Панове, а може хтось знає, підкажіть будь ласка Є 5-поверховий будинок 1914 (чи шось біля того) року побудови. Є у мене в ньому квартира на першому поверсі. Є в ньому старі димоходи, бачив, коли робив ремонт, дірки з попелом. Є бажання поставити невеличкий камін (ну скоріше типу красиву буржуйку). І точно знаю що у сусіда наді мною на 3 поверсі є старий камін, який працює, тяга не дуже (може тре прочистити), але є. Відповідно питання: - Як мені дізнатись що димохід працює? - Як мені впевнитись що я не потрую сусідів зверху чадним газом? - Як дізнатись, чи можна отримати всі необхідні документи, щоб у разі потруєних (не дай чайник рассела) сусідів був винний не я, а організація, яка це робила? - На скільки це взагалі реально?
У Львові і Чернівцях купа будинків з пічним опаленням і там то працює якось. В Києві теж є такі (не в сенсі повністю будинки, а в сенсі бачив квартири з камінами в продажі), в тому числі в моєму районі, і взагалі в історичному центрі. Знач якось працює ж?
Знаю що димоходи перевіряють якщо є газові колонки, але у нас центральна гаряча вода, газові тільки плити
Можу помилятися, але - влітку/восени у сусідньому будинку вимкнули газ (начебто був якийсь витік). І не вмикали назад більше місяця,бо треба було перевірити вентиляцію в кожній квартирі будинку. Маю підозру,що ця ж служба і може допомогти у вирішенні питання
Думаю, починати треба з ЖЕКу. Може там є пічник в штаті. Але можлива ситуація, що цей димохід знятий з експлуатації та ніхто за ним не дивиться і не підтримує в робочому стані.
димохід працює - це комплексне питання: наявність тяги, герметичність, вогнестійкість. перевіряти треба всі параметри. я би перше що перевірив - цілісність димаря (сусіди могли розширитися шляхом знесення частини димаря і замуровуванням). якщо він цілісний, то з'ясувати як він проходить по квартирам і спробувати у сусідів хоча б зовнішнім виглядом оцінити стан. ну і на сьогодні правильним буде гільзувати димар нержавійкою (покращить всі параметри димаря). ставити сьогодні треба герметичну топку з підводом повітря з вулиці в камеру згорання окремим каналом (щоб тяга була завжди відмінна, а не як у сусіда, з ризиком самого себе потруїти). інше працювати (безпечно) в сучасних будинках з металопластиком без приточної вентиляції з великою ймовірністю не буде.
maksym 22.01.2025 09:17 пишет: Думаю, починати треба з ЖЕКу. Може там є пічник в штаті. Але можлива ситуація, що цей димохід знятий з експлуатації та ніхто за ним не дивиться і не підтримує в робочому стані.
Пічника нема, головний інженер (чи майстер, чи хто він там) сказав "уявлення не маю"
Пічники є приватні, з відповідними ліцензіями. Знаходяться по оголошеннях чи можуть підказати місцеві газовщики. Але ніякого офіційного дозволу на таке не дадуть, тобто лише під особисту відповідальність з відповідними наслідками. У нас на районі була історія, коли у старому будинку машканці теж використали старий димоход від пічки під камін, у результаті згорів дах. То ЖЕКи за цим слідкують, як вони кажуть.
якщо в квартирі окремий димохідний канал, то я б змонтував туди по-тихому новий димохід і все. розробити розрахунок висота-діаметр-потужність може інженер в компанії постачальнику димоходів. Schiedel, наприклад. або хтось інший аналогічний.
Воно-то так, але він може бути забитий зараз, а може пізніше сусід щось десь буде ремонтувати і ось. Його б добре на зараз перевірити, а на майбутнє пройти по стояку вгору