Столична влада бере автомобілістів просто в "єжові рукавиці". Поряд із новими штрафами, які зросли в 10 разів, за київськими водіями слідкують відеокамери і на кожному кроці чекають блокіратори та евакуатори. До того ж у мерії вирішили поділити столицю на зони і підняти ціни на парковку. А щоб автомобілісти "поводилися чемно" закупили чималеньку кількість так званих "башмаків".
Таким чином водієві, який потрапив до рук КП "Київтранспарксервіс" доведеться розлучитися з кругленькою сумою грошей, перш ніж забрати свого чотириколісного друга.
Але виявляється, автомобіль можна забрати безкоштовно.
У святкові дні блокувальники коліс та евакуатори розпочали справжнє полювання на столичних автомобілістів. Але сміливцям вдалося відстояти свої права.
Киянин виявив зникнення свого транспортного засобу з місця його стоянки. Як з'ясувалося, автомобіль було евакуйовано на спеціальний майданчик за порушення правил стоянки. Працівники "Київтранспарксервіс", які знаходилися на спеціальному майданчику, а також працівники ДАІ відмовилися повернути транспортний засіб без оплати евакуювання автомобіля.
Тоді власник транспортного засобу прийшов з письмовим зверненням до головного офісу КП "Київтранспарксервіс" з вимогою повернути транспортний засіб без сплати понад 1000 гривень.
Як повідомляє адвокатська компанія "Наталія Субота і партнери", для цього було кілька законних підстав.
Зокрема КП "Київтранспарксервіс" порушило частину 1 статті 265-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка не передбачає можливості тимчасового затримання транспортного засобу у випадку порушення правил стоянки.
Крім того, евакуювальники не мали юридичних та фактичних підстав для евакуації транспортного засобу, адже на момент вимоги про оплату вартості виконаних робіт з евакуації водій транспортного засобу не був визнаний винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення. Тому по суті КП "Київтранспарксервіс" застосовує покарання без встановлення вини особи.
Водій транспортного засобу не замовляв роботи з евакуації власного автомобіля комунальному підприємству.
Ще однією "законною підставою" є положення КМДА, відповідно до якого транспортний засіб має бути повернуто його власнику або довіреній особі без оплати послуг евакуації у випадку відмови від оплати таких послуг з подальшим стягненням таких коштів у судовому порядку.
У результаті після години перемовин транспортний засіб було повернуто його законному власнику без оплати за виконані роботи з евакуації транспортного засобу.
Коли евакуатор має право забрати авто?
Евакуатор забирає машину, якщо власник залишив її у недозволеному місці.
За повернення автомобіля власнику, окрім сплати штрафу за порушення правил дорожнього руху, комунальне підприємство "Київтранспарксервіс" вимагає оплати таких робіт: виклик евакуатора; завантаження на евакуатор транспортного засобу; доставка транспортного засобу до спецмайданчика.
"Дії комунального підприємства "Київтранспарксервіс" є незаконними, оскільки підстав для евакуації транспортного засобу у такому порядку в законі немає", - наголосив адвокат Андрій Нечипоренко.
Нова норма, закріплена статтею 265-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, не передбачає можливості затримання транспортного засобу у випадку порушення його водієм правил стоянки.
Сумнівною, з юридичної точки зору, також видається стягнення комунальним підприємством оплати за евакуацію транспортного засобу. Відповідно до Цивільного кодексу за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.
У ситуації з вилучення транспортного засобу за допомогою евакуатора власник автомобіля не просить "Київтранспарксервіс" евакуювати свій автомобіль. Більше того, таке вилучення відбувається поза волею його власника. Іншими словами, власник змушений платити за роботи, які він не замовляв, що є не тільки незаконним, а й абсурдним.
"Дії КП "Київтранспарксервіс" - це незаконний комунальний рекет, який здійснюється під ширмою піклування про киян та з використанням державно-владних повноважень," - переконаний Нечипоренко.
За словами адвоката, евакуація транспортних засобів, можливо, і є способом боротьби зі злісними порушниками правил стоянки, однак вона повинна здійснюватися виключно у законному порядку.
Як повернути автомобіль безкоштовно?
Ви можете звернутися (в усній формі) до працівників "Київтранспарксервісу", які забрали автомобіль на штрафмайданчик, з проханням повернути машину без оплати будь-яких послуг. Якщо на ваші дії не відреагують, варто написати заяву, у якій обгрунтувати незаконність дій евакуювальників.
Заява про повернення транспортного засобу / ДОКУМЕНТ
Комунальному підприємству "Київтранспарксервіс" 01030, м. Київ, вул. Леонтовича, 6
Петренко Петро Петрович м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 12, кв. 22 власника/користувача транспортного засобу
___________(марка та № авто)
Заява
про повернення транспортного засобу
__ ____________ 2009 року близько __:__ години мною було виявлено зникнення транспортного засобу ______________________ (надалі - транспортний засіб, машина), право на керування яким я маю в установленому чинним законодавством порядку, із місця стоянки за адресою: _____________________.
Як з'ясувалося, мою машину було евакуйовано за порушення правил стоянки транспортних засобів на спеціально обладнаний майданчик за адресою: м. Київ, __________________. На місці цього майданчику, куди я прибув цього ж дня близько __.__ години і провів до __.__ години, мені так ніхто і не повідомив, яке адміністративне правопорушення я вчинив, протокол про вчинення адміністративного правопорушення складено не було, пояснень щодо допущеного порушення у мене не відбиралося, винним в адміністративному правопорушенні мене визнано не було.
Як вбачається зі змісту протоколу огляду та затримання транспортного засобу від __ ____________ 2009 року, затримання транспортного засобу було здійснено у зв'язку з порушенням мною вимог частини 2 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення (надалі - КУпАП). Однак порушень частини 2 статті 122 КУпАП я не вчиняв. Порушення правил стоянки або зупинки, які нібито мені інкримінуються, є складом адміністративного правопорушення за частиною 1 або 3 статті 122 КУпАП, але аж ніяк не за частиною 2 статті 122 КУпАП.
Із затриманням транспортного засобу (його евакуацією) та вимогою оплатити послуги евакуації незгоден, вважаю їх незаконними виходячи з того, що:
Затримання транспортного засобу відповідно до частини 1 статті 265-2 КУпАП з підстав порушення статті 122 КУпАП не передбачено.
Мені до цього часу не повідомлено склад адміністративного правопорушення, яке я вчинив, не відібрано моїх пояснень, не кажучи вже про те, що до цього часу мене не визнано винуватим у встановленому чинним законодавством порядку у вчиненні цього адміністративного правопорушення.
Юридичні і фактичні підстави для евакуації (затримання) транспортного засобу відсутні.
Відповідно до пункту 2.12 Порядку, затвердженого наказом КМДА № 14/104 від 16.07.2008 року, транспортний засіб має бути повернуто його власнику або довіреній особі без оплати послуг евакуації у випадку відмови від оплати таких послуг з подальшим стягненням таких коштів у судовому порядку.
Роботи з евакуації свого транспортного засобу я не замовляв, відтак вимоги щодо їх оплати є безпідставними.
У присутності ________________, ______________________ я, керуючись статтею 41 Конституції України, статтею 260 КУпАП, пунктом 2.12 Порядку, затвердженого наказом КМДА № 14/104 від 16.07.2008 року, __ __________ 2009 року неодноразово звертався з усними та письмовими заявами до _______________ про повернення мені транспортного засобу. Однак у поверненні транспортного засобу з незрозумілих незаконних причин мені було відмовлено. Більше того, працівники майданчику _________________ відмовилися прийняти мою письмову заяву про повернення транспортного засобу.
Враховуючи вищевикладене, керуючись статтями 19, 41 Конституції України, статтями 7, 260, 265-2 КУпАП, пунктом 2.12 Порядку, затвердженого наказом КМДА № 14/104 від 16.07.2008 року, беручи до уваги те, що усі присутні на майданчику за адресою: ______________________, - працівники КП "Київтранспарксервіс" відмовилися повернути транспортний засіб без оплати послуг евакуації та/або зареєструвати мою письмову заяву про повернення транспортного засобу, беручи до уваги особисті заяви начальника КП "Київтранспарксервіс" Поліщук О. М. у засобах масової інформації, яка стверджувала, що КП "Київтранспарксервіс" повертає транспортні засоби їх власникам або законним володільцям без оплати на місці за послуги евакуації, прошу: повернути мені транспортний засіб _____________________ без оплати за послуги евакуації.
В ответ на: На місці цього майданчику, куди я прибув цього ж дня близько __.__ години і провів до __.__ години, мені так ніхто і не повідомив, яке адміністративне правопорушення я вчинив, протокол про вчинення адміністративного правопорушення складено не було, пояснень щодо допущеного порушення у мене не відбиралося, винним в адміністративному правопорушенні мене визнано не було.
Хмм, мне всегда казалось, что ГАИшник всегда перед эвакуацией составляет протокол, а по нынешнему закону и виновность определяет, которую конечно можно потом обжаловать в суде.
Чистый пиар адвокатской конторы! И если все описанное правда и машину отпустили, то ТОЛЬКО потому, что эвакуаторщики спустя "часа звонков" и я так понимаю угроз, решили не связываться с адвокатами. Другими словами, ваши/наши письма будут стандартно рассматриваться месяц в лучшем случае
Но ведь по закону-то как раз и получается, что за нарушение правил остановки/ стоянки эвакуация не предусмотрена. То есть да - заяву писать можно и нужно ежели чего. Оплатить нарушение правил - согласен. Но вот эвакуацию - в сад.
Согласен с тем, что это заявление может рассматриваться дофига времени. Но я в подобной ситуации (тьху-тьху) буду пробовать.
Можно попробовать вызвать милицию в их контору, пусть сами разъясняют органам почему авто не возвращают. А милиция обязана протокол составить со ссылками на законность таких действий? P.S. Сам был эвакуирован недавно. Вместо 760 за услуги + 340 штраф за стоянку. Заплатил 600 мимо кассы. Может так проще, переплатил всего-то 260 грн. При забирании авто говорите что столько денег при себе нет, и готовы договориться без документов. Еще охранник, чмо, не открывал ворота, требовал 20 грн за стоянку (т.к. машина у них ночевала). Пока не дал - не отвязался. Тоже рекет.
Сегодня успешно забрал свою "эвакуированную" машину без оплаты незаказанных услуг по эвакуации . Без оплаты вообще - без взяток, "расчетов на месте", оплаты по чеку и т.д.
Подробно опишу все свои действия ближе к вечеру(сейчас - времени нет ). Если коротко - действовал практически так, как описано в статье
Итак, более подробное описание ситуации (не претендуя на слог Lexey111):
1 Вечером в пятницу обнаружил, что припаркованная на Борисоглебской (Подол) моя старая БМВ чудесным образом превратилась в новенький джип Лексус. Пришел к выводу, что это "жжжж" неспроста. Сходил на перекресток с Сагайдачного, убедился, что, таки, там висит горячо любимый 3.34 (во избежание флейма - кто меня знает, тот знает, как я отношусь к нарушению ПДД, кроме превышения скорости . Так что, к вящему стыду своему, знак я действительно "ушами прохлопал"). Начал искать "письмо счастья" ярко-желтого цвета Нашел тщательно скомканный клочок, о том, что чью-то Тойоту увез эвакуатор. Позвонил по телефону, сказали, что моя БМВ у них, и "приезжайте быстрее, а то мы только до 21-00".
2 Приехал на площадку на Московский, 26а около 20-55. Встречали как родного, напоминали, что все там сидят только ради меня и т.д. Настроение местных обитателей резко испортилось после того, как я попросил почитать документы, на основании которых у меня незаконно задержали транспортное средство. Тут же резко оказалось, что у них уже закончился рабочий день, и "к ним, блин, всей душой, а они!", и даже "пойдем, выйдем!". Моя хрупкая душевная организация такого прессинга не выдержала и я решил, что машине и на штрафплощадке хорошо, а я лучше домой поеду
3 Внимательно изучил теоретическую нормативную базу и практическую базу знаний по предмету. Включая вышеприведенный пример.
4 Составил заявление, весьма похожее на то, что в примере, за исключением описания "не принятых у меня сотрудникам площадки заявлений", т.к. пока я им таких заявлений и не давал.
5 Приехал в субботу. На проходной - очередь, "охранники" упиваются властью, создавая крайне неудобное времяпровождение. Пришлось сказать, что я по направлению прокуратуры о незаконном задержании ТС. Вертушку открыли сразу, и проводили к "самому главному начальнику - Косте". Костя оказался Константином Вьюном, "начальником отдела по эвакуации транспорта" КП "Киевтранспарксервис". В том же помещении, где сидел этот начальник, сидел и товарищ, который в пятницу хотел со мной подраться Кто он - выяснить не удалось, он представился дворником Петровым Петром Петровичем, удостоверение показать отказался Я предупредил сидящих господ о том, что разговор с ними записываю, и отдал Косте заявление. Он пробежал глазками по части заявления, понял, что "многа букаф - ни асилит", и задал вопрос: "Ну, а я тут че?". После моего краткого объяснения "че тут он", я получил ответ: "У меня нет полномочий". Ответ мною ожидался, и на уточняющий вопрос "а у кого же есть?" ответ был тоже ожидаемый "В понедельник будет начальство на Леонтовича". После этого я тепло пообщался с лейтенантом ГАИ, который сидел в кабинетике напротив "начальника Кости". В теплой беседе лейтенант признал, что понимает незаконность удержания авто. Даже сказал, мол "я вас не задерживаю - забирайте!. Только они ж не выпустят...". На мое напоминание, что он обязан пресечь правонарушение, сообщил: "Ну, Вы же понимаете, что у меня - начальство?". Понимая, что он мне действительно не поможет, а вызывать наряд и ожидать его несколько часов у меня желания не было, я спокойно отбыл домой.
6 Написал заявление, почти полностью повторяющее то, которое в примере.
7 Привез заявление утром на Лентовича, 6. У меня его приняли без вопросов и уточнений, в течение пяти минут присвоили входящий номер, поставили входящий на моем экземпляре и сделали мне копию заявление со своим штампом. После чего обрадовали: "Можете ехать на Московский, забирать машину!". На всякий случай записал имя и должность того, кто мне это сообщил. Это был какой-то там ведущий сотрудник...
8 Приехал на Московский, 26а Главного начальника Кости не было, был другой (Калюжный, начальник отдела хранения ТС). На сей раз мне совсем не были рады. Особенно тетушки-клуши, которые деньги отбирают у честного народа Но заявление почитали. Тут же сообщили, что на нем нет какой-то очень важной визы, и что в таком виде отдать машину они мне не могут. Я позвонил какому-то там ведущему сотруднику и сообщил, что, если он ошибся, я приеду пообщаться лично с ним. После этого в течение 10 минут переговоров Калюжного якобы с каким-то замначальника Калюжный меня "обрадовал": машину отдадим, только дайте скопировать паспорт и ИНН. На вежливый вопрос "на... т.е. зачем?" сказал: "ну, мы ж в суд подавать будем!". Я грю - "Вот что, ребята. ИНН я вам не дам" Тут мне попробовали рассказать, что в таком случае не отдадут машину. Моя хрупкая нервная организация вновь начала давать сбой, на сей раз - в сторону "кажется, меня таки смогли достать". И я начал набирать номер телефона Этого факта, очевидно, не выдержали нервы господина Калюжного, и он изрек: "Давайте только паспорт!". Возражать против копирования паспорта я не стал. Скопировав паспорт, тетушки-клуши начали настаивать, что на меня должны составить протокол за стоянку в неположенном месте. Поскольку нервная организация... и т.д.... то, тепло пообщавшись с очередным дежурившим сотрудником ГАИ (который в откровенной беседе признал, что он понимает незаконность всего этого цирка, что он понимает последствия для себя лично составления протокола сейчас и т.д., и даже порекомендовал мне сегодня вечером по СТБ посмотреть передачу про незаконность эвакуации ), я вписал в протокол о нарушении мною требований знака 3.34 пояснение, что стоял я под ним потому, что "у меня колесо пробило и я за насосом пошел. Пришел, дескать, с насосом - а машину то и увезли, ироды!". Честно скажу: штраф был готов платить, но таки достали. Поэтому и написал такое пояснение. После этого, наконец то, с колеса сняли блямбу (типа блокиратор ), и я уехал.
ВЫВОДЫ
1 Внимательнее на знаки смотреть, а не щелкать челюстями. 2 Эвакуация незаконна. Об этом знают все. 3 Не платить за эвакуацию и отстаивать свои интересы. 4 На штрафплощадку вечером лучше ехать не в одиночку - провоцируют на драку. 5 На штрафплощадку лучше вообще не ехать, а сразу с заявлением - на Леонтовича, 6, а потом - на штрафплощадку. 6 Не рекомендуется попадать под эвакуацию в пятницу, ибо на выходных офис на Леонтовича закрыт (наверное, не проверял).
ВОПРОСЫ 1 Что делать с протоколом на нарушение 3.34? Идти в суд самому? Ждать повестку? У меня на руках копия протокола через копирку. 2 Один из сотрудников ГАИ, с которыми я беседовал, посоветовал (!) поехать на Хохловых, 5, и написать жалобу на неправомерные действия того гаишника, который давал добро на эвакуацию машины. Кто-то может объяснить более подробно, что стоит писать: жалобу или еще чего? Думаю, это сделать стоит.
Пока, думаю, хватит Готов ответить на дополнительные вопросы студии
Нет, Вадим, именно протокол про административное правонарушение. Дескать, постановление они могли бы только на месте вынести, а так - протокол и в суд. Нутром чую, что тут лажа какая-то
В ответ на: Нет, Вадим, именно протокол про административное правонарушение. Дескать, постановление они могли бы только на месте вынести, а так - протокол и в суд. Нутром чую, что тут лажа какая-то
Очень странно. Копию дали? Там указано, в какой суд направили?
Отсмотрен вчера по СТБ репортаж-раследование. Тот клоповник выжечь напалмом. Еще ведущая с СТБ сказала, что будет репортаж про топливо на наших заправках. Ну а Вы молодец.
Кстати, мне не понравился этот репортаж именно в силу того, что внятно обоснование незаконности эвакуации там не озвучили. И вообще не дали никаких конкретных рекомендаций водителям. Так только, общие слова "уууу, какие незаконные!"