Forester SJ. Помітив, що при запуску авто на аккумуляторі напруга 14.2-14.4В і десь така і залишається при їзді (дивився через брелок сигналізації) хоча раніше, точно пам'ятаю, через декілька хвилин після запуску падала до 13.6-13.7 і так і залишалися до кінця поїздки. І на іншому авто так само, спочатку більше - потім падає менш ніж 14В.
Можливо, якось повязано з низькою температурою, можливо несправність. Хто може підказати це нормальна поведінка?
Звернув на це увагу, оскільки помітив, що аккумулятор став помітно швидше розряджатися. Як на мене, то краще варіант з 13.6-13.7, але питання в тому, чи нормально, що після запуску на протязі достатньо довгого часу напруга не зменьшується?
Температура. Чим нижча, тим вище напруга в бортовій мережі. Так і має бути. Заморожений акумулятор бере заряд значно гірше за теплий, плюс зимою більше споживачів.
але якщо хтось з власників SJ подивиться у себе (найпростіший спосіб на брелку сигналізації) що з напругою через хвилин 20-30 на працюючому двигуні буде взагалі чудово.
я поки що познаходив, що схема регуліровки є (в принципі, це і так очевидно) але якщо у неї немає зв'язку з аккумулятором то якраз і буде така ситуація як у мене, герератор постійно видає максимальну напругу. Самостійно перевірити зможу не раніше березня, коли потеплішає, а це не скоро.
але якщо хтось з власників SJ подивиться у себе (найпростіший спосіб на брелку сигналізації) що з напругою через хвилин 20-30 на працюючому двигуні буде взагалі чудово.
А що це за брелок сигналізації, який температуру показує? То точно штатний брелок SJ? Не дивився що на запущеному двигуні, сьогодні прокатився десь 3-4км, наразі на аккумі 12,5В. Як буду кудись їхати - подивлюсь що за запущенному, та якщо не забуду - подивлюсь через 20-30Хв. Але це скоріш вже завтра буде. В мене сигналка Secolink, вона у додатку показує напругу та сігналізує якщо напруга зменьшилась до 11,7В.
Вибач, трохи запрацювався. Через 20 хвилин напруга 14.3В (місто від позняків до бориспільки і по бориспольці до UPG - якраз 20 хвилин вийшло після виїзду), далі не дивився.
Знайшов ще власника легасі, гадаю, логіка роботи у всіх Субар плюс-мінус однакового року випуску схожа. У нього 14.8 (міряв китайським тестором, тобто може бути похибка, але більше 14В також), це хвилин за 15 після запуску, довше він не їздить.
Загалом, я заспокоївся, а то вже збирався підїхати на СТО, щоб подивились чи усі сигнали від аккумулятора до ЕБК доходять нормально. Ну і буквально через декілька днів суттево потепління, перевірю вже точно що повернеться до зменьшення напруги.
PS. Чому мені не подобається постійне 14+ на аккумі - при такій напрузі частина енергії іде на заряд і це максимум якій аккумулятор може взяти (це плюс, максимально швидка зарядка) але решта енергії іде на електроліз електроліта, що можна дуже легко перевірити послухавши аккумулятор при такій напрузі (на авто так не вийде, двигун заважає) - а це вже мінус. І саме режим перші хвилин 5ть 14+ а потім 13.6 (чистий заряд іде, без електроліза, але менша швидкість). мені подобаєтсья набагато більше особливо коли їзжу довго.
А що це за брелок сигналізації, який температуру показує? То точно штатний брелок SJ?
Штатний взагалі нічого не показує, у мене на ньому тільки кнопки, то всьо зовнішні. Один навіть дві температури показує, салон і двигун. Але то все не ті температури, ЕБК керуєтсья своїми датчиками, можливо тим який зовнішню температуру показує.
Яка саме логіка по аккумулятора - треба десь на амерікосівських форумах шукати, можливо і офіційно СТО щось знає, але до них я ще не доїхав і з огляду на допомогу форума можна спостерігати далі, це нормальна поведінка.
lopez 05.03.2025 17:40 пишет: Сучасні АКБ, що не обслуговуються, зроблені за технологією Са-Са, повністю 100% заряджаються при досягненні на клемах 16В.
Cкільки А це звідки такі данні?
я бачив 14.4 В. І це данні саме виробника батарей, а також за результатами безпоседнього спостереження: 1) при напрузі на аккумуляторі більше 14В, чути що починається газоутворення (електроліз). Якщо була б можливість відкрити банки - газоутворення можна б було спостерігати і візуально. 2) після 13.8-13.9В аккумулятор (звісно, ми зараз говоримо про новий) заряд практично не бере, якщо поміряти саме ємність то до вказаної напруги ми зарядимо аккумулятор більш ніж на 95%, боротися далі за 5% випаровуючи воду сенсу великого немає.
Про кальцієві АКБ Почитайте, добре написано. Справа ще в тому, що зараз вже купити "некальцієву" АКБ для авто дуже складно. А Ваш мануал по ссилці 2012 року для UPSових батарей трохи не враховує сучасних реалій ринку АКБ для АВТО..
В ответ на: Про кальцієві АКБ Почитайте, добре написано
вибачте, але написана якась хрінь та ще й з "непомітною" рекламою зарядного пристрою. Яким чином в авто буде заряджатися такий акум до 16В? Їх ж не віднесено в окрему категорію і ніде немає маркувань в автомобілях про сумісність з кальцієвими акумуляторами чи що використовувати лише кальцій. Чи купляючи такий акум він весь час експлуатації наполовину розряджений? Тоді нахіба такий прогрес, маячня. Можливо для відновлення кальцієвого акума і потрібні імпульси вищої напруги, та для звичайної експлуатації і зарядки - точно ні.
В ответ на: Про кальцієві АКБ Почитайте, добре написано
вибачте, але написана якась хрінь та ще й з "непомітною" рекламою зарядного пристрою. Яким чином в авто буде заряджатися такий акум до 16В? Їх ж не віднесено в окрему категорію і ніде немає маркувань в автомобілях про сумісність з кальцієвими акумуляторами чи що використовувати лише кальцій. Чи купляючи такий акум він весь час експлуатації наполовину розряджений? Тоді нахіба такий прогрес, маячня..
Кальцієва АКБ при рівній ємності і макс. пусковому струмі має відчутно менші масо-габарити. І ще вони не википають. От в цьому й прогрес. Потреба в підвищеній напрузі зарядки - мінус, несумісність з бортовою мережею - компромісна, треба періодично підзаряджати зовнішнім ЗП. З практики. Зарядіть Вашу Са АКБ зовнішнім ЗП на 16В, одразу відчуєте як пожвавився запуск. Ніякі довгі поїздки такого ефекту не дадуть...