудня- це час на те, щоб "розгребти" попередній пул справ, а нових практично не буде- сталий, резидент, водії і відносно невелика кількість тих, хто буде подавати документи на нову карту часового, натомість документи на карту для біженців прийматимуть з кінця листопада (якраз все сходиться в часі і просторі). 🟨подача на карту побиту для "біженців"- через 9 місяців вашого в'їзду (першого) в Польщу. 🟨якщо ви були відсутні>30 днів- поки не ясно, чи матимете ви на це право. 5⃣ Підстави перебування: ➡до 24.02- ковід. ➡після 24.02- ustawa o pomocy obywatelom Ukr. А відповідно: 🟪віза закінчилась до 24.02- перебування на підставі візи до кінця стану епідемії загрози+30 🟪карта(децизія) закінчилась до 24.02.- те саме. ‼За умови, що підстава отримання децизії НЕ зникла в часі і просторі ‼ ⬆🟢➡на підставі цього можна виїздити до України. ✓виїхали>>"закрили візу"- включився безвіз. ✓виїхали>>"закрили карту"- включився безвіз ⬆це у випадку, якщо зникла мета побиту в країні, на підставі якої ви отримали документи. ✓якщо мета побиту НЕ зникла в часі і просторі, наприклад, карта закінчилась 01.02., отримана на підставі шлюбу з громадянином Польщі>>ви повинні мати з собою документи, які підтверджують, що обставини, у зв'язку із яким вам надали дозвіл на перебування в країні, надалі існують. Робота- аналогічно. 🟦віза закінчилась після 24.02.- перебування на підставі візи до 31.12.2022. ⬆➡ця віза є лише підставою перебування "для wniosku"- на її підставі НЕ можна перетинати кордон, а після закінчення автоматично включається безвіз. 🟦 перебування на підставі безвізу розпочалось ПЕРЕД 24.02. АЛЕ закінчилось ПІСЛЯ 24.02 - продовження перебування за формулою "кінець безвізу + 18 місяців". ⬆➡ви можете бути тут +18 місяців, але днів по безвізу у вас 0. 🟦карти побиту. Знаючі люди знають, що важлива децизія, а не карта, і це питання 2 в 1: ▪дія децизій na pobyt czasowy продовжується до 31.12.2022., за умови, якщо не зникли підстави, у зв'язку із якими ви її отримали, дія децизії "dla wniosku". ▪дія пластику теж продовжується, але він не дає права перетинати кордон, тому для перетину кордону рахується безвіз, рахується з дати закінчення терміну дії пластика. Тобто окремо "okres pobytu na podstawie", а окремо 90 днів безвізу. Іншими словами - епідемія була квіточками. ======================================== 🟩Хто не застрягне в інших країнах світу, повернеться з України вчасно і т.д.- "доживе" до карти "біженця". Vasyl Ilnytskyi
Перечитав кілька разів, не все зрозумів. Якщо дочка виїхала 3.03, отримала PESEL UKR, і планує 11.06 приїхати за речами в Україну, щоб 30.06 назад повернутись до Польщі, бо поступила в Університет - її у Польщу пустять? Візу не робили, бо не отримали ще в школі атестат, з яким ми мали звернутись у консульство для отримання студентської візи. А тут нам Університет запропонував безкоштовні додаткові курси з 01.07 перед навчанням і ми підписали згоду та забронювали житло уже. І якщо вірити допису, що вам прийшов, то повернувшись 11 червня вона прострочила дозволені 90 днів, що тягне за собою ще й заборону на рік?
Roksimama 30.05.2022 09:49 пишет: Отаке мені фб підкинув.
Пошук на теренах інтернету, з копіюванням частину тексту, видає лише результат на пост у ФБ від 19 бер. 2022 р - більше ніде. Можливо це застаріла інформація, оскільки ми якраз спирались на роз'яснення від Польських урядників, що ті хто має PESEL UKR може не зважати на ліміт у 90 днів, за умови що не полишав територію Польщі більше ніж на 30 днів за 1 раз. Можете подивитись на дату допису, що вам попався?
Roksimama 30.05.2022 09:49 пишет: Отаке мені фб підкинув.
Пошук на теренах інтернету, з копіюванням частину тексту, видає лише результат на пост у ФБ від 19 бер. 2022 р - більше ніде. Можливо це застаріла інформація, оскільки ми якраз спирались на роз'яснення від Польських урядників, що ті хто має PESEL UKR може не зважати на ліміт у 90 днів, за умови що не полишав територію Польщі більше ніж на 30 днів за 1 раз. Можете подивитись на дату допису, що вам попався?
Мені попався свіженький пост. Але з допису видно, що він копійований. Внизу є посилання на ім‘я автора. Зараз пошукаю по імені.
На жаль уся інформація про Польщу з посиланням на цього автора, але самого автора у фб я не знайшла.