Я вибачаюсь, ще раз запитаю, в тих, хто вже з розсадою. Ви зараз баклажани з перцем посіяли на розсаду то для теплиць чи для відкритого грунту? Бо теплиці в мене немає, а розсаду я завжди намагаюсь після 15 травня висаджувати в землю. І мені здається, що поки ще ранувато сіяти навіть для таких тугодумів, як перець і баклажани.
Я для відкритого грунту.
Мій досвід ,ВГ на розсаду перець,баклажани-перша декада березня,помідори -перша декада квітня. Чернігівська обл.
Перець посадили в середині лютого, помідори плануємо на середину березня. Висаджувати будемо в травні під зйомний парник з агроволокна.
Нушо? Пора? Помідори маю на увазі. Ну і огірки? Чи я панікую? :-)
Якщо теплиця є, то вже можна, якщо немає, то рано. В цьому році планую для відкритого грунту баклажани і перці - 1 березня, помідори - з 15 березня. Огірки, кабачки - 25 квітня. Математика проста. Перець, баклажани в розсаді - 70 днів. Помідори 55-60 днів. Огірки та кабачки - 20-25 днів. Минулого року десь 16-18 травня ще приморозок був. Я на одній грядці мучився з плівкою, укриванням, але то збочення. І кущі мучаться, і ти сам мучишся. Тому - планую все висаджувати у грунт десь після 20 травня. Від цієї дати віднімаю кількість днів в розсаді, та ще додаю орієнтовно тиждень на проростання. П.с. Минулого року перці і баклажани чогось рано висіяв - 14 лютого, так вони останні два тижні перед висадкою вже з квітами стояли, що теж погано. У 2022 році взагалі 17 квітня розсаду помідорів посіяв. Так по ітогу затримка в графіку визрівання було десь 10 днів. Перший помідор був орієнтовно 30 липня, а не 20 липня, як зазвичай, коли розсаду висіяв на початку березня. Тобто там залежність не пропорційна.
Томати вже можна. Огірки? Ну не знаю. Минулого року посадив на розсаду. На початку травня, десь 10 числа, я висадив, знайомій просто посіяв. Все поруч. Через 2 тижні кущі були однакові. На пакуванні огірків про розмаду не пишуть.