Так від держави ж багато не треба: запровадити щтраф наприклад у 10 прожиткових мінімумів (чи скільки там буде ) за публікацію безпідставних обʼяв.
А нашо лісапедка? В ККУ є стаття за шахрайство. Просто займатися цим нема кому.
DimonDSV 04.08.2024 10:26 пишет: а як бути людям, які не профі в оформленні документів? те що багато шарлатанів серед ріелторів - проблема. думаю варто ввести ліцензування.
питання: де шукати нерухомість?
Ріелтори не оформлюють ніяких документів. Це все робить власник (якщо мова про відсутність боргів наприклад) або нотаріус (якщо мова про договір) Офіційно назва послуги ріелторів - це плата за пошук нерухомості. Тобто за те що вони добре погуглили і знайшли власника, а потім створили власну об*яву. Я орієнтуюся на dom.ria. Але якщо/коли треба здати чи продати житло - фейсбук.
Тут головне питання: а на… пуркуа?
Да просто беремо ситуацію - рієлтор який супроводжував наприклад оренду ( а він і оформлює договір та ставить печатку агенства) не вказав, наприклад що в квартирі аварійний водопровод. Тобто обманув кварттиронаймача, але отримав гроші, що також вказується в договорі ( це так, бо здавали нещодавно квартиру). Це шахрайство? Так шахрайство. Отримайте строк
ПС Десяток-дпугий сяде, інші почнуть замислюватись чи варто.
ппс Я тут кажк про офіційних, які працюють в анествах та мають відповідні документи.
Так за заявою постраждалого і зараз нічого не заважає відкрити справу про шахрайство. Просто у цих ріелтерів угоди ні про що, ніякої відповідальності за ними бути не може, бо там якісь інформаційні послуги. А без заяви незрозуміло хто і як повинен їх притягувати, ДПС ото немає чого робити як ловити на живця розміщувачів об'яв в інтернетах. Шахраїв по картках щось не дуже ловлять, хоч там всі дані є. Треба ж іще щоб склад злочину був, а чи є розповсюдження об'яви про продаж квартири складом злочину або хоч адміністративним правопорушенням?
Так від держави ж багато не треба: запровадити щтраф наприклад у 10 прожиткових мінімумів (чи скільки там буде ) за публікацію безпідставних обʼяв.
Копіювання чужих обʼяв і вивішування їх від іншої особи під статтю кку "шахрайство" не підтягнеш. Та і занадто жорстоко запроваджувати за це кримінальну відповідальність. А от штраф у 20+ тисяч гривень було б саме те що треба.
А в чому гемор з переглядом? Приїхав відкрив двері і ходиш за потенційним покупцем.
Лол, дійсно, які проблеми, домовився, викроїв час, приїхав через затори в інший район, послухав, що воно коштує на 10к менше, це якщо нічого не зірвалося, і так десь раз на тиждень. Дякую, дуже дякую.
Домовитись на 3-4 перегляди поспіль, в час, який підходить власнику і не в часи заторів. Доручити продати ріелтору, має значно більше проблем. Якщо квартира нормальна і відповідна ціна, перегляд буде один, максимум два. Але багато власників ставлять +30% і потім не розуміють, чого це їм треба скидати ціну, щоб хоча б перегляди почались.
Але багато власників ставлять +30% і потім не розуміють, чого це їм треба скидати ціну, щоб хоча б перегляди почались.
От приблизно про це я і писала:) Послуги ріелтора вартували того, щоб не вислохувувати мрійників, які думають, що продавець має виставити квартиру на 30% дешевше, зате вони прийдуть всі в один день подивитися:))
Насправді є люди, які мають час та натхнення самі продавати, це ок, трохи їм заздрю:)
А в чому гемор з переглядом? Приїхав відкрив двері і ходиш за потенційним покупцем.
Лол, дійсно, які проблеми, домовився, викроїв час, приїхав через затори в інший район, послухав, що воно коштує на 10к менше, це якщо нічого не зірвалося, і так десь раз на тиждень. Дякую, дуже дякую.
Домовитись на 3-4 перегляди поспіль, в час, який підходить власнику і не в часи заторів. Доручити продати ріелтору, має значно більше проблем. Якщо квартира нормальна і відповідна ціна, перегляд буде один, максимум два. Але багато власників ставлять +30% і потім не розуміють, чого це їм треба скидати ціну, щоб хоча б перегляди почались.
Так а хто має зараз визначати ціну? Добре коли продається квартира в якомусь великому жк, де паралельно ще умовно 10 аналогічних квартир виставлені на продаж. А що робити продавцеві квартири в невеликому будинку, коли ні в цьому будинку ні навколо нічого подібного на продаж не виставлено? І ріелтор тут мало чим допоможе, особливо такі яких зараз більшість. От і доводиться продавцям такого "нетипового" житла діяти методом тика: ставлять завищену ціну і чекають. Нема інтересу - скидають поступово ціну, поки не почне "клювати".
nickka 04.08.2024 14:28 пишет: Треба ж іще щоб склад злочину був, а чи є розповсюдження об'яви про продаж квартири складом злочину або хоч адміністративним правопорушенням?
Є, ріелтори кладуть болт на цілу купу законів, про рекламу, про торгівлю і таке інше.
Так а хто має зараз визначати ціну? Добре коли продається квартира в якомусь великому жк, де паралельно ще умовно 10 аналогічних квартир виставлені на продаж. А що робити продавцеві квартири в невеликому будинку, коли ні в цьому будинку ні навколо нічого подібного на продаж не виставлено? І ріелтор тут мало чим допоможе, особливо такі яких зараз більшість. От і доводиться продавцям такого "нетипового" житла діяти методом тика: ставлять завищену ціну і чекають. Нема інтересу - скидають поступово ціну, поки не почне "клювати".
типове/нетипове - то досить умовна характеристика. на кожну квартиру є свій клієнт в моєму будинку вже достатньо багато квартир продав (ну мені сусіди, хто продає, ключі позалишали, то я їх показую ...типу ріелтор на пів шишечки ) іноді приходять потенційні покупці і починається. - ой, тут район не дуже, бо супермаркет далеченько, та і стяжки підлоги нема, а штукатурка тільки чорнова. Ні за 45 метрів 37кб - це дуже багато! і так багато разів. вже думаєш, може дійсно багато
а от на минулому тижні прийшли. - 48 метрів за 40к...хм...беру! і угода через пару днів. покупець навіть не спробував поторгуватись...ну хоча б для "галочки" . хоча у Ірпені є подібні пропозиції за стільки а то й дешевше, в чомусь навіть дещо кращі
От приблизно про це я і писала:) Послуги ріелтора вартували того, щоб не вислохувувати мрійників, які думають, що продавець має виставити квартиру на 30% дешевше, зате вони прийдуть всі в один день подивитися:))
Дивно, комфортно тобі, а платить за твій комфорт клієнт
Цікаво, що б ти сказав, коли тобі б треба було віддати за свій комфорт 2-5 куо?
В ответ на: Насправді є люди, які мають час та натхнення самі продавати, це ок, трохи їм заздрю:)
Я тоді трохи позаздрю людям, для яких декілька штук баксів зайві
Ні, ну можливо для вас це дохід в півдня роботи, але якщо взяти пересічного українця та перерахувати на людино-дні, то послуги рієлтора не будуть виправданими
типове/нетипове - то досить умовна характеристика. на кожну квартиру є свій клієнт в моєму будинку вже достатньо багато квартир продав (ну мені сусіди, хто продає, ключі позалишали, то я їх показую ...типу ріелтор на пів шишечки ) іноді приходять потенційні покупці і починається. - ой, тут район не дуже, бо супермаркет далеченько, та і стяжки підлоги нема, а штукатурка тільки чорнова. Ні за 45 метрів 37кб - це дуже багато! і так багато разів. вже думаєш, може дійсно багато
а от на минулому тижні прийшли. - 48 метрів за 40к...хм...беру! і угода через пару днів. покупець навіть не спробував поторгуватись...ну хоча б для "галочки" . хоча у Ірпені є подібні пропозиції за стільки а то й дешевше, в чомусь навіть дещо кращі
Так ти як раз пишеш про типове житло. Я зовсім інше мав на увазі. Наприклад: скільки коштує двокімнатна хрущовка із суміжними кімнатами 46 метрів загальна площа, стелі 2,60 м без ремонту наприклад на четвертому поверсі десь на Липках (справжніх) у будинку в якому світло ніколи не вимикають, але газова колонка замість гарячої води. . Ну і безпека там на рівні. І нічого подібного поряд не продається. От люди і діють методом тика.
В ответ на: Так ти як раз пишеш про типове житло. Я зовсім інше мав на увазі. Наприклад: скільки коштує двокімнатна хрущовка із суміжними кімнатами 46 метрів загальна площа, стелі 2,60 м без ремонту наприклад на четвертому поверсі десь на Липках (справжніх) у будинку в якому світло ніколи не вимикають, але газова колонка замість гарячої води. . Ну і безпека там на рівні. І нічого подібного поряд не продається. От люди і діють методом тика.
Чому б не замовляти оцінку нерухомості у спеціально навчених людей? В них і методіки є і все таке інше, щоб більш-менш адекватно визначити ціну.
spd 06.08.2024 10:10 пишет: Чому б не замовляти оцінку нерухомості у спеціально навчених людей? В них і методіки є і все таке інше, щоб більш-менш адекватно визначити ціну.
питання як знайти саме таких людей, а не таких фахівців з нерухомості, яким присвячено тему?
В ответ на: Ти пропустив головне - за його комфорт платить не він, а покупець
Або не платить ... я особисто платити умовно 5% зверху людині, яка мені нічого не зробила сенсу не бачу
З мого невеликого досіду вглядало це так - для покупця це угода всього життя - буде тільки дорожчати - стоїть за 100, але я мабуть не буду продавати, і виставлю за 120
рієлтор просто ходить поруч і ... я навіть не знаю навіщо
По ітогу виходить дивна ситуація, коли продавці хочуть продати за до фіга, для цього беруть, яка до цього до фіга додає ще 5%, і думають що вийде продати ще дорожче, тому зараз продавати не будуть