Дайте посилання на адекватний календар обробки дерев хто користується. Спробую цього року "по науці", а то бачу що страждає трохи мій садок, і спорадичні обробки не надовго діють.
Mutant 25.02.2024 12:24 пишет: Дайте посилання на адекватний календар обробки дерев хто користується. Спробую цього року "по науці", а то бачу що страждає трохи мій садок, і спорадичні обробки не надовго діють.
Я роблю дві обробки, пізно восени, як листя вже попадає, і навесні, перед розпусканням бруньок - бордоською сумішшю. Протягом сезону, за потреби, обробляю хіба біо-препаратами. Бо якщо лити хімію а-ля фермер, то навіщо взагалі з тим возитись, можна в супермаркеті купити
Mutant 25.02.2024 12:24 пишет: Дайте посилання на адекватний календар обробки дерев хто користується. Спробую цього року "по науці", а то бачу що страждає трохи мій садок, і спорадичні обробки не надовго діють.
Я роблю дві обробки, пізно восени, як листя вже попадає, і навесні, перед розпусканням бруньок - бордоською сумішшю. Протягом сезону, за потреби, обробляю хіба біо-препаратами. Бо якщо лити хімію а-ля фермер, то навіщо взагалі з тим возитись, можна в супермаркеті купити
А що значить "лити хімію"? Я ось три роки не лив хімію, і замість урожаю отримую дулю з маком, бо то тля обсіла, то листя побіліло бо кліщ завіся, то гусінь з"явилась. Ходиш біля того усього, борешся голими руками, а на виході нуль.
Раз на пару років пишу з приводу обробок саду і графіку і переліку препаратів на цьому форумі лише одну пораду: зайдіть на сайт Сингента Україна (Syngenta) знайдіть внизу або збоку сторінки розділ «Каталоги», а у ньому «Довідник для присадибних ділянок 2018». Там усе: календар обробок, перелік препаратів, болячки рослин і чим їх лікувати з картинками. Таких Довідників у Сингенти було декілька, найзмістовніший був 2014 року (здається), потім вони стали менш докладними, але все одно - це єдиний системний матеріал, який я знайшов у Інтернеті (Басф і Баєр такого не пишуть, або я не знайшов). Крім цього - хімікати Сингенти продаються на кожному кутку і не є проблема купити аж 3-4 назви на весь сезон для саду.
А що значить "лити хімію"? Я ось три роки не лив хімію, і замість урожаю отримую дулю з маком, бо то тля обсіла, то листя побіліло бо кліщ завіся, то гусінь з"явилась. Ходиш біля того усього, борешся голими руками, а на виході нуль.
Дулю з маком без отих двох обробок бордоською сумішшю я отримую від персика і абрикоси. Персик морить кучерявість, а абрикос - якийсь грибок кидається на цвіт. Яблука/груші/кущі родять без догляду і обробок взагалі. Можливо тому, що я трохи думав над організацією так званого малодоглядного саду і щепив сорти, які може не дуже новомодні, але впевнено ростуть в наших широтах, маючи стійкість до місцевих хворіб і шкідників. Тля - це проблема молодого саду, так. З нею я ефективно боровся препаратами "Жива Земля" - Актовермом і Бітоксибациліном, це мікроорганізми, які роблять геноцид шкідникам, не шкодячи людям. Тобто, обробляти можна фактично навіть за декілька днів до збору врожаю. Єдиний їх мінус - дощ змиває, тому обробляти доводиться досить систематично. Але від тлі і багатьох інших дуже помічно. І 100% екологічно. Ну і викошувати треба сад, щоб ускладнити мурахам робити мурашники. Для дорослих дерев тля не стільки перешкода, скільки природній секатор
Хто обробляв/-яє садки на зиму, ще не пізно пройтися залізним купоросом? лишайники це зло, весняна обробка купоросом і брунькою не дали бажаного результату. Весною завжди нестабільна погода, тому хочу зараз нанести удар ворогу дерев
Та цих теорій ціла купа. Від можна обробляти до не чіпайте мох та лишайники а залізний купорос губить дерева. За класикою начебто ще можна, зараз відносно тепло як повинно бути у листопаді. Я не обробляв на зиму і бачу що урожайність від цього сильно не змінюється. Ось треба чимось з черваками боротися починати бо дуже багато червивих яблук, хоч і екологічних.
имхо, но все эти календари обработки накрылись медным тазом с нынешними изменениями климата. у меня в сентябре зацвела вишня и даже появились завязи. а по идее должна была бы засыпать на зиму. так что хз, что пойдет на пользу, а что нет
Вчора сьогодні зробив обрізку,і обробив мідним купоросом. Зараз думаю,через пару днів обробити брунькою,як думаєте норм? В минулому році трохи запізно,але обробляв скором/хорусом/топазом. То сливи було дофіга,але вся згнила і осипалась. Абрикос і черешня норм(остання завжди,тьфу-тьфу,норм).
LoveLas 07.03.2025 16:28 пишет: Вчора сьогодні зробив обрізку,і обробив мідним купоросом. Зараз думаю,через пару днів обробити брунькою,як думаєте норм? В минулому році трохи запізно,але обробляв скором/хорусом/топазом. То сливи було дофіга,але вся згнила і осипалась. Абрикос і черешня норм(остання завжди,тьфу-тьфу,норм).
що тут скажеш, вчора-сьогодні, майже +20 - тупо літня погода...я от дивлюся на це й розумію, для себе, що й обрізати й обробляти - вже явно запізно за таких умов ... руки опускаються, вже хз чи варто взагалі витрачати час/гроші на усе це
попереду наче ще похолодання. я то цього року встиг багато - ще 7 крупних яблунь лишилося обрізати, але яблуні пізні, розпускаються теж пізно - тому думаю з понеділка їм дати раду.
от хотів восени, та не встиг залізним купоросом пройтися. думаю зараз - бруньок ще нема розкритих, тому може завтра і пройдуся. дні зараз теплі, але ну дуже вітряні( а вітер при оприскуванні це не плюс, від слова зовсім
от хотів восени, та не встиг залізним купоросом пройтися. думаю зараз - бруньок ще нема розкритих, тому може завтра і пройдуся. дні зараз теплі, але ну дуже вітряні( а вітер при оприскуванні це не плюс, від слова зовсім
Восни теж не встиг. Вчора обробив сад бургундською сумішшю, вітерець був, але не сильний. Вважаю що встиг своєчасно, бо далі наче дождики, хоч і не великі. У тому році купив акумуляторний оприскувач - проникся! Бо качалкою я б задовбався, сад хоч і не великий, але 60Л виприскав, ще й трохи не вистачило.