autoua
Autoua.netФорумВирішення побутових проблем

Кого спитати щодо димоходу в багатоквартирному будинку?

ssb
Достоевский **
35 лет (17 лет за рулем), Киев
С нами с 25.01.2008

Кого спитати щодо димоходу в багатоквартирному будинку?
      22 января 2025 в 01:54 Гілками

Панове, а може хтось знає, підкажіть будь ласка
Є 5-поверховий будинок 1914 (чи шось біля того) року побудови. Є у мене в ньому квартира на першому поверсі. Є в ньому старі димоходи, бачив, коли робив ремонт, дірки з попелом. Є бажання поставити невеличкий камін (ну скоріше типу красиву буржуйку). І точно знаю що у сусіда наді мною на 3 поверсі є старий камін, який працює, тяга не дуже (може тре прочистити), але є.
Відповідно питання:
- Як мені дізнатись що димохід працює?
- Як мені впевнитись що я не потрую сусідів зверху чадним газом?
- Як дізнатись, чи можна отримати всі необхідні документи, щоб у разі потруєних (не дай чайник рассела) сусідів був винний не я, а організація, яка це робила?
- На скільки це взагалі реально?

У Львові і Чернівцях купа будинків з пічним опаленням і там то працює якось. В Києві теж є такі (не в сенсі повністю будинки, а в сенсі бачив квартири з камінами в продажі), в тому числі в моєму районі, і взагалі в історичному центрі. Знач якось працює ж?

Знаю що димоходи перевіряють якщо є газові колонки, але у нас центральна гаряча вода, газові тільки плити

Змінено ssb (02:01 22/01/2025)

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
СуперСтар **
С нами с 12.01.2014

Re: Кого спитати щодо димоходу в багатоквартирному будинку? [Re: ssb]
      22 января 2025 в 04:27 Гілками

Можу помилятися, але - влітку/восени у сусідньому будинку вимкнули газ (начебто був якийсь витік). І не вмикали назад більше місяця,бо треба було перевірити вентиляцію в кожній квартирі будинку. Маю підозру,що ця ж служба і може допомогти у вирішенні питання

V.I.P **
Киев
С нами с 20.09.2001

22 января 2025 в 09:17 Гілками

Думаю, починати треба з ЖЕКу. Може там є пічник в штаті.
Але можлива ситуація, що цей димохід знятий з експлуатації та ніхто за ним не дивиться і не підтримує в робочому стані.

V.I.P ***
30 лет за рулем, Киев
С нами с 13.07.2005

22 января 2025 в 09:38 Гілками

димохід працює - це комплексне питання: наявність тяги, герметичність, вогнестійкість. перевіряти треба всі параметри.
я би перше що перевірив - цілісність димаря (сусіди могли розширитися шляхом знесення частини димаря і замуровуванням). якщо він цілісний, то з'ясувати як він проходить по квартирам і спробувати у сусідів хоча б зовнішнім виглядом оцінити стан. ну і на сьогодні правильним буде гільзувати димар нержавійкою (покращить всі параметри димаря).
ставити сьогодні треба герметичну топку з підводом повітря з вулиці в камеру згорання окремим каналом (щоб тяга була завжди відмінна, а не як у сусіда, з ризиком самого себе потруїти). інше працювати (безпечно) в сучасних будинках з металопластиком без приточної вентиляції з великою ймовірністю не буде.

ssb
Достоевский **
35 лет (17 лет за рулем), Киев
С нами с 25.01.2008

Re: Кого спитати щодо димоходу в багатоквартирному будинку? [Re: maksym]
      22 января 2025 в 20:49 Гілками

maksym 22.01.2025 09:17 пишет:

Думаю, починати треба з ЖЕКу. Може там є пічник в штаті.
Але можлива ситуація, що цей димохід знятий з експлуатації та ніхто за ним не дивиться і не підтримує в робочому стані.

Пічника нема, головний інженер (чи майстер, чи хто він там) сказав "уявлення не маю"

spd
IesuiT **
35 лет за рулем, Киев
С нами с 01.10.2005

22 января 2025 в 22:39 Гілками

Пічники є приватні, з відповідними ліцензіями. Знаходяться по оголошеннях чи можуть підказати місцеві газовщики. Але ніякого офіційного дозволу на таке не дадуть, тобто лише під особисту відповідальність з відповідними наслідками. У нас на районі була історія, коли у старому будинку машканці теж використали старий димоход від пічки під камін, у результаті згорів дах. То ЖЕКи за цим слідкують, як вони кажуть.

Супер писатель! ****
49 лет (29 лет за рулем), Ірпінь
С нами с 27.05.2002

11 февраля 2025 в 17:14 Гілками

якщо в квартирі окремий димохідний канал, то я б змонтував туди по-тихому новий димохід і все. розробити розрахунок висота-діаметр-потужність може інженер в компанії постачальнику димоходів. Schiedel, наприклад. або хтось інший аналогічний.

продавець овочів **
Киев
С нами с 11.04.2006

Re: Кого спитати щодо димоходу в багатоквартирному будинку? [Re: Ded_Mazday]
      11 февраля 2025 в 17:55 Гілками

Воно-то так, але він може бути забитий зараз, а може пізніше сусід щось десь буде ремонтувати і ось. Його б добре на зараз перевірити, а на майбутнє пройти по стояку вгору

Autoua.netФорумВирішення побутових проблем
Додаткова інформація
4 користувачів і 38 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  AlMat, doctor_b, moderator, Outdriver 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 853

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія