Київ своєрідне місто. Можливо, це просто столиця, а всі столиці, як казав eulex, "одинаково безобразны". Я не мав достатньо часу, щоб побродити по вулицях міста, подивитись на киян, щоби зробити конкретніші висновки. Одразу в очі кидається одне: Київ - це вже не Україна. Це таке собі космополітичне місто, як, напевно, і більшість столиць. Всюди керує, всім заправляє бізнес. Життя тут вирує. Ну дійсно, з такими відстанями спробуй повільно пройдися! Нічого не зробиш, доводиться бігати, мов ошпареному, а вже їздити!.. У Львові відношення водіїв один до одного значно лояльніше. Можливо через меншу кількість крутизни, а можливо те, що ти пропустиш перед собою з десяток поспішайків не затримає тебе в дорозі - все рівно все встигнеш. Дихається в Києві легше. Можливо, я не ходив вулицями в час пік, коли на дорогах багатокілометрові пробки. Але зараз, повернувшись до Львова, одразу помітив, що повітря у нас важче - даються взнаки вузькі вулички. Жити в столиці можна, але важко. В крайньому разі для мене. Тут інші, ніж я звик, цінності, інші багато в чому погляди. І тільки навідавшись в Лавру, відчув себе майже дома. Було приємно ступати по віковій бруківці, бачити довкола таку ж, як у Львові, давнину. Але вот те, що належить Лавра до московського патріархату засмучує. Я розумію, що треба якось вижити, якось утримувати в хорошому стані ці реліквії, але влаштовувати в найбільшому в Україні духовному центрі виставки ну зовсім не духовної тематики! А ще я нарахував три бари! Це що, істина в вині? А базар з матрьошками, біжутерією?.. Чому би не винести ці всі речі в якийсь окремий корпус, за межі цієї Святині? Бо, як на мене, чудодійні, надзвичайно цінні старовинні ікони і чарочка-друга коняку чи базар - ну зовсім несумісні речі. Вже якось Ісус виганяв торговців з храму... Я зовсім не релігійний фанатик, але ж все має бути доречним, до місця і до часу... Подивився я на Київ і засмутився. Ну чому на львівщині так і не знайдеться хороший господарник, який повів би людей за собою? Адже, які у нас можливості! Не знаю, можливо значне підвищення життєвого рівня в столиці в порівнянні з периферією перерозподілить грошові потоки інвесторів, але чи не підуть вони в болото?.. Ну але що багато балакати - вюди свої хороші і, поруч з ними, погані сторони. Так що привіт древньому Києву від такого ж древнього Львова. Тепер чекаю на зворотній візит
Як то кажуть "аллавєрди" - я в цьому році практично уперше (і на жаль ненадовго) приїхав до Львову і можу у свою чергу поділитися враженнями. Львів дуже красиве місто і в мене ще заплановано багато чого в ньому подивитися. Але, дійсно, багато занедбаних вулиць і будинків. Це мене трохи вразило, адже поруч Польща та інші Європейські країни. Є де розгулятися приватному торговельному бізнесу, а коли розвивається бізнес, то рівень занедбаності звісно знижується. Тому у Львові (IMHO) потрібен не стільки господарник-провідник, скільки керівник, який буде підтримувати малий та середній бізнес і не буде багато красти. Рожеві мрії.......
Київ потихеньку перетворюється на іншу державу - за прикладом Москви в Росії. Доволі часто винакає необхідність в спілкуванні з росіянами та москвичами - це зовсім різні люди з різних країн. Москва вже давно стала "державою в державі" - містом, яке живе за окремими законами та правилами і пересічній людині доволі важко, а то й неможливо пристосуватись до такого життя. В Києві мене найбільше дратує швидкий темп життя, і як не прикро, намагання заробити будь-де і будь-на-чому, законно чи не законно, чесно чи нечесно. Набагато вільніше і легше почуваєш себе в звичайних рядових містах та містечках. А в Києві красиво в центрі, на історичних місцях. "Спальники" - такі ж, я і кругом (єдине виключення - нові забудови на оболоні та на харківському масиві)